Duitse WO2 helm? Verluchtingsgaatjes?

Algemeen over het verzamelen van asmogendheden militaria: waar moet je op letten, tips, naslagwerk
Plaats reactie
Sigi

Duitse WO2 helm? Verluchtingsgaatjes?

Bericht door Sigi »

Hallo allemaal,
Lang geleden dat ik nog eens op het forum zat.

Ik zit me iets serieus af te vragen...omtrent een helm die we al lang liggen hebben.

Het gaat om een model van WO2 (of post WO2?), Duits...
Kenmerken:
*Binnenkant is zwart, of minstens zeer donker
*Buitenkant is witgeverfd...en deze witte kleur loopt tot aan de binnenkant, nl tot waar de nekbescherming ongeveer stopt.
*Er zijn aan beide zijden 2 verluchtingsgaten, dewelke bestaan uit 7 gaatjes, dus je zou direckt denken aan een ster, nl. " * "...maar deze gaatjes staan anders, nl. 2 boven, 2 onder en 1tje links en rechts, met in het midden ook nog eentje. Dus je zou kunnen zeggen dat ze stervormig staan, maar dan liggend.
*De helm heeft in totaal 7 rivetten: links en rehcts startend met een paar (2), links en rechts achter nog een, en dan achteraan nog een. Het straffe is dat het binnenwerk niet aan deze rivetten vastzit, daar het met ijzers is vastgehecht aan het midden van de helm...hoewel er bovenaan geen rivet zit.
Aan de 2 koppels rivetten, zitten, aan de eerste: de kinriem vast, aan de 2e een lederen flapje. Ook aan de 2 rivetten links en rechts achter zit een lederen flapje, net als aan de achterste. Deze flappen hebben de vorm van een pijl...ik vermoed dat ze dienen om iets aan te hangen...(zou het mss om een na-oorlogse brandweerhelm gaan?)

Dan het binnenwerk zelf:
Dit bestaat uit 1 geheel, in lichtbruin leder, met in totaal 8 flappen. Elke flap heeft 5 gaten. Aan het voorhoofd zijn er 4 lange rijen kleine gaatjes aangebracht (elke rij 29 gaatjes).
In het binnenwerk staan volgende gegevens:
"53-57"
Dan onder een simplistisch adelaarsteken, met de vleugels in een rechthoek de volgende letters: "BMVtdg", met daaronder "516"

In de nek staat enkel "OTJEN" (is waarschijnlijk de eigenaars' naam)

Een pluim voor hem die me kan helpen!! (heb zelf al op de bekendste sites eens rondgekeken...maar vind niet direct een vergelijkend type)

Groetjes
Siegfried

PS:Er staan emblemen op de helm...maar ik vermoed dat ze er naderhand opgezet zijn.
PS2:Net boven de rivetten, ringrond de helm, is een lelijke bruine streep waar te nemen...net van gedroogde lijm...enige betekenis?
Gebruikersavatar
Miesjel
Lid
Berichten: 3050
Lid geworden op: 07 dec 2003, 20:02

Bericht door Miesjel »

Sigi, heb je misschien foto's? Daar kunnen 'we' hier veel meer mee..

Ik ken trouwens ook een siggi maar dit terzijde.. :D
Voor elk probleem is er een oplossing, dus dat is het probleem niet.
De oplossing, dat is het probleem.
siegfried
Lid
Berichten: 80
Lid geworden op: 19 jun 2004, 19:13
Locatie: België

Bericht door siegfried »

Hallo allemaal,

Lang geleden!

Ik heb ondertussen ontdekt dat deze helm, waar ik hier over spreek, mogelijks een simpele na-oorlogse Duitse brandweerhelm is, die mogelijk dan nog is overschilderd geweest (wat wel raar is...aangezien de normale na-oorlogse brandweerhelm standaard wit is, terwijl deze hier blijkbaar oorspronkelijk naar de zwarte kant was, en daarna wit is overschilderd...ik kan dit zien aangezien het wit van de buitenkant is aangebracht tot aan het einde van de nekbescherming aan de binnenkant. Vanaf daar is het zwart)

De decals zijn vermoedelijk ook nadien aangebracht.

Ook hoe de klep overloopt naar de nekbescherming is anders dan bij een echte Duitse brandweerhelm of politiehelm met die "Peper en zout" verluchtingsgaten (zoals dit blijkbaar word genoemd voor de M34 helmen civiel type): dit is bij deze helm gewoon zoals een niet civiel-type helm, terwijl dit eigenlijk "Square dip" zou moeten zijn, namelijk in de vorm van een stompe driehoek.

Ook wat de rivetten betreft, en hoe het binnenwerk in de helm is vastgemaakt is het allemaal zeer duidelijk: terwijl normaal de lederen flapjes, om de ledere nekbescherming aan vast te maken, dienen te zijn bevestigd aan het binnenwerk zelve, zijn ze bij mijn helm aan de helm vastgemaakt met al die rivetten, net zoals de kinriem trouwens.
En terwijl het binnenwerk zelve dan met de rivetten zou moeten zijn vastgemaakt, is dit op een of andere manier met ijzeren/alu staven aan het midden van de pot bevestigd.

Hopelijk is deze uitleg toch interessant voor de geïnteresseerde in M34 civiel type helmen.

Groetjes
Siegfried
In Vino Veritas
Plaats reactie