Beginnen met verzamelen! Tips, info en tricks!

Algemeen over het verzamelen van militaria: o.a. beurzen, nieuws, wapenwet, dealer feedback
Gebruikersavatar
sobel
Lid
Berichten: 6660
Lid geworden op: 18 jun 2005, 21:07
Locatie: Nederland

Beginnen met verzamelen! Tips, info en tricks!

Bericht door sobel »

Beste Leden,

Wie eenmaal het verzamelvirus te pakken heeft komt er gelukkig maar moeilijk vanaf. Nu wil het ook bij deze ''sport'' zo zijn dat er altijd valkuilen zijn of dingen die extra aandacht verdienen.
In dit topic willen we graag beginnende verzamelaars informeren over hoe en wat, tips en tricks en plekken waar je je militaria kan aanschaffen.

Het is de bedoeling dat de basis van dit topic word om (nieuwe) leden te informeren over het verzamelen, hoe pak je het aan? Wat is absoluut af te raden? ect. Daarnaast komen er een aantal kleine subkoppen over geallieerd, duits en overig, in die onderdelen kunnen links komen te staan van militaria websites, maar ook wat specifieke info over die verzamelrichting.

Hetgeen wat hier boven staat kan ik uiteraard niet alleen, daar heb ik jullie hulp hard bij nodig! Iedereen die tips of ideeen heeft voor beginnende verzamelaars mag dit hieronder posten, mochten wij het intressant genoeg vinden dan word het geplaatst in dit topic. Dit is echter geen discussie topic :) houd het schoon!

Ik hoop dat we er met zijn allen iets leuks van kunnen maken!



Namens het wo2.nl team

Sobel









____________________________________________________________________________________________

Hieronder vind je een paar basistips die je opweg kunnen helpen in de verzamelwereld:
  • Sprookjes bestaan niet! Als een item te mooi is om waar te zijn, dan is dat vaak ook zo.
  • Referentie materialen! Zorg dat je de basiskennis van je verzamelgebied voorhanden hebt. Dit kost in de eerste instantie misschien geld, maar betaald zicht uiteindelijk dubbel terug.
  • Het is te adviseren een verzamelrichting op te gaan, bijvoorbeeld geallieerd of duits. Zelfs daarin kan je nog splitsen, denk aan Luftwaffe of Heer ect. Het specificeren van je verzamelrichting geeft je meer kans om dieper op de materie in te gaan, je te specialiseren op een terein.
  • Neem hulp van anderen aan! Je mag er vanuit gaan dat er heel veel leden (en eventueel mensen op beurzen) die veel kennis hebben over items, als je iets vriendelijk vraagt en de vraag zo duidelijk mogelijk formuleert is in principe niemand te broerd om je vraag te beantwoorden.
  • Zorg dat je materiaal in handen krijgt, ga naar beurzen of bevriend verzamelaars. Een item vasthouden is uiteindelijk beter dan een enkele foto.
  • Buy the item not the story! Dit is een bekende term in verzamelland. Op welke veldslagen een item ook is geweest, zolang dit niet hard te maken is in fysiek bewijs heeft het geen meerwaarde. Vaak verzinnen verkopers verhalen om hiermee hun prijs op te krikken, trap hier niet!
''voor de oorlog wist ik niet wie een jood was en wie niet. De nazi's hebben dat onderscheid gecreëerd''
johan willaert
Lid
Berichten: 5568
Lid geworden op: 04 aug 2004, 12:37
Locatie: België
Gegeven: 4 keer
Ontvangen: 2 keer
Contacteer:

Re: Beginnen met verzamelen! Tips, info en tricks!

Bericht door johan willaert »

Algemene tips:

1. Bepaal welke richting je uitgaat!!
2. Koop goede boeken en leer ze van buiten!!!
3. Leg contacten met andere verzamelaars en leer van hen!
4. Ga naar beurzen, musea en bestudeer het materiaal!
5. Laat je begeleiden door ervaren verzamelaars bij je eerste aankopen!
6. Verwacht geen wonderen....
7. Wees realistisch en besef dat originele militaria veel geld kost!
8. Besef dat er altijd meer spullen zullen zijn, dan je je kunt veroorloven...
9. Heb geduld!
10. Koop niet impulsief!
29th Let's Go!!!!!
stalingrad43
Lid
Berichten: 41
Lid geworden op: 07 apr 2012, 13:33

Re: Beginnen met verzamelen! Tips, info en tricks!

Bericht door stalingrad43 »

Mijn tip is het internet je kan over alles wel een site vinden die je verder zal helpen over jou vragen mocht je iets te koop zien staan , ik heb in de loop der jaren ruim 60 site's bij mijn favorieten staan die specifiek over helmen ,abzeichen ,makercodes, het onderscheiden van fake en orgineel
Tevens zit ik op veel forums als actief member want ook daar haal je heel veel informatie weg die wordt aangeleverd door verzamelaars die elkaar willen helpen met vragen
Tevens heb ik al jaren contact met een zeer gerenormeerde verzamelaar in Amerika die ik al menigmaal geraadpleegd heb als ik iets zag en hem om informatie vroeg betreffende items en daar ook veel van geleerd heb want kennis is macht .
Dus concluderend voor ons verzamelaars is zoek en gij zult vinden en bij beurzen als je die gaat bezoeken vertrouw de HANDELAREN niet op hun blauwe ogen en mooie verhalen want ze staan daar om geld te verdienen en schromen vaak niet om een beginnend verzamelaar die van weinig weet een fake als orgineel te verkopen want je hebt garantie tot aan de deur .
Als je toch iets moois ziet wil het wel helpen een schriftelijke garantie te vragen betreffende orginaliteit met een daarbij behorende geld terug garantie mocht hij niet orgineel zijn ,dan merk je vaak aan de reactie wel of hij garant staat voor de orginaliteit of dat hij daar niet zo happig op is .
Dit soort forums helpt ook veel maar let wel dat wij verzamelaars moeilijk van een foto kunnen beoordelen of het orgineel of fake is je moet het echt in handen hebben en goed kunnen bekijken met een loupe of het inderdaad zo is, want de repro's zijn tegenwoordig bijna niet meer van het orgineel te onderscheiden zie de site quanonline.com/military
Gebruikersavatar
Jan Klaassen
Lid
Berichten: 3667
Lid geworden op: 25 jan 2009, 21:01
Locatie: Middelburg

Re: Beginnen met verzamelen! Tips, info en tricks!

Bericht door Jan Klaassen »

1 tip: verzamel vooral Oost-Duitse militaria!

Zonder gekkigheid, het is een goed initiatief, zo'n set topics (dat houd de overige fora ook mooi schoon ;))!
Ik kan alleen maar onderschrijven wat de anderen al hebben genoemd: lees jezelf in (boeken zijn een must, internet is natuurlijk open voor iedereen - wat ook weer z'n voordelen heeft), probeer niet voor een dubbeltje op de eerste rij te zitten (dit geldt eigenlijk vooral voor de gebieden waar vrij weinig te vinden is, zoals wo2), leer van anderen en, misschien nog wel het allerbelangrijkst:
Geloof niet direct wat anderen zeggen! Zorg dat je ZELF fakes van echt kunt onderscheiden - leer van anderen, maar leer ook zelf te oordelen.
Niemand hat die Absicht, eine Mauer zu errichten! - 1961
Dutchy1997
Lid
Berichten: 247
Lid geworden op: 12 aug 2012, 14:38

Re: Beginnen met verzamelen! Tips, info en tricks!

Bericht door Dutchy1997 »

Hier dan mijn reactie met daarin de eigen-ervaring-tips:)

1. Koop kwaliteit en kwantiteit,
Deze spreekt denk ik voor zich. Natuurlijk hoop ik dat het nooit gaat gebeuren, maar stel je eens voor dat je de hobby een beetje beu bent en je spullen weer wilt verkopen. Als er dingen ontbreken of compleet doorgeroest zijn, zul je er minder voor krijgen of zelfs helemaal niet verkopen omdat mensen kwalitatieve spullen willen zien. Je zult ook zien dat je aan bijvoorbeeld één mooi Ijzeren Kruis 2e Klasse in goeie staat meer plezier hebt dan aan tien bodemvondstmodellen zonder emaille o.i.d. Om straight to the point te komen, kies voor kwaliteit en niet voor kwantiteit, want kwantiteit komt met de jaren:)

2. Vraag om hulp,
Dit doe ik zelf ook nog steeds en dat zal ik voorlopig ook blijven doen, want als beginner kún je gewoon simpelweg niet alles weten! Nu zitten er op zowel dit als andere fora mensen die zich hebben gespecialiseerd op één bepaald onderwerp. Als je ergens over twijfelt, vraag het aan hen en vraag ook waarom ze dat denken. Op deze manier leer je zelf iets bij en het kan je behoeden voor een grote miskoop, want 50 euro uitgeven aan een prul is voor een beginner een klap in het gezicht!

3. Koop de hulp,
Dit stukje sluit mooi aan bij het tweede punt, namelijk het referentiemateriaal. Je kunt het wel aan anderen blijven vragen, maar op een gegeven moment moet je op bepaalde vlakken toch op eigen benen kunnen staan. Referentiemateriaal is hier een ideale oplossing voor! Boeken kun je meenemen naar rommelmarkten, beurzen, en ook bij het thuiswinkelen kun je er veel aan hebben! Voor de persoon die het denkt af te kunnen met alleen internet, bedenk hierbij dat iedereen vanalles op internet kan zetten! Zoek daarom ongeveer vijf (betrouwbare) bronnen die allemaal hetzelfde vertellen. Grote kans dat dit dan de waarheid is en dat je er rustig op kunt vertrouwen...

Voor de rest kan ik redelijk weinig meer bedenken... Mocht me nog wat te binnen schieten, zal ik de ideeën gelijk posten:)

Groetjes,

Dutchy:)
Dulce et decorum est pro patria mori - Horatius Carmina III 2;13
Gebruikersavatar
Jan Klaassen
Lid
Berichten: 3667
Lid geworden op: 25 jan 2009, 21:01
Locatie: Middelburg

Re: Beginnen met verzamelen! Tips, info en tricks!

Bericht door Jan Klaassen »

De tip "Als iets te mooi lijkt om waar te zijn, dan is het dat ook" moet je op een tegeltje in het zicht hangen. Lage prijzen voor zeldzame zaken voorspellen vaak weinig goeds - 350 euro voor een volledig "originele" SS DD-helm is een zaak van "no way". Sluit aan bij de eerdere tip: bedenk dat mooie items nu eenmaal veel geld kosten.
Niemand hat die Absicht, eine Mauer zu errichten! - 1961
pistole38
Lid
Berichten: 252
Lid geworden op: 19 jan 2009, 22:35
Locatie: NH
Contacteer:

Re: Beginnen met verzamelen! Tips, info en tricks!

Bericht door pistole38 »

Verzamel een gebied waar weinig over bekend is.

Bekende verzamelgebieden gaan snel vervelen omdat er weinig nieuws te ontdekken valt. Het is veel leuker en interessanter om een onbekend gebied te verzamelen, omdat je (1) kan bijdragen aan nieuwe kennis, (2) de prijzen relatief lager liggen en (3) minder fake in omloop is.
http://www.pistole38.nl" onclick="window.open(this.href);return false;
Gebruikersavatar
Mr Mojo Risin
Lid
Berichten: 1524
Lid geworden op: 15 jun 2006, 15:45
Locatie: België
Gegeven: 4 keer
Ontvangen: 8 keer

Re: Beginnen met verzamelen! Tips, info en tricks!

Bericht door Mr Mojo Risin »

Ik heb het topic even volledig gezuiverd van alle overbodige posts, zodat nu enkel de essentie overblijft. Hou het dan ook schoon vanaf nu. Dat wil zeggen: ENKEL VERZAMELTIPS, -INFO en -TRICKS zoals de titel al aangeeft.
Steeds op zoek naar items gerelateerd aan Vilvoorde tijdens beide wereldoorlogen.
Tevens gezocht: een losse schede voor de Belgische Mod. 16 bajonet.
Gebruikersavatar
Kugelblitz
Moderator
Moderator
Berichten: 3733
Lid geworden op: 02 apr 2008, 14:12
Gegeven: 6 keer
Ontvangen: 10 keer

Re: Beginnen met verzamelen! Tips, info en tricks!

Bericht door Kugelblitz »

En meteen nóg een keer moeten opschonen!
Tips plaatsen is hier inderdaad de bedoeling, maar zorg dat het wel nieuwe punten zijn! We hoeven niet 6 keer dezelfde dingen voorbij te zien komen, anders raakt het overzicht langzamerhand zoek... Lees dus éérst de vorige posts in dit topic, zodat je weet wat er al is gepost! Mocht je dan nog aanvullingen hebben kun je ze gerust posten...
Laten we het vooral gezellig houden! :)
Roerfront
Lid
Berichten: 8
Lid geworden op: 25 nov 2012, 14:52
Contacteer:

Re: Beginnen met verzamelen! Tips, info en tricks!

Bericht door Roerfront »

Ik verzamel bijna 40 jaar, heb veel in handen gehad, veel verzamelaars van het eerste uur gesproken (voordat er uberhaubt kopieen waren) en maak zo nu en dan toch nog fouten. Hou er dus rekening mee dat je fouten zult maken. Bedenk ook dat er al tijdens de tweede wereldoorlog materiaal is vervangen, aangepast en bewerkt.

Verzamelen is niet alleen bestuderen (ook zeer belangrijk!) maar ook voelen, ruiken en soms proeven. Een paar eenvoudige tips 'uit grootmoeders tijd', voor een eerste beoordeling:
- papier mag bij voorkeur niet oplichten onder een blacklight,
- duitse kleding (wol) is niet meer heel soepel, vooral de oppervlakkige vezels voelen stug aan,
- vlekken in kleding zijn geurloos, een duidelijke zweetlucht is verdacht,
- ook leerwerk is vrijwel geurloos, tenzij dit recent behandeld is uiteraard,
- steek een los draadje in brand, het moet branden of schroeien, het mag niet smelten,
- wrijf zacht over een roestvlekje, zelfs zogeheten flugrost is stevig in het metaal ingebed, 'nieuwe roest' laat snel los,
- denk logisch, bekijk krassen in de lak (zijn ze consequent), ga op zoek naar stof en vuil onder de randen,
- decal hebben een aluminium basis en hebben vaak een metalic glittering, ook in kunstlicht,
- dit geldt niet voor LW decals, die zijn vaak iets vergeeld.

Uiteraard kennen vervalsers deze tips ook. Desondanks zijn ze bruikbaar voor een eerste beoordeling.
Ik hoop een bijdrage te hebben kunnen leveren.

John
coco
Lid
Berichten: 3516
Lid geworden op: 20 dec 2007, 21:10
Locatie: Land van Heusden en Altena

Re: Beginnen met verzamelen! Tips, info en tricks!

Bericht door coco »

Roerfront schreef:Ik verzamel bijna 40 jaar, heb veel in handen gehad, veel verzamelaars van het eerste uur gesproken (voordat er uberhaubt kopieen waren)
Er bestaan al kopieën vanaf 1945 dat verteld al genoeg over hoeveel repro er wel niet circuleert.

Verder ben ik het met de meeste bovenstaande reacties eens, lees jezelf goed in, loop op beurzen om te voelen/ruiken en vertrouw nooit mooie praatjes.
Altijd opzoek naar Duits papierwerk met K-nummers '951 t/m 957' en '2517'!
Gebruikersavatar
Bert-Jan
Lid
Berichten: 2031
Lid geworden op: 04 nov 2004, 23:51
Locatie: Diepenheim
Gegeven: 6 keer
Ontvangen: 14 keer

Re: Beginnen met verzamelen! Tips, info en tricks!

Bericht door Bert-Jan »

Neem een gebied Engels, Duits... en niet alles door elkaar heen.
Gebruikersavatar
asjemenou
Moderator & Beste Avatar 2009
Moderator & Beste Avatar 2009
Berichten: 4861
Lid geworden op: 26 apr 2005, 16:35
Gegeven: 55 keer
Ontvangen: 98 keer

Re: Beginnen met verzamelen! Tips, info en tricks!

Bericht door asjemenou »

Veel goede tips waaraan ik nog iets zou willen toevoegen. Een referentieboek is goed om te kopen en te bestuderen maar staar je niet blind op dat ene afgebeelde object in dat boek wat je zou willen gaan kopen. Een klein verschil wil niet per definitie zeggen dat het dan een vervalsing of een naoorlogse uitvoering is.
In de praktijk blijkt dat zo'n object bij meerdere fabrikanten kan zijn gemaakt waardoor er minieme verschillen onderling kunnen zijn. Soms kan dit ook door materiaalschaarste, kostenbesparing of door aanpassingen van soldaten ten velde zijn ontstaan. Niet ieder referentieboek gaat zo diep op de materie in.
Een referentieboek is goed maar zeker niet zaligmakend.
Het Internet is een ware schat aan documentatie. Leg voor jezelf een databank aan van gegevens en foto's van de objecten waarin je geïnteresseerd bent. Vergelijk zodoende meerdere foto's van exemplaren van het object dat je zou willen gaan kopen.
Mocht je via Internet iets willen kopen durf de verkoper dan kritische vragen te stellen. Check desnoods de betrouwbaarheid van deze persoon. Wanneer het bij zo'n aankoop om een groot geldbedrag gaat vraag of dat het mogelijk is om de aankoop aan huis op te kunnen halen. Het klakkeloos overmaken van grote bedragen aan onbekenden daar ben ik persoonlijk geen voorstander van.
Ook het bezoeken van een militariabeurs is zeker aan te raden. Je kunt zodoende objecten zintuiglijk bekijken. Durf bij twijfel de verkoper of een omstander om uitleg te vragen. Een eerlijke militairahandelaar zal dit graag doen. Gelukkig bestaan die ook nog.
Militaria verzamelen betekent veel zelfonderzoek verrichten. Immers niemand wordt met kennis van zaken geboren. Vragen kun je ook plaatsen op een forum als deze. Daar zijn deze fora voor.
Laatst gewijzigd door asjemenou op 10 feb 2013, 23:21, 1 keer totaal gewijzigd.
Ga serieus om met het WOII forum. Dan houden we het forum voor alle leden interessant!
779
Lid
Lid
Berichten: 3145
Lid geworden op: 31 aug 2004, 19:09

Re: Beginnen met verzamelen! Tips, info en tricks!

Bericht door 779 »

asjemenou schreef:Veel goede tips waaraan ik nog iets zou willen toevoegen. Een referentieboek is goed om te kopen en te bestuderen maar staar je niet blind op dat ene afgebeelde object in dat boek wat je zou willen gaan kopen. Een klein verschil wil niet per definitie zeggen dat het dan een vervalsing of een naoorlogse uitvoering is.
In de praktijk blijkt dat zo'n object bij meerdere fabrikanten kan zijn gemaakt waardoor er minieme verschillen onderling kunnen zijn. Soms kan dit ook door materiaalschaarste, kostenbesparing of door aanpassingen van soldaten ten velde zijn ontstaan. Niet ieder referentieboek gaat zo diep op de materie in.
Een referentieboek is goed maar zeker niet zaligmakend.
Daarom hebben de meeste verzamelaars voor minstens 1000 euro geïnvesteerd in een hele kast vol met referentieboeken waarin meerdere authors hun beschrijving geven van een item. Daarnaast kun je nog veel geld stoppen in het aanschaffen van originele foto's die je kunt bestuderen.
Gebruikersavatar
asjemenou
Moderator & Beste Avatar 2009
Moderator & Beste Avatar 2009
Berichten: 4861
Lid geworden op: 26 apr 2005, 16:35
Gegeven: 55 keer
Ontvangen: 98 keer

Re: Beginnen met verzamelen! Tips, info en tricks!

Bericht door asjemenou »

779 schreef:
asjemenou schreef:Veel goede tips waaraan ik nog iets zou willen toevoegen. Een referentieboek is goed om te kopen en te bestuderen maar staar je niet blind op dat ene afgebeelde object in dat boek wat je zou willen gaan kopen. Een klein verschil wil niet per definitie zeggen dat het dan een vervalsing of een naoorlogse uitvoering is.
In de praktijk blijkt dat zo'n object bij meerdere fabrikanten kan zijn gemaakt waardoor er minieme verschillen onderling kunnen zijn. Soms kan dit ook door materiaalschaarste, kostenbesparing of door aanpassingen van soldaten ten velde zijn ontstaan. Niet ieder referentieboek gaat zo diep op de materie in.
Een referentieboek is goed maar zeker niet zaligmakend.
Daarom hebben de meeste verzamelaars voor minstens 1000 euro geïnvesteerd in een hele kast vol met referentieboeken waarin meerdere authors hun beschrijving geven van een item. Daarnaast kun je nog veel geld stoppen in het aanschaffen van originele foto's die je kunt bestuderen.
Klopt helemaal. Helaas zijn niet alle referentieboeken ook zonder fouten. Voor het Internet tijdperk waren boeken meestal de belangrijkste bronnen voor referenties. Gelukkig is er tegenwoordig Internet. Niet dat alle informatie op het Internet altijd klopt maar je hebt het wel zo voor het grijpen.
Daarom mijn tip, leg een databank aan van gegevens en foto's van de objecten waarin je geinteresseerd bent. Ik maak er in ieder geval dankbaar gebruik van en het werkt!
Ga serieus om met het WOII forum. Dan houden we het forum voor alle leden interessant!
Plaats reactie