Opbergen van papierwerk/boekjes, knopen, emblemen

Algemeen over het verzamelen van militaria: o.a. beurzen, nieuws, wapenwet, dealer feedback
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Janssen
Lid
Berichten: 48
Lid geworden op: 16 dec 2013, 18:57
Locatie: Limburg

Opbergen van papierwerk/boekjes, knopen, emblemen

Bericht door Janssen »

Beste collega verzamelaars, ik ben al een geruime tijd militaria aan het verzamelen en mijn verzameling begint dusdanig groot te worden dat ik het spul op een betere manier moet gaan opbergen. Ik vroeg mij af of hier lui zijn die tips hebben hoe ik dit het beste kan doen? Het gaat voornamelijk om onderscheidingen, papierwerk (kleine handleidingen, documenten, certificaten), knopen, emblemen en uniformen. Met name knopen en uniformen heb ik vragen over. Op welke manier kan ik knopen het beste opbergen zodat deze overzichtelijk zijn maar niet teveel plaats in nemen? En hoe kan ik uniformen het beste opbergen/beschermen? En hoe kan ik papierwerk en onderscheidingen het beste opbergen zodat deze minder gauw vergaan? En heeft iemand tips mbt tot papierwerk hoe ik verschillende maten papier (kleine handleidingen, enkele vellen tot grotere certificaten) het beste kan opbergen?
Nooit ga ik voorbij uwe woningen, zonder op den voorgevel deze geheimzinnige onzichtbare woorden, maar welke gij door geheel uw leven daarin gegrift hebt, te lezen:
"Zonder vrees en zonder blaam"
Gebruikersavatar
asjemenou
Moderator & Beste Avatar 2009
Moderator & Beste Avatar 2009
Berichten: 4855
Lid geworden op: 26 apr 2005, 16:35
Gegeven: 54 keer
Ontvangen: 97 keer

Re: Opbergen van papierwerk/boekjes, knopen, emblemen

Bericht door asjemenou »

Onderscheidingen, insignes en ook (uniform)knopen kun je het beste opbergen in de welbekende Riker cases; http://rikerdisplaycases.com/products.h ... ort=normal . Op een militariabeurs is meestal wel iemand die deze Riker cases verkoopt.
Zelf bewaar ik mijn papieren objecten in platte kartonnen verpakkingsdozen voor grafische film. Deze dozen zijn lichtdicht en daarom ideaal voor dit doel.
Helaas zul je deze dozen niet snel meer tegenkomen. Een nadeel van het digitale tijdperk :(. Ik ben dan ook heel zuinig op deze dozen.
Papieren documenten kun je ook bewaren in een schoenendoos of een kartonnen opbergdoos. De IKEA verkoopt ook van dit soort opbergdozen; http://www.ikea.com/nl/nl/catalog/categ ... oom/16202/ .
Kleine papieren documenten zoals bidprentjes, foto's e.d. kun je ook in zuurvrije mapjes bewaren. Deze mapjes kun je vast wel bij een betere winkel voor kantoorbenodigdheden kopen of op deze website; http://www.deverzamelmap.nl/index.php?i ... 11&lang=NL .
Het papier van 70 jaar geleden is van een mindere kwaliteit dan het huidige papier dus bewaar het bij voorkeur droog en zoveel mogelijk in het donker.
Uniformen kun je opbergen in kledinghoezen. Deze zijn o.a. te koop bij de Blokker en de IKEA. Misschien kun je bij een stomerij ook van die dunne transparante hoezen krijgen.
De eerlijkheid gebied mij wel om te zeggen dat ik zelf deze kledinghoezen niet gebruik. De reden daarvoor is omdat ze van polyester zijn gemaakt. Polyester en nog andere plasticsoorten bevatten weekmakers. Dit om te voorkomen dat het plastic hard word. Messing insignes op een uniformjas kunnen hierdoor dof uitslaan. Ik ken verzamelaars die ze wel gebruiken maar zelf vind ik een goede afsluitbare kledingkast afdoende.
Om door te gaan over het gebruik van plastic om je objecten in op te bergen, je kent ze vast wel de plastic hersluitbare verpakkingszakjes (gripzakjes); https://weststrate.nl/verpakkingszak-gr ... GwoddrwKLQ . Ze zijn in veel gevallen reuze handig maar niet om je insignes of onderscheidingen langdurig in op te bergen. Ik heb medailles gezien die onherstelbare schade hebben opgelopen door de weekmakers in deze PVC verpakkingszakjes.
Ga serieus om met het WOII forum. Dan houden we het forum voor alle leden interessant!
Gebruikersavatar
Janssen
Lid
Berichten: 48
Lid geworden op: 16 dec 2013, 18:57
Locatie: Limburg

Re: Opbergen van papierwerk/boekjes, knopen, emblemen

Bericht door Janssen »

Dankje voor de reactie en de links alsjemenou. De Riker cases lijken mij ook wel handig, zo te zien nemen ze ook weinig plaats in dus helemaal ideaal! Betreffende de zuurvrije mapjes, wanneer merk je een verschil tussen de zuurvije en de 'gewone' mappen? Stel dat ik een document in een gewone map doen en een in een zuurvrije map, wanneer kun je dan het verschil merken de conservatie van de documenten? En bedoel je met dunne transparante hoezen de plastic hoezen of katoenen? Ik meen eens gehoord te hebben dat katoenen hoezen ademen en daardoor kledingstukken langer goed houden, vergeleken met de weekmakende polyester zakken.
Nooit ga ik voorbij uwe woningen, zonder op den voorgevel deze geheimzinnige onzichtbare woorden, maar welke gij door geheel uw leven daarin gegrift hebt, te lezen:
"Zonder vrees en zonder blaam"
Gebruikersavatar
zjopske
Lid
Berichten: 1443
Lid geworden op: 19 apr 2009, 19:37
Contacteer:

Re: Opbergen van papierwerk/boekjes, knopen, emblemen

Bericht door zjopske »

Het zuur vreet je document aan, verkleuring en beschadiging van inkt is het meest voorkomend. Bij foto's; vergelen en beschadiging van de foto (kreukels). Denk er ook aan dat UV straling daar ook aan bijdraagt.

Mijn foto's berg ik op in deze systemen; https://www.leuchtturm.com/epages/leuch ... DE/DE_2203

Ze hebben ze ook in heel groot (KANZLEI 46x39cm), prachtig en kwalitatief opbergsysteem. Er zijn diverse dealers in Nederland die ze verkopen. Nadeel is de prijs, een map (maximum) met bladen zit al snel op €100,-.
Altijd op zoek naar Nederlandse foto`s van voor 1940!
Bekijk mijn vernieuwde website op: http://www.nederland-paraat.nl
Plaats reactie