Haplo schreef:
-Hoe kan ik het beste de roest en desnoods het houtwerk aanpakken?
Of is het het beste om er niks aan te doen?
Er is wel een manier om de Mauser (of een ander geweer of bajonet) weer representatief te maken maar het is wel een geduldig werkje.
Als het nog mogelijk is dan moet je eerst het geweer demonteren. Dus het binnenwerk van de kolf afschroeven. Goeie schroevendraaiers nemen die passen anders dan beschadig je de schroefkoppen. Goed onthouden of hoe het wapen in elkaar heeft gezeten. Wellicht kan je het binnenwerk ook nog verder demonteren. Zo is het makkelijker schoon te maken.
Het binnenwerk/vuurmechanisme kan je het beste schoonmaken met wapenolie, poetsdoek en een koperen munt. Let wel op het MOET een koperen munt zijn dus een stuiver ofzo iets. Ik weet niet of dat een 5 Eurocent muntstuk zacht genoeg is. Ik gebruik altijd een oude NL stuiver. Wrijf het metaal goed in met wapenolie en kras met de stuiver over de roest. Omdat koper zachter is dan metaal zal de munt het metaal van het geweer niet krassen maar wel de roest (oxidatie) verwijderen. Het is een geduldig werkje maar je zal zien of hoe het geweer er van opknapt. NOOIT schuurpapier, staalwol, of koperpoets gebruiken. Deze middelen krassen en tasten de blauwlaag van het geweer aan.
De houten kolf kan je het beste eerst afborstelen met een niet al te harde borstel. Daarna reinigen met spiritus. NOOIT men wasbenzine, peut of iets dergelijks. Spiritus is alcohol en geen oliehoudend product zoals wasbenzine e.d. Oliehoudende producten tasten de vernis- of looglaag van het hout aan. Gewoon een doek drengen in de spiritus en zo de kolf reinigen. Hoekjes waar je niet bij kan die kan je schoonmaken met een tandenborstel, wattestaafje of pijperager gedrengd in spiritus. Daarna de kolf laten drogen. De spiritis zal het vuil en vet kristaliseren. Als de kolf erg smerig is dan herhaal je dit een aantal malen. Het kan mogelijk zijn dat de kolf zwart blijft. Probeer dit dan niet te verwijderen want dit hoort zo. Ten tijde van de 1e en 2e wereldoorlog werden veel houten geweerkolven zwart gemaakt om schitteringen op de kolf te voorkomen. Vaak werden de kolven zwart gemaakt met vloeibaar gemaakte schoensmeer. Dus lekker laten zitten, dit hoort zo. Ook voor de houten kolf geldt GEEN schuurpapier e.d. gebruiken!
Eventuele koperen of messing ringen/onderdelen kan je het beste schoonmaken met groene of zachte zeep en met een tandenborstel.
De groene zeep kan je trouwens ook gebruiken om medailles, munten e.d. schoon te maken. NOOIT geen koperpoets (Brasso) hiervoor gebruiken. Koperpoets is nu eenmaal een slijppoeder.
Dit is een trucje die juweliers ook gebruiken om zilveren en gouden sieraden weer mooi schoon te krijgen. Gaat ook heel goed op voor medailles e.d.
Hopelijk kan je met deze raad aan de slag. Plaats maar eens een foto van het geweer als ie weer mooi schoon is.