Russische WOII SSh-40 helm op Marktplaats

Collecties met zowel Duitse als geallieerde militaria. Let op; nieuwe aanwinsten graag plaatsen onder ofwel as of geallieerd.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
asjemenou
Moderator & Beste Avatar 2009
Moderator & Beste Avatar 2009
Berichten: 4740
Lid geworden op: 26 apr 2005, 16:35
Gegeven: 38 keer
Ontvangen: 80 keer

Russische WOII SSh-40 helm op Marktplaats

Bericht door asjemenou »

Helaas is het lachen/huilen met Ebay en Marktplaats topic (tijdelijk) gesloten. Om eventuele geïnteresseerden toch te waarschuwen voor deze "niet WOII" SSh-40 helm maak ik er daarom maar een aparte topic voor aan.

Op Marktplaats aangeboden; http://verzamelen.marktplaats.nl/milita ... -helm.html .

Afbeelding

In werkelijkheid gaat het om een gestripte Russische SSh-40 helm uit 1948. Waarschijnlijk is de kinband en de binnenhelm gebruikt om een andere (WOII?!) helm compleet te maken. Tot zoverre dat dan goed lukt. Mocht je ooit een WOII gedateerde SSh-40 te koop aangeboden krijgen, kijk dan goed naar de klinknagels en de splitpennen. Zijn deze teveel beschadigd dan is er met de helm gerommeld.

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Ook aan de stempel is te zien dat het om een 1948 aanmaak gaat. In het midden is het spinvormige logo van de Lysva fabriek (LMZ - Lysvinskiy Metallurgicheskiy Zavod) nog te zien. Dit logo is de fabriek pas na de oorlog gaan voeren (zie ook de onderste foto). Hoewel het niet helemaal goed te zien is zou de stempel ook nog vervalst kunnen zijn. Er zijn gevallen bekend van 1948 gedateerde helmen waarbij het cijfer 8 gedeeltelijk is weggepoetst naar een cijfer 3. Daarmee zou dan worden gesuggereerd dat het om een 1943 uitgave zou gaan. Een vervalsing dus. Gelukkig zijn deze 1943 vervalsingen makkelijk te herkennen. Zoals eerder gezegd is de Lysva fabriek het spinvormige logo pas na de oorlog gaan voeren. Voor een voorbeeld van een WOII stempel van de Lysva fabriek zie; http://wo2forum.nl/viewtopic.php?f=35&t=27098 (bedankt voor het plaatsen van de foto's van je helm Aart) .
Mocht je de helm toch willen hebben, biedt er dan in ieder geval niet teveel op. Tenslotte is het niet waarvoor het wel wordt aangeboden.

Afbeelding
Ga serieus om met het WOII forum. Dan houden we het forum voor alle leden interessant!
Plaats reactie