D_Dutch's Verzameling Duits Materiaal

Collecties met zowel Duitse als geallieerde militaria. Let op; nieuwe aanwinsten graag plaatsen onder ofwel as of geallieerd.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
D_Dutch
Lid
Berichten: 732
Lid geworden op: 04 apr 2007, 19:24
Locatie: Gelderland, Nederland

D_Dutch's Verzameling Duits Materiaal

Bericht door D_Dutch »

Hallo allemaal,

Ik heb al een apart topic over mijn Geallieerd materiaal, maar aangezien mijn verzameling met betrekking tot Duitse documenten en ander materiaal groter is, leek het mij wel leuk hier ook een topic over te maken. Ik ben in ongeveer 2007 begonnen met het verzamelen van Duits materiaal en richt mij daarin voornamelijk op documenten als Soldbücher, fotoalbums en materiaal wat met de Waffen-SS te maken heeft. Mochten er vragen zijn; Stel ze gerust, dan zal ik proberen ze voor zover mogelijk te beantwoorden.

Met vriendelijke groet,

Koen.


1. Soldbuch van Oberfeldwebel G*.

Dit is een van mijn meest interessante Soldbücher, welke toebehoorde aan een succesvolle Luftwaffe Flugzeugführer. Hij werd in 1917 geboren en meldde zich rond 1937 aan bij de Duitse Wehrmacht, waarmee hij aan de annexatie van het Sudetenland en Böhmen und Mähren deelnam. Daarna kwam zijn militaire loopbaan bij de Luftwaffe op gang en nam hij van augustus 1939 tot mei 1943 deel aan verschillende Flugzeugführerschulen. Zo werd hij van februari tot mei 1943 geplaatst bij 6./Stukageschwader 102 waarvan de basis in Paris-Orly was. In juni 1943 werd G* ingedeeld bij 4./Sturzkampfgeschwader 3. Deze eenheid was van juni tot oktober 1943 in Marizza gestationeerd. Op 21 september van dat jaar stortte hij samen met zijn Bordfunker Vaculka neer bij Davgata doordat zijn Ju 87 D3 problemen had met de motor. De eenheid nam op dat moment deel aan de verschillende aanvallen tegen Corfu. Beide bemanningsleden overleefden de crash en keerden terug naar hun basis.

Daarna werd de eenheid omgedoopt tot 4./Schlachtgeschwader 3. Deze was onder andere in Marizza, Pleskau, Petseri en Biala Podlaska gestationeerd. Oberfeldwebel G* werd onder andere onderscheiden met de Frontfliegerspange für Kampfflieger in Gold, Eisernes Kreuz I Klasse en de Ehrenpokal für Besondere Leistungen im Luftkrieg. In juni 1944 werd hij overgeplaatst naar een andere eenheid en als soort afscheidscadeau kreeg hij van zijn kameraden een eigen Walther P38 pistool.

Zijn nieuwe eenheid werd 2./Frontflieger-Sammelgruppe Quedlinburg. Hier wachtte het vliegende personeel van de Luftwaffe tot zij aan een nieuwe eenheid werden toegewezen. Meestal verbleven zij hier 2 tot 4 weken, maar voor Oberfebel G* was dit iets langer, hij verbleef er ruim anderhalve maand, tot hij ingedeeld werd bij 4. (Südost)/Flugzeugüberführungsgeschwader 1. Deze eenheid vloog de gloednieuwe gevechtsvliegtuigen uit de fabrieken naar fronteenheden. Juist in de periode dat Duitsland een enorm gebrek had een ervaren piloten, kreeg G* niet meer de kans zijn uitstekende kwaliteiten als gevechtspiloot in gebruik te brengen, tot het te laat was en Duitsland kapituleerde.

Na de oorlog keerde hij niet meer terug naar zijn geboorteplaats, maar werd een vlieginstructeur in West-Duitsland, tot hij samen met zijn vrouw en twee zoons naar Australië emigreerde. Het is tot op heden niet duidelijk of hij nog in leven is, maar aangezien hij nu 93 zou moeten zijn acht ik de kans zeer klein. Dit houdt mij echter niet tegen op zoek te blijven naar zijn twee zoons of naar meer informatie m.b.t. zijn leven. Hoewel G* het geluk had de oorlog te overleven had zijn Bordfunker Franz Vaculka, minder geluk. Deze kwam eind april 1944 bij Turzysk om het leven.

Foto's van zijn Soldbuch.

Op de linkerkant zien we een prachtige pasfoto van G*, nog in de rang van Feldbwebel. Hij draagt een tweedelige Bandspange met daarop lintjes voor het Kriegsverdienstkreuz II Klasse mit Schwertern en de Medaille zur Erinnerung an den 1. Oktober 1938 mit "Prager Burg" Spange. Het Feldpostnummer op de stempel is L 46587, welke van Stuka-Vorschule 2 was waar G* van oktober tot december 1942 zijn training kreeg. Op de eerste pagina zien we dat hij uiteindelijk de rang van Oberfeldwebel bereikte in december 1943. Tevens informatie met betrekking tot zijn Erkennungsmarke en Wehrnummer.

Afbeelding

Op pagina 2 zien we wat informatie over G*, zoals zijn lengte, beroep, geboortedatum en oogkleur. Zijn Soldbuch is op 6 september 1939 ondertekend door een Oberleutnant en Kompanieführer. Op pagina 3 zien we de bevorderingen en de datum waarop hij zijn Erkennungsmarke ontvangen heeft.

Afbeelding

De linkerpagina laat alle eenheiden zien waar hij toebehoorde, waaronder de verschillende Flugzeugführerschulen. Helaas is de eenheid waar hij onder andere de annexatie van het Sudetenland meemaakte niet opgeschreven. Op de rechterpagina zien we informatie over zijn ouders, en over zijn vrouw waarmee hij getrouwd was.

Afbeelding

De volgende pagina’s laten zien dat hem veel materiaal is uitgereikt, en het laat tevens wat ongewone dingen zien, zoals dat hij eigenaar was van een eigen fiets van het merk Wanderer, welke nog steeds bestaat. Ook is te zien dat hij zijn eigen Walther P38 kreeg van zijn kameraden van de 4. Staffel van II./Schlachtgeschwader 3 op 27 juni 1944.

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Deze pagina’s geven wat basisinformatie weer, zoals dat hij bijvoorbeeld naar een Ortslazarett is gebracht naar aanleiding van problemen met zijn maag-darmstelsel.

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Pagina 16 is leeg maar de andere is best interessant. Het laat zien dat Obergefreiter G* ingedeeld was bij de 4. Staffel van II./Schlachtgeschwader 3 van juni 1943 tot juni 1944. Daarna is zijn eenheid voor enkele maanden een mysterie tot hij in november 1944 opeens ingedeeld was bij 2./Frontflieger-Sammelgruppe Quedlinburg, waarmee hij tot het einde van dat jaar diende. Daarna werd hij overgeplaatst naar 4.(Südost)/ Flugzeugüberführungsgeschwader 1 tot het eind van de oorlog.

Afbeelding

De volgende pagina’s hebben te maken met zijn salaris. Ook is te zien dat hij op 10 december 1943 het Führergeschenk ontvangen heeft en dat hij een Reichsraucherkarte in zijn bezit had welke tot eind juli 1942 geldig was.

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Dit zijn in mijn ogen de meest interessante pagina’s. Op pagina 22 zien we alle onderscheidingen van Oberfeldwebel G* in de zes jaar tijd dat hij zijn land diende.

Afbeelding

De drie hoogste onderscheidingen welke hij ontvangen heeft, allemaal in slechts drie maanden tijd! Dit uitflapje zit vastgelijmd aan pagina 22.

Afbeelding

Op de onderstaande pagina’s zien we de verschillende vrije dagen welke hij gekregen heeft voor allerlei redenen.

Afbeelding


Moderatorbewerking door Proos: op verzoek van de eigenaar van dit bericht de herleidbare informatie naar de betreffende soldaat geanonimiseerd.
Gebruikersavatar
KNIL.
Lid
Berichten: 320
Lid geworden op: 09 feb 2010, 17:57
Locatie: Zuid holland

Re: D_Dutch's Verzameling Duits Materiaal

Bericht door KNIL. »

Nice! _/-\o_
Gebruikersavatar
D_Dutch
Lid
Berichten: 732
Lid geworden op: 04 apr 2007, 19:24
Locatie: Gelderland, Nederland

Re: D_Dutch's Verzameling Duits Materiaal

Bericht door D_Dutch »

Hierbij nog een van mijn Soldbücher.

Met vriendelijke groet,

Koen.


2. Soldbuch van Oberleutnant S*.

Hierbij nog een van mijn pronkstukken, een Soldbuch welke behoorde aan een Oberleutnant van Panzer-Grenadier-Regiment 10. Hij maakte als Unteroffizier de annexatie van het Sudetenland en Böhmen und Mähren mee, evenals de invasie van Polen en Frankrijk, hier is echter weinig informatie over en het is onbekend bij welke eenheid hij in die tijd diende. Zijn deelname aan de invasie van Rusland en zijn enorme inzet aan het Westfront begin 1945 zijn in mijn ogen verbluffend, en aan de staat van zijn Soldbuch is te zien hoeveel actie hij wel niet gezien heeft. Hieronder een korte beschrijving over zijn drie laatste oorlogsjaren;

Op 24 juli 1942 raakte Leutnant S* ernstig gewond bij Lomowo. Hij was op dit moment ingedeeld bij 9.(s.I.G.)/Panzer-Grenadier-Regiment 10. Hij verbleef in verschillende veldhospitalen tot hij op 13 november van datzelfde jaar hieruit werd ontslagen, waarvan hij daaruit werd overgeplaatst naar Panzer-Grenadier-Ersatz-Bataillon 10. Voor zijn verwonding werd hem het Verwundetenabzeichen in Schwarz uitgereikt, tegelijkertijd met de Medaille Winterschlacht im Osten 1941/42.

Op 1 december 1943 raakte Leutnant S* wederom ernstig gewond toen hij in zijn kaak werd geraakt door een vijandelijke kogel. Op die dag werd hij bevorderd tot Oberleutnant, waarschijnlijk door zijn moedig optreden waardoor hij uiteindelijk gewond raakte. Met spoed werd hij nog diezelfde dag naar Reserve-Lazarett I Lublin-Kloster gebracht, maar werd vier dagen later met een Larazettzug naar Reserve-Lazarett I Prag getransporteerd, waar hij op 8 december arriveerde. Hier lag hij op de Kiefer-Abteilung, waar hij werd behandeld voor de kogelwond aan zijn kaak.

In dit veldhospitaal verbleef hij meer dan vijf maanden, tot hij wederom overgebracht werd, ditmaal naar Reserve-Lazarett Königslutter. Hier verbleef S* van 22 april tot 8 september 1944, toen hij eindelijk ontslagen werd uit het veldhospitaal, na meer dan negen maanden in behandeling te zijn geweest. Twee maanden later, op 10 november 1944, werd hij voor deze tweede verwonding onderscheiden met het Verwundetenabzeichen in Silber.

Hierna kreeg S* een vakantie van twee weken om op bezoek te gaan bij zijn ouders in Eimsen, en daar volledig op rust te komen. Hierna keerde hij terug naar zijn fronteenheid, ditmaal 6./Panzer-Grenadier-Regiment 10, onderdeel van de 9. Panzer Division, welke op dat moment ingezet werd tegen de oprukkende geallieerde strijdkrachten in Frankrijk. Ook S* nam aan deze strijd mee, en kreeg uiteindelijk het bevel over Kampfgruppe Oberleutnant S*. Deze bestond op 25 maart 1945 uit 80 man en werd ingezet als Schnelle Einsatzgruppe, als onderdeel van Panzer-Grenadier-Regiment 10. De eenheid vocht in de omgeving van Asbach tegen onder meer het 1e bataljon van de Amerikaanse 104th Infantry Regiment en het 39th Infantry Regiment.

Op dezelfde dag probeerde S* samen met zijn manschappen Thelenberg te verdedigen, wat de rest van de dag duurde. De strijd was hevig en meer dan 30 man van Kampgruppe Oberleutnant S* werden gevangengenomen en nog meer gedood. Het werd duidelijk dat er actie ondernomen moest worden en het werd besloten om terug te trekken naar Flammersfeld, maar tijdens deze terugtocht kwam de groep langs een munitiedepot dat zij probeerden te verdedigen. Hier verloor de Kampfgruppe hoogstwaarschijnlijk een Sd.Kfz. 251 maar werd wel voorkomen dat het depot in vijandelijke handen viel. Het werd gezegd dat S* zo enorm uitblonk in zijn heldhaftigheid en leidinggevende kwaliteiten dat hij hiermee aan de criteria voor de uitreiking van het Ritterkreuz des Eisernen Kreuzes voldeed, hij werd echter nooit voorgedragen.

Op 30 of 31 maart 1945 raakte Oberleutnant S* voor de derde maal ernstig gewond terwijl hij samen met zijn troepen een vijandelijke stelling bestormde tijdens een tegenaanval rond Eisern, in de buurt van de rivier Sieg. Voor deze verwonding werd Oberleutnant S* overgebracht naar Reserve-Lazarett Herborn, waar hij op 15 april werd onderscheiden met het Verwundetenabzeichen in Gold. Voor hem was na vele jaren zijn land te hebben gediend als een trouwe officier, de oorlog die hem een hoge prijs kostte, eindelijk voorbij.

Ik heb contact opgenomen met het stadje waar hij geboren was en men informeerde mij dat hij ver na de oorlog pas overleden is, zijn zoon leeft nog maar heeft nog geen contact opgenomen met mij. In 2011 is er een boek uitgebracht waar onder andere de laatste maanden van de militaire loopbaan van Oberleutnant S* in zijn beschreven.

Foto's van zijn Soldbuch.

Links een mooie pasfoto van Leutnant S* waarop hij zijn Schirmmutze draagt, wat eigenlijk tegen de regels is voor een pasfoto in een Soldbuch. Aan de rechterkant is te zien dat hij op 1 december 1943 gepromoveerd is tot Oberleutnant, tevens informatie over zijn Wehrnummer en Erkennungsmarke.

Afbeelding

Persoonlijke informatie zoals geboortedatum, oogkleur, postuur en geboorteplaats op de linkerpagina. Aan de rechterkant is te zien dat hij tot Oberleutnant gepromoveerd is terwijl hij bij Panzer-Grenadier-Regiment 10 diende.

Afbeelding

Op de linkerpagina is alles te zien met betrekking tot zijn eenheden, ondere dat hij ingedeeld was bij 8./Schützen-Regiment 10, waarmee hij aan de invasie van Frankrijk deelnam. Ook is te zien dat hij getrouwd is.

Afbeelding

De volgende pagina's geven al het materiaal dat aan Oberleutnant S* is uitgereikt weer.

Afbeelding

Afbeelding

De volgende pagina's gaan over geldzaken, uitrusting en inentingen.

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Een van de meest belangrijke pagina's uit zijn Soldbuch, hierop zijn alle hospitaalopnames te zien. Te zien is dat hij bijna een jaar in verschillende ziekenhuizen heeft gelegen voor één wond, welke in de biografie boven is beschreven. Ook is te zien dat hij op 1 april 1945 wederom gewond is geraakt.

Afbeelding

Nog wat informatie m.b.t. zijn hospitaalbezoek. Het is echter onbekend wat dit allemaal inhoudt.

Afbeelding

Op de rechterpagina is te zien dat Oberleutnant S* op een bepaald moment overgeplaatst werd naar de 6. Kompanie van Panzer-Grenadier-Regiment 10.

Afbeelding

Nog wat meer informatie met betrekking tot zijn salaris. Ook informatie over Kapitulantenhandgeld. Dit gaat over het bijtekenen van extra dienstjaren; wanneer iemand voor 4,5 jaar bijtekende kreeg hij hiervoor 100ℛℳ, in het geval van 12 jaar kreeg men 300ℛℳ. Oftewel, in 1940 tekende S* voor 12 jaar bij en zou hij tot 1950 in de Wehrmacht blijven!

Afbeelding

Wederom een hoop informatie over zijn hospitaalbezoeken, tevens is te zien dat hij het Führergeschenk heeft ontvangen.

Afbeelding

Een nog zéér belangrijke pagina, hierop zijn alle onderscheidingen te zien, waaronder het Eisernes Kreuz I Klasse, Panzerkampfabzeichen in Bronze en Verwundetenabzeichen in Gold.

Afbeelding

De volgende pagina's gaan over vakanties en vrije dagen welke hij kreeg om verschillende redenen.

Afbeelding

Afbeelding

Een pasfoto van Unteroffizier S*.

Afbeelding


Moderatorbewerking door Proos: op verzoek van de eigenaar van dit bericht de herleidbare informatie naar de betreffende soldaat geanonimiseerd.
Gebruikersavatar
panzer lehr
Lid
Berichten: 1306
Lid geworden op: 09 mar 2010, 19:45
Locatie: België

Re: D_Dutch's Verzameling Duits Materiaal

Bericht door panzer lehr »

Wat een mooie soldbuch als je het vwa gold kreeg mag je al blij zijn als je het kan navertellen. :wink:
Gebruikersavatar
platoz
Lid
Berichten: 476
Lid geworden op: 31 mar 2010, 19:38

Re: D_Dutch's Verzameling Duits Materiaal

Bericht door platoz »

Mooie soldbuchjes. Bedankt voor het tonen! :)
GROOTSTE MILITARIA BEURS VAN NEDERLAND: http://www.militariabeurshouten.com

"I have deep respect for the German soldiers. The Whermacht has a unique military tradition and they have proven their skills in warfare"

G. Patton, American general
Gebruikersavatar
S1991
Lid
Berichten: 2347
Lid geworden op: 06 mei 2008, 19:07
Contacteer:

Re: D_Dutch's Verzameling Duits Materiaal

Bericht door S1991 »

Leuke soldbuch van Sievers !
Tegen het 104th Infantry Regiment zeg je? Klinkt erg interessant !
“Brad, my three best divisions are the 4th Armored, the 80th and the 26th. I’ll concentrate the 4th Armored at Longwy beginning tonight, I’ll start the 80th on Luxembourg tomorrow morning, and I’ll alert the 26th to be ready to move." General Patton
Gebruikersavatar
D_Dutch
Lid
Berichten: 732
Lid geworden op: 04 apr 2007, 19:24
Locatie: Gelderland, Nederland

Re: D_Dutch's Verzameling Duits Materiaal

Bericht door D_Dutch »

Bedankt voor de reacties! Ik heb nog een hoop materiaal liggen, ,,moet nu alleen even een betere manier vinden om het in dit topic te plaatsen anders wordt het enorm lang. :+
Plaats reactie