Pegasus tocht

Algemene vragen over de Tweede Wereldoorlog; ook bedoeld voor ongeregistreerde forumbezoekers.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
paulstolk
Lid
Berichten: 711
Lid geworden op: 05 nov 2003, 21:19
Locatie: Ede, gelderland
Contacteer:

Pegasus tocht

Bericht door paulstolk »

Zijn er toevallig mensen die mij meer kunnen vertellen over de Pegasus tocht van 1944?
Gebruikersavatar
Maximus
Lid
Berichten: 363
Lid geworden op: 04 mar 2003, 01:46

Bericht door Maximus »

Over het Caen kanaal en de Orne (een paar honderd meter verder) liggen twee bruggen. De eerste is de beroemde Pegasus brug. Hier landden drie 'Horsa' zweefvliegtuigen van de 6th Airborne Division onder leiding van Major John Howard op de oostoever 10 minuten na middernacht op 6 juni 1944. Binnen 10 minuten is de brug in Britse handen. Er zijn dan 2 doden en 14 gewonden gevallen. De eigenaars van café Gondrée worden als eerste Fransen bevrijd. Op de landingsplek staat nu een borstbeeld van Major Howard. Howard moet de brug houden tot hij afgelost wordt. Vlak voor dageraad verschijnen drie Duitse tanks om de hoek bij het maire Bénouville. Met een PIAT (Projector Infantry Anti-Tank) (een granaat werper die in het museum te zien is) wordt de eerste tank opgeblazen. De andere twee tanks trekken zich hierop terug. Vanuit een groot gebouw op de westoever (achter het café) wordt accuraat mortier vuur afgegeven door de Duitsers. Men neemt aan dat dit een hospitaal is en zodoende wordt er niet op terug gevuurd. Aan de rechterzijde daarvan staat een watertoren met enkele Duitse scherpschutters. Howard geeft toestemming om één schot te lossen met het buitgemaakte Duitse 50 mm kanon. Onder luid gejuich wordt de toren uitgeschakeld met dat ene schot. Vijf uur 's middags komt, onder leiding van doedelzakspeler Bill Millin, Lord Lovat met de aflossende versterking over de brug. (In 1961 diende de brug als een lokatie voor de film 'The Longest Day', waarin de aanval gereconstrueerd werd.)


BRON
Gebruikersavatar
paulstolk
Lid
Berichten: 711
Lid geworden op: 05 nov 2003, 21:19
Locatie: Ede, gelderland
Contacteer:

Bericht door paulstolk »

Ik heb inmiddels zelf al wat meer gevonden. De pegasus tocht is de tocht die jaarlijks wordt gelopen in de buurt van Lunteren, Ede en Ottelo om de tocht te herdenken die de Britse 1st Airborne heeft ondernomen. Na de slag om Arnhem zijn in de buurt van Ede een grote groep soldaten vast komen te zitten. Het plan was om van het nog bezette gebied naar het inmiddels bevrijde gebied te gaan. Helaas is het maar enkele soldaten gelukt. Sorry Maximus, hetgeen jij vertelde bedoelde ik niet. Misschien had ik de vraag ook iets beter kunnen stellen :oops:

Zijn er misschien mensen die van deze gebeurtenissen meer afweten? Misschien mensen die gespecialiseerd zijn in de Slag om Arnhem?
Gebruikersavatar
Maximus
Lid
Berichten: 363
Lid geworden op: 04 mar 2003, 01:46

Bericht door Maximus »

je bedoeld de wandel tocht??

http://www.henrifloor.nl/w921024.htm
Gebruikersavatar
okke
Lid
Berichten: 3369
Lid geworden op: 25 feb 2003, 20:31
Locatie: Rosmalen
Gegeven: 3 keer

Bericht door okke »

Pegasus I was een succes; weken lang zijn gevluchte Engelse soldaten verborgen gehouden en in het geniep zijn ze de Rijn over gestoken ten zuiden van Ede.

Pegasus II vond enige tijd later plaats; exact dezelfde operatie alleen hadden de Duitsers geleerd van de vorige operatie. Pegasus II werd een fiasco.

Ik heb er een boek over; "De gans is gevlogen" geloof ik (ben in een verbouwing en kan mijn boeken even niet naslaan).
Zelf Denken Samen Leven - Humanistisch Verbond
Barry van Veen

Bericht door Barry van Veen »

Operatie Pegasus was een geallieerde operatie na afloop van het eigenlijke Market Garden. Na de oversteek van het grootste gedeelte van de Britten uit Oosterbeek op 25 september (operatie Berlin), bleven nog zeker 500 geallieerden achter op de noord-oever rond Arnhem, Ede en Apeldoorn. Zij doken onder bij burgers.
Zij stonden onder commando van Lathbury die zich bevond in een geheim hoofdkwartier ergens in Ede. Tijdens een gecoördineerde actie in de nacht van 22 op 23 oktober 1944 wisten ongeveer 140 geallieerden de oversteek over de Neder-Rijn naar het veilige zuiden te maken. Deze actie stond bekend als operatie Pegasus. De zuid-oever van de Neder-Rijn werd tijdens deze actie beveiligd door, jawel, parachutisten van 2/506 Parachute Infantry Regiment, 101st US Airborne Division. De oversteek met boten werd geregeld door 43rd Wessex Division.
Na het succes van operatie Pegasus werd opdracht gegeven tot operatie Pegasus II in november, deze mislukte echter jammerlijk vanwege een treffen van de achtergebleven Britse para’s met een Duitse artillerie opstelling. Dit nog voor het bereiken van de rivier. Ook hier werd de zuid-oever beveiligd door de 101st airborne.
Plaats reactie