Communisten of andere verzetsbeweging?

Algemene vragen over de Tweede Wereldoorlog; ook bedoeld voor ongeregistreerde forumbezoekers.
Plaats reactie
Gast

Communisten of andere verzetsbeweging?

Bericht door Gast »

Wat was het motief voor mensen om zich aan te sluiten bij de communisten óf een andere verzetsbeweging?

Ik neem aan dat mensen die wel wilden verzetten maar geen communistische gedachtes hadden zich niet bij de CPN aansloten, maar hoe zat het met de communistische verzetters? Wat was hun motivatie om zich als communist te verzetten, en waarom niet?
(Er valt weinig te vinden over dit onderwerp, dus ik vraag het hier maar :) )
Gebruikersavatar
Tim
Lid
Berichten: 1966
Lid geworden op: 02 nov 2002, 13:47
Locatie: Gent
Contacteer:

Bericht door Tim »

De Duitsers trokken ten strijde tegen het "goddeloze bolsjewisme". De communisten moesten zich dus verdedigen tegen hen. En voor vele communisten die in het verzet gingen zal de aanval dan wel de beste verdediging geweest zijn.
Gebruikersavatar
Zhukov
Lid
Berichten: 1308
Lid geworden op: 26 aug 2004, 00:05
Locatie: Spijkenisse
Contacteer:

Bericht door Zhukov »

Bovendien had je wanneer je als Communist te boek stond weinig kans om nog op oude voet verder te gaan gedurende de Duitse bezetting. Zoals Tim zegt vochten de Nazi's tegen de Bolsjewieken, iedere Communist werd gezien als Bolsjewiek en was zodoende dus een doelwit van de Nazi's. Je had als Communist dus weinig keus dan onder te duiken of in het verzet te gaan en dan ligt het Communistische verzet natuurlijk voor de hand.
Вместе мы непобедимы
marloes
Lid
Berichten: 963
Lid geworden op: 02 mei 2004, 21:58

Bericht door marloes »

Het facisme is zo ongeveer de tegenovergestelde van het communisme, de 2 groepen hadden dus meestal de pest aan elkaar.
Dus al lang voor de oorlog stonden deze groepen tegenover elkaar, communisten bestreden het facisme al lang voor de oorlog begon en andersom.
Daarom wisten de communisten in Nederland wel al wat hen ongeveer te wachten stond toen de oorlog begon.
In Nederland had iedereen zijn eigen reden om bij het verzet te gaan, was je communist dan was je meestal vanzelf al zwaar anti-nazis en was de kans dat je in het verzet betrokken raakte groter dan bij andere zuilen.
Als je politiek gemotiveerd bent kies je vaak een groep die bij je past, of word je gevraagdt.
Truus Menger-Oversteegen en haar zusje bijvoorbeeld waren pubermeisjes uit een rood gezin, al voor de oorlog waren ze communisten, hielpen gevluchte joden, hoorde wat voor vreselijke dingen er gebeurde tijdens de oorlog.
Zij werden door communistische vrienden gevraagt met hen mee te vechten tegen de nazis.

Ook mensne met een andere politieke overtuiging gingen in het verzet maar niet altijd omdat het nazisme tegenover hun eigen ideen stond maar omdat ze tegen de jodenvervolging waren, of omdat het gedrag van de nazis tegen hun geloofsovertuiging was.

Maar de meeste mensen gingen daadwerkelijk tot actie over uit onmacht en woede, ze waren boos door de manier waarop de duitsers nederland had aangevallen en hoe deze duitsers zich vervolgens gedroegen.
Als je boos bent zoek je vrienden die er ook zo over denken en zo rol je in het verzet, dus bijna altijd sluit je je aan bij een groep die er net zo over denkt als jij.
Ben je Rooms katholiek dan is de kans groot dat je bij een rooms katolieke groep komt, of in ieder geval geen communistische!
Dit bepaald dan ook weer het soort verzet.
De communisten waren ervarener in verzet en durfden ook eerder geweld te gebruiken, die schoten dus veel verraders neer.
Andere groepen hadden het hier weer moeilijk mee, bijvoorbeeld door hun geloofsovertuiging.
Zo zijn er door bepaalde verzetsgroepen zelfs speciaal communistische meisjes 'geleend' van een communistische groep om verraders uit te schakelen omdat ze dat zelf niet wilde/durfde doen.

Over het communistische verzet is weinig te vinden, dat komt oa doordat men na de oorlog zo bang werd hiervoor en Rusland opeens een heel eng land werd ipv een bondgenoot.
De heldendaden van het communistische verzet zijn jaren doodgezwegen.
Maar nu kennen we allemaal Hannie Schaft, de film het meisje met het rode haar en het verhaal achter de Februaristaking.
Lees het boek van Truus-Menger oversteegen of het boek over Hannie schaft en daar vind je meer.
"Een volk dat voor tirannen zwicht zal meer dan lijf en goed verliezen... dan dooft het licht"
HM van Randwijk 1909-1966
Gebruikersavatar
Wilco Vermeer
Lid
Berichten: 938
Lid geworden op: 26 jan 2004, 14:50
Locatie: Bemmel
Contacteer:

Bericht door Wilco Vermeer »

Bij communisten, zeker in die tijd speelt nog iets anders. Wat heel wezenlijk is voor het feit dat zij juist zo actief waren in het verzet.

Communisme is een afgeleide van de revolutionaire visie/stroming binnen de Sociaal Democratie. Begonnen door Karl Marx en Friedrich Engels en later geradicaliseerd door Wladimir Lenin en Leon Trotski.
In hun levensfilosofie zat verankerd dat de wereld op te delen was in klassen waarbij de werkende klasse werd onderdrukt door de heersende klasse. In die tijd was men binnen de vele communistische organisaties (er waren er meer dan alleen de CPH zoals deze toen nog heette, zoals bijvoorbeeld de RSAP) er van overtuigd dat de arbeiders (werkende klasse) zich alleen maar door revolutie kon vrijvechten van de heersende klasse en dat dsoor revolutie de gelijkheid zou worden gebracht. Revolutie vergt echter een organisatie die in staat is om militair dan wel para-militair te opereren. Hierdoor konden deze organisaties heel makkelijk op illegaal werk overschakelen, immers hun organisatie was er al op ingericht. Daarnaast was men er van overtuigd dat door de strijd tegen het fascisme de klassenstrijd zou worden geholpen. ZO was immers ook in 1917 de Russische revolutie ontstaan.

Ten slotte moest je als communist toch over een zekere portie fanatisme beschikken.
Mijn verzameling op: http://www.ww2historycollection.com/
(Avatar: Henk Sneevliet, vergeten verzetstrijder)
marloes
Lid
Berichten: 963
Lid geworden op: 02 mei 2004, 21:58

Bericht door marloes »

Zit zeker wat in, wat ook belangrijk is dat de communisten in Nederland voor de oorlog al een beetje buiten de maatschappij stonden.
Ook belangrijk was dat de communisten hun voorbeelden hadden in Rusland.
Enkele verzetsstrijdsters die ik sprak hadden het erover hoe in het oosten meiden van hun leeftijd vochten tegen de nazis terwijl zij zelf in Nederland maar wat pamfletjes drukte.
Propaganda of niet, het zette ze wel aan het denken.
"Een volk dat voor tirannen zwicht zal meer dan lijf en goed verliezen... dan dooft het licht"
HM van Randwijk 1909-1966
Plaats reactie