Jodenvervolging in NL

Algemene vragen over de Tweede Wereldoorlog; ook bedoeld voor ongeregistreerde forumbezoekers.
Plaats reactie
Gast

Jodenvervolging in NL

Bericht door Gast »

Ik moet een werkstuk maken over jodenvervolging. Nou had ik een vraag. Of er voor 1940 ook al jodenhaat was. En zo ja, door wie en waardoor kwam dat. Zijn er nog redenen waarom de Nederlanders de joden zo haatten?
Gebruikersavatar
PPL
Lid
Berichten: 1889
Lid geworden op: 24 okt 2002, 17:21
Locatie: Amsterdam

Bericht door PPL »

Overal waar mensen samenleven, zullen er lieden zijn die minder goed met anderen op kunnen schieten.
Overal waar samenlevingen in een slechtere ecomische situatie zitten, zal er naar een zondebok worden gezocht.

Joden zijn demografisch gezien een klein gedeelte van de maatschappij en derhalve ideaal als zondebok.
Hoe kleiner een groep, des te minder ze zich kunnen verweren.
De joden hebben eigenlijk al heel veel in het 'verdomhoekje' gezeten.
Zoek op Google maar eens op diaspora.

Het probleem in Duitsland was dat het volk zich lied beinvloeden door die praatjes en zo massaal een bloc vormden tegen de Joden en hen ook maar meteen de schuld gaven van alle ellende.
Daarbij komend hadden joden vaak een eigen zaak, omdat ze werden gediscrimineerd in allerlei beroepen.
Veel Joden hadden een eigen kruidenierszaak, bank, juwelier of iets dergelijks.
Wat was makkelijker dan deze mensen de schuld geven van een slechte economie ?

(Ik versimpel het nu wel enorm, en het is geenzins een mening die ik zelf deel.
Maar in de aanloop naar de Tweede Wereldoorlog, lag de situatie er nu eenmaal zo voor)

Cover up your face, you can't run the race.
The pace is too fast, you just won't last.
Gebruikersavatar
dvaupell
Lid
Berichten: 1606
Lid geworden op: 30 jul 2002, 10:06
Locatie: Zwijndrecht
Contacteer:

Bericht door dvaupell »

Beste Gast - De Jodenhaat is al zo oud als je je kunt voorstellen.
Denk maar eens aan de bijbelverhalen over de verbanning van de Joden naar Egypte.

Jodenhaat is iets wat zich sedert die tijd in meer of mindere mate heeft voorgedaan. Vooral daar waar het economisch slecht ging of daar waar de macht van de daar heersende kerken onder druk kwam te staan ontstond een haat tegen kleine groeperingen zoals de Joden.

Vlak voor de 2e wereldoorlog ging het in Europa economisch heel slecht. Vooral in Duitsland was dit een probleem, omdat naast de economische problemen ook nog eens betaald moest worden voor de schade uit de eerste wereldoorlog, die ook door Duitsland is begonnen (1914 / 1918)

De Joden hadden zich ontwikkeld tot vrije ondernemers omdat ze veel beroepen al sinds de middeleeuwen niet mochten uitoefenen - ze hadden winkeltjes, verkochten sinaasappels vanaf hun handkar of hadden een andere kleine nering. Andere Joden hadden hun kleine zaken uitgebouwd tot grote(re) bedrijven en waren dus redelijk welvarend. Dit stak de arme Duitse bevolking. Ook in andere Europese landen (ook in Nederland) ging het economisch slecht en hier ontstond ook een vorm van haat tegen de Joden, zij het minder expliciet dan in Duitsland.

Kortom jalouzie was een heel belangrijke reden voor de haat.
Een ander, niet te verwaarlozen aspect, was de Godsdienst. De Joodse gebruiken wijken af van de Christelijke en vielen dus op. Verder vondt men het de Joden aan te rekenen dat Jezus door Joden werd gekruisigd.
Dit heeft ook in Nederland heel lang een rol gespeeld. Ze vergaten hierbij dat ook Jezus een Jood was.

Dit onderwerp is heel erg veelomvattend en hetgeen ik je hier vertel is verre van compleet. Als je iets specifieks wilt weten, vraag het dan maar (Je moet je eerst wel even registreren).
AfbeeldingAfbeelding
Driekwart van de mensen is gek, dus voor die ene kwart moet je uitkijken - Simon Carmiggelt.
Gebruikersavatar
B'Elanna
Lid
Berichten: 139
Lid geworden op: 22 feb 2002, 17:03
Locatie: Castricum

Bericht door B'Elanna »

Het begint hier

Mythe rond de figuur van Judas.

Een mythe is:
Een verhalende, geheel of ten dele onjuiste, al dan niet met opzet in het leven geroepen overlevering met betrekking tot het verleden van een volk, groep of individu.

Bij het bestuderen van deze mythe vraag je je af:
1. Hoe luidt het verhaal?
2. Is dit geheel of gedeeltelijk onjuist?
3. Is het met opzet in het leven geroepen?
4. Zo ja, door wie en waarom?
5. Wat zijn de gevolgen geweest van dit verhaal, vooral voor het jodendom?

De mythe:

Op dertigjarige leeftijd begon Jezus met het verspreiden van zijn geloof. Hij koos twaalf metgezellen, apostelen. Een van hen was Judas, hij werd penningmeester, maar hij was niet erg betrouwbaar, hij stal geld uit de kas. Hebzucht bracht hem er toe Jezus te verraden. Hij werd hier door de duivel toe aangezet. Hij bood de hogepriesters aan Jezus te verraden voor geld.
Tijdens het laatste avondmaal verliet hij Jezus en de rest van de apostelen, hij ging naar de hogepriesters en leidde hen naar Jezus. Hij identificeerde Jezus door hem een kus te geven. Jezus werd gearresteerd en gekruisigd. Judas kreeg spijt, hij hing zich op aan een boom op een akker dat hij van dat geld had gekocht. Hij viel van de tak, spatte open en een verschrikkelijke stank kwam uit hem en verspreide zich over het hele veld, waarna niemand daar meer een voet heeft gezet.

Er zijn een aantal bronnen over Jezus en Judas, geschreven door:
 Paulus ~55 nChr
 Marcus ~70 n Chr
 Mattheus ~80 n Chr
 Lucas ~85 n Chr
 Johannes ~100 n Chr

In welke rol komt Judas in deze bronnen voor?

*Paulus: Paulus is een jood, maar opgegroeid in Klein-Azie. Hij bezat het Romeins burgerrecht. Na de dood van Jezus voegt hij zich bij de (nu nog) 11 apostelen, om Jezus zijn werk voort te zetten. Hij komt tot de conclusie dat de boodschap van Jezus niet alleen voor joden bestemd is, maar voor iedereen. Hij trekt het Romeinse Rijk in om deze boodschap door te geven. Velen sluiten zich bij hem aan. Er is veel correspondentie tussen Paulus en zijn aanhangers. In deze brieven vertelt hij veel over Jezus, maar in geen enkele brief komt Judas voor. Er was nog geen traditie om de dood van Jezus te koppelen aan Judas.
*Marcus: Marcus schrijft een Evangelie. Waarschijnlijk is het geschreven om een beeld te geven van het christendom. Hij houdt het bescheiden, maar is wel heel gedetailleerd, ook over de dood van Jezus: Een Judas Iskariot, die een van de twaalven was, ging heen naar de hogepriesters om hem aan hen over te leveren. Toen zij dat hoorden waren zij blij en beloofden hem geld. Er staat alleen in over het verraad wat Judas pleegde, niet over de dood van Judas zelf.
*Mattheus: Ook Mattheus schreef een Evangelie, bij het schrijven hiervan ligt het Evangelie van Marcus ernaast, tachtig procent is van Marcus, twintig procent heeft Mattheus er zelf bijgevoegd:
Toen ging Judas Iskariot naar de hogepriesters en zei: Wat krijg ik als ik Jezus aan jullie verraad? Hij zou er dertig zilverstukken voor krijgen, hiermee ging hij akkoord en zocht naar een goed moment om Jezus te verraden…. Hij kreeg berouw en ging naar de priesters, hij zei: ik heb gezondigd. Dat interesseerde de priesters niet. Judas smeet de zilverstukken door de tempel en hing zich op. In dit Evangelie staan dus veel meer details, het is levendiger en kleurrijker. De twijfel of het juist of onjuist is wordt hierdoor wel steeds groter.
*Lucas: Lucas heeft Paulus gekend. Hij schreef zijn Evangelie met behulp van die van Marcus en Mattheus. Hij gaat nog weer verder, met nieuwe details: De Satan nam bezit van Judas Iskariot. Er is dus een hele nieuwe wending aan het verhaal. Het lijkt nu of de dood van Jezus een strijd is tussen goed en kwaad, met Judas als tussenpersoon.
Johannes: Johannes laat uitkomen dat Jezus al lang wist dat hij verraden zou worden. Het Evangelie van Johannes wijkt totaal af van alle anderen. Hij beweert dat Jezus geen mens was, maar een zoon van God met een missie. Een strijd tussen goed en kwaad. Jezus kiest zelf een verrader, anders kan hij niet verrijzen. In het Evangelie van Johannes heeft Jezus niets menselijks meer, Jezus zou op aarde zijn om het werk van de duivel te vernietigen. Het ergste wat de duivel heeft aangericht is de dood. Jezus maakt een einde aan de dood, hij maakt het eeuwige leven.

Is deze mythe waar of onwaar?

Het is niet zeker, het is niet te controleren. Maar gezien het feit dat er steeds meer details bijkomen na verloop van tijd, het steeds mystieker en theologischer wordt moeten we sterke twijfels hebben. Als Judas heeft bestaan kunnen we nooit zeker weten dat hij heeft gedaan wat hij heeft gedaan.

Is deze mythe met opzet in het leven geroepen? Door wie en waarom? Wat zijn de gevolgen hiervan voor het Joodse volk?

Deze mythe is met opzet in het leven geroepen. Het is een beeld wat steeds negatiever wordt, en steeds onbegrijpelijker. Paulus speelt hierin een hoofdrol. Het is bijna absoluut zeker dat Paulus Jezus anders gaat interpreteren dan de apostelen, die geloven dat Jezus aangewezen was om het Joodse volk te bevrijden van de vijand. Heeft Jezus zichzelf ook zo gezien? Waarschijnlijk wel. De Romeinen zagen hem ook zo. Wat dat betreft was Jezus een politieke tijdbom die onschadelijk gemaakt moest worden. De apostelen weigeren om zijn dood te geloven, dus verzinnen ze dat hij nog leeft en ooit terugkeert om het volk te komen bevrijden. Hij was iemand die er alleen voor het Joodse volk was, voor ieder die er niet in geloofde was hij een oproerkraaier. Paulus is het hier niet mee eens, hij gaat een andere wending aan het verhaal brengen, maakt er een mysteriegodsdienst van met een centraal thema: de dood. Dood is angst, angst is de wortel van iedere godsdienst. Volgens Paulus krijgen de volgelingen van Jezus het eeuwige leven. Er ontstaat een ruzie tussen Paulus en de apostelen. Er ontstaat een scheiding tussen christendom en jodendom. De vier anderen (Marcus, Mattheus, Lucas en Johannes) volgen de ideeën van Paulus. Er moet worden uitgelegd waarom Jezus sterft, zodat hij kan verrijzen. Waarom juist Judas? Enkel en alleen vanwege zijn naam, welke jood betekent. Dus Judas is een jood, dus de joden verraden Jezus. Volgens Paulus hebben de joden niet begrepen wie Jezus is, ze worden steeds zwarter afgeschilderd, dat de joden Jezus de dood in hebben gedreven. Het is misschien ene reden om aan te nemen dat Judas Jezus niet geeft verraden, maar door Paulus en de andere vier de schuld heeft gekregen omdat hij de naam Judas/Jood heeft.
[/b]
Niets bestaat dat niet iets anders aanraakt
Plaats reactie