60 Jaar Bevrijdingsdag Bij De NOS

Films, series en documentaires over WOII
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Willem ter Haar
Lid
Berichten: 1270
Lid geworden op: 27 jul 2003, 15:18
Locatie: Barneveld (Gelderland)
Contacteer:

60 Jaar Bevrijdingsdag Bij De NOS

Bericht door Willem ter Haar »

Na aanleiding van een oproep om mensen voor een docu te zoeken die wij ontvangen hadden is ons dit persbericht toe gezonden. De documentaire 'In het vuur van de bevrijding', wordt om 13.45 uur uitgezonden. Zie verder het persbericht.
60 JAAR BEVRIJDINGSDAG BIJ DE NOS
NOS zendt op 5 mei gehele dag uit

Op 5 mei doet de NOS van 10.00 tot 17.55 uur verslag van 60 jaar Bevrijdingsdag. Deze dagvullende uitzending onderstreept het bijzondere karakter van 60 jaar bevrijding van Nederland. 's Ochtends is er de 5 mei-lezing, die dit jaar wordt gehouden door prins Willem-Alexander. Ook het ontsteken van het bevrijdingsvuur in Den Bosch door premier Balkenende is live te volgen. 's Middags is de documentaire 'In het vuur van de bevrijding', over het bevrijde Zuid-Nederland, te zien. Verder doet de NOS live verslag van het laatste defilé in Wageningen, afgenomen door prins Willem-Alexander. Tussendoor zijn er bijzondere portretten en reportages te zien en wordt er geschakeld naar diverse locaties in het land. De centrale presentatie in Hilversum wordt verzorgd door Rob Trip.

5 mei-lezing, 10.30 uur
Prins Willem-Alexander verzorgt de 5 mei-lezing tijdens het ochtendprogramma van de Nationale Start van de Viering van de Bevrijding, die dit jaar plaatsvindt in de provincie Noord-Brabant. De lezing van de prins staat in het teken van het hoofdthema van het Nationaal Comité 4 en 5 mei: Vrijheid vraagt verantwoordelijkheid. Prins Willem-Alexander volgt hiermee koningin Beatrix op, die in 1995 de eerste 5 mei-lezing hield, ter gelegenheid van de 50e viering van de bevrijding.

Ontsteken bevrijdingsvuur, 12.30 uur
Om 12.30 uur ontsteekt premier Balkenende het bevrijdingsvuur op de Parade in Den Bosch. Dit is het startschot voor de diverse bevrijdingsfestivals in het land. Ook zal premier Balkenende een korte toespraak houden, waarna het bevrijdingsfestival in Den Bosch begint met een optreden van Ali B., diverse muziek- en kinderprogramma's en straattheater. De NOS doet hier live verslag van en is ook aanwezig bij het bevrijdingsfestival in Den Haag.

Documentaire 'In het vuur van de bevrijding', 13.45 uur
Van september 1944 tot- mei 1945 waren de zuidelijke provincies deels bevrijd en verkeerden ze deels in een oorlogstoestand, afgesneden van de rest van Nederland. De documentaire 'In het vuur van de bevrijding' concentreert zich op de ervaringen van de burgerbevolking in deze benauwde en onoverzichtelijke periode. In de film wordt een beeld geschetst van een bevrijding die gepaard ging met hoge verwachtingen en diepe teleurstellingen, angst en onzekerheid. Er was sprake van verdriet en uitbundige vreugde, verwarring en machtswellust en vrijheid en onvrijheid. In deze documentaire wordt het eenzijdige beeld van de geallieerde bevrijders als helden genuanceerd. De soldaten worden getoond als bijna exotische strijders die een andere cultuur en een sfeer van wilde vrijheid meebrachten, maar ook als een soort veroveraars die misbruik maakten van hun machtspositie, vaak ten koste van de lokale bevolking. Zeven, nu nog levende ooggetuigen vertellen over deze zo roerige periode, die tot op de dag van vandaag diepe sporen in hun leven heeft nagelaten. Hun verhalen worden afgewisseld met uniek archiefmateriaal, dat de kijker meesleept in de belevenissen van toen.

De documentaire is geregisseerd door Joost Seelen. De film is geproduceerd door Zuidenwind Filmprodukties, in samenwerking met NOS Actueel en kwam tot stand met steun van: Provincie Limburg, Provincie Noord-Brabant, Provincie Zeeland, Ministerie van VWS, het Prins Bernhard Cultuurfonds en het VSBfonds.

Defilé Wageningen, 16.05 uur
Dit jaar wordt voor de laatste keer het defilé in Wageningen afgenomen. Dit gebeurt door prins Willem-Alexander, die daarmee in de voetsporen treedt van zijn grootvader, prins Bernhard. Voordat het defilé begint, legt de prins een krans bij het Nationaal Bevrijdingsmonument. Ook premier Balkenende en mr. Pieter van Vollenhoven zijn aanwezig bij deze herdenking van de capitulatie. Voorafgaand aan het live verslag van deze herdenking wordt rond 15.20 uur de documentaire 'Het defilé' van Michiel van Erp uitgezonden.

Overige bijzonderheden
Verspreid over de dag zijn zes bijzondere portretten te zien van mensen die in de oorlog in concentratiekampen hebben gezeten. Centraal staat de vraag hoe dat de invulling van hun leven na de oorlog heeft beïnvloed. Ook zijn er korte filmpjes te zien van Nederlanders, jong en oud, die vertellen wat 5 mei voor hen betekent. Verder zijn er reportages en gesprekken met studiogasten. Vanuit de studio in Hilversum wordt er regelmatig geschakeld met Maartje van Weegen (bij de Nationale Start van de Viering van de Bevrijding), met Rik van de Westelaken (bij het Bevrijdingsfestival in Den Bosch), met Margriet Vroomans (bij het defilé in Wageningen) en met Winfried Baijens (bij het bevrijdingsfestival in Den Haag).

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Overzicht dagvullende uitzending: 10.00-17.55 uur

10.00 uur: Begin uitzending
10.30 uur: 5 mei-lezing
12.30 uur: Ontsteken bevrijdingsvuur
13.45 uur: 'In het vuur van de bevrijding': documentaire bevrijding Zuid-Nederland
15.20 uur: 'Het defilé' : documentaire over het defilé van Wageningen
16.05 uur: Defilé Wageningen
17.53 uur: Hoogtepunten en afsluiting
Als iedereen hetzelfde denkt, dan denkt er iemand niet na. (generaal George S. Patton)
ironmarc
Lid
Berichten: 2000
Lid geworden op: 19 feb 2004, 21:22
Locatie: IJsselstein

Bericht door ironmarc »

dat wordt een hele lange videoband kopen en de video instellen dus ;)
Gebruikersavatar
Guido
Lid
Berichten: 4247
Lid geworden op: 06 okt 2003, 22:35
Locatie: Boxmeer

Bericht door Guido »

Hier zal onze groep (http://www.Nederland4045.nl) aanwezig zijn! ik dus ook! leuk om te zien dat er een videoband van komt!:D
ironmarc
Lid
Berichten: 2000
Lid geworden op: 19 feb 2004, 21:22
Locatie: IJsselstein

Bericht door ironmarc »

lol!
Gebruikersavatar
Guido
Lid
Berichten: 4247
Lid geworden op: 06 okt 2003, 22:35
Locatie: Boxmeer

Bericht door Guido »

hehe
Gebruikersavatar
YPPY
Lid
Berichten: 2031
Lid geworden op: 24 okt 2002, 19:56
Contacteer:

Bericht door YPPY »

Wat leuk Guido! We krijgen na afloop natuurlijk wel jouw eigen verslag te lezen he? :)
Voor lieve berichtjes, schattige dieren of wat anders leuks kun je altijd mailen.

*Weer alleen*
ironmarc
Lid
Berichten: 2000
Lid geworden op: 19 feb 2004, 21:22
Locatie: IJsselstein

Bericht door ironmarc »

ja idd!
cpesmeijer
Lid
Berichten: 1
Lid geworden op: 05 mei 2005, 22:55

Defilé Wageningen

Bericht door cpesmeijer »

Kan iemand mij helpen.. Ik heb het defile opgenomen maar het is de mist in gegaan.. Kan iemand mij aan een kopie helpen.. Ik wil dit graag als herrinering bewaren..
Gebruikersavatar
Tim Y.
Lid
Berichten: 1202
Lid geworden op: 27 apr 2005, 14:42
Locatie: Kerkrade

Bericht door Tim Y. »

Ik had de zender verkeerd ingesteld. Nu heb de hele dag Yorin opgenomen. :P
- Voorheen: Lt. Tim_NL
A man is not dead, until he is forgotten.
Gebruikersavatar
Dodo
Lid
Berichten: 6247
Lid geworden op: 20 jun 2004, 11:52
Locatie: Den Haag

Bericht door Dodo »

Lt. Tim_NL schreef:Ik had de zender verkeerd ingesteld. Nu heb de hele dag Yorin opgenomen. :P
Hahahahaha...
'En nu het volgende woord'
'Er zit een "E" in'

Hehe.

Wel zonde.
"However, the German infantry halted abruptly after finding and drinking a large cache of kirsch liquor in a garage along the route"
The Lorraine offensive 1944
Gebruikersavatar
Tim Y.
Lid
Berichten: 1202
Lid geworden op: 27 apr 2005, 14:42
Locatie: Kerkrade

Bericht door Tim Y. »

Is inderdaad zonde vooral omdat het de laatste keer in Wageningen was, en nu heb ik het niet gezien. Maar gelukkig heeft een vriend het opgenomen. :)
- Voorheen: Lt. Tim_NL
A man is not dead, until he is forgotten.
Gebruikersavatar
Guido
Lid
Berichten: 4247
Lid geworden op: 06 okt 2003, 22:35
Locatie: Boxmeer

Bericht door Guido »

Het was geweldig! vooral 5 mei was erg indrukwekkend, ik was de hele dag opscheep met vooral canadese en britse veteranen. Was daar in mijn burger 40-45 kostuum, ben wel zeker 200x op de foto geweest met onze groep! erg leuk en veel verhalen gehoord en heb alles perfect kunnen zien!
Plaats reactie