Herstel wallenstructuur fort Altena begint ’eindelijk'

Over het hier en nu (nieuwsberichten, actualiteiten en dergelijke, in relatie met WOII)
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Roel R.
Lid
Berichten: 5675
Lid geworden op: 21 sep 2003, 01:50
Contacteer:

Herstel wallenstructuur fort Altena begint ’eindelijk'

Bericht door Roel R. »

Vrijdag 26 augustus 2005 - Bijna een halve eeuw na het slechten van de wallen rond Fort Altena gaf gedeputeerde W. Luyendijk gisteren het startschot voor het herstel van de wallenstructuur.

Sleeuwijk

In 1956 moesten de wallen rondom Fort Altena onder Sleeuwijk het veld ruimen voor de bouw van twee mobilisatieloodsen, dit vanwege de Koude oorlog. Anno 2005 gebeurt het omgekeerde, nu zijn er loodsen gesloopt voor het herstel van de wallenstructuur.

Het oorverdovende startschot van gedeputeerde W. Luyendijk werd gegeven met een 75 mm Pack Howitzer die door Lex Schmidt uit De Bilt werd gevuld met 250 gram zwart kruit. Het geraas van de A27 pal langs het fort verstomde voor even door het kanonschot. Geen gewoon kanon volgens Schmidt, maar een uniek Amerikaans geschut uit 1943 dat in de Tweede Wereldoorlog rond Oosterbeek werd ingezet voor minder vredelievende doeleinden dan het herstel van de wallenstructuur. „Het is bijna het enige exemplaar in Europa. Bij de bevrijding waren er redelijk veel in Nederland, maar als Living History Group Holland bezitten we nu drie stuks van deze. Ook het Airborne Museum in Oosterbeek heeft een exemplaar“, zo vertelde Schmidt die gefascineerd is door de techniek in combinatie met de historie van het materiaal.
Verzucht

Voorafgaand aan het startschot vonden in het flankgebouw D enkele toespraken plaats. Burgemeester H. Hellegers is vooral opgelucht dat er nu eindelijk gestart wordt.

„Ik heb vaak verzucht, wanneer gaan we nu echt aan de slag? Maar hier krijgt de Nieuwe Hollandse Waterlinie nu gestalte, een voorbode van mooie dingen.“
Vergezicht

Hellegers haalde daarbij ook de restauratie van de nabijgelegen Papsluis aan. „Daarvoor hebben we alleen de provincie nog nodig“, zo probeerde hij gedeputeerde Luyendijk tot een positieve reactie te bewegen. Luyendijk zelf schetste alleen een toekomstig vergezicht van fort Altena. „Straks hebben we hier de Poort van Brabant, met horeca of erfgoedlogies, waar je kunt aanleggen met de fiets.“

W. Artz van Arcadis vertelde over de uitvoering van het project. „Het herstel van de wallen vindt plaats aan de hand van bestektekeningen uit 1880 van de aanleg van het Fort. Anne Visser van Stichting Militair Erfgoed heeft de tekeningen teruggevonden, evenals het geschreven bestek.“

Als voorbeeld van het wallenherstel is voor flankgebouw D reeds een deel van de wal aangebracht. Voor de wallen is 20.000 kuub grond nodig. Uit de grachten is eerder 15.000 kuub grond gebaggerd dat nu in depot moet rijpen voor hergebruik. Ook wordt grond gebruikt die vrij komt bij werkzaamheden langs het nabij gelegen afwateringskanaal.
Brabantsdagblad,
Plaats reactie