Een P08 Luger met een verhaal..........

Collecties met zowel Duitse als geallieerde militaria. Let op; nieuwe aanwinsten graag plaatsen onder ofwel as of geallieerd.
AtroX
Lid
Berichten: 422
Lid geworden op: 23 jun 2005, 13:14
Locatie: Tongeren, België
Contacteer:

Bericht door AtroX »

SiNiStEr schreef:Inderdaad veeeeeeeeeery lucky, daar hoef je vandaag de dag niet meer op te rekenen, zo'n vondst. :cry: Belachelijk eigenlijk een vader die de MP40 van zijn zoontje weggeeft aan een buurjongentje. :?
Dan zal ik maar niet vertellen wat mijn grootvader gedaan heeft :lol:

Mooie vondst!
"Hier liggen hun lijken als zaden in 't zand, hoop op den oogst o vlaanderland"
30th Infantry Division verzamelaar. Altijd geïnteresseerd in voorwerpen uit Belgisch Limburg tijdens de oorlogsjaren.
Gebruikersavatar
Ammodillo
Lid
Berichten: 12
Lid geworden op: 30 jun 2005, 19:52
Contacteer:

Bericht door Ammodillo »

earlymb schreef:In een 2ehands boekenwinkel heb ik een boek zien liggen over de Luger ("The Luger Story"). PB me even het serienummer en ik zal morgen even kijken (als ze dat boek nog hebben tenminste) of ik iets kan vinden.
The Luger Story is geschreven door John Walter, het bevat diverse achterhaalde gegevens en onwaarheden. (US $21) John Walter is daarentegen een uitstekend en bekend Amerikaans schrijver van diverse uitstekende wapenboeken. Dit geeft aan dat (vooral de Weimar Luger) een bijzonder wapen (in een roerige periode) is, dat moeilijk te documenteren is.

@Johan
Een (mogelijk) betere keuze zijn de boeken van Jan Still die ook de Weimar Luger in een apart boek technisch en historisch beschreven heeft. Jan Still is een gepensioneerd mijnbouwkundig ingenieur die een gepassioneerd verzamelaar en schrijver van Luger pistolen in de ruimste zin van het woord is. Bijzonder is ook de website (forum) van Jan Still http://luger.gunboards.com/ waar veel uitstekende en actuele informatie op te vinden is. De boeken van Jan Still zijn niet goedkoop en veelal bij verschijning al uitverkocht. Neem maar eens een kijkje op het forum waar ook boekbesprekingen op staan.

Een boek dat eenvoudiger verkrijgbaar is (ook als 2e hands via ebay) is het boek van Fred Datig, The Luger Pistol (pistole Parabellum) met als ondertitel; the history and development from 1893 - 1945. Dit is een rijk geïllustreerd boek in pocket formaat dat in verschillende edities (5) op de markt gezet is. De laatste editie bevat gesprekken tussen de auteur en de nazaten van Georg Luger en zijn toenmalige advocaat, bijzonder interessante historische informatie.

Daarnaast zijn er diverse andere boeken verkrijgbaar die 'tussen neus en lippen door' het luger pistool beschrijven (bijv. stockel band 6-Motorbuch verlag). De beste keuze is het Weimar Luger boek van Jan Still vanwege de sublieme research en nummer lijsten, persoonlijk vindt ik het Datig boek voor algehele historie en informatie meer geschikt als lees- en leerboek voor de beginner.

Succes met het restaureren, in de getoonde conditie (foto) is hij (m.i.) helaas niet zo veel waard. De kolfplaatjes overigens goed bewaren, die zijn genummerd aan de binnenzijde, daarnaast mis ik het magazijn :-)
zoek ook eens op http://www.ammodillo.com
johan willaert
Lid
Berichten: 5568
Lid geworden op: 04 aug 2004, 12:37
Locatie: België
Gegeven: 4 keer
Ontvangen: 2 keer
Contacteer:

Bericht door johan willaert »

Thanks voor de info....

Het magazijn is er wel degelijk, maar het ronde blokje is afgebroken....

En de waarde??? Dat heeft geen belang.....

Johan
29th Let's Go!!!!!
Gebruikersavatar
asjemenou
Moderator & Beste Avatar 2009
Moderator & Beste Avatar 2009
Berichten: 4873
Lid geworden op: 26 apr 2005, 16:35
Gegeven: 55 keer
Ontvangen: 99 keer

Luger

Bericht door asjemenou »

Leuke vondst Johan. Is het pistool niet te restaureren? Is de zwarte verflaag er niet verantwoord af te halen?
Dat soldaatje spelen wat jij deed dat komt mij wel heel bekend voor. Vandaag de dag zit de jeugd te gamen maar wij vermaakten ons buiten met wat ouwe legerspullen. In mijn woonplaats was destijds een dépendance van de Intendance (bevoorrading) en één keer in de maand hadden ze een brandweeroefening. Dit was natuurlijk iets wat je moest zien als 10 jarig jochie. Wie weet is toen al de aanleg voor de collectomania bij mij begonnen want wie de mooiste spullen had die was de held.
Wat die mooie vondst betreft, mijn oom heeft destijds bij de EOD gewerkt. Wat die allemaal niet in bunkers, dichtgegooide shuttersputjes ed. gevonden heeft. Mijn oom gaf daar echter niet zoveel om. Mooie vondsten werden allemaal aan musea geschonken. Zo kan ik mij nog goed herinneren dat ie thuis een Duitse schaarkijker had staan. Deze heeft hij ook weggeschonken aan een museum. Daarnaast had ie veel onschadelijk gemaakte munitie. Dit werd overigens allemaal gebruikt als lesmateriaal.
johan willaert
Lid
Berichten: 5568
Lid geworden op: 04 aug 2004, 12:37
Locatie: België
Gegeven: 4 keer
Ontvangen: 2 keer
Contacteer:

Bericht door johan willaert »

Ik vermoed dat het afhalen van de verf alleen nog meer schade aanbrengt...

Ach het heeft zo ook wel iets....

Dat dit topic na een jaar terug opduikt...

Johan
29th Let's Go!!!!!
Gebruikersavatar
vlim
Lid
Berichten: 85
Lid geworden op: 24 jun 2005, 01:03

Bericht door vlim »

Hallo,

De holster komt uit Noorse voorraad. De Noren namen na WO2 een grote partij P08's en holsters over en modificeerden de holsters voor gebruik met standaard-USA koppelriemen. De adelaar is een fantasievoorstelling die er noch door een Duitser, noch door een Noor, noch door een GI is opgezet.

Waarschijnlijk een poging van de verkoper om het holster als een 'Amerikaans buitstuk' te presenteren en wat Euro's meer voor het holster te vangen.

Aan hand van het serienummer alleen ga je niet ver komen. De serienummer rouleerden namelijk per 10.000. Na elke 10.000 werd een volgletter toegevoegd en begon men weer opnieuw.

Als je goed kijkt, aan de voorkant van het frame onder de loop moet het serienummer ook staan, met daaronder een letter (of niet).

Het logo op de afsluiter is dat van DWM (Deutsche Waffen- und Munitionsfabriken A.G.), die de luger tot 1930 hebben geproduceerd.

We kunnen er alvast van uitgaan dat het wapen dus van voor 1930 is (mits de afsluiter even oud is als de rest van het wapen). Normaal gesproken moet op de bovenkant van de kamer het acceptatiejaartal staan.

Om het nog moeilijker te maken bestond tijdens WO2 het lugerbestand uit een mengelmoes van wapens die oorspronkelijk door het Duitse leger waren geaccepteerd, politiewapens die uiteindelijk bij het leger terechtkwamen, particuliere wapens en buitgemaakte buitenlandse wapens.

Om het pistool definitief te identificeren zou je het compleet moeten ontmantelen, de verf eraf strippen om alle markeringen en resten ervan weer zichtbaar te maken en de markeringen uitgebreid in kaart brengen.

Het is trouwens absoluut zeker GEEN Erfurt, ondanks eerdere berichten.
Laatst gewijzigd door vlim op 23 jan 2006, 17:34, 1 keer totaal gewijzigd.
Gebruikersavatar
Ammodillo
Lid
Berichten: 12
Lid geworden op: 30 jun 2005, 19:52
Contacteer:

Bericht door Ammodillo »

johan willaert schreef:Dat dit topic na een jaar terug opduikt...
Mijns inszien tóch een bere interessant Luger exemplaar.
Ik heb een goede vriend (internationaal Luger verzamelaar) gevraagd even naar de foto van de afsluiter (ik zag een ongebruikelijke nummercode) te kijken en hij kwam met het volgende antwoord..
...zoals ik per telefoon al zei is het een DWM afsluiter, dus dat stuk is in elk geval van voor 1930, alhoewel Mauser nog even DWM-afsluiters heeft gebruikt nadat ze in 1930 de productielijn van DWM ontvingen.

Verder kun je van deze foto alleen niet al te veel vertellen, onderdelen die helpen zijn: linker- en rechterkant van de kamer, zijaanzichten links en rechts, eventuele markeringen op de handgreep, onderkant van de loop. Bovenzijde van de kamer. De 11/12 is in elk geval niet standaard. Ik ken ook geen luger-gebruikende landen die deze manier van markeren toepasten.

Bij militaire contracten (Duitsland) werden de laatste twee cijfers van het serienummer haaks op het logo, net voor het scharnierpunt in de afsluiter ingeslagen. Daarnaast werden ze op de uitwerper, de zijkant van het voorste stuk van de afsluiter en op het achterstuk van het achterste deel van de afsluiter in geslagen. Ook nog op de linkerzijkant ter hoogte van de kamer, voor op het frame onder de loop, aan de onderzijde van de loop en midden op de zijplaat. Een P08 staat dus vol nummers en is vrij gemakkelijk te identificeren. Op de kamer staat altijd het acceptatiejaartal (in 1934 en 35 een code letter G en K, tijdens de oorlog werd overgeschakeld naar de 2 laatste cijfers van het jaar).

De buitenlandse contracten (zoals bijvoorbeeld het KNIL) werden voorzien van de zgn. commerciële of ‘verborgen’ nummering. Onderdelen werden genummerd op een manier die niet meteen zichtbaar was, zoals de onderkant van de knop van de veiligheidspal, de onderkant van de zijplaat en de onderkant van het ontmantelhendeltje.

Verder kun je nog wat dingen afleiden uit het wel of niet aanwezig zijn van een aanzetkolfsteun, handgreepbeveiliging, etc..
Kan dus toch écht een verhaal hebben Johan.

<EDIT> hierboven de bewuste Luger verzamelaar LOL VLIM!
<EDIT> ...en hieronder ook :P
Laatst gewijzigd door Ammodillo op 23 jan 2006, 17:39, 1 keer totaal gewijzigd.
zoek ook eens op http://www.ammodillo.com
Gebruikersavatar
vlim
Lid
Berichten: 85
Lid geworden op: 24 jun 2005, 01:03

Bericht door vlim »

Sorry :)

Maar inderdaad, de markering achter het DWM-logo is inderdaad vreemd.

Als het magazijn nog verwijderbaar is, kun je ook controleren wat voor soort magazijn het is.

Geperst staal (met felsrand), nikkel, houten bodem.
Geblauwd staal (met felsrand), nikkel, alu-bodem of houten bodem.
Getrokken staal (geen felsrand), geblauwd, alu-bodem.

Ik neem aan dat je gecontroleerd hebt of er geen patronen meer insteken :)
johan willaert
Lid
Berichten: 5568
Lid geworden op: 04 aug 2004, 12:37
Locatie: België
Gegeven: 4 keer
Ontvangen: 2 keer
Contacteer:

Bericht door johan willaert »

Interessant....

Zeg eens welke markeringen jullie zouden willen weten (de juiste plaats...)

Zal vanavond eens zien of ik nog wat kan lezen...

Johan
29th Let's Go!!!!!
Gebruikersavatar
Ammodillo
Lid
Berichten: 12
Lid geworden op: 30 jun 2005, 19:52
Contacteer:

Bericht door Ammodillo »

johan willaert schreef:Zeg eens welke markeringen jullie zouden willen weten (de juiste plaats...)
Vlim schreef:de voorkant van het frame onder de loop moet een serienummer staan, met daaronder een letter (of niet)
Deze is het makkelijkste te vinden lijkt mij.
Succes!
zoek ook eens op http://www.ammodillo.com
johan willaert
Lid
Berichten: 5568
Lid geworden op: 04 aug 2004, 12:37
Locatie: België
Gegeven: 4 keer
Ontvangen: 2 keer
Contacteer:

Bericht door johan willaert »

OK,

Heb het ding opengesmeten en het volgende kan ik nog zien...

*Serienummer links op het frame ter hoogte van de kamer: 8535
*Markering onderaan de kamer op de halfronde nok: L????? Zeer slecht zichtbaar, ik schat een L
*Op de grendel, linkerkant: 35
*Op de Toggle: DWM met daarachter haaks erop: 35
*Op het frame vooraan, onder de loop: 8535, slecht zichtbaar, maar het is er wel...
*Op de trekker, terhoogte van de scharnierstift: ?5
*Op het frame, net achter de scharnierstift van de trekker: L (slecht zichtbaar, geschat..)
*Achteraan links op het frame: GESICHERT

De lader lijkt mij in één stuk staal getrokken....maar het blokje onderaan lijkt mij eerder een soort bakeliet???? Kan dat??

Wat maken jullie daarvan...

Johan
29th Let's Go!!!!!
Gebruikersavatar
Ammodillo
Lid
Berichten: 12
Lid geworden op: 30 jun 2005, 19:52
Contacteer:

Bericht door Ammodillo »

johan willaert schreef:<A>Serienummer links op het frame 8535
<B>Op de grendel, linkerkant: 35
<C>Op de Toggle: DWM met daarachter haaks erop: 35
<D>Op het frame vooraan, onder de loop: 8535
<E>Op de trekker, terhoogte van de scharnierstift: ?5
<F>Op het frame, net achter de scharnierstift van de trekker: L
<A> is het serienummer
<B> <C> en <E> is allemaal 35 (de laatste twee cijfers van het serienummer)

IK denk dus dat je een NUMMERGELIJKE Luger in handen hebt..
Even afwachten wat Vlim er van vindt, ik ben geen specialist.

Ben je er overigens zeker van dat er geen LETTER bij <D> staat?
zoek ook eens op http://www.ammodillo.com
johan willaert
Lid
Berichten: 5568
Lid geworden op: 04 aug 2004, 12:37
Locatie: België
Gegeven: 4 keer
Ontvangen: 2 keer
Contacteer:

Bericht door johan willaert »

Ammodillo schreef:[Ben je er overigens zeker van dat er geen LETTER bij <D> staat?
Ok, ik heb wat zwarte verf weggeschuurd...

Bovenaan de kamer zie ik heel erg vaag een getal van twee cijfers....
Die staan ongeveer één cm van de voorzijde van de kamerring vandaan en lijken mij heel erg uiteen te staan....

Het eerste cijfer is onleesbaar, het tweede cijfer lijkt een 2...

Onder het serienummer op het frame zou je een letter kunnen zien....
Dit is echter heel erg vaag; sommigen zullen een letter herkennen, anderen niet....
Als er daadwerkelijk een letter staat, is het volgens mij een A

Johan
29th Let's Go!!!!!
Gebruikersavatar
Ammodillo
Lid
Berichten: 12
Lid geworden op: 30 jun 2005, 19:52
Contacteer:

Bericht door Ammodillo »

@Johan

Liever niet schuren Johan, dan kan je beter wat verfafbijt middel (lokaal) gebruiken d.m.v. een kwastje of penseeltje. Daarna neutraliseren met water of terpentine.
zoek ook eens op http://www.ammodillo.com
johan willaert
Lid
Berichten: 5568
Lid geworden op: 04 aug 2004, 12:37
Locatie: België
Gegeven: 4 keer
Ontvangen: 2 keer
Contacteer:

Bericht door johan willaert »

Ammodillo schreef:@Johan

Liever niet schuren Johan, dan kan je beter wat verfafbijt middel (lokaal) gebruiken d.m.v. een kwastje of penseeltje. Daarna neutraliseren met water of terpentine.

Geloof me.... dat ding was al danig toegetakeld...... Slechter kan het niet meer....

Meer dan ik hierboven geschreven heb, kan ik echt niet terug vinden...

Johan
29th Let's Go!!!!!
Plaats reactie