Luger Krieghoff S/24 'K'

Algemeen over het verzamelen van asmogendheden militaria: waar moet je op letten, tips, naslagwerk
Plaats reactie
Iron cross
Lid
Berichten: 6
Lid geworden op: 19 jan 2006, 10:42
Locatie: Urk (Flevoland)

Luger Krieghoff S/24 'K'

Bericht door Iron cross »

Zeer hooggeachte verzamelaars en wo2 freaks.
Ik heb een vraag.
Weet iemand wat de Letter K betekent boven op de patroonkammer.?
En wat betekent het nummer S/42 op een luger :?

Alvast bedankt voor uw reactie. :)
Gebruikersavatar
luc
Lid
Berichten: 606
Lid geworden op: 05 apr 2005, 18:04
Locatie: eeklo , oost vlaanderen
Gegeven: 1 keer
Ontvangen: 2 keer

Bericht door luc »

Van lugers ken ik niet veel maar S/42 is bij een K98 de maker Mauser AG Oberndorf ( het is de makerscode )
http://meetjesland1940.be/" onclick="window.open(this.href);return false;
Gebruikersavatar
custom
Lid
Berichten: 1595
Lid geworden op: 21 jan 2006, 21:25
Ontvangen: 15 keer

Bericht door custom »

De code ''S'' op een Krieghoff P 08 luger betekend,nieuw kort 4# inch loop 9X19 gekamerd type, deze code komt ook op de Turkse varianten van een P 08 voor.Het model Krieghoff's met ''S'' code gemaakt voor de luftwaffe had drie verschillende uitvoeringen.Het eerste type was genummerd met ''HK''Suhl en waarvan de serie nummering bij de laatste modellen elkaar overlapte.meestal waren deze type's met houten handgrepen en wellicht bestemd voor de Turkse luchtmacht maar dan staat er het Turkse woord ''ATES'' in en tevens het hoort er een aluminum genummerd magazijn in te zitten. De ''K'' op de kamer is het militair chamber proof stempel samen met de ''L'' van luftwaffe in het adelaar logo met de vleugels onder 45 gr en de kop naar links.
Iron cross
Lid
Berichten: 6
Lid geworden op: 19 jan 2006, 10:42
Locatie: Urk (Flevoland)

chamber proof stempel

Bericht door Iron cross »

wat is een chamber proof stempel.

Is dat iets waarmee ze proef mee gingen vuren om te kijken of het wapen geschikt was voor de lufwavve of andere grondtroepen

Gaarne uw andwoort :lol:
Gebruikersavatar
vlim
Lid
Berichten: 85
Lid geworden op: 24 jun 2005, 01:03

Bericht door vlim »

Hoi,

Leuke uitleg. Meestal fout.

S/42 is de code die aan Mauser werd toegewezen, deze code tref je dus op door Mauser geproduceerde wapens aan. De code werd later opgevolgd door 42, weer later door byf.

De K boven de kamer is een jaartal, gecodeerd. Deze codeletters zijn op door Mauser geproduceerde lugers 2 jaar in gebruik geweest:
De K-datum: 1934
De G-datum: 1935

Na 1935 ging men weer over op het normaal dateren van de wapens.

Voorbeeld van een S/42 met een kamerdatum uit 1937.
Afbeelding

Krieghoff lugers zijn derhalve nooit met een S/42 codering geproduceerd. Krieghoff heeft ook NOOIT lugers voor de Turkse luchtmacht geproduceerd. Krieghoff had, door een persoonlijke vriendschap tussen de eigenaar, Heinrich Krieghoff, en Goering een leveringscontractje voor de Duitse luftwaffe losgepeuterd. Een kleine hoeveelheid pistolen die door de luftwaffe werd afgekeurd is op de commerciele, lokale markt verkocht. Deze Krieghoffs zijn te herkennen aan een ingeslagen 5-puntige ster op diverse onderdelen en een P voor het serienummer.

Mauser heeft wel wat series pistolen voor Turkije geproduceerd, de meeste voor de veiligheidsdiensten.

Een normale, in Duitsland militair geaccepteerde P08 heeft een rijtje van 3 merktekens aan de rechterzijkant van de kamer staan. Ze representeren diverse stappen in het inspectieproces, elke inspecteur sloeg zijn merkteken in. De eerste twee stempels zijn kwaliteitscontrolestempels (hardheid, etc..), de laatste is een testvuurstempel.

Om geaccepteerd te worden, moest een wapen o.a. met een speciale testpatroon, die een hogere kamerdruk produceerde, worden geschoten. Na het overleven van die test werd de stempel op de zijkant van de kamer, de loop en de afsluiter aangebracht. Het proefschieten van vuurwapens is trouwens in veel landen nog steeds verplicht, bijvoorbeeld na reparatie van essentiele onderdelen. Na het proefschieten wordt door het proefschiethuis (beschussamt in D., proof house in UK) door middel van een of meerdere stempels aangegeven dat een wapen is goedgekeurd, vaak ook in welk jaar en op welke locatie dit gebeurde. Ik heb vorig jaar de loop van een luger in Duitsland laten vervangen, waarna hij in Keulen werd proefgeschoten en door het Keulse beschussamt werd gestempeld.

De correcte benaming voor het betreffende pistool zou zijn:
P08, Mauser (S/42) K-date.
Gebruikersavatar
custom
Lid
Berichten: 1595
Lid geworden op: 21 jan 2006, 21:25
Ontvangen: 15 keer

Re: chamber proof stempel

Bericht door custom »

Iron cross schreef:wat is een chamber proof stempel.

Is dat iets waarmee ze proef mee gingen vuren om te kijken of het wapen geschikt was voor de lufwavve of andere grondtroepen

Gaarne uw andwoort :lol:
In het voorgaande bericht heeft (Vlim) het deels al uitlegt wat een ''chamber proof'' is, nog eens kort samengevat betekend het dat de kamers van de meeste wapens voordat deze de fabriek verlaten eerst getest worden op loop & kamer piekdrukken ook van de hedendaagse moderne wapens. Deze worden dan geladen met een patroon die een overdruk geeft in zowel de kamer als de loop,om een piek belasting op te roepen en die tevens dan te meten. Zodat het materiaal straks ook daadwerkelijk bestand zal zijn tegen deze extra hoge gasdrukken die vooral voorkomen bij oorlogsproductie munitie, en zoals je wellicht zult weten is een oorlogspatroon immers altijd zwaarder geladen dan een standaard fabriekspatroon die (bv) een sportschutter gebruikt.


De 9X19 fabrieks BESCHUSS munitie voor in de MP - P 08 - P38 ect zijn te herkennen voor indentieficatie als beschuss = (proof) aan een groene bodem of geheel groen gekleurde huls met bodemstempels van rfo st + asb st + kam st+ ......ect de meesten hulzen waren van staal vooral in de laatste dagen van de oorlog ook de projectielen waren toen geheel uit sinterijzer vervaardigd (dwz) geperst koud schrotstaal in deze laatste periode van de oorlog 44/45 voor de MP & P08 enkel met een vernislaagje om roest te voorkomen....lekker voor de loop van een de P08.
Laatst gewijzigd door custom op 11 feb 2006, 10:15, 1 keer totaal gewijzigd.
Gebruikersavatar
vlim
Lid
Berichten: 85
Lid geworden op: 24 jun 2005, 01:03

Bericht door vlim »

Op de verpakking van de stalen patronen met ijzeren kern (sintereisenkern, aangegeven als 'SE') werd daarom een waarschuwing afgedrukt 'Fur Pistole 08 beschrankt geeignet'.

Afbeelding

Dit was niet zozeer omdat de loop er sneller van sleet, maar omdat de P08 een redelijk uniek kamerontwerp heeft. De kamer is iets getrapt, om een betere gasdichte afsluiting te bereiken. Koperen hulzen die door een P08 zijn uitgeworpen, zijn altijd te herkennen aan de typische 'ring' die de rand in de kamer op de patroon achterlaat.

De combinatie staal/lak/getrapte kamer is vragen om problemen. Een experimentje wat we vorig jaar hielden met een P08 en gelakte stalen hulzen bevestigde dit. ('t was een VoPo, geen verzamelkwaliteit :) )
Gebruikersavatar
custom
Lid
Berichten: 1595
Lid geworden op: 21 jan 2006, 21:25
Ontvangen: 15 keer

Bericht door custom »

Vlim schreef >>Op de verpakking van de stalen patronen met ijzeren kern (sintereisenkern, aangegeven als 'SE')

Om verwarring te voorkomen betreffende code ''SE'' deze eerst genoemde sinter munitie hadden ''geen ijzeren kern'' zoals u omschrijft maar het ''SE'' projectiel was geheel uit masief staal vervaardigd en bezit dus geen losse delen of kern daarin tegen het type ''mE'' juist wel.Dat betekend dat er twee varianten waren met staal toevoegingen voor de P08 & MP munitie deze waren vaak voorzien van de code 08 (m. E) = mit Eisenkern zodat er een stalen kern verborgen zat in diverse modelen onder een koper of stalen verkoperde mantel, met in de bodem een laagje loodvulling die zorg draagt voor een goede gasafdichting en zodat er dan minder schade aan de loop zou ontstaan.

Se = Sinter geschoss
mE = mit Eisenkern
Beschuss = hogedruk

De experimentele 9X19 Wolf Dampfer (silencers) L 41 van Polte voor het ''MP 40 ''was als experiment voor de xx eenheden bedoeld in 1941 met een speciale aangepaste MP 40 loop, deze expermentele patroon zal ik nog maar niet aanhalen om nog meer verwarring op te roepen van Duitse 9X19 varianten. Deze 9X19 Wolf patroon lijkt uiterlijk veel op de ''mE'' maar is door de Polte fabriek voorzien van een indentificatie met een witte band in het midden van het projectiel deze had ook een stalen kern maar dan met een heel bijzondere vorm en voor een geheel ander doel bedoeld als de mE.....maar wellicht kom ik er later nog eens op terug indien dat gewenst mocht zijn.

Een sinter projectiel zoals omschreven is immers geheel iets anders die bestaat uit samen geperst metaal schrot en bezit dus geen mantel voor loop bescherming, de onderstaande patronen liggen op volgorde van L naar R als bovenstaand aangegeven. Tevens nog een doorsnede van deze mE & Se aan toehevoegd om nog een beter beeld van deze Duitse WO 2 P08 munitie te krijgen

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Laatst gewijzigd door custom op 12 feb 2006, 21:19, 8 keer totaal gewijzigd.
Iron cross
Lid
Berichten: 6
Lid geworden op: 19 jan 2006, 10:42
Locatie: Urk (Flevoland)

alles over de Pistole patrone 08

Bericht door Iron cross »

Dit stond in mijn boek over de Pistolen Patrone 08 .Helaas in het Engels.Maar wie kan er nou geen Engels.:-)

During World War II,The luger was only a lesser consumer of submachine guns,especially,used of 9mm ammunition.The varous types of submachine guns,especially,ussed far larger quantities of 9mm cartridges.It may be a tribute to the luger.however,that all 9mm catridges kept the designation pistolenpatrone 08 up to the end of World War II.


Ball cartridge (Pistolenpatrone 08 )Standard ball round with a copper or nickel jacketed lead-core bullet.Black primer annulus.

Ball cartridge for tropical use (Pistolenpatrone 08 Fur tropen)all catridge with a sealed casemouth to prevent moisture from reaching the propellant.Sealt and primer annulus black,later on also red colored.

Ball cartridge with steel core (Pisolenpatrone 08 mit eisenkern) Standard ball cartridge with a bullet with steel core and a lead cup in the bullet base. Black primer annulus and black-lacquered bullet.

Ball cartridge with steel core for tropical use
(Pistolenpatrone 08 mit eisenkern fur tropen)Ball cartridge with a bullet with steel core and a sealed cas mouth.
Seal and primer annulus black or red colored.Black lacquered bullet.

Ball cartridge with sintered bullet (Pistolenpatrone 08 Sinter-Eisen)
Standard ball cartridge with a bullet of sintered (Powdered) iron.Manufactured from 1942 onward.Black primer annulus.

Ball cartridge with sintered bullet for tropical use (Pistolenpatrone 08 Sinter-Eisen Fur tropen)
Ball cartridge with a bullet of sintered iron and a sealed mouth.Black seal and primer annulus.

Blank cartridge (Platzpatrone 08 ) According to many official German Publications,a blank cartridge was used for exercises.However, an actual cartridge has never been found

Dummy cartridge (Exerzierpatrone 08 )Several variations of metal dymmy cartridges were used,with the bullet fixed to the case and without propellant and primer There are four main Types:completely nickelplated;completely nickelplated with holes in the case;partly nickelplated;partly nickelplated with holes.

Dummy cartridge, plastic (Exerzierpatrone 08 kunststoff)
The plastic dummy cartridge was adopted about 1940.It featured a one-piece platic ‘’case’’ and ‘’bullet’’ with a steel case bottom.Two types are known,with red and black colored plastic.

Ball cartridge with reduces load (Nahpatrone 08 )
This cartridge was used with silencers an featured a lower velocity.According to official documents,some cartridges were also fitted with a heavier bullet.The case of the Nahpatrone was colored light green.One particular lot,probably the first, is known with a Headstamp that consisted of the letter ‘’X’’ only.


Explosive Cartridge (Sprengpatrone 08 )
It is reported that wartime experiments were indertaken with explosive bullets containing a pelletof lead azide under pressure in the nose.

High Pressure tes cartridge (Beschusspatrone 08 )
This cartridge developed 75% more pressurfe than normal and was used for proofing.Some variants exist:with a green primer annulus; with a green-lacqured case—head;and with headstamp Beschuss.
Plaats reactie