Rondneuzen in The Cabinet War Rooms

Over het hier en nu (nieuwsberichten, actualiteiten en dergelijke, in relatie met WOII)
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Roel R.
Lid
Berichten: 5675
Lid geworden op: 21 sep 2003, 01:50
Contacteer:

Rondneuzen in The Cabinet War Rooms

Bericht door Roel R. »

Rondneuzen in The Cabinet War Rooms

Afbeelding

Gepubliceerd op donderdag 04 maart 2004

Als er geen bord stond, daar aan King Charles Street in Londen, zou je de ingang – omlijst door nep-zandzakken – zo voorbij lopen. Moet ook bij een ondergrondse ‘top secret’ locatie.
Binnen verwonder je je niet, dat Churchill het soms niet kon uithouden en op het dak ging kijken naar de Duitse vliegtuigen die Londen bombardeerden. Riskant? Hij hield van gevaar.


Code X-Ray
De Cabinet War Rooms: het zenuwstelsel van Engeland tijdens W.O. II. Churchill vergaderde er met zijn Kabinet, de hoogste militairen en de Geheime Dienst. Hij zat er achter de microfoon voor één van zijn beroemde toespraken, sliep er ( soms) en volgde op enorme wandkaarten de oorlog op de voet. Zijn telefoongesprekken met Roosevelt waren top-secret (code X-Ray).
Via de kelder van een warenhuis (Selfridges) gingen de gesprekken naar Amerika. Er was gigantische apparatuur voor nodig, te groot voor de ‘rooms’.


Hitler wist van niks
Denkend aan wat er ondergronds gebeurde en hoeveel mensen er werkten, is het verbazingwekkend dat Hitler noch zijn handlangers en spionnen het ‘hoofdkwartier’ hebben ontdekt. Al in 1938 zocht men naar een plek, waar de oorlogsleiding veilig zou zijn. In mei 1940 zei Churchill tijdens een bezoek: ‘ dit is de plek, vanwaar ik de oorlog ga leiden’. En zo gebeurde het.


Churchill privé
Alles is gebleven zoals het was. Als de sirenes loeien en Churchill’s typische stem in de gangen klinkt, is het bijna werkelijkheid. Door ramen mag je kijken naar Churchill’s ouderwets gezellige eetkamer met bestek en twee borden. De privé keuken met twee elektrische fornuizen is van het ‘zand, zeep en soda’ type. Het enige
‘vrouwelijke’ vertrek is de slaapkamer van Clementine, Churchill’s vrouw. Vrolijke fauteuils, lampetkan, een kastje, dat ook kaptafel was, tandenborstel in een beker. Churchill had een eigen kamer ‘ number 10 annex’ genoemd. Bijna identiek aan die van de andere hoofdfiguren, alleen met wat meer telefoons en microfoons. Pyama op het bed, po er onder.


Liever thuis
In het grote complex waren te weinig chemische toiletten en vooral de vrouwen haatten het om – als dat nodig was – ’s nachts een eind te moeten lopen voor een plasje langs de dag en nacht door ‘wellustige’ mariniers bewaakte uitgangen. Ondanks het gevaar gingen sommigen liever naar huis.


Te gek
Was het veilig? De schuilplaats kon oorspronkelijk een bom van 500 ‘pound’ doorstaan. Later werden de bommen zwaarder: 1700 tot 1800 ‘pound’.
Churchill weigerde een ander onderkomen ( hier ben ik in het centrum en bij het volk) hoewel de aanwezigheid van de complete oorlogsstaf op één plek te gek was. Alleen al in februari 1941 vielen er honderdveertig bommen op de City, waarvan verschillende vlakbij Storey’s Gate 2 (het postadres).


Zo stil
Over het gevaar, dat alle uitgangen zouden worden geblokkeerd, werd expres niet gepraat. Stille lichtjes boven de deur waarschuwden voor een luchtaanval. Een secretaresse zei: ‘ je slaapt hier zo lekker, want je hoort niets’.
De airconditioning was gebrekkig en er is heel wat geleden in ‘The Dock’, waar generaals, typistes, Churchill’s butler, knecht en detective sliepen.


Een eer
Burgers en militairen vonden het een eer om er te werken. Vitamine D en hoogtezon hielden velen op de been. Dertig à veertig mensen zonder stromend water en kookgelegenheid, met spinnen en ratten en kwalijke geuren, ontkwamen niet aan irritatie. Toch bloeiden (en broeiden) de romances.


Dag en nacht
Hart van het complex is de Cabinet Room met een gigantische wereldkaart aan de muur. De klok staat op 16 uur 58 ( de 1e vergadering van het kabinet in deze kamer op 15 oktober 1940, na een bom op Downing Street 10), hoewel Churchill – die er 115 keer een kabinetsvergadering leidde – op allerlei tijden overdag en ’s nachts ging vergaderen.


Vlakgummetjes
In de gang staan rekken met wapens ( te gebruiken bij een invasie). Buitenstaanders werden zelden toegelaten. In de ‘Typing Pool’ hangen helmen en fluitjes. Verder een grote Gestetner-stencilmachine, twee carbonnetjes voor kopieën en vlakgummetjes. Het pro-computer-tijdperk in volle glorie. Er waren ‘stille’ schrijfmachines. Churchill kon niet tegen geratel en ook niet tegen nietjes. Een gaatje en een touwtje waren voorschrift.


Hobbies
Eén van Churchill’s hobbies waren landkaarten. In de ‘ Maproom’ staan vele kleurige telefoons, gebruikt door degenen die de kaarten bijhielden. Op een lei werden de neergeschoten Duitse vliegtuigen bijgehouden. Hoogtepunt 15 september 1940: 183 stuks en 117 ‘ twijfels’. Gevaar voor een Duitse invasie is voorbij.


Altijd met Champagne
Churchill in zijn ‘sirene pak’ domineerde de CWR (afkorting voor de ‘ rooms’ ). Zijn dagindeling was aldus: Wakker om 08.30 uur, de eerste sigaar van een dozijn elke dag, aangestoken met een kaars. In bed in groen/gouden kamerjas, kranten en stukken lezend. Dictaat aan secretaresses, gesprekken met adviseurs. Bad.

Lunch en diner altijd met champagne. ’s Middags siësta en bad. Fit om ook ’s nachts te kunnen doorwerken (arme medewerkers). Ongeduldig, sarcastisch, veeleisend. Toch geliefd en gewaardeerd, want hij was een genie.


Onmisbaar
Interessant zijn het gastenboek en de vele brieven van bekenden, plus de koning: ‘dear Winston’. George VI, die samen met de koningin de ‘rooms’ bezocht, verbood Churchill in die brief deel te nemen aan D-Day. Stel je voor dat … Ook interessant: Churchill’s revolver met zijn naam ingegraveerd.


The ‘Greatest Briton’
De restauratie van de Churchill-suites kostte 13 miljoen Engelse ponden. Nog eens 6 miljoen wordt uitgetrokken voor een fantastisch plan. Churchill, gekozen als ‘ the greatest Briton ever’ krijgt in 2005 – als uitbreiding van de CWR – een EIGEN MUSEUM. Het eerste in ’t land. Veertig jaar na zijn dood en zestig jaar na het einde van de oorlog.
HET WINSTON CHURCHILL MUSEUM.
Hear, hear …

Simone Petersen

The Cabinet War Rooms, Clive Steps, King Charles Street, Londen

Openingstijden Cabinet War Rooms:
dagelijks 09.30 – 18.00 uur
1 oktober – 31 maart: open vanaf 10.00 uur
gesloten: 24 tot 26 december
toegankelijk voor rolstoelen
korting voor gehandicapten
Bron:
http://www.planet.nl/planet/show/id=693 ... /sc=9fa0a5

Links:
http://www.iwm.org.uk/cabinet/
http://www.iwm.org.uk/cabinet/java_tour_index.htm
http://www.iwm.org.uk/online/index.htm
Verzamelaar_Freak
Lid
Berichten: 262
Lid geworden op: 27 dec 2002, 19:07
Locatie: kattttttttt

Bericht door Verzamelaar_Freak »

GAAAAAAAAAAAAAFFFFFF....Heb eerlijk gezegt nog nooit iets gelezen/gehoord over dat hoofdkwartier...

Dean
Plaats reactie