Duits verzamelen, nee! Alleen geallieerd, ja!???

Collecties met zowel Duitse als geallieerde militaria. Let op; nieuwe aanwinsten graag plaatsen onder ofwel as of geallieerd.
Gebruikersavatar
asjemenou
Moderator & Beste Avatar 2009
Moderator & Beste Avatar 2009
Berichten: 4873
Lid geworden op: 26 apr 2005, 16:35
Gegeven: 55 keer
Ontvangen: 99 keer

Duits verzamelen of niet

Bericht door asjemenou »

Peroonlijk heb ik er geen problemen mee als mensen Duits WOII verzamelen. De Duitsers zijn ook een strijdende partij in WOII geweest. He Duitse verzamelgebied van WOII hoort er nu eenmaal bij en dient ook behouden te blijven. Wegstoppen of verbieden heeft dan ook geen zin. Het is natuurlijk wel zo dat je verantwoord met je verzameling moet omgaan maar dit geldt ook voor de andere verzamelgebieden. Uiteraard is het nationaal socialisme van Hitler een verwerpelijk systeem. Zelf verzamel ik de laatste jaren Russisch WOII. Het Rusland van die dagen werd ook geleid door een meedogenloos figuur en een al even verschrikkelijk systeem. Het optreden van het Russische leger in de bevrijde gebieden van Oost Europa is al net zo omstreden als de Duitse. Ondanks dit is het toch een interessant verzamelgebied en dient de WOII historie van het Russische leger net als het Duitse niet verloren te gaan.
Gebruikersavatar
Reca
Lid
Berichten: 622
Lid geworden op: 04 mei 2005, 11:32
Locatie: de beste provinincie

Bericht door Reca »

Ik verzamel zelf ook al een paar jaar Duits en het is waar dat de prijzen inderdaad de pan uit stijgen, maar toch zal ik blijven verzamelen. En daarbij vind ik (persoonlijk) het belachelijk dat je het niet zou doen omdat het heel misschien wel eens zou kunnen dat een fanatieke 'XX'er ermee rond heeft gelopen, en dan nog. Het denkbeeld van die man is weliswaar fout (wat ons weer brengt bij de vraag, wie bepaalt wat fout en goed is) maar verder is het toch goed dat een man zo'n geloof en passie had in zijn leider/ voor zijn land.
En ook laat ik me niet tegenhouden omdat mensen mij misschien zouden classificeren als een neo-nazi,(wat inderdaad door iemand word gedaan) En die lui kun je dan wel 1000 keer het verschil proberen uit te leggen tussen vereren en verzamelen, maar als mensen eenmaal met zo'n vooroordeel zitten zijn ze er vaak ook niet vanaf te brengen
mvg
rémy
----
Gebruikersavatar
Veltro
Lid
Berichten: 1378
Lid geworden op: 26 jul 2005, 21:05

Bericht door Veltro »

Het is altijd een persoonlijke kwestie. Toch hou ik rekening met de gevoelens van mijn dierbaren.

Duits verzamelen is voor mij nooit een optie geweest simpel omdat ik er niets mee heb. Mocht het toch wel zo zijn, dan had het gevoelsmatig slecht gelegen bij mijn ouders, schoonouders en vriendin. Dat zou toch zeker voor mij een reden zijn geweest om nogmaals over mijn verzameling na te denken. Familie is mij toch meer waard dan een paar spulletjes.

Gelukkig heb ik het probleem niet ondervonden.

Veltro
Credere, Obbedire, Combattere!!!!Avanti!!!!Saluto Al Duce!!!!
Gebruikersavatar
SiNiStEr
Lid
Berichten: 2706
Lid geworden op: 16 sep 2004, 20:14
Locatie: Groenlo

Bericht door SiNiStEr »

Rémy carré schreef:En ook laat ik me niet tegenhouden omdat mensen mij misschien zouden classificeren als een neo-nazi,(wat inderdaad door iemand word gedaan) En die lui kun je dan wel 1000 keer het verschil proberen uit te leggen tussen vereren en verzamelen, maar als mensen eenmaal met zo'n vooroordeel zitten zijn ze er vaak ook niet vanaf te brengen
mvg
rémy
Dit heb ik inderdaad ook ondervonden. Ik bood een Duits item aan op Marktplaats een tijdje geleden en vervolgens kreeg ik een hele rits met mailtjes van een persoon waar die mij vroeg hoe ik durfde dit soort spul aan te bieden en "erin te handelen" en of ik ooit wel een boek had gelezen over wo2 waar instond wat er allemaal wel niet gebeurd was en hoeveel mensen er wel niet dood waren gegaan. En zo had hij nog een paar van dit soort teksten. Hij schold me nog net niet uit voor neo-nazi.

Ik heb hem toen, naief als ik was, een net mailtje terug gestuurd waarin ik hem probeerde uit te leggen dat ik naast Duits spul ook spul van de bevrijders verzamelde en dat ik toch echt geen neonazi was en heel wat boeken over dit onderwerp gelezen had. En dat ik daarnaast ook nog eens heel wat mensen gesproken heb die de oorlog hebben mee gemaakt als soldaat of als burger(sommige binnen het verzet) dus dat ik wel degelijk een zeer goed beeld heb van wat er toen gebeurd is.
Helaas was zijn reactie op dit mailtje weer net zo aanvallend en hij vertelde mij enkele feiten over wo2 alsof ik een klein kind was die geen idee had waarover hij praatte.
Toen ik daar weer op reageerde met een mailje waarin ik ook zei, als reactie op het feit dat hij zei dat het Duitse systeem toentertijd helemaal niks goeds gebracht heeft, dat de Duitsers wel enkele dingen ontwikkeld hebben die wij tot op heden zeer intensief gebruiken zoals straalmotoren en rakketen, toen was het hek helemaal van de dam en kreeg ik een complete vloedgolf van aantijgingen en beledigingen naar mijn hoofd geslingerd.

Toen is mij wel duidelijk geworden dat mensen die dit over je denken het ook niet af te praten valt. Die blijven gewoon eigenwijs zichzelf gelijk geven en alles wat je zegt gebruiken ze op een of andere manier wel weer tegen je. Deze mensen kun je dan ook maar beter met rust laten en er geen discussie mee aangaan, dit heeft toch geen zin. :roll: :frownno:
'In war, truth is the first casualty.' - Aeschylus
Gebruikersavatar
Sgt. Gallée
Lid
Berichten: 376
Lid geworden op: 29 apr 2006, 21:43

Bericht door Sgt. Gallée »

jeffie schreef:Gallée kan je uitleggen waarom je absoluut geen Duits wil?

Ik denk je verzamelt wat je zelf mooi vind of geïnstrueerd in ben.
Sorry dat ik zo laat reageer, had niet verwacht dat de topic zo snel ging :P
Tragisch dat mensen zo reageren sinister, ik keur het uiteraard niet af als mensen duits verzamelen we leven in een vrij land je moet doen en laten wat je kan, maar mijn mening is liever geen Duits ik zal het proberen uit te leggen:
kijk het heeft te maken met mijn opvoeding (niet dat mensen die Duits verzamelen slecht opgevoed zijn! 8) ) Maar het licht zo mijn oudoom is gefusilleerd op 10 september 1944 op de Galderse heide. Hij is onderscheiden met 5 medialles waarvan 1 van de president van amerika (Medal of Freedom) zie printscreen voor meer informatie over deze medailles.

Afbeelding

Ik en mijn famillie kunnen zo'n collectie in huis gewoon niet aan!
Dat klinkt heel zielig etc. maar als je oudoom is gefussilleerd door de Duitsers en als je grootopa in een concetratie kamp is gestopt nadat hij was verraden (had joden in huis) dan gaat dat gewoon niet. Stel je voor dan lig ik 's nachts in mijn bed en dan zie ik de contouren van mij virtrine kast etc. ik weet dan dat daar een Duitse onderscheiding bijv. ligt. Die man die de onderscheiding heeft gehad heeft waarschijnlijk mensen gedood die net zoals mijn grootopa de duitsers tegenwerkte. En dit meen ik serieus stel je voor dat ik morgen van iemand een Duitse onderscheiding krijg (en ik krijg nogal wat hier en daar maar Duits weiger ik) dan zal ik dat weggeven aan de eerste de beste op dit forum. Dat zweer ik. Ik kan het idee van een Duitse onderscheiding in een huis waar ik in woon niet aan. In een museum vind ik wat anders! en wat die vlag betreft vind ik moeilijk. Ik denk dat ondaks dat tie gesigneerd is dat ik hem niet in mijn collectie zou opnemen.

Met vriendelijke groet,
Bjørn
Laatst gewijzigd door Sgt. Gallée op 17 mei 2006, 21:32, 2 keer totaal gewijzigd.
Gebruikersavatar
Sgt. Gallée
Lid
Berichten: 376
Lid geworden op: 29 apr 2006, 21:43

Bericht door Sgt. Gallée »

[quote="willysproject"]Ok, geen probleem

Ik zal beleefd (met een 'd') antwoorden...


Beste Heer topic-starter,

Met alle respect en allerhoogste verschoning maar ik vind uw vraag zeer zwart-wit, op het randje van...
Als u op zo'n manier over deze zaken denkt, dan verzamelt u beter nog eerst een paar jaar geschiedenisboeken in plaats van u zich nu, op uw jonge leeftijd, over deze zaken zo kortzichtig uit te laten. Het gaat hem nog steeds over het verzamelen van voorwerpen waaraan een bepaalde schaarste kleeft, en precies die schaarste maakt het voor sommige mensen aantrekkelijk deze zaken te gaan verzamelen...(Zij het nu Waffen-SS, Wehrmacht, US Para, US Ranger, enz...)
Uw mening getuigt van een zeer simplistisch wereldbeeld, maar dat zal ongetwijfeld met uw nog jongere leeftijd te maken hebben... Ik zal mij hier in deze post niet uitlaten over uw cognitieve capaciteiten of perceptieve vaardigheden, daar ik daar, voor mijzelf, nu al een beeld van heb gevormd...

Met vriendelijke groeten,
Gerd V



Ik lees net uw antwoord op mijn vraag! U stelt een aantal dingen aan de orde 'Uw mening getuigt van een zeer simplistisch wereldbeeld' hmmm misschien heeft u daar gelijk in of misschien niet. In ieder geval ik ben van mening dat iets wat in onze famillie diepe sporen achtergelaten heeft niet het hele Duitse Rijk mag worden aangerekend. Toch kan ik niet met het idee rondlopen dat ik Duitse onderscheideningen in huis heb (zie mijn vorige bericht).

Wat zich de laatste tijd voordoet is een rare ontwikkeling. Vlak na de oorlog had iedereen een pest hekel aan de Duitsers. Nu zwakt dat af, zie bijvoorbeelde de film Der Untergang hier wordt hitler als een mens neergezet aldus de regisseur (zover je hem een mens kan noemen). Tijd heelt wonden en dat zie je nu duidelijk terug. Nu de generatie ten tijde van de oorlog uitsterft zie je dat de herrineringen wegvallen en dat mensen 'het minder erg vinden'. Napoleon wordt gezien als een groot veldheer maar vroeger werd hij uit ieder huis gebannen. Dit is toch een slechte ontwikkeling. Misschien wordt hitler over 100 jaar als een grootmeester gezien. Kijk naar Stalin ieder was vroeger bang voor hem nu relativeren mensen en maakt het wat minder uit!

Ik probeer dit tegen te gaan. Ik ben vriendelijk ik doe geen vlieg kwaad! Ik antwoord netjes al was het wat laat. willysproject doet een beetje kleinerend over mij (met alle respect) maar kortzichtig ben ik niet! Ik open alleen een topic om deze mening met u te delen en als u dan een bericht plaats dat doordrenkt is van sarcasme en een soort van 'ga jij maar met lego spelen' dan ben ik daar niet van gediend. Dit staat u slecht!

Met vriendelijke groet,

Bjørn
Gebruikersavatar
Edgar
Lid
Berichten: 5433
Lid geworden op: 01 jun 2004, 15:40
Locatie: Nordland
Ontvangen: 1 keer

Bericht door Edgar »

Stel je voor dan lig ik 's nachts in mijn bed en dan zie ik de contouren van mij virtrine kast etc. ik weet dan dat daar een Duitse onderscheiding bijv. ligt. Die man die de onderscheiding heeft gehad heeft waarschijnlijk mensen gedood die net zoals mijn grootopa de duitsers tegenwerkte.
Beetje belachelijk vind je niet? Met alle respect, heel veel soldaten moesten, en een heel, heel klein percentage heeft zich daadwerkelijk bezig gehouden met oorlogsmisdaden. Alle soldaten, die zich gehouden hebben aan de normale oorlogsvoorwaarde, dus ook de meeste Duitsers, verdienen respect, en het bijbehorende metaal wat ze verdiend kunnen hebben.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience
Gebruikersavatar
Sgt. Gallée
Lid
Berichten: 376
Lid geworden op: 29 apr 2006, 21:43

Bericht door Sgt. Gallée »

Ja, dat weet ik maar de mogelijkheid bestaat als ik dat dan vind wat is daar dan op tegen? reageert u eens op het laatste gedeelte van mijn topic:

Ik probeer dit tegen te gaan. Ik ben vriendelijk ik doe geen vlieg kwaad! Ik antwoord netjes al was het wat laat. willysproject doet een beetje kleinerend over mij (met alle respect) maar kortzichtig ben ik niet! Ik open alleen een topic om deze mening met u te delen en als u dan een bericht plaats dat doordrenkt is van sarcasme en een soort van 'ga jij maar met lego spelen' dan ben ik daar niet van gediend. Dit staat u slecht!

Als we zo met elkaar moeten discussieren zoals willysproject doet, dan houd het op! Ik verwacht een nette behandeling ik deel mijn mening meer niet, heb ik dit dan verdiend als er zo altijd word gediscussierd dan kan ik maar beter stoppen! Want als je je mening geeft dan krijg je zo'n antwoord! :shocked:

ik heb wel respect voor de Duitse soldaten die werden gedwongen etc. maar de mogelijkheid bestaat dat degene waar die medialle van is hetzelfde zou hebben KUNNEN gedaan! De mogelijkheid bestaat en dat wil ik uitsluiten!
Laatst gewijzigd door Sgt. Gallée op 17 mei 2006, 21:38, 1 keer totaal gewijzigd.
Gebruikersavatar
Peter
Lid
Berichten: 2861
Lid geworden op: 24 okt 2003, 21:44
Ontvangen: 2 keer
Contacteer:

Bericht door Peter »

willysproject schreef:Ok, geen probleem

Ik zal beleefd (met een 'd') antwoorden...


Beste Heer topic-starter,

Met alle respect en allerhoogste verschoning maar ik vind uw vraag zeer zwart-wit, op het randje van...
Als u op zo'n manier over deze zaken denkt, dan verzamelt u beter nog eerst een paar jaar geschiedenisboeken in plaats van u zich nu, op uw jonge leeftijd, over deze zaken zo kortzichtig uit te laten. Het gaat hem nog steeds over het verzamelen van voorwerpen waaraan een bepaalde schaarste kleeft, en precies die schaarste maakt het voor sommige mensen aantrekkelijk deze zaken te gaan verzamelen...(Zij het nu Waffen-SS, Wehrmacht, US Para, US Ranger, enz...)
Uw mening getuigt van een zeer simplistisch wereldbeeld, maar dat zal ongetwijfeld met uw nog jongere leeftijd te maken hebben... Ik zal mij hier in deze post niet uitlaten over uw cognitieve capaciteiten of perceptieve vaardigheden, daar ik daar, voor mijzelf, nu al een beeld van heb gevormd...

Met vriendelijke groeten,
Gerd V


:lol: _/-\o_ Geweldig!
Daar is 'ie weer!
Gebruikersavatar
Edgar
Lid
Berichten: 5433
Lid geworden op: 01 jun 2004, 15:40
Locatie: Nordland
Ontvangen: 1 keer

Bericht door Edgar »

Sgt. Gallée schreef:Ja, dat weet ik maar de mogelijkheid bestaat als ik dat dan vind wat is daar dan op tegen? reageert u eens op het laatste gedeelte van mijn topic:

Ik probeer dit tegen te gaan. Ik ben vriendelijk ik doe geen vlieg kwaad! Ik antwoord netjes al was het wat laat. willysproject doet een beetje kleinerend over mij (met alle respect) maar kortzichtig ben ik niet! Ik open alleen een topic om deze mening met u te delen en als u dan een bericht plaats dat doordrenkt is van sarcasme en een soort van 'ga jij maar met lego spelen' dan ben ik daar niet van gediend. Dit staat u slecht!

Als we zo met elkaar moeten discussieren zoals willysproject doet, dan houd het op! Ik verwacht een nette behandeling ik deel mijn mening meer niet, heb ik dit dan verdiend als er zo altijd word gediscussierd dan kan ik maar beter stoppen! Want als je je mening geeft dan krijg je zo'n antwoord! :shocked:

ik heb wel respect voor de Duitse soldaten die werden gedwongen etc. maar de mogelijkheid bestaat dat degene waar die medialle van is hetzelfde zou hebben KUNNEN gedaan! De mogelijkheid bestaat en dat wil ik uitsluiten!
Sorry, maar ik ben het vrijwel op elk punt in deze discussie met Willysproject eens, en heb geen enkel commentaar op zijn manier van discussievoeren. En over die mogelijkheid; alles kan, ook geallieerden gingen (ook regelmatig!) de fout in.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience
Gebruikersavatar
Julian
Lid
Berichten: 767
Lid geworden op: 16 jul 2005, 19:08
Locatie: Twisk, NH

Bericht door Julian »

Sgt. Gallée schreef:Die man die de onderscheiding heeft gehad heeft waarschijnlijk mensen gedood die net zoals mijn grootopa de duitsers tegenwerkte.
Daar ben ik het eigenlijk niet helemaal mee eens.
Voor zover ik weet kreeg je alleen het EK voor een dappere daad, daar valt onschuldige mensen executeren dus niet onder.
Hoe het nu overkomt is dat iedere Duitser met een Ek een oorlogsmisdadiger is :P

Sgt. Gallée schreef:Nu de generatie ten tijde van de oorlog uitsterft zie je dat de herrineringen wegvallen en dat mensen 'het minder erg vinden'.
Ik verzamel Duits maar vind het verschrikkelijk wat er allemaal is gebeurd!
Ik verzamel het dan ook alleen omdat ik de stijl van de uniformen en bepakking heel mooi vind, het heeft iets wat de rest niet heeft.
Dat er een Hk op staat...Tja, jammer dan...een stuk erger vind ik het al als je een Algemene SS jasje hebt, dat zegt al een heel stuk meer over de persoon die het heeft gedragen :)
Gebruikersavatar
Sgt. Gallée
Lid
Berichten: 376
Lid geworden op: 29 apr 2006, 21:43

Bericht door Sgt. Gallée »

(Ik reageer op Peter) Ik vind er niks geweldigs aan! Het is doordrenkt van sarcasme en van 'ga jij maar met lego' spelen. Ik vind dit geen manier van discussieren. Op zo'n vijandelijke toon? Waar is dat voor nodig mensen een beetje afzeiken op een forum, kom me goede argrumenten met 'ik zal mij niet uitlaten over uw cognitieve capaciteiten'. Ik ben op dit forum om die capciteiten uit te breiden maar dat betekend niet dat ze niet aanwezig zijn.

Ik stel voor dat u uw mening eens herziet en mij dan op een normale vriendelijke manier aanspreekt. Anders hoeft dat met vriendelijke groeten er van mij niet onder! Ik probeer vriendelijk te blijven sorry als ik iets uit mijn slof ben geschoten maar ik hoop dat u mij dat niet kwalijk neemt en anders excusses maar ik ben hier niet van gedient,

een fijne avond (voor alle vriendelijke mensen)..
Bjørn
Gebruikersavatar
Sgt. Gallée
Lid
Berichten: 376
Lid geworden op: 29 apr 2006, 21:43

Bericht door Sgt. Gallée »

Edgar schreef:[Sorry, maar ik ben het vrijwel op elk punt in deze discussie met Willysproject eens, en heb geen enkel commentaar op zijn manier van discussievoeren. En over die mogelijkheid; alles kan, ook geallieerden gingen (ook regelmatig!) de fout in.
Mee eens, ook geallieerden gingen de fout in daar ben ik het mee eens maar mijn standpunt blijft Duits nee sorry, maar u vindt niet dat de opmerkingen kortzicht etc. niet nodig zijn?

met vriendelijke groet,
Gebruikersavatar
Edgar
Lid
Berichten: 5433
Lid geworden op: 01 jun 2004, 15:40
Locatie: Nordland
Ontvangen: 1 keer

Bericht door Edgar »

Nee, de topictitel vind ik weer erg kort door de bocht, komt op mij over, net of Duits verzamelen verkeerd is , en niet goed. Maar als jouw standpunt toch hetzelfde blijft, wat heb je dan aan een discussie..?
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience
Gebruikersavatar
Sgt. Gallée
Lid
Berichten: 376
Lid geworden op: 29 apr 2006, 21:43

Bericht door Sgt. Gallée »

Julian schreef:
Sgt. Gallée schreef:Die man die de onderscheiding heeft gehad heeft waarschijnlijk mensen gedood die net zoals mijn grootopa de duitsers tegenwerkte.
Daar ben ik het eigenlijk niet helemaal mee eens.
Voor zover ik weet kreeg je alleen het EK voor een dappere daad, daar valt onschuldige mensen executeren dus niet onder.
Hoe het nu overkomt is dat iedere Duitser met een Ek een oorlogsmisdadiger is :P

Sgt. Gallée schreef:Nu de generatie ten tijde van de oorlog uitsterft zie je dat de herrineringen wegvallen en dat mensen 'het minder erg vinden'.



Ik verzamel Duits maar vind het verschrikkelijk wat er allemaal is gebeurd!
Ik verzamel het dan ook alleen omdat ik de stijl van de uniformen en bepakking heel mooi vind, het heeft iets wat de rest niet heeft.
Dat er een Hk op staat...Tja, jammer dan...een stuk erger vind ik het al als je een Algemene SS jasje hebt, dat zegt al een heel stuk meer over de persoon die het heeft gedragen :)

Ik veroordeel het niet, ik vind het alleen niks, en ik zeg niet dat iedereen met een EK fout is maar de mogelijkheid bestaat en die wil ik uitsluiten!
Plaats reactie