Schadevergoeding

Algemene vragen over de Tweede Wereldoorlog; ook bedoeld voor ongeregistreerde forumbezoekers.
Plaats reactie
Theo Horsten
Lid
Berichten: 9
Lid geworden op: 15 apr 2004, 13:26
Locatie: Noord-Griekenland
Contacteer:

Schadevergoeding

Bericht door Theo Horsten »

Vandaag voor het eerst op dit forum omdat ik hier een antwoord hoop te vinden op de volgende vraag.

Werden de slachtoffers van geallieerde bombardementen op enigerlei wijze, geheel of gedeeltelijk, schadeloos gesteld, ? Was er opvang?
Het gaat me niet om "het bombardement" van Rotterdam door de Duitsers in de meidagen van 1940, maar meer om de bombardementen door de geallieerden in de jaren daarna en dan speciaal om "Het Vergeten Bombardement" van 31 maart 1943 waarbij het westelijk stadsdeel werd getroffen en dan vooral de wijken Bospolder en Tussendijken.

Was er opvang voor de mensen die alles hadden verloren en kregen ze financiële steun om kleding en huisraad te kopen? Om opnieuw te beginnen?

Ik ben van 1934 en woonde in die jaren in Rotterdam, dus ik zou het misschien moeten weten, maar dat is dus niet het geval.

Wie kan me iets vertellen?

groet,

Theo Horsten
Gebruikersavatar
Proos
Technisch beheerder
Technisch beheerder
Berichten: 8132
Lid geworden op: 28 jan 2002, 17:25
Gegeven: 14 keer
Ontvangen: 35 keer
Contacteer:

Bericht door Proos »

Volgens mij niet.

Na de Eerste Wereldoorlog kreeg de verliezende partij een enorme schadeclaim. Duitsland kreeg een straf waardoor er veel onvrede bestond onder de bevolking. Dit was een van de voedingsbodems voor de Tweede Wereldoorlog.

Na de Tweede Wereldoorlog is het dan ook anders gegaan. De Europese landen die werden ingenomen door de geallieerden van kapitalistische zijde, kregen hulp middels het Marschall-plan (we praten over enorme bedragen), maar bij mijn weten werden individuelen niet schadeloos gesteld. Ik denk dat het ook te ingewikkeld is en ondoenlijk om iedereen te compenseren, door deze enorme wereldwijde oorlog is gewoon teveel gebeurt.

De Sovjetunie heeft daarentegen het complete Oost-Duitsland leeggehaald als compensatie voor de geleden schade. Maar ook hier hebben we het over naties en niet over persoonlijke schade.

Ik denk tevens dat men te blij was dat de geallieerden ons kwamen bevrijden om ze direct aan te klagen. Dat aanklagen of vragen om compensatie is overigens ook meer iets wat later is komen opzetten en vooral ontstaan is in Amerika.

Maar misschien dat iemand anders op het forum er meer over weet.

Welkom op het forum trouwens!
Those who cannot remember the past are condemned to repeat it. ~ George Santayana (1863-1952), The Life of Reason, Volume 1, 1905
Steun het forum | Forumregels | Gebruiksovereenkomst | FAQ | Zoek een moderator
Gebruikersavatar
Peter M
Lid
Berichten: 6271
Lid geworden op: 15 okt 2003, 18:09

Bericht door Peter M »

Ook de slachtoffers van het geallieerde bombardement op Mortsel bij Antwerpen op 5 april 1943, waarbij 936 burgerdoden vielen (waarvan 209 schoolkinderen) hebben nooit financiële of materiële steun gezien (steun van de overheid, Winterhulp en vrienden en familie niet meegerekend). De gemeente heeft zelfs nu nog geen erkenning als oorlogsgemeente gekregen.
Gebruikersavatar
Roel R.
Lid
Berichten: 5675
Lid geworden op: 21 sep 2003, 01:50
Contacteer:

Bericht door Roel R. »

Hoi Theo, welkom hier.

Ik weet helaas niet veel over het gene dat je vraagt. Maar er zijn geregeld"mooie" foto's te koop op onder andere ebay.de gemaakt door Duitse soldaten net na de inname van Rotterdam. Misschien interessant voor je..
Gebruikersavatar
Wilco Vermeer
Lid
Berichten: 938
Lid geworden op: 26 jan 2004, 14:50
Locatie: Bemmel
Contacteer:

Bericht door Wilco Vermeer »

Voor over ik weet niet.
De fatale, vaak vergeten aanval op Nijmegen, Arnhem, Enschede en Deventer op 22 februari 1944 kan als voorbeld dienen. Pas de dag na het bombardement werd de Nederlandse regering op de hoogte gesteld.
Bij toeval kwam eenNederlandse verbindingsofficier hier achter. Formeel werd de regering niet eens ingelicht. Het duurde heel lang voor er zelfs maar verontschuldigingen kwamen.
Aan de andere kant moeten we wel meenemen dat de Verenigde Staten natuurlijk veel hebben betekend voor de Nederlandse Wederopbouw na Wo2.
Mijn verzameling op: http://www.ww2historycollection.com/
(Avatar: Henk Sneevliet, vergeten verzetstrijder)
Plaats reactie