Krant: Neonazi weer op vrije voeten

Over het hier en nu (nieuwsberichten, actualiteiten en dergelijke, in relatie met WOII)
Gebruikersavatar
Harro
Lid
Lid
Berichten: 4440
Lid geworden op: 03 nov 2004, 18:27

Bericht door Harro »

Even time-out IJsbrand. Je bewering was dat de Nederlandse overheid al voor de Duitse inval positief stond tegenover de nazi's. Als "bewijs" krijgen we een heleboel informatie over de collaboratie van het bedrijfsleven tijdens de bezetting. En dan moet er een "overeenkomst" zijn met de Nederlandse regering voor de oorlog. Dat klopt van geen kant natuurlijk. Mag ik je eraan herinneren dat de vooroorlogse Nederlandse regering toen grootdeels in Londen zat en Colijn in een Duits concentratiekamp? Kom nu eens met serieuse informatie om je bewering over de Nederlandse regering voor de Duitse bezetting te onderbouwen.

Is het overigens niet een beetje flauw om D.U. Stikker hier als een collaborateur neer te zetten die blij was met de komst van de Duitsers, terwijl hij tijdens de oorlog in het geheim met geld van de Heineken brouwerij de bestuurders van het door de Duitsers verboden Nederlandsch Verbond van Vakvereenigingen (NVV) financieel ondersteunde, waardoor Evert Kupers en de andere vakbondsmannen illegaal hun activiteiten konden voortzetten? Idem ingenieur Staf. Hem neem je kwalijk dat hij de organisatie op zich had genomen van uitzending van boeren naar de door de Duitsers bezette Oekraïne, maar ondertussen deed hij illegaal werk waarmee hij de Duitsers tegenwerkte.
De geschiedenis is het heden gezien door de toekomst - Godfried Bomans
"Wilders die weer wat uitkraait over criminele allochtonen: in zijn wereld is dat een pleonasme" - Alexander Pechtold
IJsbrand
Lid
Berichten: 155
Lid geworden op: 16 apr 2006, 07:10
Locatie: Overijssel

Bericht door IJsbrand »

Enige namen van vooroorlogse politici die weinig anti-Duits waren zijn o.a. Premier De Geer en Colijn geweest. De Geer moest zich na de oorlog nog verantwoorden bij de bijzondere rechtspleging. Colijn een toenmalig minister en een aanhanger van de AR-voorman en antisemiet Abraham Kuyper, was inmiddels overleden. En vanuit Londen is er natuurlijk weinig geregeerd, behalve het Englandspiel, waarbij opmerkelijk vele geparachuteerde verzetsstrijders direct bij aankomst door de Duitsers werden ont(ge)vangen, kan men zich ook nog steeds afvragen wie deze inlichtingen doorspeelde. Een brochure hierover door Mr. van der Starp geschreven moest,op last van de regering van de regering destijds uit de handel genomen worden, om
niet teveel feiten aan het licht te brengen.
Gebruikersavatar
Harro
Lid
Lid
Berichten: 4440
Lid geworden op: 03 nov 2004, 18:27

Bericht door Harro »

IJsbrand waar ben je mee bezig.

Colijn, was niet "een minister" maar de minister-president. Dat hij sympathiek tegenover de nazi's stond maar "inmiddels was overleden", daarmee ben je opnieuw oneerlijk. Want waarom hij inmiddels was overleden dat verzwijg je maar even. Zoals ik al schreef probeerde Nederland de neutraliteit de behouden en Hendrikus Colijn is daar een duidelijk voorbeeld van. Hij was niet pro-Duits maar hij probeerde niemand voor het hoofd te stoten, de Duitsers niet en de Fransen en Britten niet. In mei 1940 riep hij op het Duitse gezag te accepteren, geheel in lijn van zijn opdracht om chaos te voorkomen. Hij vond daarom de vlucht van de Nederlandse regering naar Londen een verkeerde beslissing. MAAR (!!!) al twee weken later trok hij die oproep in en steunde het vezet. Als gevolg van zijn steun aan het verzet, werd hij in 1941 door de Duitsers gevangengezet in Berlijn en later in Thüringen. Hij overleed op 18 september 1944 in een Duits kamp. Ook hier insinueer je veel. Colijn was volgens jou een "aanhanger van de antisemiet Abraham Kuyper". Hij behoorde tot dezelfde politieke partij maar daarmee is niet gezegt dat Colijn ook een antisemiet was en daarom positief tegenover de nazi's stond. Dat is een vergezocht verband dat jij trekt tussen, Colijn, de Duitse inval in 1940 en Abraham Kuyper, die al in november 1920 was overleden.

Wat betreft je Englandspiel: die opmerkingen baseer je helemaal nergens op. Je enige doel is twijfel te zaaien door opnieuw vanalles te insinueren zonder feitelijke onderbouwing. Maar daar zijn AL je bijdragen in dit topic op gebaseerd, op niet onderbouwde insinuaties waarbij je van de hak op de tak springt bij elke wedervraag. Het lag aan de Nederlandse rechtspraak, als de uitspraak weerlegt wordt gooi je het op Stikker, Heineken, Staf en Philips, weerleggen we dat dan verleg je je aandacht naar Colijn. Maar Colijn slaat dus ook nergens op dus wat is je volgende move?

Al met al heb je nog geen moment aannemelijk kunnen maken dat de Nederlandse regering voor de oorlog positief over het nazisme dacht.

edit : Ik vraag mij overigens af wat al jouw beschuldigingen nog met dit topic temaken hebben? : edit
De geschiedenis is het heden gezien door de toekomst - Godfried Bomans
"Wilders die weer wat uitkraait over criminele allochtonen: in zijn wereld is dat een pleonasme" - Alexander Pechtold
Gebruikersavatar
Seyffardt
Lid
Berichten: 1010
Lid geworden op: 08 jan 2004, 16:58

Bericht door Seyffardt »

Harro schreef:
Als gevolg van zijn steun aan het verzet, werd hij in 1941 door de Duitsers gevangengezet in Berlijn en later in Thüringen. Hij overleed op 18 september 1944 in een Duits kamp.
Note: Colijn was gedurende WOI al contactman van de Britse geheime dienst. Na diens arrestatie zijn daar door de SD bewijzen voor gevonden.Er werd zelfs gesproken van een seintoestel.
IJsbrand
Lid
Berichten: 155
Lid geworden op: 16 apr 2006, 07:10
Locatie: Overijssel

Bericht door IJsbrand »

Harro schreef:IJsbrand waar ben je mee bezig.

Colijn, was niet "een minister" maar de minister-president. Dat hij sympathiek tegenover de nazi's stond maar "inmiddels was overleden", daarmee ben je opnieuw oneerlijk. Want waarom hij inmiddels was overleden dat verzwijg je maar even. : edit
Dat klopt Colijn was in Ilmenau en wel in Hotel Gabelbach, waar hij door de Duitsers op eigen kosten werd vastgehouden. De hotelier wou hier onlangs nog een gedenkteken voor hem oprichten. Dus dat waren geen kamptoestanden neem ik aan. Tevens was hij geen minister en zelfs geen minister president. Hij was in zes jaar tijd vijf keer minister geweest, waarvan de kortste twee dagen duurde. Hij mag nog blij zijn dat hij officier is geweest in het Nederlands-Indische leger, had hij zijn Militaire CV in Duitse krijgsdienst opgebouwd, dan had hij in Neurenberg gebungeld.

De links naar de volgende sites zullen een en ander duidelijk maken

http://home.iae.nl/users/arcengel/NedIndie/colijn.htm

http://www.groene.nl/1998/17/ev_colijn.html

Trouwens de laatste Minister-President was de al eerder genoemde De Geer, tevens zwager van de NSB-er Ernst Voorhoeve.
Gebruikersavatar
Harro
Lid
Lid
Berichten: 4440
Lid geworden op: 03 nov 2004, 18:27

Bericht door Harro »

Het is komisch en treurig tegelijk dat je zegt dat Colijn nooit minister- president was, maar dat je "ter verduidelijking" links naar twee artikelen over Colijn post die beginnen met...
En ja, de latere Minister-President mag hier in deze eregalerij natuurlijk niet ontbreken.
en
Was Hendrikus Colijn, vooroorlogs premier van Nederland, een oorlogsmisdadiger?
Nog fraaier is je zin dat Colijn "geen minister en zelfs geen minister president" was, waarna je de volgende zin begint met: "Hij was in zes jaar tijd vijf keer minister geweest". Dus hij was geen minister maar toch vijf keer minister? Dit ter illustratie dat je totaal niet weet waar je mee bezig bent :roll:

Maar wat heeft het KNIL met dit topic te maken of überhaupt met jouw beschuldiging dat Colijn pro-Duits en antisemiet was? Kamptoestanden of niet, als je door de Duitsers wegens verzetsactiviteiten werd afgevoerd naar Duitsland, daar wordt vastgehouden en komt te overlijden dan is het een schande dat je hem hier neerzet als iemand die positief tegenover het nazisme en de Duitse bezetting stond. Je opmerkingen over Neurenberg en zijn militair CV zijn opnieuw vergezochte, walgelijke insinuaties die NIETS met dit topic temaken hebben.

Tot nu toe heb je geen enkele bewering die je in dit topic hebt gedaan op een normale wijze kunnen onderbouwen. Het is een aaneenschakeling van vergezochte insinuaties die als los zand aan elkaar hangen en je springt van de hak op de tak elke keer als we jouw beweringen weerleggen.

Ik probeer het voor de derde maal: hoe onderbouw jij de bewering dat de vooroorlogs Nederlandse regering positief stond tegenover het nazisme en als zodanig pro-Duits was?
De geschiedenis is het heden gezien door de toekomst - Godfried Bomans
"Wilders die weer wat uitkraait over criminele allochtonen: in zijn wereld is dat een pleonasme" - Alexander Pechtold
IJsbrand
Lid
Berichten: 155
Lid geworden op: 16 apr 2006, 07:10
Locatie: Overijssel

Bericht door IJsbrand »

De Geer was de Minister-President in het laatste vooroorlogse kabinet en Colijn was hierin zelfs geen minister.
Generaal Winkelman verbood Colijn zelfs nog een radiorede te houden in de eerste oorlogsdagen.
Hij was de woorden van Colijn: "Nederland ga maar rustig slapen" denk ik nog niet vergeten.

En waar blijft het antwoord op Minister-President De Geer? Eventueel op¨zijn zwager Voorhoeve?
Gebruikersavatar
Harro
Lid
Lid
Berichten: 4440
Lid geworden op: 03 nov 2004, 18:27

Bericht door Harro »

Dat rustig slapen sloeg op een toespraak uit 1936 en heeft als dusdanig helemaal niets met de meidagen te maken. Waar mijn antwoord op de Geer blijft is wel erg makkelijk als je eerst zelf meerdere malen geen antwoord geeft op mijn vragen aan jou. De Geer was inderdaad tijdens de oorlog geen fijne kerel, maar hangt jij aan hem en aan zijn zwager (die niet in de regering zat) je hele theorie op dat de Nederlandse regering voor de oorlog pro- Duits was? Kom nou toch!
De geschiedenis is het heden gezien door de toekomst - Godfried Bomans
"Wilders die weer wat uitkraait over criminele allochtonen: in zijn wereld is dat een pleonasme" - Alexander Pechtold
IJsbrand
Lid
Berichten: 155
Lid geworden op: 16 apr 2006, 07:10
Locatie: Overijssel

Bericht door IJsbrand »

Ach voor de oorlog en na de oorlog waren pro-Duitse families al weer kind aan huis zowel bij regeringsleiders als het Koninklijk Huis namen als Rost van Tonningen, Rambonnet, Fentener van Vlissingen, Bentinck e.v.a. kwamen hier veelvuldig in voor.
Gebruikersavatar
Harro
Lid
Lid
Berichten: 4440
Lid geworden op: 03 nov 2004, 18:27

Bericht door Harro »

En daarom was de regering pro-Duits? Sorry, maar je gaat weer van de hak op de tak en ik vrees dat ik je langzamerhand niet meer serieus neem. Dat Rost van Tonningen pro-Duits was behoeft geen betoog maar hij behoorde niet tot de regering en dat je nauwe banden tussen hem en het koningshuis en de regering insinueert zegt niets. Dat zijn we inmiddels van je gewend. Rambonnet, pro-Duits? In welk opzicht? Fritz Fentener van Vlissingen was inderdaad pro-Duits maar opnieuw is de insinuatie dat hij een dusdanige invloed had op de regering dat je die als pro-Duits kunt bestempelen zéér vergezocht. Hij was overigens tijdens de oorlog ook actief financier van het verzet.
De geschiedenis is het heden gezien door de toekomst - Godfried Bomans
"Wilders die weer wat uitkraait over criminele allochtonen: in zijn wereld is dat een pleonasme" - Alexander Pechtold
IJsbrand
Lid
Berichten: 155
Lid geworden op: 16 apr 2006, 07:10
Locatie: Overijssel

Bericht door IJsbrand »

Harro schreef: Fritz Fentener van Vlissingen was inderdaad pro-Duits maar opnieuw is de insinuatie dat hij een dusdanige invloed had op de regering dat je die als pro-Duits kunt bestempelen zéér vergezocht. Hij was overigens tijdens de oorlog ook actief financier van het verzet.
Och ja dan dekt de vlag de lading, actief financier van het verzet. Ook is hij diverse malen persoonlijk bij Adolf Hitler op bezoek geweest en door Adolf zelfs onderscheiden. En geloof maar rustig dat de grote industriëlen allemaal wel een belangenbehartiger in de Haagse politiek hadden zitten.
Zelfs hadden ministers van het directe naoorlogse kabinet, broers of andere familieleden wegens collaboratie in de Nederlandse kampen zitten.
Hierdoor werd op gegeven moment aan tienduizenden een strafvermindering opgelegd of direct vrij gelaten.
Gebruikersavatar
Harro
Lid
Lid
Berichten: 4440
Lid geworden op: 03 nov 2004, 18:27

Bericht door Harro »

Maar dat maakt de vooroorlogse regering niet pro-Duits!!! Kom nou toch eens terzake. Een aantal industriëlen was pro-Duits, ze hadden banden met ministers en dus was de regering positief jegens Hitler. Allemaal veronderstellingen, theoriën gebouwd op theoriën. Geen bewijzen. Je komt met de meest uiteenlopende niet terzake doende informatie. Colijn in het KNIL, Rost van Tonningen, de zwager van de premier. Heel erg moe word ik ervan. Ik moet allerlei insinuaties van jou geloven maar tot een feitelijke, met feitelijke bronnen onderbouwde beantwoording van je stelling dat de Nederlandse vooroorlogse regering pro-Duits is kom je niet.

edit : echt, om te voorkomen dat dit een frustrerend eindeloos topic wordt ga ik niet meer reageren tot je met een degelijke onderbouwing van je beweringen komt : edit
De geschiedenis is het heden gezien door de toekomst - Godfried Bomans
"Wilders die weer wat uitkraait over criminele allochtonen: in zijn wereld is dat een pleonasme" - Alexander Pechtold
Gebruikersavatar
Motorway
Lid
Berichten: 213
Lid geworden op: 28 feb 2006, 16:22
Locatie: Lichtstad van het Noorden

Bericht door Motorway »

IJsbrand schreef:
Harro schreef: Fritz Fentener van Vlissingen was inderdaad pro-Duits maar opnieuw is de insinuatie dat hij een dusdanige invloed had op de regering dat je die als pro-Duits kunt bestempelen zéér vergezocht. Hij was overigens tijdens de oorlog ook actief financier van het verzet.
Och ja dan dekt de vlag de lading, actief financier van het verzet. Ook is hij diverse malen persoonlijk bij Adolf Hitler op bezoek geweest en door Adolf zelfs onderscheiden. En geloof maar rustig dat de grote industriëlen allemaal wel een belangenbehartiger in de Haagse politiek hadden zitten.
Zelfs hadden ministers van het directe naoorlogse kabinet, broers of andere familieleden wegens collaboratie in de Nederlandse kampen zitten.
Hierdoor werd op gegeven moment aan tienduizenden een strafvermindering opgelegd of direct vrij gelaten.
Even wat bronnen graag! Gaat het overigens om FritS van Fentener?
"Auch wenn alle mitmachen - ich nicht!"
De vader van Joachim Fest naar zijn zoon.
IJsbrand
Lid
Berichten: 155
Lid geworden op: 16 apr 2006, 07:10
Locatie: Overijssel

Bericht door IJsbrand »

Motorway schreef:
Even wat bronnen graag! Gaat het overigens om FritS van Fentener?
Het gaat over F.H. Fentener van Vlissingen, ook wel Frederik Hendrik genoemd, vanwege zijn interesse om iets voor de Duitsers te betekenen.
De bronnen zijn krantenartikelen uit die tijd, op internet te vinden.
Gebruikersavatar
Harro
Lid
Lid
Berichten: 4440
Lid geworden op: 03 nov 2004, 18:27

Bericht door Harro »

Nee, dat is een goede onderbouwing :roll: Ik zou zeggen: geef eens wat links of moeten we nu zelf met google jouw beweringen natrekken?
De geschiedenis is het heden gezien door de toekomst - Godfried Bomans
"Wilders die weer wat uitkraait over criminele allochtonen: in zijn wereld is dat een pleonasme" - Alexander Pechtold
Plaats reactie