Holocaustdocumenten eindelijk vrij

Over het hier en nu (nieuwsberichten, actualiteiten en dergelijke, in relatie met WOII)
Gebruikersavatar
Gertos45
Lid
Berichten: 380
Lid geworden op: 14 feb 2005, 14:38
Locatie: Gistel

Bericht door Gertos45 »

Gepubliceerd op: 28 juni 2006

AMSTERDAM - Het Duitse kabinet heeft woensdag in principe ingestemd met een overeenkomst die onderzoekers toegang zal geven tot miljoenen nazi-dossiers. Naar wordt aangenomen zal op 26 juli in Berlijn het protocol formeel worden ondertekend.

De overeenkomst werd vorige maand opgesteld door de International Tracing Service en de elf landen, waaronder Duitsland, die in de bestuursraad van de dienst zijn vertegenwoordigd. De International Tracing Service oefent op basis van een in 1955 gesloten akkoord namens het Internationale Rode Kruis toezicht uit over het archief, dat tot dusver voornamelijk werd gebruikt voor de opsporing van vermiste en dode joden, en dwangarbeiders.

Overlevenden van de jodenvervolging en verwanten van nazi-slachtoffers dringen al lange tijd aan op openstelling van het archief. Zij wijzen erop dat de generatie die de oorlog nog heeft meegemaakt, dreigt uit te sterven. Duitsland verzette zich tegen de openstelling uit hoofde van privacybescherming. Bij de huidige regels zijn de archieven alleen toegankelijk voor voormalige slachtoffers. Derden krijgen alleen toegang met hun uitdrukkelijke, schriftelijke toestemming.

Het blijft onduidelijk wanneer onderzoekers daadwerkelijk toegang krijgen tot het instituut in Bad Arolsen, ongeveer veertig kilometer ten noordwesten van Kassel in het noorden van de deelstaat Hessen. Als de overeenkomst is ondertekend moeten alle elf betrokken landen nog hun toestemming geven. Hoeveel tijd daarmee gemoeid zal zijn is moeilijk te zeggen.

Overgenomen van: De Telegraaf
Plaats reactie