duitsland en pact met rusland

Algemene vragen over de Tweede Wereldoorlog; ook bedoeld voor ongeregistreerde forumbezoekers.
Plaats reactie
naam

duitsland en pact met rusland

Bericht door naam »

ik kan weinig info vinde over rusland en duitsland samen bijvoorbeeld
wat deed duitsland daar?
wat hadden zijn voor vliegtuigen,tanks uitgevonden?
hoe konden zij dat zonder dat het werd opgemerkt?
zijn er beelden of fotos van?
hoe kwamen ze aan het materiaal?
rusland en duitsland hadden ook plannen opgesteld welke waren dat? zijn er platengronden hoe duitsland rusland aanviel?
ik zou het super vinde als er antwoorden kwamen wat ik zit me rot te zoeken :shock:
de groete en bedankt alvast :)
karell
Lid
Berichten: 401
Lid geworden op: 31 mei 2006, 11:56

Bericht door karell »

hallo 'naam'.

ik ben niet echt gespecialiseerd in het oostfront, maar hou wel in de gaten dat je nu ongeveer naar de hele voorgeschiedenis van het oostfront vraagt, en dat in één enkel topic.

overigens natuurlijk wel erg interessant! en ongetwijfeld zul je veel antwoord hierop krijgen en links naar sites daar er hier veel 'deskundige' van het oostfront op dit forum zitten.

succes
Gebruikersavatar
Zhukov
Lid
Berichten: 1308
Lid geworden op: 26 aug 2004, 00:05
Locatie: Spijkenisse
Contacteer:

Re: duitsland en pact met rusland

Bericht door Zhukov »

naam schreef:ik kan weinig info vinde over rusland en duitsland samen bijvoorbeeld
wat deed duitsland daar?
wat hadden zijn voor vliegtuigen,tanks uitgevonden?
hoe konden zij dat zonder dat het werd opgemerkt?
zijn er beelden of fotos van?
hoe kwamen ze aan het materiaal?
rusland en duitsland hadden ook plannen opgesteld welke waren dat? zijn er platengronden hoe duitsland rusland aanviel?
ik zou het super vinde als er antwoorden kwamen wat ik zit me rot te zoeken :shock:
de groete en bedankt alvast :)
Dat is inderdaad een flinke lijst met vragen, daar is niet eenvoudig en snel een antwoord op te formuleren. Ik vraag me af of je met name informatie zoekt over het pact dat Duitsland en de Sovjet Unie met elkaar slotren waarin ze afspraken elkaar niet aan te vallen, of zoek je informatie over de aanval van Duitsland op de Sovjet Unie??

De samenwerking tussen Duitsland en de Sovjet Unie was al tijdens de Weimar Republik (Duitsland tussen WOI en WOII) gestart. Nadat Hitler in 1930 aan de macht kwam werd de samenwerking minder hecht, maar zeker niet afgeschaft. De Sovjet Unie was destijds niet sterk genoeg om een aanval van Duitsland te weerstaan, dus probeerden ze de Duitsers te vriend te houden. Dit kwam tot uitdrukking in verregaande leveranties vanuit de Sovjet Unie aan Duitsland. Er werd vanalles en nogwat aan de Duitsers geleverd; voedsel, brandstof en ook materialen om wapens van te maken. Op deze manier heeft de Sovjet Unie indirect geholpen om de Duitsers gevechtsklaar te maken. Een behoorlijke hoeveelheid graan en grondstoffen van de Duitsers werden door de Sovjet Unie geleverd.

In 1939 ondertekenden Duitsland en de Sovjet Unie het Molotov-Ribbentrop Pact. Dit pact hield in dat de twee landen met elkaar afspraken dat ze elkaar niet aan zouden vallen. Er werd eigenlijk dus afgesproken geen oorlog met elkaar te gaan voeren. Tegelijkertijd werd in dat pact geregeld dat grote delen van Oost-Europa tussen de Duitsers en de Russen werden verdeeld.

Op 22 juni 1941 schonden de Duitsers het afgesproken pact en vielen ze tóch de Sovjet Unie aan. Dit terwijl ze hadden afgesproken dit niet te doen. De Sovjets waren hierdoor niet voldoende voorbereid op de oorlog en leden in de eerste weken grote verliezen.

De Duitse aanval bestond uit drie grote aanvallen; Armeegruppe Nord moest de Baltische staten en Leningrad (nu Sint Petersburg) veroveren. Armeegruppe Mitte viel het hart van de Sovjet Unie aan; via Smolensk moest Moskou worden veroverd. Tenslotte was Armeegruppe Süd belast met de verovering van de Oekraïne en de olievelden in de Kaukasus.

Er valt nog veel meer te vertellen, dat spreekt voor zich. Aangezien de vraagstelling niet erg duidelijk is, denk ik dat het verstandig is als de topic starter eerst uitlegt wat hij/zij wil weten. Vertel bijvoorbeeld eens wat je zelf al wel hebt kunnen vinden en wat je niet snapt.

Tot slot nog enkele links om je een beetje op weg te helpen;
Barbarossa, de Duitse aanval op de Sovjet Unie, inclusief kaartjes
Sovjet-Duitse samenwerking voorafgaand aan WOII (engels)
Molotov-Ribbentrop Pact
Molotov-Ribbentrop Pact
Вместе мы непобедимы
Metal-Arvak
Lid
Berichten: 128
Lid geworden op: 21 jan 2006, 15:18

Bericht door Metal-Arvak »

Als je nog meer intresse in krijgt zal ik je aanraden om bij de Free Record Shop een documantaire (dvd) te kopen voor 10,- kan je al iets moois krijgen

laast nog 1tje gekockt, 6 dvds=10,€
Moengoman
Lid
Berichten: 838
Lid geworden op: 21 okt 2006, 05:07
Locatie: Moengo, Suriname

Re: duitsland en pact met rusland

Bericht door Moengoman »

Zhukov schreef: Dat is inderdaad een flinke lijst met vragen, daar is niet eenvoudig en snel een antwoord op te formuleren. Ik vraag me af of je met name informatie zoekt over het pact dat Duitsland en de Sovjet Unie met elkaar slotren waarin ze afspraken elkaar niet aan te vallen, of zoek je informatie over de aanval van Duitsland op de Sovjet Unie??
Net als Zhukov zijn de vragen mij ook niet helemaal duidelijk. Zhukov merkt terecht op, dat al kort na WO-1 de militaire samenwerking tussen Duitsland en de Sovjet-Unie op gang kwam. Dat had te maken met de status van uitgestotene in de internationale politiek.
Zhukov schreef: In 1939 ondertekenden Duitsland en de Sovjet Unie het Molotov-Ribbentrop Pact. Dit pact hield in dat de twee landen met elkaar afspraken dat ze elkaar niet aan zouden vallen. Er werd eigenlijk dus afgesproken geen oorlog met elkaar te gaan voeren. Tegelijkertijd werd in dat pact geregeld dat grote delen van Oost-Europa tussen de Duitsers en de Russen werden verdeeld.
Het verbaast me een beetje, dat er hierover geen vragen zijn op het lijstje. Mijns inziens moeten de betrekkingen tussen de Sovjet-Unie en Duitsland in drie perioden worden verdeeld: tussen 1920 en 1933, tussen 1933 en 1939 en tussen 1939 en 1941.
Een belangrijke vraag is waarom de Sovjet-Unie eigenlijk het pact heeft gesloten in 1939. Daar is vanaf het begin heel veel om te doen geweest. Mijn antwoord ligt voor de hand: puur egoïsme, eigenbelang en machtspolitiek. Omdat de geallieerden, met Engeland voorop, geen haar beter waren (eerder het tegendeel), heeft het Westen geen enkel recht om Stalin op dit punt te bekritiseren.
Hitler liet Von Ribbentrop het pact sluiten om in de rug gedekt te zijn, zodat hij ongestoord Polen en daarna Frankrijk kon aanvallen. Behalve de verdeling, zoals genoemd door Zhukov, leverde de Sovjet-Unie grondstoffen aan Duitsland (tot enkele uren voor Operatie Barbarossa in gang werd gezet!). Omgekeerd kreeg de Sovjet-Unie het één en ander aan technisch geavanceerd spul. Maar het pact was met name vanaf de Franse nederlaag erg ongemakkelijk. Een bezoek van Molotov aan Berlijn in november 1940 leverde nul komma niets op.
LEO
Lid
Berichten: 646
Lid geworden op: 30 apr 2005, 16:17
Locatie: Belgium
Contacteer:

Bericht door LEO »

Niet vergeten dat Stalin in 1938 een voorstel deed aan Frankrijk en Engeland om front te vormen TEGEN nazi-Duitsland.
Dit werdt door Chamberlain zowel als door Daladier geweigerd als zijnde voorbarig. Een wantrouwige Stalin vatte de weigering op als een teken dat Frankrijk en Engeland akkoord gingen met Hitlers expansiedrang.
Plaats reactie