Aukes verzameling (Sovjet-Unie en Mongolië)

Laat je collectie en nieuwe aanwinsten geallieerde militaria (en neutrale landen) zien
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Auke
Beste Avatar 2007/2008
Beste Avatar 2007/2008
Berichten: 1531
Lid geworden op: 17 mar 2005, 21:11

Bericht door Auke »

De volgende twee documentjes had ik al even, maar ik wil ze toch nog even posten. Het is interessant wat je er met een beetje rondzoeken allemaal over te weten kunt komen.


De twee onderstaande documenten hebben toebehoord aan Nina Vasiljevna Iljina, een vrouwelijke militair in dienst bij de luchtmacht. Het eerste certificaat, met nummer O-007519, is voor de Medaille voor de Verdediging van Moskou en is ondertekend op 5 september 1944. Het certificaat voor de Medaille voor de Overwinning op Duitsland in de Grote Patriottische Oorlog van 1941-1945 is ondertekend 18 september 1945. Op het eerste document wordt Iljina's rang niet genoemd, maar op het tweede document wordt vermeld dat ze een garde-sergeant-majoor is, de hoogste onderofficiersrang. Beide certificaten zijn ondertekend door garde-generaal-majoor der luchtvaart Barantsjoek, de commandant van de 12e Garde-Jacht-Luchtvaart "Znamenka" Orde van Bogdan Chmelnitsky-Divisie.

Deze divisie ontstond op 5 februari 1944 doordat de 203e Jacht-Luchtvaart "Znamenka" Divisie tot de gardestatus werd verheven wegens verdiensten in de strijd. Van juli 1944 tot het einde van de oorlog maakte de divisie deel uit van het 1e Garde-Aanvals-Luchtvaartkorps van het 2e Luchtleger van Maarschalk van de Sovjet-Unie Konevs 1e Oekraïnse Front. In totaal werd de divisie met een Orde van de Rode Banier en een Orde van Bogdan Chmelnitsky 1e en 2e Klasse onderscheiden en kreeg het de eervolle titel "Znamenka", vanwege haar bijdrage in de bevrijding van deze stad. Het 1e Garde-Aanvals-Luchtvaartkorps werd onderscheiden met de Orde van de Rode Banier, Orde van Soevorov 2e Klasse en Orde van Koetoezov 2e Klasse en kreeg de eervolle titel "Kirovograd-Berlijn".

Afbeelding
Afbeelding
Давайте жить дружно (laten we in vriendschap samenleven)!
SJORS-SJORS
Lid
Berichten: 405
Lid geworden op: 18 mei 2005, 18:14
Locatie: Oudheusden

Bericht door SJORS-SJORS »

Het is tof dat ze de medailles allemaal nummerde, dan kun je er onderzoek naar doen :wink:
Windhund - Grenadier
Panzergrenadiere,
vorwärts, zum Siege voran!
Gebruikersavatar
Auke
Beste Avatar 2007/2008
Beste Avatar 2007/2008
Berichten: 1531
Lid geworden op: 17 mar 2005, 21:11

Bericht door Auke »

Ik heb eindelijk ook een type 2 Orde van de Vaderlandse Oorlog 1e Klasse aan m'n collectie toe kunnen voegen. Ik was er al een tijdje naar op zoek en ben er dan ook zeer blij mee. Het is een type 2, variant 1.1.4 met het serienummer 88496, verleend rond september 1944.
Hij is uit vijf delen opgebouwd: een vijfpuntige ster van 14-karaats goud, een vijfpuntige ster van zilver, een hamer en sikkel-embleem van 14-karaats goud dat met twee klinknagels aan de zilveren ster is bevestigd, een bout die aan de achterkant van de zilveren ster is gesoldeerd en een moertje. De ring om de orde op het uniform vast te zetten kan als het zesde deel worden beschouwd.

In tegenstelling tot het type 1 heeft dit type drie 'spaken' aan de achterkant naar de bout toelopen, waarschijnlijk om goud te besparen.
Er werden ruim 300.000 Ordes van de Vaderlandse Oorlog 1e Klasse type 2 geproduceerd. De productie ging tot ver na de oorlog door, maar de orde werd alleen voor acties in de Grote Vaderlandse Oorlog verleend.

Ook dit exemplaar ga ik uiteraard na laten trekken. :)

Afbeelding
Afbeelding
Давайте жить дружно (laten we in vriendschap samenleven)!
rood
Lid
Berichten: 926
Lid geworden op: 19 jul 2006, 15:50
Locatie: Dirksland

Bericht door rood »

Kwaliteit! Mooie aanwinst! :D
Gebruikersavatar
Auke
Beste Avatar 2007/2008
Beste Avatar 2007/2008
Berichten: 1531
Lid geworden op: 17 mar 2005, 21:11

Bericht door Auke »

Een andere onderscheiding die ik van de week heb gekocht is de onderstaande Orde van Lenin. De Orde van Lenin is de hoogste orde van de Sovjet-Unie. Deze orde is uit twee delen opgebouwd: de orde zelf, gemaakt van 22,8-karaats goud, en een afbeelding van Lenin, gemaakt van platina en met drie klinknagels aan de orde bevestigd.

Het serienummer van dit exemplaar is 285400, ongeveer uit het begin van de jaren '50. Ik kon hem voor een leuk prijsje kopen, maar omdat hij na-oorlogs is zat ik eraan te denken hem weer door te verkopen.

Afbeelding
Achterkant




Maar.....




Ik keek vandaag nog eens door de onderzoekspapieren van kolonel Saveljevs OVO2 nummer 44030 (zie pagina 10 van dit topic). Tot mijn grote verbazing staat deze Orde van Lenin op Saveljevs registratiekaart! :shock: Aangezien er bijna een miljoen OVO2's en bijna een half miljoen Lenins zijn geproduceerd, is de kans dat ik toevallig twee onderscheidingen van dezelfde persoon in handen krijg nihil. Beide onderscheidingen kwamen echter van dezelfde verkoper dus dat verklaart de zaak een beetje. De verkoper wist niet dat ze aan één persoon hebben toebehoord en verkocht ze dus gewoon apart. Ik vind het eeuwig zonde als een groep onderscheidingen die aan één persoon heeft toebehoord uiteen wordt opgesplitst en de onderscheidingen apart worden verkocht, dus ik ben blij dat ik deze twee ordes weer heb kunnen samenbrengen. Ik wil dus ook proberen de overige onderscheidingen van kolonel Saveljev te vinden.

Ik nam dus contact op met de verkoper, die gelukkig een lijst had van alle ordes die hij te koop had. Eén van Saveljevs Ordes van de Rode Ster, nummer 213445, bleek hierop te staan, een andere single uit de opgebroken groep. Ik vertelde de verkoper dat ik de groep graag weer compleet wilde krijgen. De verkoper had deze Rode Ster helaas al verkocht, maar wist gelukkig nog wie de koper was en neemt contact met hem op. Wordt vervolgd! 8)

Afbeelding
Laatst gewijzigd door Auke op 08 nov 2007, 22:30, 1 keer totaal gewijzigd.
Давайте жить дружно (laten we in vriendschap samenleven)!
Gebruikersavatar
Haplo
Lid
Berichten: 3616
Lid geworden op: 03 okt 2005, 17:39
Ontvangen: 1 keer

Bericht door Haplo »

Een gelukje Auke.
Hopelijk kan je de andere overnemen van die persoon.
Zou wel mooi zijn.
Mvg/Best regards, Sipke
Gebruikersavatar
asjemenou
Moderator & Beste Avatar 2009
Moderator & Beste Avatar 2009
Berichten: 4874
Lid geworden op: 26 apr 2005, 16:35
Gegeven: 55 keer
Ontvangen: 99 keer

Orde van de Vaderlandse oorlog 1e klasse/Lenin orde

Bericht door asjemenou »

Mooie aanwinsten Auke. Je Orde van de Vaderlandse oorlog 1e klasse is erg mooi. Deze krijgt wel een mooi plaatsje in je vitrine denk ik dan maar. Ik ben wel benieuwd naar het verhaal achter deze orde.
Auke schreef:Het serienummer van dit exemplaar is 285400, ongeveer uit het begin van de jaren '50. Ik kon hem voor een leuk prijsje kopen, maar omdat hij na-oorlogs is zat ik eraan te denken hem weer door te verkopen. Maar.....
Zo zie je maar. Nooit iets te snel weg doen. Stel dat deze Lenin orde nu niet aan deze kolonel had toe behoord had je hem dan nog verkocht? Zo'n Lenin orde lijkt mij toch wel het pronkstuk in jouw collectie of zie ik dat verkeerd?
Gebruikersavatar
Auke
Beste Avatar 2007/2008
Beste Avatar 2007/2008
Berichten: 1531
Lid geworden op: 17 mar 2005, 21:11

Bericht door Auke »

Bedankt voor jullie reacties! Ik zat er eerst wel aan te denken om de Lenin weer door te verkopen omdat ik eigenlijk ooit een exemplaar uit de oorlog wil bezitten, maar nu ik weet van wie hij is geweest ga ik deze Lenin natuurlijk niet verkopen. Saveljevs onderscheidingen gaan een ereplekje krijgen in mijn vitrine!



Hier nog een onderzochte Medaille voor Moed (nummer 1290486) die ik onlangs binnenkreeg:

Afbeelding

De medaille heeft zijn beste tijd wel gehad; hij is beschadigd, van het rode emaille is niets meer over, de zilveren ring is vervangen door een bronzen exemplaar, de pin aan de achterkant is afgebroken en het lint is oud en smerig. Duidelijk een altijd met trots gedragen medaille :)

De medaille werd verleend aan sergeant-majoor Michail Moisejevitsj Plaksin, de commandant van een mortierbemanning, voor het vernietigen van een vijandelijk vuurpunt in de buurt van de stad Sevastopol op de Krim op 8 mei 1944. De medaille werd verleend bij verordening van 20 mei 1944 die ondertekend werd door de regimentscommandant, luitenant-kolonel Batajev.

Kameraad Plaksin was de commandant van een mortierbemanning in het 3e Bataljon, 1382e Jagerregiment, 87e "Perekop" Rode Banier Jagerdivisie (kol. Koeljako), 55e Jagerkorps (gen.maj. Lovjagin), 2e Gardeleger (lt.gen. Zacharov), 4e Oekraïnse Front (legergen. Tolboechin).

Over Plaksin en zijn actie is verder vrij weinig bekend, er waren maar weinig gegevens over opgeslagen. Plaksin werd in 1920 geboren, had de Russische nationaliteit en was lid van de Komsomol. Hij woonde in het dorp Oebinskoje in de oblast Novosibirsk. In 1940 ging hij, na het afronden van de middelbare school, in dienst bij het Rode Leger.


Scans van de kopieën van de documenten:
Afbeelding Afbeelding Afbeelding
Afbeelding Afbeelding
Laatst gewijzigd door Auke op 24 dec 2007, 21:38, 1 keer totaal gewijzigd.
Давайте жить дружно (laten we in vriendschap samenleven)!
Gebruikersavatar
asjemenou
Moderator & Beste Avatar 2009
Moderator & Beste Avatar 2009
Berichten: 4874
Lid geworden op: 26 apr 2005, 16:35
Gegeven: 55 keer
Ontvangen: 99 keer

4e Oekraïnse Front

Bericht door asjemenou »

Auke schreef:Kameraad Plaksin was de commandant van een mortierbemanning in het 3e Bataljon, 1382e Jagerregiment, 87e "Perekop" Rode Banier Jagerdivisie (kol. Koeljako), 55e Jagerkorps (gen.maj. Lovjagin), 2e Gardeleger (lt.gen. Zacharov), 4e Oekraïnse Front (legergen. Tolboechin).
Toch geen onverdienstelijke divisie zou ik zo zeggen. De titel 87e "Perekop" rode banier jagerdivisie heeft te maken met waar deze divisie zich verdienstelijk heeft gemaakt. Blijkbaar rondom de stad Perekop (ligt ook op de krim) dus. Het blijft lastig om de gangen van zo'n bataljon waarin hij diende na te trekken. Het lijkt een beetje op dit verhaal; http://forum.wo2.nl/viewtopic.php?t=119 ... &start=210 . Het 4e Oekraïnse Front of het 2e Gardeleger is nog wel na te gaan maar bataljons enzovoort worden al lastiger. In het boek "Echoes of war" van Paul Schmitt staan naast de verhalen van de door hem onderzochte onderscheidingen ook vaak de kaarten van waar de personen met hun legeronderdelen actief waren. Op deze kaarten staan vaak meer legeronderdelen vermeld dan in de meeste naslagwerken. Ik kan momenteel even niet bij dit boek. Zit ergens ingepakt. :oops:
Als ik het goed heb dan staan er ook een aantal personen in dit boek vermeld die onder Tolboechin (4e Oekraïnse Front) hebben gediend. Het 4e Oekraïnse Front was inderdaad actief op de Krim en het kustgebied van de Oekraïne. In augustus 1944 stond het aan de grens met Roemenië en had het het 6e Duitse leger tegenover zich.
Op zich best interessant want in Roemenië is ook gevochten en niet zo kinderachtig ook. De drager van het Sovjet soldatenboekje uit de bovenstaande link, heeft hier ook gezeten. Ik heb weleens een topic geplaatst om informatie te krijgen over het 4e Oekraïnse Front in Roemenië op een Roemeens WOII forum maar blijkbaar zijn mijn vragen te gedetailleerd.
Maar... dan heb ik het al over augustus1944. De medaille waar jij het over hebt is in mei 1944 verleend. Wie weet heeft de drager van deze medaille de Roemeense grens niet eens gehaald. 4 maanden aan het front is een lange tijd.
Gebruikersavatar
Auke
Beste Avatar 2007/2008
Beste Avatar 2007/2008
Berichten: 1531
Lid geworden op: 17 mar 2005, 21:11

Bericht door Auke »

Het achterhalen van de gebieden waar de diverse formaties actief waren is inderdaad meestal vrij lastig. Voor fronten en legers lukt het nog wel, voor korpsen meestal ook nog wel, maar bij divisies wordt het al een stuk moeilijker zonder gespecialiseerde literatuur. Maar gelukkig hebben we http://www.rkka.ru nog, wel in het Russisch, maar deze site bevat een schat aan informatie over onder andere divisies. Zo ben ik over de 87e Jagerdivisie te weten gekomen:

- Geformeerd op 8 maart 1942 als onderdeel van het Verre Oostelijke Front

- Onderscheiden met de Orde van de Rode Banier
- Op 24 april 1944 de eretitel "Perekopskaja" (Perekop) verleend

- Onderdeel van het Actieve Leger (actief bij de oorlogsvoering betrokken) tussen:
31-07-1942 en 14-09-1942;
23-11-1942 en 10-09-1943;
16-10-1943 en 20-05-1944;
01-07-1944 en 09-05-1945.

- Ondergeschikte eenheden:
1378e Jagerregiment
1379e Jagerregiment
1382e Jagerregiment
1058e Artillerieregiment
448e Zelfstandige Jacht-Anti-Tankafdeling
357e Sappeursbataljon
523e Medische Bataljon
etc.

- Commandanten:
08-03-1942 - 27-12-1942: Kol. Aleksandr Ignatjevitsj Kazartsev
28-12-1942 - 02-08-1943: Lt.kol., vanaf 22-03-1943 kol. Michail Sergejevitsj Echochin
05-08-1943 - 01-05-1944: Lt.kol., vanaf 21-09-1943 kol. Georgy Stepanovitsj Ivanov
02-05-1944 - 09-05-1945: Kol. Georgy Petrovitsj Koeljako

In een andere bron heb ik nog kunnen vinden dat de 87e Jagerdivisie in maart 1942 werd geformeerd als onderdeel van het 1e Rode Banierleger van het Verre Oostelijke Front, in juli naar het westen werd gestuurd en in augustus in het gebied bij Stalingrad aankwam. Hier werd het onder andere ingedeeld bij het 62e Leger en tegen het einde van september zwaar gehavend naar de reserve overgeplaatst. In december maakte de divisie deel uit van de strijdmacht die de Duitse ontzettingspoging van de troepen bij Stalingrad tot staan bracht. Tot augustus 1943 maakte de divisie deel uit van het Zuidelijke Front en vanaf oktober van het 4e Oekraïnse Front. Eind mei 1944 werd het front opgeheven en werd de divisie weer naar de reserve overgeplaatst. Eind juni werd de divisie naar het noorden gestuurd (1e Baltische Front) en vocht het mee tijdens operatie Bagration. Later vocht de divisie nog mee met het 2e Baltische Front en de Koerland Strijdkrachtengroep aan de Baltische kust.

Nu wisselden soldaten en onderofficieren vrijwel nooit van regiment dus het lijkt mij zeer waarschijnlijk dat Plaksin (die al in 1940 (!) in dienst ging bij het Rode Leger) vanaf maart 1942 bij deze divisie ingedeeld was. Hij zal dus ook wel bij Stalingrad hebben gevochten en de Medaille voor de Verdediging van Stalingrad hebben gekregen. En vier maanden aan het front is een lange tijd, maar vier jaar zeker! Helaas is er maar weinig informatie over soldaten en onderofficieren opgeslagen en dus maar weinig hierover te vinden in de archieven, dus we zullen nooit meer te weten komen over Plaksins ongetwijfeld interessante ervaringen uit de oorlog. Heeft hij het einde van de oorlog gehaald? Wie weet...
Давайте жить дружно (laten we in vriendschap samenleven)!
Gebruikersavatar
asjemenou
Moderator & Beste Avatar 2009
Moderator & Beste Avatar 2009
Berichten: 4874
Lid geworden op: 26 apr 2005, 16:35
Gegeven: 55 keer
Ontvangen: 99 keer

www.RKKA.ru

Bericht door asjemenou »

Petje af voor je onderzoek Auke en... bedankt dat je mij even herinnert aan bovengenoemde website. Ik heb er tenminste al wat interessante kaarten gevonden. Alleen moet je mij eens even vertellen waar je die informatie over de samenstelling van de Sovjet divisies kan vinden op die site. Blijkbaar is jouw kennis van de Russische taal iets beter dan de mijne.
Gebruikersavatar
Auke
Beste Avatar 2007/2008
Beste Avatar 2007/2008
Berichten: 1531
Lid geworden op: 17 mar 2005, 21:11

Bericht door Auke »

Je gaat dan in het linkermenu naar 'Энциклопедия' (encyclopedie, 3e van boven). Halverwege deze pagina, onder 'Справочник дивизий' (divisie-naslagwerk) zie je daar de nummers van de divisies. Helaas gaan ze maar tot 125. Onder deze nummers staan links naar respectievelijk de gardedivisies (helaas ontbreken er hier een aantal van), de divisies van de volksmilitie en de divisies op locatienummering en zonder nummer.
Давайте жить дружно (laten we in vriendschap samenleven)!
Gebruikersavatar
Auke
Beste Avatar 2007/2008
Beste Avatar 2007/2008
Berichten: 1531
Lid geworden op: 17 mar 2005, 21:11

Bericht door Auke »

Een recente aanwinst is deze MZPP-Rode Ster, een zeer populaire variant onder verzamelaars. Deze werden geproduceerd in de 'Platinapribor' Fabriek in Moskou (Moskovsky Zavod Platinapribor - MZPP). Van de bijna vier miljoen Rode Sterren zijn er bijna 400.000 in de MZPP gemaakt en een handjevol in de Munt van Krasnokamsk; alle andere Rode Sterren werden geproduceerd in de Munt van Moskou. De MZPP-exemplaren zijn te herkennen aan het serienummer: het lijkt net alsof een kleuter deze erin gegraveerd heeft.

Afbeelding
(close-up voorkant - achterkant)

Verder had sinterklaas nog een leuk cadeautje voor me, namelijk de onderzoeksresultaten voor deze Rode Ster. De ontvanger was soldaat Vladimir Fedorovitsj Ogiyenko. Deze 18- of 19-jarige knul was een telefonist in de 3e Mortiercompagnie, 44e Jagerregiment, 42e Jagerdivisie, 2e Wit-Russische Front.

Ogiyenko werd geboren in het stadje Ljoebotin, niet ver van Charkov in de Oekraïne. Hij had alleen het basisonderwijs afgerond. In juli of september 1943 ging hij in dienst bij het Rode Leger en vanaf januari 1944 bevond hij zich aan het front. In juli 1944 vocht Ogiyenko's divisie om de stad Grodno in de Oekraïne. Ogiyenko raakte hier op 15 juli 1944, een dag voor de bevrijding van deze stad, licht gewond.

Dit wordt ook vermeld in de aanbeveling voor de bovenstaande Orde van de Rode Ster:

"Tijdens de offensieve gevechten van het regiment van 23 juni tot 25 juli garandeerde kameraad Ogiyenko onophoudelijk de verbindingen tussen de compagniescommandant en de mortierbemanning op de vuurpositie. Op 15 juli 1944 wist hij, bij de reparatie van een breuk in een lijn, vanuit een hinderlaag vijf Duitse machinepistoolschutters te overvallen. Kameraad Ogiyenko wist er met twee handgranaten drie te doden en twee krijgsgevangen te maken, die hij hierna naar de regimentsstaf bracht. Tijdens het ongelijke gevecht raakte hij zelf gewond, maar hij verliet het slagveld niet. Na op 18 juli 1944 in de omsingeling in de buurt van het dorp Loiki terecht te zijn gekomen wist hij echter onophoudelijk de verbindingen tussen de detachementscommandant en de bemanning van het mortiergeschut te garanderen, waardoor het mogelijk werd het doel te beschieten en de vijand zware verliezen toe te brengen."

De aanbeveling werd op 13 augustus 1944 goedgekeurd door de commandant van het 44e Jager Verchne-Dnjeprovsk Regiment, Held van de Sovjet-Unie majoor Andrjoesjtsjenko. Op 31 augustus 1944 zette de commandant van de 42e Jager Smolensk Rode Banier Divisie, Held van de Sovjet-Unie generaal-majoor Slits, ook zijn handtekening onder de aanbeveling en diezelfde dag werd Ogiyenko officieel de Orde van de Rode Ster verleend.

Opvallend is dat zowel het regiment als de divisie onderscheidingen hadden gekregen, en dat beider commandanten benoemd waren tot Held van de Sovjet-Unie. Blijkbaar had de divisie zich bijzonder verdienstelijk gemaakt. Dit gold ongetwijfeld ook voor Ogiyenko: hij kreeg in een half jaar tijd vier onderscheidingen, namelijk een Orde van Roem 3e Klasse, een Medaille voor Moed, een Orde van de Rode Ster (de bovenstaande) en een Orde van de Vaderlandse Oorlog 2e Klasse.

Ogiyenko overleefde de oorlog: hij werd bevorderd tot sergeant en werd commandant van een mortierbemanning. In 1947 was hij klerk-foerier in een oefen-tankbataljon.
Давайте жить дружно (laten we in vriendschap samenleven)!
gamer0004
Lid
Berichten: 1070
Lid geworden op: 30 mar 2006, 17:55
Contacteer:

Bericht door gamer0004 »

even een vraagje: hoe maak je van die mooie foto's?
Gebruikersavatar
Auke
Beste Avatar 2007/2008
Beste Avatar 2007/2008
Berichten: 1531
Lid geworden op: 17 mar 2005, 21:11

Bericht door Auke »

Het zijn geen foto's maar scans. Bij platte onderscheidingen levert dat altijd wel mooie resultaten op maar bij rondere onderscheidingen, zoals Rode Sterren, krijg je van die glinsteringen.
Давайте жить дружно (laten we in vriendschap samenleven)!
Plaats reactie