Aukes verzameling (Sovjet-Unie en Mongolië)

Laat je collectie en nieuwe aanwinsten geallieerde militaria (en neutrale landen) zien
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Arachnide
Lid
Berichten: 175
Lid geworden op: 13 okt 2007, 22:59
Locatie: Hoogerheide

Re: Aukes verzameling (Sovjet-Unie en Mongolië)

Bericht door Arachnide »

Auke schreef:Over het scannen: ik scan alles gewoon met mijn Epson drie-in-één printer/kopieerapparaat/scanner, en de scanfunctie daarvan werkt opmerkelijk goed, ook bij hoge DPI of 3D-items.
Dan zal ik is wat gaan oefenen, bedankt.

'Kameraad' is een term die standaard gebruikt werd in de Sovjet-Unie. Na de Russische Revolutie werd alles wat ook maar enigszins adellijk, tsaristisch of elitair was door de Bolsjevisten afgeschaft. Denk maar aan de afschaffing van epauletten en rangen. Om het statusverschil te elimineren en het gelijkheidsgevoel verder te stimuleren werd iedereen aangeduid met 'kameraad', bijvoorbeeld 'kameraad voorzitter', 'kameraad regimentscommandant' of 'kameraad luitenant-generaal'. Een soldaat duidde zijn legercommandant dus ook zo aan, en andersom ook.
Bedankt voor uw toelichting. Ik was er metname benieuwd naar, omdat mensen als Adolf Hitler het woord 'Kameraad' ook vaak in de mond namen. Al ben ik er wel van overtuigd, dat Adolf Hitler dit kopieërde van de communisten.
Echter, was het nationaal-socialisme net als het communisme dus een ideologie die (sociale) ongelijkheid zo veel mogelijk probeerde in te perken. Beiden anti-kapitalistisch. Misschien dat A.H daarom het woord 'kameraad' ook gebruikte.

Je vraag over "communistische symphatieën" beantwoord ik graag. Omdat aanbevelingen en andere officiële teksten doorspekt zijn met deze terminologie neem ik dat in dit topic regelmatig over. En nee, ik heb absoluut niets met het communisme. Opmerkelijk genoeg hoor ik deze vraag vaker. Blijkbaar is het hebben van een grote interesse in de Sovjet-Unie nog een beetje raar en denken veel mensen dan gelijk dat je linkse ideeën hebt, net zoals verzamelaars van Duitse militaria al snel nazi's zijn. Waarschijnlijk was je vraag niet kwaad bedoeld en hoef ik je hier niet van te overtuigen, maar de meeste Sovjetsoldaten waren ook gewoon dienstplichtigen die voor hun land en familie vochten, en niet voor een ideologie. Interesse in de Sovjets als taboe zien geeft ze niet het respect dat ze verdienen.
De Sovjets verdienen zeker de eer, die hun toekomt. Mijn vraag was dan ook derhalve niet kwaad bedoeld.
Echter, zie je meestal niet zoveel verzamelaars danwel geïnteresseerden in de Sovjet-Unie (en consorten). Of ik zoek in de verkeerde hoek, wat mij logischer lijkt. Hoe dan ook, uit eigen ervaring zijn degenen die hedendaags een fikse interesse in de USSR tonen, de hedendaagse stalinisten.

Des te beter dat mensen als u dit vooroodeel proberen te doorboren, met zulke mooie collecties. Tegenwoordig wordt de VSA als overwinnaar gezien, van de WO2 en wordt de USSR teveel te-niet gedaan. Dit misschien omdat de USSR pas in '89 echt uit elkaar viel. Hoe dan ook, mooi dat er mensen zijn die dit te doorgronden, in de hoop dat de soldaten van het Rode Leger de eer krijgen, die ze verdienen. :)
Men moet de waarheid niet verwarren, met de mening van de meerderheid.
Is op zoek naar Duitse foto's, voor in mijn Duits fotoalbum. Verkoop je foto's? PB aub!
Gebruikersavatar
Auke
Beste Avatar 2007/2008
Beste Avatar 2007/2008
Berichten: 1531
Lid geworden op: 17 mar 2005, 21:11

Re: Aukes verzameling (Sovjet-Unie en Mongolië)

Bericht door Auke »

Mijn nieuwste aanwinst is de Orde van de Rode Banier hieronder met het lage serienummer 21792. Het is een vroeg exemplaar dat omstreeks januari 1942 is verleend. Tot juni 1943 hadden Rode Baniers screwbacks; daarna stapten de Sovjets over op hangers, zie ook mijn andere Rode Banier. Daarnaast hebben de vroegere Rode Baniers meer relief in de achterkant (vergelijk maar weer met mijn andere Rode Banier), is het patroon van de krans op de voorkant iets anders en zijn de vroegere ordes twee milimeter kleiner.
Helaas is de bout afgebroken en is alleen de basis nog over.

De Orde van de Rode Banier is de oudste orde van de Sovjet-Unie en was ten tijde van WOII na de Orde van Lenin de hoogste orde van de Sovjet-Unie. In totaal zijn er tussen 1924 en 1991 ruim 581.300 Ordes van de Rode Banier verleend, waarvan ruim 250.000 tijdens de Grote Vaderlandse Oorlog.

Deze orde ga ik ook zeker weer na laten trekken :)

Afbeelding

Volgende week arriveert waarschijnlijk mijn eerste uniform uit WOII! :) De prijzen van Sovjetonderscheidingen zijn de laatste maanden astronomisch gestegen, vandaar dat ik me iets meer op de uniformkant wil richten.
Давайте жить дружно (laten we in vriendschap samenleven)!
Gebruikersavatar
asjemenou
Moderator & Beste Avatar 2009
Moderator & Beste Avatar 2009
Berichten: 4874
Lid geworden op: 26 apr 2005, 16:35
Gegeven: 55 keer
Ontvangen: 99 keer

Re: Aukes verzameling (Sovjet-Unie en Mongolië)

Bericht door asjemenou »

Auke schreef: Volgende week arriveert waarschijnlijk mijn eerste uniform uit WOII! :) De prijzen van Sovjetonderscheidingen zijn de laatste maanden astronomisch gestegen, vandaar dat ik me iets meer op de uniformkant wil richten.
De Rode banier is inderdaad een mooie aanwinst. Ik ben benieuwd naar je uniform Auke. Dat de prijzen van Sovjetonderscheidingen zo zijn gestegen komt misschien wel omdat het verbod van handelen/verhandelen in deze onderscheidingen in de voormalige Sovjet staten nu merkbaar gaat worden. Het aanbod is inderdaad niet meer als een aantal jaar geleden. Wat de Sovjet WOII uniformen betreft, een leuke en interessante keuze. Ook voor deze uniformen geldt; oppassen geblazen. Er worden er nogal wat aangeboden die absoluut niet zijn als waar ze voor verkocht worden. Zelfs door verkopers waarvan je het niet verwacht!
Ga serieus om met het WOII forum. Dan houden we het forum voor alle leden interessant!
Gebruikersavatar
Auke
Beste Avatar 2007/2008
Beste Avatar 2007/2008
Berichten: 1531
Lid geworden op: 17 mar 2005, 21:11

Re: Aukes verzameling (Sovjet-Unie en Mongolië)

Bericht door Auke »

Uniformen is inderdaad een lastiger gebied dan onderscheidingen. Bij uniformen heb je al snel dat types uit de oorlog na de oorlogse doorgeproduceerd werden. Stempels zijn vaak afwezig of vervaagd dus probeer het uniformstuk dan maar eens te dateren. Ook zijn de reguleringen vrij ingewikkeld en zie je vaak bijvoorbeeld verkeerde schouderstukken op uniformen uit de oorlog, bewerkte petten, na-oorlogse riemen, etc.

Maar gelukkig zijn uniformen nog redelijk betaalbaar, hoewel niet gemakkelijk te vinden. Ik heb het idee dat de uniformprijzen maar lichtelijk stijgen, terwijl de prijzen van onderscheidingen echt belachelijk gestegen zijn het afgelopen half jaar. Een prijsstijging van 100 tot 200% in minder dan een jaar tijd is echt absurd. Ik heb het dan vooral over eBay, maar ook handelaars passen hun prijzen op basis van de veilingresultaten aan. Over de reden kunnen we alleen maar gissen. Het enige wat ik kan bedenken is dat de grote portemonnee van de huidige verzamelgeneraties, en niet in de laatste plaats de Russen, in combinatie met hun koppige wil om koste wat kost iets in handen te krijgen, leidt tot deze belachelijke prijsstijgingen.

Ik verwacht in de toekomst niet meer zoveel onderscheidingen aan mijn verzameling toe te kunnen voegen, in ieder geval geen hoge. Ik ga me daarom meer focussen op uniformen en research, en koopjes natuurlijk. De bovenstaande Rode Banier kocht ik voor ongeveer een kwart van de prijs die er op eBay voor gevangen zou kunnen worden.
Давайте жить дружно (laten we in vriendschap samenleven)!
Gebruikersavatar
Arachnide
Lid
Berichten: 175
Lid geworden op: 13 okt 2007, 22:59
Locatie: Hoogerheide

Re: Aukes verzameling (Sovjet-Unie en Mongolië)

Bericht door Arachnide »

Wederom een prachtige medaille Auke! Ik heb in dit topic meerdere malen het kwijlbakje erbij moeten pakken, vanwege al dat mooie spul wat hier te zien is. _/-\o_
Jammer, maar begrijpelijk, dat je je nu op uniformen richten gaat. Desalniettemin is deze omslag des te meer reden om dit topic te blijven volgen. Keep up the good work! :)
Men moet de waarheid niet verwarren, met de mening van de meerderheid.
Is op zoek naar Duitse foto's, voor in mijn Duits fotoalbum. Verkoop je foto's? PB aub!
Gebruikersavatar
Auke
Beste Avatar 2007/2008
Beste Avatar 2007/2008
Berichten: 1531
Lid geworden op: 17 mar 2005, 21:11

Re: Aukes verzameling (Sovjet-Unie en Mongolië)

Bericht door Auke »

Ik ben gisteren bij een verkoper geweest die onder andere een aantal Sovjetuniformen, -uitrustingsstukken en -onderscheidingen te koop had. Ik heb onder andere de onderstaande stukken gekocht:

Een obraza (model) 1943 dagelijkse moendir (uniform) van een majoor met brjoeki bridzji (pofbroek) en remen pojasnoi (gordelriem). De broek heeft een iets andere kleur dan het jasje dus hoort waarschijnlijk niet origineel bij dit jasje. De pogony (epauletten) hebben twee verticale rode strepen met één middelgrote ster, voor een majoor dus, maar op beide epauletten zijn naast de ster nog gaten zichtbaar waar ooit nog twee sterren hebben gezeten, voor een kolonel dus. De epauletten zijn trouwens na-oorlogs (zeshoekig i.p.v. vijfhoekig). Volgens mij zijn deze epauletten zelfs nooit verstrekt, aangezien rood de kleur van de artillerie is en er geen gat zit op de plaats waar het artillerie-insigne zou moeten hebben gezeten.

Op het parade-uniform werden de onderscheidingen altijd voluit gedragen, nooit als batons. Volgens mij hoorden op het dagelijkse uniform, zoals hieronder, officieel batons i.p.v. onderscheidingen.

Afbeelding

Afbeelding

Een obr. 1943 Gimnastjorka (veldtenue-jasje) voor officieren met groene metalen knopen uit de oorlog. De datering op de achterkant van de knopen is onleesbaar. In de Gimnastjorka staat een stempel maar hier staat geen jaartal in.

Afbeelding

Afbeelding
Laatst gewijzigd door Auke op 08 feb 2008, 20:18, 2 keer totaal gewijzigd.
Давайте жить дружно (laten we in vriendschap samenleven)!
Gebruikersavatar
Samuel.
Lid
Berichten: 308
Lid geworden op: 17 nov 2007, 21:06

Re: Aukes verzameling (Sovjet-Unie en Mongolië)

Bericht door Samuel. »

Ziet er super uit Auke
Ga zo door!!
[Beschikbaar voor advertentie, bij interesse PB]
A lone wolf without a pack is either a survivor or a brute.
Gebruikersavatar
Roel R.
Lid
Berichten: 5675
Lid geworden op: 21 sep 2003, 01:50
Contacteer:

Re: Aukes verzameling (Sovjet-Unie en Mongolië)

Bericht door Roel R. »

super topic en mooie collectie.

Welke privileges konden de ontvangers van de onderscheidingen precies krijgen?
Gebruikersavatar
Auke
Beste Avatar 2007/2008
Beste Avatar 2007/2008
Berichten: 1531
Lid geworden op: 17 mar 2005, 21:11

Re: Aukes verzameling (Sovjet-Unie en Mongolië)

Bericht door Auke »

Dat hing van de hoogte van de onderscheiding af. Interessant punt trouwens, aangezien het nogal tegen de gelijkheidsprincipes indruist. De privileges golden alleen voor 'echte' onderscheidingen, dus de dapperheidsmedailles en alle ordes. De privileges gingen de maand na de verlening van de onderscheiding in en bestonden uit een maandelijkse geldsom. Voor lage onderscheidingen als de Medaille voor Militaire Verdienste en haar civiele tegenhanger Medaille voor Uitmuntende Arbeid was dit 5 Roebel; voor een hoge orde als de Orde van de Rode Banier was dit 20 Roebel en voor de Orde van Lenin zelfs 25 Roebel.

Hiernaast mochten de ontvangers van een Medaille voor Moed, Oesjakov, Dappere Arbeid, Militaire Verdienste, Nachimov of Uitmuntende Arbeid eens per jaar gratis reizen naar een willeurige bestemming in het land en terug.

De geldsom werd bij meerdere onderscheidingen gewoon vermeerderd, dus je kunt wel nagaan dat dit flink aantikte. Vasilevsky kon, alleen al voor zijn vier Lenins in 1945, bij zijn maandelijkse inkomsten dus 100 Roebel optellen. Na het ontvangen van meerdere dapperheidsmedailles mocht je echter nog steeds maar één reisje maken.

Vanwege de grote hoeveelheid verleende onderscheidingen na de oorlog werd het systeem van privileges op 1 januari 1948 grotendeels afgeschaft. Ik meen dat het alleen nog bleef gelden voor Helden van de Sovjet-Unie en Cavaliers van alle drie de Ordes van Roem.
Laatst gewijzigd door Auke op 11 feb 2008, 18:54, 1 keer totaal gewijzigd.
Давайте жить дружно (laten we in vriendschap samenleven)!
Gebruikersavatar
Roel R.
Lid
Berichten: 5675
Lid geworden op: 21 sep 2003, 01:50
Contacteer:

Re: Aukes verzameling (Sovjet-Unie en Mongolië)

Bericht door Roel R. »

Interessant, bedankt!

Gaf het ook voorrang op de schaarse luxeartikelen die soms op de Russische markt kwamen enzo?

Om een idee te krijgen van de hoogte. Waar kun je die toelage van 100 roebels van Vasilevsky mee vergelijken?
Gebruikersavatar
Auke
Beste Avatar 2007/2008
Beste Avatar 2007/2008
Berichten: 1531
Lid geworden op: 17 mar 2005, 21:11

Re: Aukes verzameling (Sovjet-Unie en Mongolië)

Bericht door Auke »

Ik meende dat alleen Helden van de Sovjet-Unie en Cavaliers van alle drie de Ordes van Roem nog extra privileges hadden, zoals prioriteit bij het kopen van een woning. Ik heb daar volgens mij nog iets over op papier, ik zal nog eens kijken.

Om een beetje een idee krijgen van de waarde van een Roebel destijds is dit misschien nuttig; ik heb gelezen dat een onopgeleide arbeider in 1946 350-500 Roebel verdiende en een bekwame, opgeleide arbeider 800-1000.
Давайте жить дружно (laten we in vriendschap samenleven)!
Gebruikersavatar
Auke
Beste Avatar 2007/2008
Beste Avatar 2007/2008
Berichten: 1531
Lid geworden op: 17 mar 2005, 21:11

Re: Aukes verzameling (Sovjet-Unie en Mongolië)

Bericht door Auke »

Misschien verveel ik jullie er al mee, maar hier nog een paar onderzoeksresultaten:

Afbeelding

Orde van de Vaderlandse Oorlog 1e Klasse nr. 88496 werd op 9 september 1944 verleend aan de 32- of 33-jarige soldaat Ivan Matvejevitsj Nosov, een telefonist in de 211e Zelfstandige Verbindingscompagnie, 253e Jagerdivisie, 21e Jagerkorps, 3e Gardeleger, 1e Oekraïense Front.

Nosov werd in 1911 geboren in een dorpje in de oblast Jaroslavl. Hij rondde de basisschool af en werd al in juni 1941 opgeroepen voor militaire dienst. Op 15 juni ging hij officieel in dienst bij het Rode Leger. Nosov kreeg vervolgens waarschijnlijk zijn opleiding en werd op 19 november 1941 ingedeeld bij het Leningrad Front. Al op 20 februari 1942 sloeg het noodlot toe en raakte Nosov zwaar gewond. Een jaar later was hij weer op de been en werd hij ingedeeld bij het Zuidwestelijke Front.

In oktober 1943 werd soldaat Nosov onderscheiden met de Orde van de Rode Ster. Hij werd later bevorderd tot korporaal en in juli 1944 onderscheiden met een Orde van de Vaderlandse Oorlog 2e Klasse. Een maand later werd hij weer voorgedragen voor een onderscheiding, ditmaal de hoge Orde van de Rode Banier:
In de nacht van 9 augustus 1944 legde korporaal Nosov onder hevig vijandelijk artillerievuur een telefoonkabel over de rivier de Visla [Wijssel]. In de loop van 9 augustus 1944 vocht de divisie om het bruggenhoofd uit te breiden op de linkeroever van de rivier.

De lijn werd zeven keer in het water doorbroken door vijandelijk artillerievuur en kameraad Nosov zwom erheen om de breuken te vinden en ze te repareren.

Dankzij zijn moed kon het commando de telefoonverbindingen in stand houden met de operationele groepen, de rivieroversteekplaats en de achterhoede van de divisie.

Voor het tonen van moed en dapperheid verdient kameraad Nosov de regeringsonderscheiding Orde van de Rode Banier.
De aanbeveling werd opgesteld door de compagniescommandant en goedgekeurd door de chef van de verbindingstroepen van de divisie en de divisiecommandant, maar de korpscommandant besloot de onderscheiding te verlagen naar een Orde van de Vaderlandse Oorlog 1e Klasse.

Nosov overleefde de oorlog verder zonder kleerscheuren. In september 1946 ligt hij in het ziekenhuis om een reden die ik niet kan lezen. Er wordt geen melding gemaakt van zijn baan op dat moment.



Afbeelding

Orde van de Vaderlandse Oorlog 2e Klasse nr. 411649 werd op 3 juni 1945 verleend aan de 30- of 31-jarige Osseetse garde-soldaat Batras Zaoerbegovitsj Kombegov, een infanterist in een peloton van het hoofdkwartier van het 49e Garde-Jagerregiment, 16e Garde-Jagerdivisie, 36e Garde-Jagerkorps, 11e Gardeleger, 3e Wit-Russische Front.

Kombegov werd in 1914 geboren in een dorpje in de Sovjetrepubliek Ossetië. Hij had alleen het basisonderwijs afgerond. Hij werd in Koeibysjev opgeroepen voor militaire dienst en ging op 14 december 1942 in dienst bij het Rode Leger. Op 13 augustus 1943 raakte Kombegov licht gewond. In april 1945 vocht zijn divisie bij Königsberg, waarvoor Kombegov twee onderscheidingen kreeg. Naast een Medaille voor Moed werd hij voor dapperheid in dezelfde periode namelijk voorgedragen voor een Orde van de Vaderlandse Oorlog 2e Klasse:
Tijdens de gevechten om de stad Königsberg in Oost-Pruissen op 7 april 1945 voerde kameraad Kombegov de taak van het regimentscommando uit binnen te dringen in een huis met Duitse soldaten die de rivierovergang beschoten met mitrailleurs. Kameraad Kombegov kroop onder beschieting van de vijand in de richting van dit huis, gooide enkele granaten en vernietigde drie mitrailleurposities van de vijand, doodde vijf machinepistoolschutters en nam er vier krijgsgevangen, waardoor het mogelijk werd onze onderdelen ongehinderd over de rivier de Pregel te zetten.

Kameraad Kombegov verdient de regeringsonderscheiding Orde van de Vaderlandse Oorlog 2e Klasse.
De aanbeveling werd op 8 juni 1945 geschreven door de regimentscommandant, garde-luitenant-kolonel Donin, en diezelfde dag nog goedgekeurd door de divisiecommandant, Held van de Sovjet-Unie garde-generaal-majoor Isakov. Opmerkelijk is dat niet alleen de divisiecommandant hoog gedecoreerd was, ook het regiment en de divisie waren flink onderscheiden. Voluit staat op de aanbeveling "49e Garde Jager Orde van de Rode Banier Orde van Koetoezov Regiment van de 16e Garde Jager Karatsjev Orde van Lenin Rode Banier Orde van Soevorov Divisie".

Kombegov overleefde de oorlog en ging in de stad Asjchabad in Ossetië wonen.



Afbeelding

Medaille voor Moed nr. 53677 werd op 20 februari 1942 verleend aan de 24- of 25-jarige Karelische junior sergeant Michail Nikolajevitsj Smirnov, een groepscommandant in het 9e Zelfstandige Gemotoriseerde Geniebataljon, 56e Leger, Zuidelijke Front.

Smirnov werd in 1917 geboren in een dorpje in de oblast Kaliningrad. Hij had alleen het basisonderwijs afgerond, ging aan het werk in de Kolchoz 'Koeltoera' in zijn woonplaats, werd lid van de Komsomol en ging in 1939 in dienst bij het Rode Leger. Smirnov was actief betrokken bij de oorlog en werd in december 1941 voorgedragen voor de Orde van de Rode Ster:
Junior sergeant Michail Nikolajevitsj Smirnov was de gehele periode met het bataljon aan het front en participeerde in de gevechten met de Duitse agressors. Kameraad Smirnov had in de Vaderlandse Oorlog vijf maanden lang het commando over een groep en heeft laten zien een gedisciplineerde, stoutmoedige en standvastige commandant te zijn, die deze vechtlust bijbracht aan zijn ondergeschikten. Toen de vijand naderde was het noodzakelijk van 19-22 oktober Zoejevsky Gres op te blazen en van 23-29 oktober ??rovsky Gres. De eenheid van kameraad Smirnov kreeg opdracht enkele transformators op te blazen, aan een weg die was versperd door vuur veroorzaakt door een eerdere explosie.

Kameraad Smirnov leidde zijn eenheid naar de transformators en vernietigde ze. Ondanks de gevaarlijke situatie die hem bedreigde was kameraad Smirnov de laatste die zich terugtrok, zich ervan verzekerend dat alle explosieven waren geplaatst.

Hij is toegewijd aan de Partij van Lenin en Stalin en het socialistische Moederland.
De onderscheiding werd door de chef van de genietroepen van het front verlaagd naar een Medaille voor Moed.

Smirnov raakte op 30 maart 1943 zwaar gewond. Een dag later werd hij voorgedragen voor een Orde van de Vaderlandse Oorlog 1e Klasse, maar hij kreeg uiteindelijk een 2e Klasse.

Smirnov werd in 1943 lid van de Communistische Partij en overleefde de oorlog. Hij bleef hierna in het leger als carrière-onderofficier. Hij bracht het tot sergeant-majoor en kreeg na de oorlog nog twee Ordes van de Rode Ster en een aantal medailles. In 1956 was hij ingedeeld in een trainingscompagnie in zijn oude 9e Zelfstandige Genie-Sappeursbataljon.
Давайте жить дружно (laten we in vriendschap samenleven)!
Gebruikersavatar
Veltro
Lid
Berichten: 1378
Lid geworden op: 26 jul 2005, 21:05

Re: Aukes verzameling (Sovjet-Unie en Mongolië)

Bericht door Veltro »

@Auke; dit verveeld nooit!! Ik heb het weer met veel plezier en interesse gelezen.
Ik hoop binnenkort je gereserveerde aanwinst te bewonderen. De mijne zijn inmiddels vanuit Italie in Nederland gearriveerd en ga ze waarschijnlijk 16 Maart op de volgende beurs te Huizen in ontvangst nemen.

Veltro
Credere, Obbedire, Combattere!!!!Avanti!!!!Saluto Al Duce!!!!
Doornewaard
Lid
Berichten: 402
Lid geworden op: 08 mei 2007, 17:17
Locatie: Oosterwolde

Re: Aukes verzameling (Sovjet-Unie en Mongolië)

Bericht door Doornewaard »

Ik vond dit ook heel intressant om de geschiedenis achter de 'normale' dingen te weten.
zou zeggen, ga zo door. En veltro hoe jij het doet het ook altijd goed met je omschrijvingen!
Gebruikersavatar
Arachnide
Lid
Berichten: 175
Lid geworden op: 13 okt 2007, 22:59
Locatie: Hoogerheide

Re: Aukes verzameling (Sovjet-Unie en Mongolië)

Bericht door Arachnide »

Dit verveeld echt nooit! Ik heb zeer grote bewondering voor je onderzoeksresultaten, en vind het prachtig om de levensverhalen van soldaten te lezen. Dat je soiets in je vitrine hebt liggen, met zoveel achtergrond informatie geeft een gigantische voldoening. :)

Ik merk uit het bovenstaande dat dingen afkomstig uit de CCCP/USSR erg goed gearchiveerd bleven, en nu vraag ik me af of het mogelijk is om de drager van mijn NVA/DDR-pet te achterhalen. Als je me tips kunt doorsturen, hoor ik het graag! :)
Men moet de waarheid niet verwarren, met de mening van de meerderheid.
Is op zoek naar Duitse foto's, voor in mijn Duits fotoalbum. Verkoop je foto's? PB aub!
Plaats reactie