Het verzet: Helden of Ezels ?

Algemene vragen over de Tweede Wereldoorlog; ook bedoeld voor ongeregistreerde forumbezoekers.

Het verzet: Helden of Ezels ?

Helden
37
67%
Ezels
9
16%
Geen mening
9
16%
 
Totaal aantal stemmen: 55

Gebruikersavatar
zjopske
Lid
Berichten: 1443
Lid geworden op: 19 apr 2009, 19:37
Contacteer:

Re: Het verzet: Helden of Ezels ?

Bericht door zjopske »

Er zijn goede en slechte beslissingen geweest van het verzet.

Zo moest het normale volk opdraaien voor de schade die veroorzaakt was door het verzet.
Daarom heb ik geen mening, er zijn domme en goede dingen die ze hebben gedaan.
Altijd op zoek naar Nederlandse foto`s van voor 1940!
Bekijk mijn vernieuwde website op: http://www.nederland-paraat.nl
Gebruikersavatar
koos24
Lid
Berichten: 964
Lid geworden op: 10 aug 2005, 20:49

Re: Het verzet: Helden of Ezels ?

Bericht door koos24 »

Helden of ezels?

Ik durf geen oordeel te vellen, waarom niet omdat ik niet goed weet hoe je de positieve effecten
van het verzet moet afwegen tegen de de negatieve effecten van verzetsdaden.

Door dit voorbeeld zal ik proberen het nader te verklaren.

In september 1944 na een oproep van Radio Oranje op 17 september (met codebericht:"De kinderen van Versteeg moeten onder de wol"), legden 30.000 personeelsleden van de NS het werk neer.
Dit was de Nederlandse ondersteuning voor Market Garden.


De Duitse bezettingsmacht blokkeerde als represaille alle voedseltransporten naar het westen van Nederland. De blokkade duurde zes weken en veroorzaakte in West-Nederland een hongerramp van catastrofale omvang.


Nu is natuurlijk niet de hele hongerwinter aan deze staking toe te schrijven maar ik hoop dat
de strekking van mijn voorbeeld duidelijk is.

Als ik de bronnen mag geloven hebben de Duitsers wel last gehad van de spoorwegstaking.
Dus zeg het maar :? De spoorwegstaking was een slimme zet of nee, het grootste slachtoffer
was de Nederlandse bevolking in het westen van Nederland.
Voltaire: ik veracht u en uw mening, maar ik zal mijn leven geven om uw recht op die verachtelijke mening uit te mogen dragen.
Erik S.
Lid
Berichten: 1828
Lid geworden op: 23 mei 2005, 16:09
Locatie: Bergen Op Zoom

Re: Het verzet: Helden of Ezels ?

Bericht door Erik S. »

Ik denk dat we nooit écht zullen weten wie de "echte" helden van het verzet waren.

Ik denk niet dat we slachtoffers kunnen bestempelen met goed of slecht. Dat vind ik niet zo netjes. Eigelijk zéér onrespectvol om te oordelen over mensen die je nooit gekend hebt. Ja, er staat een hoop in boeken. Maar om dan iemand die gevochten/inzet getoond heeft danwel gestorven is voor jouw vrijheid als een Ezel te bestempelen?
Master of Puppets - Custom Mannequins
https://www.facebook.com/FJM44" onclick="window.open(this.href);return false;
Gebruikersavatar
sobel
Lid
Berichten: 6660
Lid geworden op: 18 jun 2005, 21:07
Locatie: Nederland

Re: Het verzet: Helden of Ezels ?

Bericht door sobel »

Ik sluit me aan bij Erik, het is moeilijk te oordelen over de daden van verzetsmensen. Het feit dat ze wel heel veel risico's namen en ze met de intentie aan de gang gingen om de wereld te veranderen verdient veel respect.
''voor de oorlog wist ik niet wie een jood was en wie niet. De nazi's hebben dat onderscheid gecreëerd''
Gebruikersavatar
Dreesen
Lid
Berichten: 120
Lid geworden op: 08 jan 2010, 10:18
Locatie: Dilsen-Stokkem

Re: Het verzet: Helden of Ezels ?

Bericht door Dreesen »

sobel schreef:Ik sluit me aan bij Erik, het is moeilijk te oordelen over de daden van verzetsmensen. Het feit dat ze wel heel veel risico's namen en ze met de intentie aan de gang gingen om de wereld te veranderen verdient veel respect.
Is het dan niet triest om te horen dat al deze acties er niet hebben voor kunnen zorgen dat de oorlog een dag minder lang heeft geduurd? (dit is onderzocht)
En het heeft helaas ook nog meer mensen de dood in gejaagd dan mensen gered zoals Joden, piloten, onderduikers enz... ?
'Berlijn is een historisch mijnenveld'
Gast

Re: Het verzet: Helden of Ezels ?

Bericht door Gast »

Als je verzetsdaden niet pleegt omdat de vijand met represailles dreigt: doe je dan feitelijk niet precies wat de vijand wil? Doet mij denken aan "Een volk dat voor tirannen zwicht, zal meer dan lijf en goed verliezen, dan dooft het licht."
Erik S.
Lid
Berichten: 1828
Lid geworden op: 23 mei 2005, 16:09
Locatie: Bergen Op Zoom

Re: Het verzet: Helden of Ezels ?

Bericht door Erik S. »

Dreesen schreef:
Is het dan niet triest om te horen dat al deze acties er niet hebben voor kunnen zorgen dat de oorlog een dag minder lang heeft geduurd? (dit is onderzocht)
Ik denk dat je dat nooit kunt onderzoeken omdat je de omstandigheden nooit in het echt kunt uitproberen, het heet trouwens niet voor niets geschiedenis.
Master of Puppets - Custom Mannequins
https://www.facebook.com/FJM44" onclick="window.open(this.href);return false;
Gast

Re: Het verzet: Helden of Ezels ?

Bericht door Gast »

Dreesen schreef:Is het dan niet triest om te horen dat al deze acties er niet hebben voor kunnen zorgen dat de oorlog een dag minder lang heeft geduurd? (dit is onderzocht) En het heeft helaas ook nog meer mensen de dood in gejaagd dan mensen gered zoals Joden, piloten, onderduikers enz... ?
Beetje nuance kan geen kwaad wat zoals je het nu brengt is het uiterst suggestieve kolder. Als je bijvoorbeeld al was het slechts één Jood hebt kunnen redden, wat maakt het dan uit dat de oorlog daardoor geen dag korter werd? Nog los van het feit dat je dat onderzoek (dat ik ken, ik ben historicus) wel erg vertekent weergeeft.
rood
Lid
Berichten: 926
Lid geworden op: 19 jul 2006, 15:50
Locatie: Dirksland

Re: Het verzet: Helden of Ezels ?

Bericht door rood »

Ik vind dat je zeer sterk in je schoenen staat. Dat je weet dat er onschuldige burgers terecht worden gesteld door de actie'(s) die je gaat ondernemen
Gast

Re: Het verzet: Helden of Ezels ?

Bericht door Gast »

Dat is precies de nuance die men moet zoeken. Ik geef drie voorbeelden die echt gebeurd zijn en die aangeven dat de grens tussen ezels en helden soms zéér duidelijk is maar soms juist verre van zwart-wit en dat het soms voor de verzetslieden zelf een duivels dilemma was. Ik kies bewust voorbeelden waarbij de Duiters uit wraak onschuldige burgers hebben gedood...

Amsterdam. Een Duitse soldaat - een wat oudere Feldwebel van het garnizoen - heeft verlof en wankelt in het donker stomdronken van de kroeg terug naar zijn kwartier. Twee leden van het verzet komen hem tegen als zij terugkeren van de fabriek waar zij een avonddienst gedraaid hebben. In een opwelling besluiten zij hem te verdrinken in de gracht. De volgende morgen vindt een Duitse patrouille zijn lijk. Als represaille worden op de gracht waar hij gevonden werd tien mannen uit hun huizen gehaald. De overige bewoners van de straat en toevallige passanten moeten gedwongen toekijken bij de executie.

Haarlem. Een NSB'er - een wat oudere informant van de SD die reeds zestien onderduikers opspoorde en aangaf in ruil voor zeven en een halve gulden kopgeld per aangebrachte Jood - fietst door een een donkere en verlaten straat naar huis. Het verzet heeft deze straat uitgekozen om hem te liquideren en drie kogels maken een einde aan zijn leven. De volgende dag wordt zijn lijk achter een paar struiken gevonden nadat zijn vrouw de politie ongerust gemeld had dat haar man de vorige avond niet thuis was gekomen. Hier worden twintig willekeurige mannen in de straat waar het lijk gevonden werd uit hun huizen gehaald en werden de overige bewoners en toevallige passanten gedwongen toe te kijken bij de executie.

De Betuwe. Het verzet krijgt aan de vooravond van operatie Market Garden vanuit Londen opdracht een spoorlijn op de blazen zodat de Duitsers moeilijk versterkingen naar het front bij Arnhem kunnen aanvoeren. De actie is een peulenschilletje: een stuk onbewaakte spoordijk is al weken van tevoren uitgezocht en met de via Engeland geleverde explosieven worden de rails opgeblazen. De volgende morgen landen de Britten bij Arnhem en die middag moet een trein vol Duitse soldaten die onderweg is naar het front stoppen bij de krater in het spoor. Hun commandant is woedend, haalt de mannelijke bewoners van willekeurig de dichtstbijzijnde boerderijen doodschieten en de boerderijen zelf in de brand steken. Dit kost de levens van drie onschuldige boeren, zeven boerenzonen, een neef die toevallig op bezoek is en twee onderduikers die de Arbeitseinsatz wilden ontlopen.

Wil je meer voorbeelden?
Thom
Lid
Berichten: 52
Lid geworden op: 19 dec 2008, 00:33
Locatie: Utrecht / Hamburg

Re: Het verzet: Helden of Ezels ?

Bericht door Thom »

Akko schreef:Ik vind dat het verzet Helden zijn.
Ze zorgden voor vertraging bij de duitsers.
Zoals opblazen van bruggen ...
Als deze er niet waren geweest dan waren er ook niet veel amerikaanse airborne of andere airborne in leven gebleven.
Dit is mijn opinie hiervan.

Grtz N.

Nazi's en NSB-ers voelden voelden zich juist gesterkt door het verzet van Nederland.
Het boek van Withstanding Hitler, maakt zelfs ongevraagd nog een link met het Nederlandse verzet. Dit ging niet uit van een hoge dunk.
Het Duitse verzet wilde in een phrase niet zo onbeholpen te werk gaan als de boeren in Holland.

Het is sneu voor de Nederlandse verzetsmensen dat er op het "moment suprême" toen de Geallieerden Antwerpen hadden ingenomen nog veel is mis gegaan. Echter, volksrechtelijk gezien hebben de Nazi's consequenter gehandeld dan bijvoorbeeld de Russen. Men wist wat men te wachten stond wanneer men een kansloze daad, een speldenprikje, zou ondernemen. Dit was al sinds de meidagen in 1940 duidelijk.
De opstanden in Amsterdam vind ik de enige vorm van grootdadig verzet in Nederland. Hoe kan het ook anders, Nederland heeft naar verhouding het meeste joden afgevoerd in de oorlog. Of anders gezegd, het verzet heeft hier de minste joden weten te redden.

In het geval van de razzia op de Veluwe, kan noch van Ezels noch van helden worden gesproken.
Het waren zwijnen, die zich na hun mislukte daad niet aan hadden gegeven en zo een heel dorp liet deporteren.
Dit was een schoolvoorbeeld van de waanzin waar sommige Nederlanders zich in bevonden. Verstandsverbijstering maakte zich meester van mensen die anderzijds hun bevrijding al aan het vieren waren. Men kon niet wachten, dit bleek wel.

Onlangs is het boek "Recht op Wraak"- liquidaties in Nederland 1940- 1945" verschenen, dit boek zou je kunnen zien als een nuance op jouw vraag.

PS: Akko, het verzet had in Arnhem melding gemaakt van diverse Duitse leger eenheden. Deze waren niet zichtbaar op de verkenningsfoto's van de R.A.F. door het dichte bladerdek van de Veluwe. De Engelsen wezen de waarschuwingen van het verzet af. Je zou heel makkelijk kunnen stellen dat wanneer men naar het verzet had geluisterd, er juist minder verassingen waren opgetreden bij de brug van Arnhem. De hongerwinter met haar vele slachtoffers is een van de indirecte gevolgen van het negeren van het Nederlandse verzet.
Gebruikersavatar
patrickh
Lid
Berichten: 4837
Lid geworden op: 31 dec 2003, 20:21
Locatie: nederland
Gegeven: 92 keer
Ontvangen: 62 keer

Re: Het verzet: Helden of Ezels ?

Bericht door patrickh »

Wie 1 mens redt,redt de mensheid!

Hoe klein ook het verzet (anjer in de knoopsgat of wat dan ook,geeft HOOP!,geen hoop geen redding!)

Stel je voor dat in nu in het huidige China niemand wat doet of protesteerd tegen de overheid,dan zijn de mensen zombies,gelukkig is er nog verzet/protest,wat vele mensen sterkt in hun overtuiging van het goede,of het nu helpt of niet!

Leo,ik vond je verhaal zeker interessant,bedankt!
Gebruikersavatar
Isaf13
Lid
Berichten: 54
Lid geworden op: 23 sep 2008, 19:06

Re: Het verzet: Helden of Ezels ?

Bericht door Isaf13 »

Gast schreef:Wat een onzinnige zwart-wit stelling. Het verzet dat waren ook de mensen die Joden verborgen en neergestortte geallieerde piloten verborgen, de mensen die illegaal kranten drukten, de mensen die distributiekantoren overvielen voor voedselbonnen, de koeriersters die brieven en kranten smokkelden, de mensen die informatie verzamelden over de Duitse troepensterkte, de mensen die met geheime zenders berichten doorstuurden naar Engeland, enz., enz., enz.

Jonge mannekes? Wat een onzin. Jij met je "grondige kennis" :roll:
Beslist voor jouw een aanrader: Maurice de Wilde "de Repressie" op Youtube.
Gaat over Belgie tijdens de bevrijding, in 1944 in 21 delen.
In oorlogstijd dient de waarheid altijd omringd te worden door een lijfwacht van leugens.
Gast

Re: Het verzet: Helden of Ezels ?

Bericht door Gast »

Kurt Student schreef:Hoe kan het ook anders, Nederland heeft naar verhouding het meeste joden afgevoerd in de oorlog. Of anders gezegd, het verzet heeft hier de minste joden weten te redden.
Wat wil je hiermee zeggen? Nederland heeft geen Joden afgevoerd: dat waren de Duitsers met behulp van Nederlandse handlangers. Het is tegenwoordig nu eenmaal erg populair om de negatieve rol van de Nederlandse bevolking te overdrijven. Dit als tegenreactie op de overdreven heldhaftige rol die de Nederlanders zichzelf toedichtten in de eerste dertig jaar na de oorlog. Beide generaliseringen zijn onjuist en verdienen veel meer nuance.

Waarbij je overigens helemaal voorbij gaat aan het feit dat in Nederland factoren speelden die het buitengewoon moeilijk maakten om Joden te verstoppen - o.a. de moderne vooroorlogse bevolkingsregistratie die de Duitsers in handen kregen, de bevolkingsdichtheid, geografie, ruimtelijke ordening en de bestuursvorm die de Duitsers hier toepasten. Binnen het burgerbestuur hadden fanatieke nationaalsocialisten het vaak voor het zeggen en in het geval van Nederland had ook de SS, in de persoon van Rauter, veel invloed. In de meeste andere West-Europese landen installeerden de Duitsers een militair bestuur of zij hadden er aanvankelijk simpelweg niets te zeggen (Vichy Frankrijk, Italië). De bestuursvorm is één van de belangrijkste factoren waardoor er zoveel verschillen zijn in slachtofferaantallen in heel Europa. Uiteraard speelde ook mee dat de Nederlandse ambtenaren van de vertrokken regering opdracht hadden gekregen met de bezetter mee te werken om het voor de bevolking "niet erger te maken dan het al was" een kapitale fout, maar zeker niet de belangrijkste oorzaak van de deportatie van zoveel Joden.
Gast

Re: Het verzet: Helden of Ezels ?

Bericht door Gast »

Isaf13 schreef: Beslist voor jouw een aanrader: Maurice de Wilde "de Repressie" op Youtube.
Gaat over Belgie tijdens de bevrijding, in 1944 in 21 delen.
Beslist een aanrader...want?
Plaats reactie