Hoe denkt men over de NVA?

Algemene vragen over de Tweede Wereldoorlog; ook bedoeld voor ongeregistreerde forumbezoekers.
Plaats reactie
Dolf_26

Hoe denkt men over de NVA?

Bericht door Dolf_26 »

Hallo,

ik heb een vraag/duscussiepunt.....

Hoe kijkt men in Nederland tegen de NVA aan? Velen denken nml dat deze dezelfde ideeen hadden als de nazi's maar dit was toch zeker niet het geval? Ze hebben ook nooit aan een oorlog deelgenomen, alleen een enkele keer in hoogste staat van paraatheid gebracht.....

Dus nu de vraag;

Hoe denkt men in Nederland over het algemeen over de NVA? Worden deze vergeleken met de Bundeswehr van nazi-Duitsland of komt dat alleen doordat mensen de NVA niet kennen?

mvg,
Dolf
jurgen
Lid
Berichten: 1787
Lid geworden op: 17 okt 2007, 22:52

Re: Hoe denkt men over de NVA?

Bericht door jurgen »

'De mensen' hebben waarschijnlijk nog nooit van de NVA gehoord. Als het al bij iemand associaties zou oproepen, dan zal het eerder over de N-VA gaan (politieke partij) dan over het Oost-Duitse leger.
Gebruikersavatar
davy
Lid
Berichten: 658
Lid geworden op: 03 jan 2005, 23:02
Locatie: België
Ontvangen: 2 keer

Re: Hoe denkt men over de NVA?

Bericht door davy »

Ik denk zelfs dat de meesten de afkorting NVA gaan associeren met North Vietnamees Army in de Vietnam-oorlog.
Ik dacht dat tot over een paar maanden toch nog :D
Gebruikersavatar
Jan Klaassen
Lid
Berichten: 3667
Lid geworden op: 25 jan 2009, 21:01
Locatie: Middelburg

Re: Hoe denkt men over de NVA?

Bericht door Jan Klaassen »

Helaas hebben beide personen voor mij gelijk...
Ik kreeg laatst nog de vraag: "De DDR, is dat Oost-Duitsland?". Om maar aan te geven hoe weinig kennis daar over is...

Punt is wel; de NVA was de vijand van het Westen (1 van de). Met (vanaf 1961) de typische muisgrijze uniformen leken ze natuurlijk, bovenop het feit dat ze bij de 'klassenfeind' hoorden (de communisten) ook nog eens qua 'appearance' erg op de Wehrmacht van WOII...

De "Velen" die denken dat ze dezelfde ideeën zouden hebben gehad als Nazi's moeten de geschiedenis eens beter bestuderen, want ze zien minstens twee zaken over het hoofd;
-De Wehrmacht (tijdens WOII) was als leger absoluut niet ook direct een nazistisch apparaat wat betreft de ideeën van haar leiders (oftewel; de soldaten waren niet allemaal 'die hard' nazi's).
-De DDR was communistisch, en dat is toch heel iets anders als Nazistisch...

Maar inderdaad; nooit aan een oorlog meegedaan, volgens mij maar een enkele keer (volgens mij tijdens de opstanden in Hongarije) in hoogste staat van paraatheid gebracht, maar nooit offensief de eigen grens overschreden.
Niemand hat die Absicht, eine Mauer zu errichten! - 1961
Gebruikersavatar
asjemenou
Moderator & Beste Avatar 2009
Moderator & Beste Avatar 2009
Berichten: 4861
Lid geworden op: 26 apr 2005, 16:35
Gegeven: 55 keer
Ontvangen: 98 keer

Re: Hoe denkt men over de NVA?

Bericht door asjemenou »

Wanneer men googled op de afkorting NVA dan komen er meerdere betekenissen van deze afkorting naar voren. De afkorting Nationale Volksarmee, waar dit topic wel over moet gaan, staat dan niet eens als eerste vermeld.
De eenwording van Duitsland, de DDR, de Berlijnse Muur, het zijn kreten die inmiddels niet meer actueel zijn. Zeker niet meer in Nederland.
Dit hoofdstuk van de geschiedenis wordt inmiddels dan ook vaak afgedaan als een Duitse aangelegenheid en het Oost-Duitse leger, de NVA is daar dan slechts een onderdeel van.
De Oost-Duitse NVA maakte deel uit van het Warschaupact (1955-1991), de Oost-Europese tegenhanger van de NAVO. Het Warschaupact diende als afschrikmiddel/bescherming tegen een mogelijke NAVO invasie in het toenmalige communistische Oost-Europa. Nog voor het uiteenvallen van het Warschaupact in 1991 was de DDR en dus de NVA al uit deze organisatie gestapt. Dit gebeurde al in oktober 1990 als gevolg van de eenwording van Duitsland. De NVA was ook de enige Warschaupact strijdmacht die op hield te bestaan.
De NVA is zover ik weet nooit betrokken geweest in een oorlog of vredesmissie. Wel hebben Oost-Duitse legereenheden als onderdeel van een Warschaupact strijdmacht deelgenomen aan het neerslaan van de Praagse lente in augustus 1968. Dit optreden had hoofdzakelijk een intimiderend karakter en was niet zozeer een militair ingrijpen. Daarnaast zijn er Oost-Duitse militaire adviseurs uitgezonden naar enkele Afrikaanse landen zoals Mozambique. Ook heeft de Oost-Duitse luchtmacht luchtbruggen met deze landen onderhouden.
Als volwaardig lid van het Warschaupact zijnde heeft de Oost-Duitse NVA ook deelgenomen aan militaire oefeningen van deze organisatie zoals "Waffenbrüderschaft" en "Schild". Daarvoor werden Oost-Duitse legereenheden overgebracht naar het Warschaupactland waar de militaire oefening dan werd gehouden.

In je topic spreek je over een vergelijking van de Bundeswehr van nazi Duitsland. Dit klopt natuurlijk niet. De Bundeswehr is de benaming voor het naoorlogse leger van de Bondsrepubliek Duitsland. Zoals eerder gezegd kennen veel mensen in Nederland de Oost-Duitse Nationale Volkarmee niet. De DDR en dus ook de NVA zijn niet actueel meer.
Ga serieus om met het WOII forum. Dan houden we het forum voor alle leden interessant!
Gebruikersavatar
Jan Klaassen
Lid
Berichten: 3667
Lid geworden op: 25 jan 2009, 21:01
Locatie: Middelburg

Re: Hoe denkt men over de NVA?

Bericht door Jan Klaassen »

Helemaal mee eens, met uitzondering van het stukje over de Praagse Lente. De NVA is als leger niet aanwezig geweest in Praag in '68. Het was wel geheel gepland, maar uiteindelijk om diplomatieke redenen niet uitgevoerd. Ongetwijfeld zal er een enkeling (als inlichtingenofficier oid) bij zijn geweest, maar niet in militair verband. De NVA heeft als leger nooit de eigen grenzen overschreden.
Zie ook; "CRSSR-Intervention 68. DDR dabei - NVA marschiert nicht - Zeitzeugenberichte" van G. Konig e.a.

Nog als toevoeging op de contacten met Afrika. Bij mijn weten zijn er ook Afrikaanse officiers (uit Mozambique en andere landen?) getraind aan Oost-Duitse militaire academiën, en zijn soldaten getraind, ook in Duitsland, in het gebruik van verschillende wapens (en artillerie).

En mocht Dolf dit topic nog lezen; vanwaar de interesse? ^^
Niemand hat die Absicht, eine Mauer zu errichten! - 1961
Dolf_26

Re: Hoe denkt men over de NVA?

Bericht door Dolf_26 »

Uiteraard volg ik het nog en vind het reuze interessant wat er gemeld word!

Heb altijd al interesse gehad voor de tweede wereldoorlog en alles daar omheen.

Hoe ik bij de NVA gekomen ben is wel een beetje raar echter.....

Ik was nml op zoek naar een pak voor carnaval via marktplaats, via de zoekterm 'kostuum officier' kwam ik bij een NVA pak uit. Stond omschreven als een pak van de Oost-Duitse grenspolitie. Na wat onderzoek via het internet kwam ik erachter dat het een pak van een onderofficier van de luftstreitkrafte is geweest met daarbijhorende pet. Ik vond het al meteen een mooi (statig) pak, echter wel met sterke Russiche invloeden (vooral de pet).

Heb het uiteindelijk wel gekocht, maar begon toen toch te twijfelen omdat vele dachten dat het een nazi-pak was. Daarom vroeg ik mij af hoe men over de NVA denkt in NL, omdat ik weet hoe men over nazi-Duitsland denkt. Ik wil mensen nml wel uit kunnen leggen hoe en wat ivm het pak en dat het absoluut geen SS/Nazi-pak is, maar wat het wél is.

Heb wel begrepen dat het dragen van een dergelijk kostuum tegenwoordig in Duitsland bij wet verboden is? Waarom dat? Iemand enig idee?

Afbeelding
Gebruikersavatar
asjemenou
Moderator & Beste Avatar 2009
Moderator & Beste Avatar 2009
Berichten: 4861
Lid geworden op: 26 apr 2005, 16:35
Gegeven: 55 keer
Ontvangen: 98 keer

Operatie Donau

Bericht door asjemenou »

Bij nader inzien denk ik dat je gelijk hebt wat betreft het niet direct deelnemen van de DDR aan de inval van Tsjecho-Slowakije in augustus 1968. Ik heb voor mijn vorige antwoord enkele naslagwerken over dit onderwerp geraadpleegd en zij geven een nogal vertekend beeld hierover. Zij vermelden dat de DDR samen met de Sovjet-Unie, Polen, Hongarije en Bulgarije aan “Operatie Donau” (inval van Tsjecho-Slowakije in 1968) heeft deelgenomen. Hierbij zou je dus denken dat ook Oost-Duitse legereenheden aan de interventie hebben deelgenomen. Achteraf heeft de deelname van de DDR aan deze operatie slechts bestaan uit het sturen van troepen naar de grens met Tsjecho-Slowakije zonder dat de grens daarbij werd overschreden. De volgende berichten doen iets anders vermoeden.

Op 21 augustus 1968 maakte het toenmalige Sovjet persagentschap TASS het volgende bericht wereldkundig:

Sovjet-Unie, Bulgarije, Hongarije, DDR en Polen voldeden aan verzoek CSSR-partij- en staatsfunctionarissen Tsjechoslowaakse broedervolk dringend te hulp te komen. Strijdkrachten op 21 augustus binnengerukt.

...De Sovjetregering en de regeringen van de verbonden staten, te weten de Volksrepubliek Bulgarije, de Hongaarse Volksrepubliek, de Duitse Democratische Republiek en de Poolse Volksrepubliek hebben uitgaande van het principe van onverbrekelijke vriendschap en samenwerking en op grond van de bestaande verdragsverplichtingen, besloten het verzoek van het Tsjechoslowaakse broedervolk om hulp in te willigen. Dit besluit is geheel in overeenstemming met het recht van de staten op individuele en collectieve zelfverdediging, dat verankerd ligt in de verdragen die tussen de socialistische broederstaten zijn gesloten...


Een DDR naslagwerk meldt in typische socialistische toon hierover:

21. August
Truppen der Volksrepublik Bulgarien, der DDR, der Polnischen Volksrepublik, der Ungarischen Volksrepublik und der UdSSR übernehmen getrue ihrer internationalistischen Klassenpflicht, jederzeit die Errungenschaften der brüderlichen vereinten sozialistischen Staaten Europas zu schützen, die politische und militäristische Sicherheit der Mitgliederstaaten des Warschauer Vertrages zu gewährleisten und den Frieden in Europa zu erhalten, militärische Sicherungsaufgaben in der CSSR.
Durch diese Maßnahme wird der imperialistische Plan, einen Staat aus der sozialistischen Völkergemeinschaft herauszubrechen, vereitelt.


Verderop in het DDR naslagwerk valt te lezen:

Im Rahmen der Hilfsaktionen der Warschauer Vertragsstaaten für die CSSR gehen die Grenztruppen der DDR an der Staatsgrenze zur CSSR kurzfristig von der Grenzüberwachung zur Grenzsicherung über.

Dit betekent eigenlijk dat de DDR slechts eigen troepen stuurde naar de grens met Tsjecho-Slowakije.
In juni 1968 vonden er ook militaire manoeuvres van enige Warschaupact landen plaats, die zich ook tot Tsjechoslowakije uitstrekten. Deze troepen zouden zich toen niet volgens schema hebben teruggetrokken. Ik kan niet achterhalen wat voor troepen dit zijn geweest en of dit mogelijk Oost-Duitse troepen waren. Wellicht bevonden deze troepen zich nog in Tsjechoslowakije ten tijde van de inval van augustus. Dit kan natuurlijk ook enige verwarring geven.
Ga serieus om met het WOII forum. Dan houden we het forum voor alle leden interessant!
Gebruikersavatar
Jan Klaassen
Lid
Berichten: 3667
Lid geworden op: 25 jan 2009, 21:01
Locatie: Middelburg

Re: Hoe denkt men over de NVA?

Bericht door Jan Klaassen »

Dolf_26 schreef: Ik was nml op zoek naar een pak voor carnaval via marktplaats, via de zoekterm 'kostuum officier' kwam ik bij een NVA pak uit. Stond omschreven als een pak van de Oost-Duitse grenspolitie. Na wat onderzoek via het internet kwam ik erachter dat het een pak van een onderofficier van de luftstreitkrafte is geweest met daarbijhorende pet. Ik vond het al meteen een mooi (statig) pak, echter wel met sterke Russiche invloeden (vooral de pet).

Heb het uiteindelijk wel gekocht, maar begon toen toch te twijfelen omdat vele dachten dat het een nazi-pak was. Daarom vroeg ik mij af hoe men over de NVA denkt in NL, omdat ik weet hoe men over nazi-Duitsland denkt. Ik wil mensen nml wel uit kunnen leggen hoe en wat ivm het pak en dat het absoluut geen SS/Nazi-pak is, maar wat het wél is.

Heb wel begrepen dat het dragen van een dergelijk kostuum tegenwoordig in Duitsland bij wet verboden is? Waarom dat? Iemand enig idee?

Afbeelding
Hallo Dolf!

Het is meestal zo dat, wanneer iemand dan toch weet dat het uit Oost-Duitsland afkomstig is (een uniform, een pet, whatever), zaken als van de 'grenspolitie' aangeboden worden... Blijkbaar is dat wel blijven hangen...?
De uniformen van de Oost-Duitse legers zijn altijd enorm mooi _/-\o_

Het getoonde uniform dan specifiek. Ik kan de schouderstukken niet 'van boven' zien, maar ik denk, gezien dat je stelde dat het een 'onderofficiersuniform' was, dat er een "S" op staat met daaronder enkele (1-3 waarschijnlijk) horizontale zilvere 'balkjes'? Die zouden uiteindelijk wel bij het jasje passen.
Is namelijk (ga er maar even vanuit dat de kraagspiegels er origineel op zitten) een uniform voor een Offiziersschuler. Het aantal 'horizontale balkjes' dat eventueel aanwezig is op de schouderstukken toont het jaar, waarin de 'student' zich bevond.
Bijbehorende pet is een zeer mooie officierspet van de Lufstreitkrafte. Zou origineel niet met dit jasje gedragen zijn, maar goed, wat maakt dat voor carnaval nu helemaal uit :lol: (hoop wel dat je het er voor een leuk prijsje hebt kunnen overnemen? ^^)
Schutterskoord dat er onder ligt spreekt, gezien de naam, voor zich... Kreeg men (zo ongeveer, meen ik mij te herinneren) na het succesvol voltooien van schietoefeningen.
Jasje schat ik zo in de (late) jaren '80, pet misschien wel late jaren '70? Wat geven de stempels in beide aan? :mrgreen:

Ik herken je punt over het 'uitleggen dat dit toch echt geen nazi-uniform is'... Heb het zelf ook al meerdere keren moeten uitleggen, en dat zal altijd wel zo blijven, zolang de DDR een meer vergeten geschiedenis vormt. Het is ook juist daarom, puur onbekendheid met de 'materie', dat mensen het snel zien als 'foute' uniformen, terwijl ze dat niet echt zijn (tenminste; ze hebben niets met nazi's of wat dan ook te maken).
Hoe het met de wetgeving in Duitsland zit met betrekking tot Oost-Duitse uniformen weet ik niet... Replica's (of een origineel) rond WOII lijken mij in Duitsland (en daarbuiten) logischerwijs in het openbaar (muv bij reenactments etc) verboden. Zal waarschijnlijk dezelfde reden hebben als de reden achter het 'afdekken' van hakenkruizen op beurzen en Marktplaats. Opruiend en aanstootgevend, noemen ze dat dan... In Duitsland ligt dat natuurlijk nog gevoeliger.
Wel ken ik het verhaal dat 2 jongemannen (of heren...) hier in Nederland eens zijn opgepakt terwijl ze vroege NVA-uniformen (toen ze nog een 'zwarte' kraag hadden en nog meer op WOII-uniformen leken) droegen. De politie vroeg ze vervolgens ook waarom ze met 'deze nazistische kleding' zomaar in het openbaar lopen. :cry:
Niemand hat die Absicht, eine Mauer zu errichten! - 1961
California
Lid
Berichten: 26
Lid geworden op: 16 jun 2009, 15:14

Re: Hoe denkt men over de NVA?

Bericht door California »

hier een stuk over Oost-Duitse invloed in Afrika
http://books.google.nl/books?id=pRLHFCc ... ue&f=false
Plaats reactie