Gemeente Amsterdam eiste erfpacht op van teruggekeerde Joden

Over het hier en nu (nieuwsberichten, actualiteiten en dergelijke, in relatie met WOII)
Plaats reactie
Gebruikersavatar
platoz
Lid
Berichten: 476
Lid geworden op: 31 mar 2010, 19:38

Gemeente Amsterdam eiste erfpacht op van teruggekeerde Joden

Bericht door platoz »

De gemeente Amsterdam heeft na de Tweede Wereldoorlog Joodse oorlogsslachtoffers alsnog aangeslagen en beboet voor het niet betalen van erfpacht tijdens de oorlogsjaren. Dit blijkt uit stukken van het Ontwikkelingsbedrijf Gemeente Amsterdam (OGA).

Het ging vaak om Joden wier huizen door de Duitsers of de NSB in beslag waren genomen. Sommigen van hen waren ondergedoken of afgevoerd naar een concentratiekamp. De documenten zijn bij de digitalisering van dossiers in handen van studenten gekomen. Die ontdekten dat de gemeente de originele stukken één dezer dagen zal vernietigen. Amsterdam dwong de Joodse oorlogsslachtoffers niet alleen alsnog erfpacht te betalen, maar legde hun ook een boete op wegens late betaling. De Joden werden zelfs aangeslagen als hun huizen op erfpachtgrond er niet meer stonden, omdat ze gesloopt of gebombardeerd waren. Daarmee trad Amsterdam strenger op dan andere gemeenten.

'Amsterdam heeft het nooit rechtgezet'
Ronny Naftaniël van het Centrum Informatie en Documentatie Israël (Cidi) kent deze kwestie in grote lijnen. 'Er zijn echter weinig details bekend. En Amsterdam heeft dit, voor zover wij weten, nooit rechtgezet.' Als penningmeester van het Centraal Joods Overleg onderhandelde Naftaniël over restitutie van Joodse tegoeden. 'Met de regering zijn we eruit. Maar onderhandelingen met lagere overheden moeten nog beginnen.' Volgens Naftaniël was ook sprake van onrechtmatige naoorlogse inning van hondenbelasting en 'straatgelden' (ozb) bij Joodse oorlogsslachtoffers. 'Hetzelfde gebeurde door gas- en elektriciteitsbedrijven, die in handen waren van de steden.'

Het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (Niod) stelt dat wetenschappelijk niets bekend is over deze kwestie. De zaak kwam ooit in 1948 kort in Het Parool aan de orde, na een besluit van de gemeenteraad.

De gemeente Amsterdam wil goed naar de zaak kijken. Over mogelijke stappen is overlegd met het Niod. Het Verbond van Verzekeraars en het Nationaal Archief is om informatie gevraagd.


Bron: Parool.nl
GROOTSTE MILITARIA BEURS VAN NEDERLAND: http://www.militariabeurshouten.com

"I have deep respect for the German soldiers. The Whermacht has a unique military tradition and they have proven their skills in warfare"

G. Patton, American general
Gebruikersavatar
patrickh
Lid
Berichten: 4839
Lid geworden op: 31 dec 2003, 20:21
Locatie: nederland
Gegeven: 92 keer
Ontvangen: 62 keer

Re: Gemeente Amsterdam eiste erfpacht op van teruggekeerde J

Bericht door patrickh »

Typisch geval van bureaucratie en kortzichtigheid...
rajbrns
Lid
Berichten: 440
Lid geworden op: 09 mar 2011, 17:40

Re: Gemeente Amsterdam eiste erfpacht op van teruggekeerde J

Bericht door rajbrns »

Schandalig en zoals Patrick al zei kortzichtig
Verzamel items van het Derde Rijk
779
Lid
Lid
Berichten: 3145
Lid geworden op: 31 aug 2004, 19:09

Re: Gemeente Amsterdam eiste erfpacht op van teruggekeerde J

Bericht door 779 »

Het is niet kortzichtig, maar dit is naar mijn idee met opzet door de gemeente Amsterdam gedaan. Het waren zij die in 1940 vrijwillig lijsten met alle namen en adressen van de Joden aan de Duitsers gaf. Het was bij hen dus bekend dat ze vervolgd zouden worden...
Gebruikersavatar
Jim
Lid
Berichten: 2057
Lid geworden op: 09 aug 2004, 03:56
Locatie: Budel
Ontvangen: 25 keer

Re: Gemeente Amsterdam eiste erfpacht op van teruggekeerde J

Bericht door Jim »

Het probleem is wat betreft vrijwillige medewerking is, toen de regering Nederland verliet hadden ze de ambtenaren de opdracht gegeven normaal hun werk te blijven doen. De grens tussen medewerking en normaal werkzaamheden blijven doen was voor vele ambtenaren niet duidelijk. Zo is zelfs het Persoonsbewijs ingevoerd. Nederland had van alle bezette landen het meest moeilijkst te vervalsen persoonbewijs. Deze was al voor de oorlog gemaakt maar nog niet ingevoerd. Dus toen de Duitsers een persoonsbewijs wilden invoeren...... Voila er lag al iets klaar voor gebruik. Dat enthousiast gepromoot werd door de bedenker.
In 1940 was het nog niet duidelijk voor vele mensen dat de joodse medeburgers in de toekomst naar kampen afgevoerd zouden worden. Helemaal niet wat daar plaats zou vinden. Hoewel er mensen waren die toen daar al hun vraagtekens bij hadden.
Eigenlijk had men toen al niet moeten doen wat normaler wijs al niet tot de gewone taak behoorde.

Erger is eigenlijk dat toen men achteraf wist wat er uiteindelijk gebeurd was dat men alsnog die heffingen en belastingingen ging uitvoeren. Mogelijk dat antisemitisme was doorgedrongen bij bepaalde uitvoerende personen of al aanwezig was en die daar nog naar handelden? Misschien ook in combinatie met kortzichtigheid?
And not all the monkeys are in the zoo.
Every day you meet quite a few. (Swinging on a Star) Anne Shelton 1944
Plaats reactie