"Marktplaats verdient aan nazi-spullen"

Over het hier en nu (nieuwsberichten, actualiteiten en dergelijke, in relatie met WOII)
Gebruikersavatar
magicdutchmen
Lid
Berichten: 408
Lid geworden op: 08 aug 2007, 19:09
Contacteer:

Re: "Marktplaats verdient aan nazi-spullen"

Bericht door magicdutchmen »

Kassa heeft blijkbaar moeite met het hoor/ wederhoor principe. Het is weer kwalitatief bagger journalistiek...jammer.
http://warhelmets.nl/
Op zoek naar Nederlandse helmen pre 40.
Gebruikersavatar
patrickh
Lid
Berichten: 4829
Lid geworden op: 31 dec 2003, 20:21
Locatie: nederland
Gegeven: 92 keer
Ontvangen: 61 keer

Re: "Marktplaats verdient aan nazi-spullen"

Bericht door patrickh »

Heb met verbazing gekeken naar de uitzending... Wat een onwetendheid en onzin werd daar verkondigd zeg. Ze hadden het oa over geschiedvervalsing, maar als ze hun zin krijgen met het verbod op Duit spul, lijkt het me eerder dat zij aan geschiedvervalsing doen. Ze hebben niet door dat het merendeel vd verzamelaars absoluut geen binding heeft met het nazi-verleden, maar oprechte verzamelaars zijn, die juist de geschiedenis levend houden in de positieve zin!
Gebruikersavatar
Bas ww2
Lid
Berichten: 1600
Lid geworden op: 14 nov 2011, 16:14
Locatie: Den Haag/leidschendam

Re: "Marktplaats verdient aan nazi-spullen"

Bericht door Bas ww2 »

klopt, naar die aanleiding heb ik ook een brief aan kassa geschreven. Ook het feit dat ze geen verzamelaar hebben uitgenodigd, zelf het woord niet hebben genoemd.
altijd opzoek naar FLAK items
coco
Lid
Berichten: 3516
Lid geworden op: 20 dec 2007, 21:10
Locatie: Land van Heusden en Altena

Re: "Marktplaats verdient aan nazi-spullen"

Bericht door coco »

Op twitter reageren ze ook alleen op dingen binnen hun 'anti nazi spul' straatje, sensatie zucht ten top.
Zou leuk zijn als ze volgende week als wederhoor enkele verzamelaars in de studio hebben! Dat is pas echte journalistiek.
Altijd opzoek naar Duits papierwerk met K-nummers '951 t/m 957' en '2517'!
puck
Lid
Lid
Berichten: 351
Lid geworden op: 29 dec 2011, 18:56

Re: "Marktplaats verdient aan nazi-spullen"

Bericht door puck »

Ik denk dat het wel losloopt , net als de zwarte pieten kwestie
Volgend jaar hebben we weer zwarte piet en eveneens marktplaats met militaria :wink:
Gezocht alles van de Luchtbeschermingsdienst.
Gebruikersavatar
Bas ww2
Lid
Berichten: 1600
Lid geworden op: 14 nov 2011, 16:14
Locatie: Den Haag/leidschendam

Re: "Marktplaats verdient aan nazi-spullen"

Bericht door Bas ww2 »

Eens
altijd opzoek naar FLAK items
Gebruikersavatar
Kugelblitz
Moderator
Moderator
Berichten: 3733
Lid geworden op: 02 apr 2008, 14:12
Gegeven: 6 keer
Ontvangen: 10 keer

Re: "Marktplaats verdient aan nazi-spullen"

Bericht door Kugelblitz »

Dit is die wet, waarop de heer Spong zich o.a. beroept:
Artikel 137e

1. Hij die, anders dan ten behoeve van zakelijke berichtgeving:
1°. een uitlating openbaar maakt die, naar hij weet of redelijkerwijs moet vermoeden, voor een groep mensen wegens hun ras, hun godsdienst of levensovertuiging, hun hetero- of homoseksuele gerichtheid of hun lichamelijke, psychische of verstandelijke handicap beledigend is, of aanzet tot haat tegen of discriminatie van mensen of gewelddadig optreden tegen persoon of goed van mensen wegens hun ras, hun godsdienst of levensovertuiging, hun geslacht, hun hetero- of homoseksuele gerichtheid of hun lichamelijke, psychische of verstandelijke handicap;
2°. een voorwerp waarin, naar hij weet of redelijkerwijs moet vermoeden, zulk een uitlating is vervat, aan iemand, anders dan op diens verzoek, doet toekomen, dan wel verspreidt of ter openbaarmaking van die uitlating of verspreiding in voorraad heeft;
wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste zes maanden of geldboete van de derde categorie.
2. Indien het feit wordt gepleegd door een persoon die daarvan een beroep of gewoonte maakt of door twee of meer verenigde personen wordt gevangenisstraf van ten hoogste een jaar of geldboete van de vierde categorie opgelegd.
Het gaat dan waarschijnlijk om deel 1.2, maar het probleem is dat je de Holocaust niet synoniem kunt maken met Duitse militaria. Een EK2 verkopen moet dus geen probleem zijn, deze medaille is immers totaal niet gekoppeld aan het ombrengen van bepaalde bevolkingsgroepen. Dit was gewoon een militaire onderscheiding (die overigens een lange traditie heeft in Duitsland en Pruisen), zoals elk land haar soldaten beloont wanneer deze bepaalde veldslagen doorstaan of bepaalde acties verrichten, die in de meeste gevallen totaal niet aan oorlogsmisdaden gerelateerd zijn. Zo bezien vind ik dit wetsartikel niet relevant voor het grootste deel van de Duitse militaria. Over Jodensterren, kampkleding en bepaalde SS items kun je dan inderdaad twisten, want daar zit overduidelijk een Holocaust gerelateerde kleur aan.

Ik voel me daar dus persoonlijk ook totaal niet door aangesproken, niets wat ik verzamel kun je direct koppelen aan de Holocaust. Het nazi-regime was veel meer dan dat en dat lijken veel mensen niet te kunnen begrijpen. Bij elke oorlog vechten legers tegen elkaar en wat maakt het Duitse leger puur militair gezien slechter dan de Romeinen of de Grieken? De drang naar gebiedsverovering en dominatie is iets menselijks en van alle tijden. Het uitroeien van bepaalde bevolkingsgroepen staat los daarvan, maar heeft natuurlijk wel een flinke stempel op de Duitse oorlogsvoering gedrukt. Toch is het niet hetzelfde ding en kun je er losse aspecten uithalen. Zo kun je net zo goed niet elke gewone soldaat een oorlogsmisdadiger noemen, de meesten hebben niet eens iets met de zuiveringskwestie van doen gehad.

Groet, Kugel! :mrgreen:
Laten we het vooral gezellig houden! :)
Gebruikersavatar
Bas ww2
Lid
Berichten: 1600
Lid geworden op: 14 nov 2011, 16:14
Locatie: Den Haag/leidschendam

Re: "Marktplaats verdient aan nazi-spullen"

Bericht door Bas ww2 »

Heel sterk.
altijd opzoek naar FLAK items
Gebruikersavatar
arie
Lid
Berichten: 837
Lid geworden op: 22 jun 2004, 00:25
Contacteer:

Re: "Marktplaats verdient aan nazi-spullen"

Bericht door arie »

Top echte journalistiek en reportage, een onderwerp wat best van mij besproken mag worden gezien alle nep zaken die worden aangeboden waar men mee de straat op gaat mede gezien het geen waarde heeft, met echt authentieke historische zaken kijkt men wel beter uit dat komt bij een Serieuze verzamelaar terecht, of een museum die er ook niet vies van zijn om het aan de verzamelaar te verkopen. Het is al gezegd het is een Tunnelvisie van Dhr. Graaff http://www.fpmedia.tk/ en dan heb ik het niet eens over de kennis van de mevrouw van het CIDI. En dan wil het nog niet hebben over de aandacht van de heer Spong. :full:
Het is weer eens journalistiek van de bovenst plank, over aangezet tot haat gesproken! :bonk: :r
Laatst gewijzigd door arie op 20 dec 2013, 11:07, 2 keer totaal gewijzigd.
Nederlandse Civiele en Militaire Collaboratie WO 2
https://www.bezetting40-45.nl/
Gebruikersavatar
zjopske
Lid
Berichten: 1443
Lid geworden op: 19 apr 2009, 19:37
Contacteer:

Re: "Marktplaats verdient aan nazi-spullen"

Bericht door zjopske »

Artikel 137e uit het wetboek van strafrecht is ruim te interpreteren, zo zou iemand waarvan de voorouders de slavernij hebben meegemaakt kunnen eisen dat de zwartepieten kostuums uit de handel worden genomen.

Ook verwijst Kassa naar de jurisprudentie, wat ik vermoed is zaaknummer: AVNR 805-12
Dit is de enige zaak over dit onderwerp, er zijn geen andere vergelijkbare zaken.

Korte samenvatting:
Toewijzing vordering ex artikel 552f van het Wetboek van Strafvordering na terugwijzing door de Hoge Raad.

Partij inbeslaggenomen replica’s van dolken van het nazi-regime. Hoewel de in beslag genomen dolken op zichzelf niet per definitie voorwerpen zijn waarin een uitlating als bedoeld in artikel 137e, eerste lid, van het Wetboek van Strafrecht is vervat, is het hof van oordeel dat, gelet op de overwegingen van de Hoge Raad in zijn beschikking van 29 mei 2012, alsmede de specifieke omstandigheden in deze zaak, in casu sprake is van voorwerpen waarin uitlatingen als bedoeld in artikel 137e, eerste lid, van het Wetboek van Strafrecht zijn vervat. Daarmee is ongecontroleerde verkrijgbaarheid c.q. ongecontroleerd bezit van deze voorwerpen in strijd met de wet.
Maar goed hier de belangrijkste quotes uit de uitspraak;
Het hof is van oordeel dat de onder 1a, 1c en 1d genoemde voorwerpen op zichzelf niet per definitie voorwerpen zijn waarin een uitlating als bedoeld in artikel 137e, eerste lid, van het Wetboek van Strafrecht is vervat. (...)
Het hof vind dat de betreffende dolken niet tot haar aanzetten, logisch, maar dat is als ze niet voorzien zijn van symbolen.
Gelet echter op de overwegingen van de Hoge Raad in zijn beschikking van 29 mei 2012, alsmede de specifieke omstandigheden in deze zaak, komt het hof toch tot het oordeel. dat in casu sprake is van voorwerpen waarin uitlatingen als bedoeld in artikel 137e, eerste lid, van het Wetboek van Strafrecht zijn vervat. Het hof kent daarbij gewicht toe aan de omstandigheid dat de symbolen en uitlatingen zoals beschreven onder 1. zijn aangebracht op geweldsvoorwerpen die bovendien replica’s zijn van dolken van het nazi-regime en daardoor een associatie oproepen met een racistisch en/of discriminatoir gedachtengoed.
Ook weegt men dat het gaat om geweldsvoorwerpen (dolken) en dat het replica`s betreft.
Stel; het zou hier gaan om een origineel koppelslot of iets anders (geen ''geweldsvoorwerp'') dan zou men er niet zo`n heisa rondom maken.
Nu de dolken door belanghebbende zijn ingevoerd met het oog op de verkoop aan willekeurige derden via het internet wordt voldaan aan de criteria van artikel 137e eerste lid WvSr. Daarmee is ongecontroleerde verkrijgbaarheid c.q. ongecontroleerd bezit van deze dolken in strijd met de wet.
Met dit deel van de uitspraak hebben ze wel een punt, de mogelijkheid dat een dolk in verkeerde handen valt is wel in strijd met art. 137e lid 1 WvSR.
Dat zou anders kunnen zijn wanneer die verkrijgbaarheid wordt beperkt zoals in verband met het vormen van een collectie van historische wapens of een collectie van daarop gelijkende nabootsingen.
Dit is de ''key'', als de verkoop beperkt word tussen personen/instantie`s die deze stukken gebruiken voor de opbouw van een collectie dan zijn er geen zoden aan de dijk.

Op basis van deze uitspraak zou dhr. de Graaff wel een aardige zaak kunnen maken, alleen zou hij dan enkel de replica dolken kunnen verbannen van marktplaats. De originele en replica armbanden/koppelsloten/medailles ect. zouden wel mogen.

Voor de overige replica en originele items dient men aannemelijk te maken dat ze in strijd zijn met art. 137e lid 1 WvSR. Dat is uit deze uitspraak niet af te leiden.

Wat men ook in gedachte moet houden is dat er buiten deze zaak waar de dolken (77 stuks) op Schiphol in beslag zijn genomen bij geen enkele webshop die deze zaken verkoopt voorraden in beslag zijn genomen. Ieder hier kan wel een paar Nederlandse webshops opnoemen die originele of replica dolken worden verkocht (of wel eens in de voorraad opgenomen worden).

Maar goed, al moet ik zeggen dat ik de reportage van Kassa niet zo geweldig vond vanwege de tunnelvisie en beperkte informatie, ook lijkt het of die advocaat er ook even snel doorheen heeft gekeken, het zal wel weer de pruimentijd zijn.

Het zal wel weer overwaaien....

Als laatste ben ik ook tegen replica (zoals eerder genoemd) en doe ik afstand van de gedachten van het nationaal socialisme.

Gebruikte bron: Rechtspraak.nl
Altijd op zoek naar Nederlandse foto`s van voor 1940!
Bekijk mijn vernieuwde website op: http://www.nederland-paraat.nl
rajbrns
Lid
Berichten: 440
Lid geworden op: 09 mar 2011, 17:40

Re: "Marktplaats verdient aan nazi-spullen"

Bericht door rajbrns »

Na lange afwezigheid (i.v.m. studie) kon ik het niet laten om even naar het forum te gaan om jullie mening te lezen over dit wanstaltige stukje 'journalistiek' van Kassa. Ik was van plan om uitgebreid mijn mening te typen, maar jullie hebben eigenlijk bijna alles al getypt wat ik dacht. Ben trouwens erg benieuwd of Kassa alsnog aan hoor en wederhoor gaat doen. Want nu zijn wij als verzamelaars neergezet als een stel neo-nazi's, die elke ochtend opstaan met Nazi liederen en bij het slapen gaan onze hakenkruis pyjama aandoen. :roll:

Bovendien vind ik het ronduit schandalig dat het verzamelen van stukken uit de geschiedenis vergeleken word met het bekijken/verzamelen van kinderporno. Daarmee slaan zij dus echt volledig de plank mis en hadden ze best mogen ingrijpen. Als wij als verzamelaars vergeleken worden met mensen die van kinderporno houden, waarmee moeten zij dan bijv. de Israëliërs vergelijken die keer op keer de mensenrechten schenden van Palestijnen? Misschien draaf ik nu door, maar ik vind het ronduit schandalig dat zoiets op nationale televisie vertoond mag worden zonder hoor en wederhoor. Toch een basisprincipe van Kovach en Rosenstiel.

Natuurlijk begrijp ik wel dat zij geen verzamelaars aan het woord hebben gelaten. Dat past niet in hun denkbeeld, dat iemand Duitse spullen verzamelt zonder aanhanger te zijn van de ideologie. En dat kunnen ze niet gebruiken in hun programma.
Verzamel items van het Derde Rijk
Gebruikersavatar
Erik
Beheerder
Beheerder
Berichten: 5187
Lid geworden op: 20 aug 2004, 21:52
Locatie: Veluwe
Gegeven: 7 keer
Ontvangen: 51 keer

Re: "Marktplaats verdient aan nazi-spullen"

Bericht door Erik »

rajbrns schreef:Daarmee slaan zij dus echt volledig de plank mis en hadden ze best mogen ingrijpen. Als wij als verzamelaars vergeleken worden met mensen die van kinderporno houden, waarmee moeten zij dan bijv. de Israëliërs vergelijken die keer op keer de mensenrechten schenden van Palestijnen?
Ik zou de eer aan mezelf houden en niet dergelijke vergelijkingen trekken. Dan kun je wel bezig blijven.
Het is gewoon niet waar. Verzamelaars van Duitse militaria en ook verzamelaars van 'foute' Duitse militaria en Reichs-items zijn niet te vergelijken met kinderpornoliefhebbers, de vergelijking gaat volledig mank.

Wel mag je de discussie aan of het wel klopt dat mensen 'foute' militaria verzamelen (laten we het dan zo noemen) Maar dan wel op argumenten en niet op onderbuik.
BSM Williams in <it ain't half hot, mon>:
"Oh dear. How sad. Never mind."
Gebruikersavatar
zjopske
Lid
Berichten: 1443
Lid geworden op: 19 apr 2009, 19:37
Contacteer:

Re: "Marktplaats verdient aan nazi-spullen"

Bericht door zjopske »

Goh, die man weet de journalisten wel te vinden.
Aangifte nazi-spullen Marktplaats

Verkoopsite Marktplaats moet advertenties waarin wapens met hakenkruizen erop te koop worden aangeboden niet meer plaatsen. Bestaande advertenties moeten van de site worden gehaald. Als dat vóór morgen niet is gebeurd, dreigt een aangifte tegen de site.

Volgens Arthur Graaff van de website nieuws-wo2.tk, die morgen aangifte wil doen, heeft Marktplaats niet gereageerd op verschillende oproepen om de verboden handel in deze artikelen te stoppen. Zes advertenties zijn de aanleiding tot de aangifte. Daarin worden dolken en zwaarden met duidelijk zichtbare hakenkruizen te koop aangeboden.

De verkoop van nazi-artikelen is bij wet verboden. Graaff heeft een 'Dossier Marktplaats' gemaakt waarin foto's te zien zijn van nazispullen die via Marktplaats worden verkocht. Ook houdt hij een 'nazimonitor' bij.

Tippen
Marktplaats zegt dat alles wat bij wet verboden is, ook op de verkoopsite verboden is en ziet geen aanleiding het beleid te veranderen. "Als illegale advertenties door gebruikers worden getipt, worden deze zo spoedig mogelijk door ons verwijderd," schrijft de site in een reactie aan de NOS.

Over de aangifte zegt Marktplaats dat verkopers verantwoordelijk zijn voor de aangeboden artikelen en dat Graaff de advertenties kan tippen. "En als de politie ons verzoekt bepaalde gegevens te verwijderen, geven wij daar uiteraard gehoor aan", staat in de reactie.

"Geen doen"
Oproepen aan Marktplaats om over de advertenties te praten, hebben volgens Graaff niets opgeleverd. De afgelopen maand drongen verschillende personen en organisaties daarop aan, waaronder Kamp Westerbork en het Auschwitz-comité. Zij steunen de actie van Graaff.

Wel bleek na een uitzending van het consumentenprogramma Kassa afgelopen zaterdag dat het aanbod ineens met een kwart was gedaald, zegt Graaff. Hij deed in Kassa nogmaals de oproep aan Marktplaats om de advertenties niet te plaatsen.

Over het advies van Marktplaats om de advertenties te tippen zegt hij dat dat geen doen is. "Er staan te veel advertenties op om dat allemaal bij te houden." Hij blijft bij zijn oproep aan Marktplaats om de advertenties niet te plaatsen.

Haat en discriminatie
Advocaat Gerard Spong zei in de uitzending dat er op Marktplaats veel nazispullen te koop worden aangeboden die verboden zijn. Volgens de nazimonitor waren het er vorige week 2500 tegen 1700 nu.

Wapens met hakenkruizen zijn in Nederland verboden omdat die worden gezien als uitingen van haat, discriminatie, fascisme en racisme, aldus Spong.
Bron: nos.nl
Altijd op zoek naar Nederlandse foto`s van voor 1940!
Bekijk mijn vernieuwde website op: http://www.nederland-paraat.nl
willietaria
Lid
Berichten: 372
Lid geworden op: 20 jun 2012, 16:44

Re: "Marktplaats verdient aan nazi-spullen"

Bericht door willietaria »

Wat zouden ze dan doen met alle websites van militariashops? (Wereldwijd)
Als je het streng aanpakt in NL, koop je gewoon van een site uit bv. Noorwegen...

Beetje hetzelfde als de Franse aanpak tegen prostitutie. Nu zitten alle Fransen in Gent (België) voor de prostituees...

Dan zouden ze het wereldwijd moeten verbieden om historische zaken uit WO2 (Voornamelijk Duits dan) te verzamelen...
Historische ontkenning noemt men zoiets.
Ik ken veel mensen die geleden hebben onder de Sovjet Unie. Is dat dan ook haatdragend? Of is de Sovjet Unie de overwinnaar die de geschiedenis geschreven heeft?


Willem
Gebruikersavatar
Bas ww2
Lid
Berichten: 1600
Lid geworden op: 14 nov 2011, 16:14
Locatie: Den Haag/leidschendam

Re: "Marktplaats verdient aan nazi-spullen"

Bericht door Bas ww2 »

Mijn vraag is nu eigenlijk hoe ver moet het gaan, nu is het marktplaats straks mogen er geen documentaires meer worden uitgezonden, worden alle bunkers ect. afgebroken en moeten musea dicht. Ik bedoel waar ligt dan de grens.
altijd opzoek naar FLAK items
Plaats reactie