Uit de verzameling van Guy

Collecties met zowel Duitse als geallieerde militaria. Let op; nieuwe aanwinsten graag plaatsen onder ofwel as of geallieerd.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
uniformverzamelaar
Lid
Berichten: 1404
Lid geworden op: 04 jul 2013, 07:58
Locatie: België

Re: Uit de verzameling van Guy

Bericht door uniformverzamelaar »

Met dank heren voor de reacties.

@Swa,

Heb er nog een pak op te zoeken, maar bij gebrek aan tijd wordt dit altijd maar op een lange baan geschoven.
Meestal heb ik wel vrij snel een bondige opsomming betreffende de loopbanen. Maar de volledige dossiers inkijken geeft soms toch nog aangename ontdekkingen :)
Groeten
GuY

We moeten beseffen dat meer personen meer weten dan één, maar we moeten ons ook realiseren dat we samen maar een fractie weten van wat er te weten valt
Gebruikersavatar
uniformverzamelaar
Lid
Berichten: 1404
Lid geworden op: 04 jul 2013, 07:58
Locatie: België

Re: Uit de verzameling van Guy

Bericht door uniformverzamelaar »

Er is op het forum al verschillende keer gesproken over de Garde Civique of in het Nederlands "De Burgerwacht"

Eerst even schetsen wat de burgerwacht inhield in België.
Bron van het artikel : "Wikipedia"

Ik ben dus niet verantwoordelijk voor eventuele fouten in dit artikel, maar zo kan men zich indenken wat de Burgerwacht in feite was.
Uniformologie kwam in grote mate overeen met het Belgische Leger.

Ontstaan: 1830

Toen in de septemberdagen van 1830 de opstand ontstond die zou uitmonden op het onafhankelijke België werden spontaan door de burgerij milities opgericht in een aantal steden, met de bedoeling de orde te handhaven, ongeregeldheden en plunderingen te verhinderen en ook voor sommigen onder hen, mee op te trekken tegen Nederland. In oktober 1830 besliste het Voorlopig Bewind de spontaan gestichte milities te erkennen en samen te voegen onder militaire leiding, om er een supplementair embryo van een Belgisch leger van te maken.

Het Voorlopig Bewind creëerde ook al op 19 november 1830 een 'Medaille van erkentelijkheid' om de leden van de militie te belonen. De gouden medaille, gegraveerd door Pierre-Joseph Braemt, had op de voorzijde een leeuw en op de achterzijde een lauwerkrans van laurier en eik aan de rechterkant, met de woorden Récompense Civique. Een succes werd het niet, want er werden slechts vijf medailles uitgereikt, waarvan één aan Emmanuel van der Linden d'Hooghvorst, de eerste commandant van de burgerwacht.

De Burgerwacht was georganiseerd op gemeentelijk niveau, oorspronkelijk in de gemeenten met meer dan 30.000 inwoners. Zij was samengesteld uit burgers tussen 21 en 50 jaar, vooral jonge vrijgezellen en kinderloze weduwnaars, die geen deel uitmaakten van het leger. Afwijkingen en vrijstellingen konden worden toegestaan bij ziekten, misvormingen, verminkingen en de noodzaak om voor een gezin te zorgen.

De missie van de militie luidde als volgt: de gehoorzaamheid aan de wetten behouden, de openbare orde en rust handhaven of herstellen, het waarborgen van de onafhankelijkheid van België en de integriteit van zijn grondgebied.

De burgerwacht bestond uit compagnieën met aan het hoofd een kapitein en verdeeld in drie bans. De eerste ban speelde een rol op nationaal niveau en was vooral bedoeld om de onschendbaarheid van het territorium te doen eerbiedigen. De tweede ban stond het leger bij, "zonder evenwel de provincie te verlaten". De derde ban bleef steeds ter plaats en zou niet te velde gaan.

De standaarddienst bestond in het wacht optrekken en patrouilles uitvoeren voor de beveiliging van personen, het behoud van eigendommen en het handhaven van de openbare orde.

Heroprichting: 1848

Na 1830-1831 viel de Burgerwacht in een diepe slaap. Er was geen reden of aanleiding meer om die burgermilitie op de been te houden. De gemeenten hadden er des te minder lust naar, daar de onkosten veroorzaakt door deze militie, ten laste van de gemeentekas vielen. Bij herhaling gingen verzoeken uit van gemeenten om de Burgerwacht af te schaffen.

Toen de hongeronlusten van 1847 uitbraken en toen in 1848 in Frankrijk de revolutie losbrak, oordeelde de regering van Charles Rogier dat de Burgerwacht nog een nuttige rol te vervullen had en blies in de stervende organisatie nieuw leven. De basis hiertoe werd gelegd door de Wet van 8 mei 1848. Die reorganisatie toonde aan dat de liberale regering van plan was strak de teugels van deze organisatie in handen te houden en overal waar het maar enigszins kon, trouwe liberalen aan het hoofd te plaatsen. In Brugge bijvoorbeeld werd de liberale voorman Charles Devaux aan het hoofd van de Jagers-Verkenners (een liberaal bastion van ruiters, leden van de burgerij) bevestigd, terwijl zijn schoonbroer William Chantrell, voorzitter van de liberale partij in Brugge, als kolonel de opvolging nam voor de Burgerwacht (het voetvolk), van de katholieke Charles De Net.

De regering rekende er op dat de activiteiten die werden georganiseerd binnen de Burgerwacht (oefeningen, vergaderingen, feestmalen, excursies) een korpsgeest zouden scheppen die de liberale partij zou ten goede komen.

De gewapende manschappen oefenden de zondagmorgen (wat de kerkelijke overheid zeer mishaagde). De opgedane militaire ervaring bleef minimaal en het gebrek aan discipline was legendarisch. De bevolking nam deze paramilitaire organisatie nauwelijks au sérieux en bestempelde ze als 'operetteleger’ en de burgerwachters als ‘zondagssoldaten’. Als ze in Brugge door de straten defileerden, riepen hun stadgenoten schertsend: We zijn gered. De garde civique van Brugge is daar. Behalve de militaire oefeningen werden de burgerwachters ingezet om als erewacht te dienen als er hoge gasten naar hun stad kwamen. Het gebrek aan activiteit betekende dan ook dat al vlug de Burgerwacht weer insluimerde.

Nochtans, in sommige gevallen van oproer werd de Burgerwacht ingezet, onder meer bij stakingen die dreigden uit de hand te lopen. In enkele gevallen ging het er zelfs hard aan doen en werden schoten gelost, waarbij doden vielen. Dit was onder meer het geval in Charleroi (1886), Oostende (1887), Bergen (1893) en Leuven (1902).

Einde: 1914

Bij de aanvang van de vijandelijkheden in 1914 had de Burgerwacht zijn beste tijd gehad en betekende niet veel meer. Toch werden de ongeveer 45.000 leden die er op papier nog deel van uitmaakten, onder de wapens geroepen. Het was de bedoeling dat ze voor de handhaving van de orde zouden zorgen. De Duitsers beschouwden die troepen echter als 'sluipschutters' of 'terroristen' en dreigden met represailles. In de meeste steden verdwenen de burgerwachten dan ook geruisloos.

Enkele korpsen uit Luik, Brussel en Oost-Vlaanderen volgden het leger naar de IJzer en namen deel aan sommige militaire operaties. Op 13 oktober 1914 werden ze definitief naar huis gestuurd.

Na de oorlog ondernam de Belgische overheid geen pogingen meer om deze organisatie nieuw leven in te blazen. Op 17 juni 1920 plaatste een Koninklijk Besluit alle eenheden van de Burgerwacht op non-actief. Ze werden nooit meer opnieuw opgeroepen.

Het enige wat gedurende een paar decennia nog overbleef waren hier en daar vriendenkringen van voormalige burgerwachters, die de nostalgie in leven hielden naar die gezellige bijeenkomsten, waar vrolijk gedronken werd, soldaatje werd gespeeld en de herinnering aan vroegere 'heldendaden' werd opgeroepen.

Hierbij toon ik 2 hoofddeksels waarvan ik durf te stellen dat men ze niet regelmatig tegenkomt.

Het gaat over een soort "pinhelm" Die enkel en uitsluitend door de Cavalerie van de Burgerwacht werd gedragen
In 1883 krijgt de cavalerie van de burgerwacht een "pinhelm" als hoofddeksel. Een zwarte pluim in paardenhaar wordt toegevoegd in 1886. In 1896 wordt de "pinhelm" uit dienst genomen.
Deze helmen bestaan ook met ander kleuren van haardos oa wit en rood/wit mengeling

Het model voor de gewone soldaat en onder officier

Afbeelding

Het model voor de officier

Afbeelding
Groeten
GuY

We moeten beseffen dat meer personen meer weten dan één, maar we moeten ons ook realiseren dat we samen maar een fractie weten van wat er te weten valt
Gebruikersavatar
SwaII
Lid
Berichten: 151
Lid geworden op: 06 okt 2013, 20:36
Locatie: Antwerpen

Re: Uit de verzameling van Guy

Bericht door SwaII »

Guy...man...man...wat een prachtige en zeer leerzame introduktie..hier over heb ik nu zelf al een heel informatie opgezocht en verzameld....zeer intressant...maar dan die twee prachtige hoofdeksels :shock: :shock: :shock: .....ik heb ze nog nooit in het echt gezien...ik denk dat ze heel raar zijn :( en als je ze vindt,dat je diep in je geldtas zal moeten gaan voor zo een gave exemplaren :? ..in ieder top maatje...ook bedankt om dit met ons te delen :) :) :)
groetjes
Swa
Gebruikersavatar
uniformverzamelaar
Lid
Berichten: 1404
Lid geworden op: 04 jul 2013, 07:58
Locatie: België

Re: Uit de verzameling van Guy

Bericht door uniformverzamelaar »

Nog een stukje uit WW II.

Hierbij een reeks foto's van het uniform en de overjas van Generaal Majoor Robert Ninitte.

Robert Alexander Joseph Ninitte werd geboren te Gent op 13 september 1885 en overleed te Ukkel op 16 maart 1965.

Zoals velen officieren die meestreden in WW II was ook Robert Ninitte Onder Luitenant bij de cavalerie toen in 1914 de Eerste Wereldoorlog uitbrak.
Hij heeft dus de 4 jaren aan het front doorgebrachte en daardoor droeg hij op zijn linker mouw zowel van zijn overjas als van zijn service dress zijn 8 frontstrepen.
Door zijn deelname aan de strijd heeft hij ook de nodige eretekens van deze oorlog ontvangen.

Hij werd benoemd tot Generaal Majoor op 26 december 1939.
Hij was gedurende de 18 daagse veldtocht van 1940 commandant van het 2de cavalerie divisie en ook commandant van de "Groepering Ninette'

Meer info over deze periode is te zien op de volgende links

http://18daagseveldtocht.wikispaces.com ... riedivisie

Voor de "groepering Ninette"

http://18daagseveldtocht.wikispaces.com ... ng+Ninitte

Al de emblemen, graden en sterren zijn geborduurd.
Generaal-majoor Ninitte 6 model 1935kopie.jpg
Generaal-majoor Ninitte 7 model 1935kopie.jpg
Generaal-majoor Ninitte 5 model 1935kopie.jpg
Groeten
GuY

We moeten beseffen dat meer personen meer weten dan één, maar we moeten ons ook realiseren dat we samen maar een fractie weten van wat er te weten valt
Gebruikersavatar
uniformverzamelaar
Lid
Berichten: 1404
Lid geworden op: 04 jul 2013, 07:58
Locatie: België

Re: Uit de verzameling van Guy

Bericht door uniformverzamelaar »

Vervolg met zijn Service dress (zuiver type model 1935)
Generaal-majoor Ninitte 1 model 1935.jpg
Generaal-majoor Ninitte 2 model 1935.jpg
Generaal-majoor Ninitte 3 model 1935.jpg
Generaal-majoor Ninitte 4 model 1935.jpg
Laatst gewijzigd door uniformverzamelaar op 16 jan 2014, 21:42, 1 keer totaal gewijzigd.
Groeten
GuY

We moeten beseffen dat meer personen meer weten dan één, maar we moeten ons ook realiseren dat we samen maar een fractie weten van wat er te weten valt
Gebruikersavatar
uniformverzamelaar
Lid
Berichten: 1404
Lid geworden op: 04 jul 2013, 07:58
Locatie: België

Re: Uit de verzameling van Guy

Bericht door uniformverzamelaar »

Zijn kepie en een foto van generaal Robert Ninette
kepie 1kopie.jpg
kepie 2kopie.jpg
Generaal_majoor_Ninitte.jpg
Groeten
GuY

We moeten beseffen dat meer personen meer weten dan één, maar we moeten ons ook realiseren dat we samen maar een fractie weten van wat er te weten valt
Gebruikersavatar
Mr Mojo Risin
Lid
Berichten: 1524
Lid geworden op: 15 jun 2006, 15:45
Locatie: België
Gegeven: 4 keer
Ontvangen: 8 keer

Re: Uit de verzameling van Guy

Bericht door Mr Mojo Risin »

In één woord: prachtig!
Steeds op zoek naar items gerelateerd aan Vilvoorde tijdens beide wereldoorlogen.
Tevens gezocht: een losse schede voor de Belgische Mod. 16 bajonet.
Gebruikersavatar
uniformverzamelaar
Lid
Berichten: 1404
Lid geworden op: 04 jul 2013, 07:58
Locatie: België

Re: Uit de verzameling van Guy

Bericht door uniformverzamelaar »

Bedankt Harald
Groeten
GuY

We moeten beseffen dat meer personen meer weten dan één, maar we moeten ons ook realiseren dat we samen maar een fractie weten van wat er te weten valt
Gebruikersavatar
Joep
Lid
Berichten: 2196
Lid geworden op: 22 sep 2012, 14:33
Gegeven: 1 keer

Re: Uit de verzameling van Guy

Bericht door Joep »

Vooral de achtergrond en dan tel ik al zo'n 14+ petten doet het hem! :)
"Luctor et Emergo"

Altijd op zoek naar alles van het Nederlandse vooroorlogse leger!
Gebruikersavatar
uniformverzamelaar
Lid
Berichten: 1404
Lid geworden op: 04 jul 2013, 07:58
Locatie: België

Re: Uit de verzameling van Guy

Bericht door uniformverzamelaar »

Joep;
14 -15 -16 -30- 45 ??? (heb ze zelf nog nooit geteld)

Voor mij telt geen kwantiteit maar kwaliteit !

Die petten zijn praktisch allemaal na WW II op enkele uitzonderingen na.
Groeten
GuY

We moeten beseffen dat meer personen meer weten dan één, maar we moeten ons ook realiseren dat we samen maar een fractie weten van wat er te weten valt
Gebruikersavatar
Joep
Lid
Berichten: 2196
Lid geworden op: 22 sep 2012, 14:33
Gegeven: 1 keer

Re: Uit de verzameling van Guy

Bericht door Joep »

Hier geldt zo te zien beide. :wink:
Veel petten, allen in prachtige staat.

En natuurlijk een supermooie combinatie van het uniform van de generaal.
"Luctor et Emergo"

Altijd op zoek naar alles van het Nederlandse vooroorlogse leger!
Gebruikersavatar
uniformverzamelaar
Lid
Berichten: 1404
Lid geworden op: 04 jul 2013, 07:58
Locatie: België

Re: Uit de verzameling van Guy

Bericht door uniformverzamelaar »

Het betreft een zeer sober maar in bijna perfecte conditie verkerende uniform, model 1935, van een Reserve Luitenant van het Belgische Leger.

Het gaat hier om het uniform van Luitenant Geneesheer René Colin.

René Lucien Colin werd geboren op 26 augustus 1906 in Alle. (Klein dorpje in de provincie Namen)

Op 2 juli 1930 werd hij opgeroepen om zijn legerdienst te voltrekken.
Hij is in werkelijk binnen gegaan op 15 oktober 1931.
Hieronder zijn verdere benoemingen

Korporaal op 15 december 1931
Sergeant op 15 april 1932
Adjudant geneesheer op 18 december 1932
O/lt Geneesheer op 26 maart 1935
Na zijn legerdienst werd hij in de reserve geplaatst waar hij de volgende benoeming nog heeft gekregen.
Op 26 maart 1939 kreeg hij de graad van reserve Luitenant.

Hij werd gemobiliseerd op 30 september 1939 en bijgevoegd bij het 2de medische Korps.

Waar hij gedurende de oorlog heeft gezeten, of hij krijgsgevangen is geweest is mij niet zo duidelijk op dit moment.

Niet in welke eenheid hij zat, niet over het feit dat hij in krijgsgevangenschap heeft gezeten.
Zijn naam duikt pas op in 1946.

Hij heeft na de oorlog zelf gevraagd om het kader der reserve officieren te verlaten en dit werd toegestaan door Arrest van de Regent nr 2754 van 30 juli 1946 en hij werd terug gezet op de graad van Sergeant.

Het uniform is op naam en is gedateerd 5 december 1939.
Lt Geneesher Colin 001.jpg
Lt geneedheer Colin 2.jpg
Lt geneedheer Colin 003.jpg
Lt geneesheer Colin 004.jpg
Groeten
GuY

We moeten beseffen dat meer personen meer weten dan één, maar we moeten ons ook realiseren dat we samen maar een fractie weten van wat er te weten valt
Gebruikersavatar
SwaII
Lid
Berichten: 151
Lid geworden op: 06 okt 2013, 20:36
Locatie: Antwerpen

Re: Uit de verzameling van Guy

Bericht door SwaII »

Guy...maatje deze had ik nog niet gezien :shock: :shock: ....in één woord subliem...de soberheid van het uniform straal iets magisch uit..en weeral zeer intressant dat je de gegevens hebt van de persoon die het gedragen heeft..moet zeggen telkens ik iets zie van de medische tak van het leger..ben ik zo gefacineert ..je komt het niet vaak tegen :) :) ...In ieder geval toppie maatje... :)
groetjes
Swa
Gebruikersavatar
uniformverzamelaar
Lid
Berichten: 1404
Lid geworden op: 04 jul 2013, 07:58
Locatie: België

Re: Uit de verzameling van Guy

Bericht door uniformverzamelaar »

Bedankt Swa,

Het moet altijd niet de pracht en de oraal zijn (met een geweldige geschiedenis) hé. Mij kan een sober maar correct uniform ook bekoren.

Heb ook reeds de nodige stappen ondernomen om er achter te komen wanneer deze geneesheer zou overleden zijn.

Hopelijk kan in dan het geheel afronden en eventueel nog bijkomende info vinden over zijn oorlogsverleden. Daar zit een gat in zijn dossier. :?
Groeten
GuY

We moeten beseffen dat meer personen meer weten dan één, maar we moeten ons ook realiseren dat we samen maar een fractie weten van wat er te weten valt
Gebruikersavatar
laurens jan
Lid
Berichten: 1117
Lid geworden op: 16 jun 2012, 11:04
Gegeven: 18 keer
Ontvangen: 6 keer

Re: Uit de verzameling van Guy

Bericht door laurens jan »

Ben erg benieuwd of dit je lukt! Hou ons op de hoogte!
Geweldig uniform!
Plaats reactie