Gedenksteen 1945 bij De Haandrik onthuld

Over het hier en nu (nieuwsberichten, actualiteiten en dergelijke, in relatie met WOII)
Plaats reactie
*geronimo*
Lid
Berichten: 5
Lid geworden op: 25 sep 2012, 22:42

Gedenksteen 1945 bij De Haandrik onthuld

Bericht door *geronimo* »

regionale uitgevers

Gramsbergen - 'Oh, het was verschrikkelijk. Je kunt het eerst ook helemaal niet geloven,' zegt de nu 92-jarige Berentien Altena-Meilink over het bericht dat ze kreeg op 3 april 1945.

De huidige Hardenbergse doelt op een noodlottig ongeval, twee dagen voor het einde van de Tweede Wereldoorlog, waarbij haar broer Roelof om het leven kwam. Roelof was met zijn 28 jaar in de bloei van zijn leven. Hij had trouwplannen met Fennigje Schutte, maar het lot besliste anders. Hij kwam op 3 april 1945 om het leven door de aanval van een engelse spitfire op een trein bij de Haandrik.

In het bijzijn van nabestaanden en buren is vorige week bij de Haandrik in Gramsbergen een gedenksteen onthuld ter nagedachtenis aan de door oorlogsgeweld gedode Roelof Meilink.
Verdwaalde kogel

Op het noodlottige moment kwam vanuit Gramsbergen een hospitaaltrein langzaam aangereden en stopte op de spoorbrug bij De Haandrik. Geallieerde jagers schoten maar één salvo af. Blijkbaar omdat het om een gewondentransport ging, zichtbaar door een rood kruis op de wagons. Roelof en Albert Meilink stonden bij hun boerderij te kijken naar de aanval.

Vanwege het gevaar wilden ze onmiddellijk achter een grote stromijt gaan liggen, maar voor het zover was, viel Roelof al neer. Een verdwaalde kogel uit het jachtvliegtuig trof Roelof. Toen de jagers weg waren, bleef Roelof liggen, waarop vader vroeg: 'Of hadden ze jou toch nog geraakt?' Roelof was toen al overleden, hij was op slag dood. Roelof hebben ze op een ladder naar huis gedragen.
Gevlucht

Volgens Berentien waren zij, haar moeder en een zus voor de aanval gevlucht naar de familie Habers, waar de oudste broer Albert later naar toe kwam om hen te berichtten dat Roelof de aanval niet had overleefd. 'Die eerste klap vergeet je nooit meer,' aldus Berentien. 'Roelof wordt in familiekring herinnerd als een goede vent en een harde werker,' aldus Klaas Bolks, voorzitter van de Historische Culturele Kring Gramsbergen-De Krim tijdens een bijeenkomst in het museum in Gramsbergen voorafgaand aan de onthulling van de gedenksteen.

Bolks gaf bij die gelegenheid ook aan dat met de realisering van de gedenksteen een lang gekoesterde wens van de familie Meilink in vervulling is gegaan. Na de onthulling werd dit bevestigd door Lucas Meilink, die namens de familie een dankwoord sprak.

Bolks benadrukte tijdens de bijeenkomst ook nog eens hoe belangrijk het onderhouden van vrijheid en vrede is. 'Het is goed om ons te blijven realiseren dat zowel oorlog als het onderhouden van vrijheid en vrede mensenwerk is.'
Plaats reactie