Nederlands pre '40 kistje

Vaststellen van echtheid en de waarde van geallieerde militaria
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Ivo Wilms
Lid
Berichten: 692
Lid geworden op: 22 okt 2006, 18:36
Locatie: St. Joost (Midden-Limburg)

Nederlands pre '40 kistje

Bericht door Ivo Wilms »

Vorige week dit kistje gekregen, maar het is me niet helemaal duidelijk waar dit voor heeft gediend (ja, om iets in op te bergen, maar wat?). Ik ken de grote PSU kisten wel, maar deze heeft maar een inhoud van ± 50x25x20 cm. Ook het nummer zegt mij zo even niks. Iemand een idee?

Ik weet dat het kistje ergens tussen 1881 en 1924 dateert.

Afbeelding
"Sankt Joost war schrecklich."
http://www.stichtingbergingstirlingw7630.nl" onclick="window.open(this.href);return false;
emielS
Lid
Berichten: 205
Lid geworden op: 31 okt 2010, 17:29

Re: Nederlands pre '40 kistje

Bericht door emielS »

is de kledingkist van iemand die bij het 3e regiment 1e bataljon veld artillerie heeft gediend.

grt emiel
Gebruikersavatar
patrickh
Lid
Berichten: 4834
Lid geworden op: 31 dec 2003, 20:21
Locatie: nederland
Gegeven: 92 keer
Ontvangen: 61 keer

Re: Nederlands pre '40 kistje

Bericht door patrickh »

Klein kistje voor kleding dan!
Gebruikersavatar
Erik
Beheerder
Beheerder
Berichten: 5187
Lid geworden op: 20 aug 2004, 21:52
Locatie: Veluwe
Gegeven: 7 keer
Ontvangen: 51 keer

Re: Nederlands pre '40 kistje

Bericht door Erik »

Emiel schreef:is de kledingkist van iemand die bij het 3e regiment 1e bataljon veld artillerie heeft gediend.
3e Regiment Veldartillerie, 1e Batterij. De artillerie kent geen bataljons. Wel afdelingen. Toen ook al.

Is ook geen kledingkistje trouwens. Daar hadden soldaten een kastje voor, in de meeste gevallen hagend boven hun krib. In het cavaleriemuseum (Bernhardkazerne, Amersfoort) hangt een mooie setting van krib en kastje. Overigens staat het manschappenkistje daar ook bij.

Het kistje wordt genoemd in de latere versies van handboek Soldaat nr. 72 voor wat betreft eisen e.d. Ze moesten in ieder geval zo hoog zijn dat ze onder het voeteneinde van de krib geschoven konden worden.
Wat grootte betrof: er waren "ongeveer" eisen aan gesteld. Niet buiten de krib uitsteken en er wel onder passen. Het kistje moest afsluitbaar zijn. En in zindelijke staat!
Het kistje werd overigens niet door de dienst verstrekt, je moest daar zelf voor zorgen. In bepaalde gevallen verkocht de afzwaaiende lichting haar kistjes aan de 'bollen', de nieuw opgekomenen. Het liefst voor teveel. In de meeste gevallen ging het kistje mee naar huis om daar de uitrusting in te bewaren tot je dat moest inleveren (voor soldaten en korporaals omstreeks hun 35e levensjaar)
Gebruikelijk was de naam vermeld, het onderdeel en het wapennummer, voorafgegaan door W.N. Hier betreft het denk ik het kleedingnummer van de man.

Geen kleding, wat dan? Eigenlijk alle burgerzut die je bij je kon hebben: schrijgerei, lectuur, extra eten, kleine kledingstukken als een shawl, handschoenen etc. Dat mocht namelijk niet in je militaire kledingkast!

Afgebeeld kistje is een vroeg exemplaar gezien de keurige afwerking van het naar buiten stekende deksel en onderzijde kist. Halverwege de aren twintig, na inwerkingtreding van de dienstplichtwet 1922, werden de kistje meteen soberder (je hoefde toch niet meer zo lang in dienst, waarom moeite doen?)
Opmerkelijk is dat bij dit kistje wel het regiment staat vermeld (3RA of 3RVA) en ook de batterij, maar niet de afdeling waaronder de batterij rangeert. Was dit niveau al verdwenen in verband met de dienstplichtwet 1922 waarin alleen nog schoolbatterijen bestonden? Of speelde het afdelingsniveau bij betrokken kanonnier gewoon geen grote rol?
3R.V.A. (later 3 R.A.) was gelegerd in Breda. De huidige Seeligkazerne op de Gasthuisavelden was voor hun gebouwd.
Oh ja, leuk om te vermelden: Een beroemd commandant van dit Regiment was de Lkol T.A. Boeree. Militair historici uit de omgeving kennen hem wel vanwege zijn boek "Kroniek van Ede" dat hij schreef in de bezettingsjaren in de hoedanigheid van Commandant Ordedienst. Zijn omvangrijke archief is weer in te zien trouwens sinds deze zomer in het Gelders Archief!

Ik kreeg gisteren van mijn schoonbroer ook een dergelijk kistje, dat hij had gevonden op de zolder van zijn net gekochte boerderij. Geen deksel meer, handvatten er al sinds lang af en de tekst moeilijk leesbaar: Mil (=Milicien, dienstplichtige) Th. Driessen, 2R INF (2e Regiment Infanterie), 1.B (1e bataljon) 4.C (vierde compagnie) W.N. 6839. Het 2RI lag in Maastricht en is de stam van mijn huidige regiment: RLJ.
Eronder staat nog een andere naam en wapennummer, het kistje is waarschijnlijk doorverkocht geweest. Slechte staat maar te leuk om weg te doen!
Laatst gewijzigd door Erik op 23 nov 2014, 13:15, 1 keer totaal gewijzigd.
BSM Williams in <it ain't half hot, mon>:
"Oh dear. How sad. Never mind."
Gebruikersavatar
Ivo Wilms
Lid
Berichten: 692
Lid geworden op: 22 okt 2006, 18:36
Locatie: St. Joost (Midden-Limburg)

Re: Nederlands pre '40 kistje

Bericht door Ivo Wilms »

Duidelijk, bedankt voor het uitgebreide antwoord! _/-\o_
"Sankt Joost war schrecklich."
http://www.stichtingbergingstirlingw7630.nl" onclick="window.open(this.href);return false;
Plaats reactie