Kuch

Plaats hier alles met betrekking tot militariareproducties en re-enactment.

Moderator: Kugelblitz

Plaats reactie
Gebruikersavatar
Eabe
Lid
Berichten: 48
Lid geworden op: 31 jul 2018, 10:06

Kuch

Bericht door Eabe »

Heeft iemand mss voor mij het recept voor de Kuch zoals de Nederlandse militairen ook aten? Dus pre 1940.
" De fles is leeg....ik herhaal: De fles is leeg".

Gebruikersavatar
laurens jan
Lid
Berichten: 1261
Lid geworden op: 16 jun 2012, 11:04

Re: Kuch

Bericht door laurens jan »

Een andere naam voor kuch is commiesbrood. Wat zoeken op internet levert dit op:
https://forten.nl/wp-content/uploads/20 ... _28-29.pdf
Je vraag is hier niet helemaal mee beantwoord maar hopelijk kom je zo een stukje verder.
Verzamelaar van specefieke items uit de periode 1914-1989

Gebruikersavatar
Eabe
Lid
Berichten: 48
Lid geworden op: 31 jul 2018, 10:06

Re: Kuch

Bericht door Eabe »

Hartelijk dank
" De fles is leeg....ik herhaal: De fles is leeg".

Gebruikersavatar
svdwal
Lid
Berichten: 363
Lid geworden op: 09 jun 2006, 14:24
Locatie: Renkum
Contacteer:

Re: Kuch

Bericht door svdwal »

Er zijn diverse recepten Eabe, een en ander hing ook af van degene die de bakkerij aanstuurde en zijn ervaring in het bakkersvak. Het oorspronkelijke basisrecept is nogal spartaans, maar heeft een goede houdbaarheid.

Het betreft een zuurdesem en voor een kuchje kom je op:
360gr Roggemeel
300ml handwarm water
40gr zuurdesem starter.

Deze zuurdesem starter maak je eenvoudig zelf door 100gr roggemeel met 100ml water in een afgesloten pot te doen en deze bij 20 graden lekker weg te zetten. je sluit de pot af met een doekje en gooit er iedere dag al roerend 50gr roggemeel en 50ml water bij voor 6 dagen. Dit deegje fermenteert als er luchtbelletjes op de oppervlakte zichtbaar zijn en het een duidelijke aromatische geur afgeeft.
Deze starter kun je jaren lang gebruiken zolang je na de opstartfase maar iedere week 50gr roggemeel en 50ml water blijft toevoegen en het in de koelkast bewaart. Het deel wat je nodig hebt voor je brood haal je een dag van tevoren uit de koelkast om op kamer temperatuur te laten komen.

Het kuchje bak je op 220 graden zo'n 40 minuten, na 30 minuten steeds even controleren en op kloppen.
Als hij solide klinkt dan is deze klaar.

Succes,

Sjoerd
Verzamelaar en uitbeelder van de Nederlandsche mobilisatie periode 1939-1940.

Gebruikersavatar
Eabe
Lid
Berichten: 48
Lid geworden op: 31 jul 2018, 10:06

Re: Kuch

Bericht door Eabe »

Top. Hartelijk dank. Zal het nu even opslaan
" De fles is leeg....ik herhaal: De fles is leeg".

Gebruikersavatar
Erik
Beheerder
Beheerder
Berichten: 4946
Lid geworden op: 20 aug 2004, 21:52
Locatie: Veluwe
Ontvangen: 2 keer

Re: Kuch

Bericht door Erik »

Mooi gezegd Sjoerd
Jij schreef:...een duidelijke aromatische geur.
Ik had daar een ander woord voor in gedachten :lol:
Overigens is Commiesbrood wel een héél oude uitdrukking, ik denk dat er ook niet veel mensen zijn die dit kennen of bezigen! Het is, net als het woord 'Kuch' (Kuche, 'koek') afkomstig uit het Duits.
BSM Williams in <it ain't half hot, mon>:
"Oh dear. How sad. Never mind."

Gebruikersavatar
Erik
Beheerder
Beheerder
Berichten: 4946
Lid geworden op: 20 aug 2004, 21:52
Locatie: Veluwe
Ontvangen: 2 keer

Re: Kuch

Bericht door Erik »

Hey Eabe, was het nou gelukt om Kuch te maken?
Zelf ben ik succesvol bezig geweest met Duits WO1 Kommissbrot. Lekker hoor! :full: Ga ik vaker doen! :lol:
Zwieback is wel ook goed gelukt! Heb geen tanden in de bek meer over! :lol:
BSM Williams in <it ain't half hot, mon>:
"Oh dear. How sad. Never mind."

Gebruikersavatar
Eabe
Lid
Berichten: 48
Lid geworden op: 31 jul 2018, 10:06

Re: Kuch

Bericht door Eabe »

:lol:
Yep is gelukt. Nog best lekker ook met wat roomboter.
" De fles is leeg....ik herhaal: De fles is leeg".

Plaats reactie