Onklare wapens veel niet juist.

Algemeen over het verzamelen van militaria: o.a. beurzen, nieuws, wapenwet, dealer feedback
Gebruikersavatar
earlymb
Moderator
Moderator
Berichten: 1752
Lid geworden op: 16 jul 2004, 23:54
Locatie: Den Haag
Ontvangen: 28 keer
Contacteer:

Re: Onklare wapens veel niet juist.

Bericht door earlymb »

Door de onduidelijke regels weten ze er ook het fijne niet vanaf, en is de reflex om alles in beslag te nemen en het verhaal bij het OM op de schoot te gooien. Als zelfs 'specialisten' van BW er vaak al een potje van maken met eigen interpretaties en verzinsels moet je geen wonderen verwachten van de normale politie.

Wat wel van belang is, is dat er ook een EU stempel op het wapen zelf staat; dit is een voorwaarde dus als die ontbreekt ben je alsnog in overtreding.
Gebruikersavatar
patrickh
Lid
Berichten: 4829
Lid geworden op: 31 dec 2003, 20:21
Locatie: nederland
Gegeven: 92 keer
Ontvangen: 61 keer

Re: Onklare wapens veel niet juist.

Bericht door patrickh »

Je laatste zin begrijp ik niet, wapens onklaar gemaakt vóór de EU richtlijnen, hebben toch geen EU stempel? Maar wel legaal, toch?
Gebruikersavatar
earlymb
Moderator
Moderator
Berichten: 1752
Lid geworden op: 16 jul 2004, 23:54
Locatie: Den Haag
Ontvangen: 28 keer
Contacteer:

Re: Onklare wapens veel niet juist.

Bericht door earlymb »

De post voor de mijne had het over Britse certificaten met EU merk, maar die moeten dus ook op het wapen zelf staan als die volgens de EU Richtlijn is gedeactiveerd.

Pre-EU NL onklaar is legaal, maar mocht niet overgedragen worden... als dat inmiddels niet ook al weer veranderd is.
Gebruikersavatar
Erik
Beheerder
Beheerder
Berichten: 5187
Lid geworden op: 20 aug 2004, 21:52
Locatie: Veluwe
Gegeven: 7 keer
Ontvangen: 51 keer

Re: Onklare wapens veel niet juist.

Bericht door Erik »

Gelukkig hebben we een wetgeving waar je e.e.a. in kunt terugvinden. Ook betreft de op oude wijze ongeschikt gemaakt voor gebruik! Want wat is legaal ongeschikt voor gebruik ('onklaar'):
Regeling Wapens en Munitie, in art. 18, 3.i en ii. schreef: i: Vuurwapens die op of na 8 april 2016 voor gebruik als zodanig ongeschikt zijn gemaakt uitsluitend indien uit een certificaat afgegeven door de in artikel 43 van de wet genoemde bevoegde autoriteit voor de controle blijkt dat het betreffende vuurwapen voor gebruik als zodanig ongeschikt is gemaakt op de wijze, beschreven in Bijlage I ‘Technische specificaties voor de onbruikbaarmaking van vuurwapens’ bij de Uitvoeringsverordening (EU) 2018/337 van de Commissie van 5 maart 2018 tot wijziging van Uitvoeringsverordening (EU) 2015/2403 tot vaststelling van gemeenschappelijke richtsnoeren betreffende normen en technieken om te waarborgen dat onbruikbaar gemaakte vuurwapens voorgoed onbruikbaar zijn (PbEU 2018, L 65/1)

ii: Vuurwapens die vóór 8 april 2016 voor gebruik als zodanig ongeschikt zijn gemaakt volgens deze bepaling zoals deze luidde vóór 8 april 2016, tenzij de vuurwapens naar een andere lidstaat worden overgebracht of op de markt zijn gebracht, zoals bedoeld in artikel 1, tweede lid, van de voornoemde verordening.
Naar een andere lidstaat = verkopen naar het buitenland
Op de markt gebracht = in de openbare verkoop gedaan.

Helaas heb ik nog nergens een adequate beschrijving gezien van 'op de markt brengen'. Zo te zien aan MP kan dat nog steeds dus zal 'op de markt brengen' een andere betekenis hebben. Met de 'voornoemde verordening' wordt bedoeld de verordening zoals genoemd staat in de raamwet: Wet Wapens & Munitie. Deze verordening (EU nr. 258/2012) bemoeit zich alleen met doorvoer, invoer, uitvoer. Niet met nationale vechtpartijtjes zoals het 'op de markt brengen'.

Wel zaak om te weten, vooral voor verzamelaars (geschiedenisuitbeelders wisten het al):
RWM artikel 18 lid 3 schreef:De vrijstellingen van het eerste lid, aanhef en onderdeel a, gelden voor de volgende categorieën vuurwapens, mits van het voorhanden hebben van deze wapens melding is gedaan bij de korpschef:...
Navraag leert dat een schriftelijke melding waarin je verklaart wapens van deze categorieen in huis te hebben, volstaat. Geen wapennummers, type wapens of hoeveelheid.
BSM Williams in <it ain't half hot, mon>:
"Oh dear. How sad. Never mind."
Schillie
Lid
Berichten: 53
Lid geworden op: 20 apr 2009, 11:37

Re: Onklare wapens veel niet juist.

Bericht door Schillie »

Hoe is nu de stand van zaken; ik heb grendelgeweren die zonder uitzondering correct zijn onklaar gemaakt volgens de oude NL-wetgeving; pen in de loop, 5 gaten geboord, alles muurvast. Sommigen zijn met certificaat en sommigen zonder. Moet ik hier officieel nog actie voor ondernemen? En zo ja, is dat verstandig?
Plaats reactie