Stengun mk2

Algemeen over het verzamelen van geallieerde militaria: waar moet je op letten, tips, naslagwerk
Plaats reactie
yammie
Lid
Berichten: 1
Lid geworden op: 15 nov 2023, 06:27

Stengun mk2

Bericht door yammie »

Hallo,
Kan iemand mij vertellen wat de originele kleur is van een stengun mk2 ?
ik heb ze op het internet in verschillende tinten zwart voorbij zien komen heb dus geen idee wat de originele kleur moet zijn.
Gebruikersavatar
LDO
Lid
Berichten: 956
Lid geworden op: 08 dec 2005, 11:19
Locatie: Katwijk
Gegeven: 39 keer
Ontvangen: 72 keer
Contacteer:

Re: Stengun mk2

Bericht door LDO »

Gun.jpg
Ik denk dat dit een prima optie is.
Je zou het niet verwachten, maar de meeste Google resultaten citeren bezitters en museum medewerkers die Glossy Black zeggen.
Glimmend zwart dus. Het goedkoopste van het goedkoopste, mat werden ze snel genoeg. Vergeet niet dat het een redelijk crisis wapen was: een buis met een afsluiter, een draadkolf en een debiel onveilig trekker mechanisme in gestanst blik en een kort loopje. Massa vergrendeling en een veer voor de repeterende beweging. De afsluiter lijkt nog een beetje aandacht aan besteed maar de rest is grof en snel afgewerkt. En het magazijn, daar was ook echt meer aandacht aan gegeven.Dus maak het niet te netjes als je iets restaureert, denk ik!
Maar begrijp me goed: niets dan respect voor de productie van iets goedkoops en werkends dat in massa gemaakt kon worden in tijden van nood.
Het concept van de eerste Uzi kwam uit een fietsframe, gaat het verhaal. Door Kolonel Uzi, uit Israël. Eenvoud en betrouwbaarheid zijn fijne dingen als het om wapens gaat.
Verplaatst van Algemene vragen naar Algemeen (geallieerd) op 17 nov 2023, 12:15 door asjemenou

Gebruikersavatar
asjemenou
Moderator & Beste Avatar 2009
Moderator & Beste Avatar 2009
Berichten: 4874
Lid geworden op: 26 apr 2005, 16:35
Gegeven: 55 keer
Ontvangen: 100 keer

Re: Stengun mk2

Bericht door asjemenou »

Interessant weetje over de Stengun; https://www.tracesofwar.nl/articles/743 ... tengun.htm

De Stengun was zo'n simpel te vervaardigen vuurwapen dat het zelfs door ondergrondse verzetsgroepen in verschillende bezette landen van Europa werd gekopieerd.
Een mooi voorbeeld hiervan was de Poolse Błyskawica. Dit wapen stond synoniem aan de Opstand van Warschau in 1944; https://www.forgottenweapons.com/submac ... awica-smg/
Ook de Duitsers vervaardigden aan het einde van de oorlog een kopie van de Stengun, de MP3008; https://nl.wikipedia.org/wiki/MP_3008
Ga serieus om met het WOII forum. Dan houden we het forum voor alle leden interessant!
Gebruikersavatar
LDO
Lid
Berichten: 956
Lid geworden op: 08 dec 2005, 11:19
Locatie: Katwijk
Gegeven: 39 keer
Ontvangen: 72 keer
Contacteer:

Re: Stengun mk2

Bericht door LDO »

Nog wat landen waar de Sten in oorlogstijd al dan niet clandestien vervaardigd werd. Op bijgevoegde link is er nog veel meer te lezen:

https://escertico.fandom.com/nl/wiki/Sten_gun

Noorwegen: Het Noorse verzet, onder leiding van Bror With, creëerde vanuit het niets een groot aantal Stenguns, voornamelijk om leden van het ondergrondse leger Milorg uit te rusten. In zijn autobiografie noemt de Noorse verzetsstrijder Max Manus de Sten regelmatig als een van de wapens die zijn groepen commando's en verzetsstrijders effectief gebruikten tegen Duitse troepen.

Israël: Kopieën van de Sten Mk II en Sten Mk V werden clandestien vervaardigd in Tel Aviv en op verschillende kibboetsen in 1945-1948 voor gebruik met Haganah en andere Joodse paramilitaire groeperingen.

Denemarken: Verschillende groepen in de Deense verzetsbeweging maakten stenguns voor eigen gebruik. BOPA produceerde er ongeveer 200 in een fietsenmakerij op Gammel Køge landevej (oude Køge-weg), ten zuiden van Kopenhagen. Holger Danske produceerde er ongeveer 150 in werkplaatsen in Kopenhagen, terwijl medewerkers van het bouwbedrijf Monberg & Thorsen er ongeveer 200 à 300 bouwden in wat nu de gemeente Gladsaxe (een voorstad van Kopenhagen) is voor gebruik door Holger Danske en anderen. Ook de verzetsgroepen 'Frit Danmark' en 'Ringen' bouwden aanzienlijke aantallen Stens.

Polen: Van 1942 en 1944 werden door de SOE en Cichociemni ongeveer 11.000 Sten Mk II's aan de Armia Krajowa geleverd. Vanwege de eenvoud van het ontwerp werd de lokale productie van Sten-varianten gestart in ten minste 23 ondergrondse werkplaatsen in Polen, waarbij sommigen kopieën van de Mark II produceerden en anderen hun eigen ontwerpen ontwikkelden, namelijk de Polski Sten, de KIS en de meer significant veranderd Błyskawica. Polski Stens, gemaakt in Warschau onder het bevel van Ryszard Białostocki, werden gebouwd van onderdelen die in officiële fabrieken waren gemaakt, waarbij het hoofdgedeelte van het ontwerp was gemaakt van hydraulische cilinders die waren geproduceerd voor ziekenhuisapparatuur. Om hun oorsprong te verhullen, werden de Polski Stens gemarkeerd in het Engels.

Duitsland: Eind 1944 begon Mauser kopieën van de Mk II Sten te produceren voor sabotagedoeleinden. De serie werd de Gerät Potsdam (Potsdam-apparaat) genoemd en er werden bijna 10.000 wapens gemaakt. In 1945 was Duitsland op zoek naar een goedkopere vervanging voor het MP40-machinepistool om aan de Volkssturm uit te geven. Mauser produceerde een gemodificeerde Sten, genaamd de MP 3008. Het belangrijkste verschil was dat het magazijn onder het wapen was bevestigd. In totaal werden er begin 1945, net voor het einde van de Tweede Wereldoorlog, ongeveer 10.000 geproduceerd.

Australië: Het Mark I Austen machinepistool ("Australian Sten") was een Australisch ontwerp, afgeleid van de Sten en vervaardigd door de Lithgow Small Arms Factory. Het leek uiterlijk op de Sten, maar had dubbele pistoolgrepen en opvouwbare kolf die leek op die van de Duitse MP40. Australische en NZ-troepen gaven echter de voorkeur aan het Owen-gun, dat betrouwbaarder en robuuster was in oorlogsvoering in de jungle. Er werd ook een Mk 2-versie geproduceerd die er anders uitzag en die meer gebruik maakte van gegoten componenten. Tijdens de oorlog werden 20.000 Austens gemaakt en de Austen werd in de jaren zestig vervangen door het F1-machinepistool.


Canada: SMG International in Canada vervaardigde reproducties van de Sten in zes varianten. Ze maakten kopieën van de Sten's Mk 1*, Mk II en Mk III, een "Nieuw-Zeelandse Sten" (een Mk II/III Sten-hybride, met vizieren en een vaste magazijnbehuizing vergelijkbaar met de Mk III), vervolgens vertakt in "hypothetische" Sten-guns met een "Rotary Magazine Sten" (een Mk II Sten met een trommelmagazijn bevestigd onder het wapen en houten horizontale voorwaartse greep aan de linkerkant kant van het wapen) en de "FRT Gun" (een lange loop Sten met een houten of Mk 1* type kolf, een trommelmagazijn bevestigd onder het wapen en glijdende helling naar achteren). Deze laatste twee zijn duidelijk geen Sten-reproducties, vooral als er een drummagazijn bij zat. De "Rotary Magazine Sten" is een verticaal gevoede Sten die een gemodificeerde Sten-bout gebruikt, die zowel PPSh-drummagazijnen als stokmagazijnen kan gebruiken. Het FRT-pistool is in wezen een Suomi die een Sten-triggermechanisme gebruikt. Alle SaskSten-kanonnen vuren vanuit een open grendel.
Plaats reactie