Sporen van het Rode leger

Musea, monumenten en evenementen met betrekking tot WOII
Gebruikersavatar
asjemenou
Moderator & Beste Avatar 2009
Moderator & Beste Avatar 2009
Berichten: 4875
Lid geworden op: 26 apr 2005, 16:35
Gegeven: 55 keer
Ontvangen: 100 keer

Museum Berlin-Karlshorst

Bericht door asjemenou »

In het oosten van Berlijn bevindt zich het Museum Berlin-Karlshorst, tot voor kort het Deutsch-Russisches Museum geheten.
In dit museumgebouw, een voormalig officierscasino van de Wehrmacht, werd in de nacht van 8 op 9 mei 1945 de onvoorwaardelijke capitulatie van de Duitse Wehrmacht aan de Sovjet-Unie en haar westerse bondgenoten getekend. Met deze ondertekening kwam een einde aan de Tweede Wereldoorlog in Europa.

_DSC0143-lr.jpg

Het gebouw was in de periode van 1945 tot aan 1949 het hoofdkwartier van de Sovjet bezettingsmacht in Duitsland, de Sowjetischen Militäradministration in Deutschland (SMAD).
De geschiedenis van het gebouw als museum gaat terug tot 1967. Het jaar waarin de 50e herdenking van de Oktoberrevolutie werd herdacht.
Het museum dient dan als gedenkplaats voor de heldendaden van het Sovjet leger. Het krijgt de veelzeggende naam “Museum der bedingungslosen Kapitulation des faschistischen Deutschlands im Großen Vaterländischen Krieg 1941-1945”.
Aanvankelijk is het museum dan alleen toegankelijk voor Sovjet soldaten maar later is het ook te bezoeken voor het publiek.
Na het vertrek van de laatste Sovjet-Russische troepen uit Duitsland in 1994 wordt het museum gesloten voor een grootschalige renovatie.
Op 10 mei 1995 wordt het museum heropent als het Deutsch-Russisches Museum.

_DSC0105-lr.jpg

De publiekstrekker van het museum was en is nog steeds de zaal waar in 1945 de onvoorwaardelijke capitulatie van de Duitse Wehrmacht werd getekend. De zaal is op wat details na nog steeds in de oorspronkelijke staat zoals in mei 1945.
Naast de capitulatiezaal, bevind zich in het museum ook het in de originele staat verkerende kantoor van de chef van de SMAD. Ook heeft het museum een vaste expositie over de strijd en bezetting van nazi-Duitsland in de voormalige Sovjet-Unie.
Op het terrein van het museum staan ook enkele voertuigen en geschutstukken opgesteld, zoals gebruikt door het Rode leger..
De foto’s heb ik een aantal jaren geleden genomen tijdens mijn bezoek aan het museum. Toen dus nog het Deutsch-Russisches Museum geheten. Mijn bezoek was kort na de 9e mei, de dag waarop in Rusland de Dag van de overwinning op nazi-Duitsland wordt gevierd.
Dit verklaart de bloemen/bloemstukken welke bij het gedenkmonument zijn gelegd.

_DSC0128-lr.jpg

De gedenkplaats, links van het museumgebouw bestaat uit een muur met daarop een tekst in het Russisch; “De heldendaden van Sovjet soldaten in de strijd tegen het fascisme zullen voor altijd voortleven in de harten van huidige en toekomstige generaties” (Подвиги советских воинов в борьбе с фашизмом будут жить вечно в сердцах нынешнего и будущих поколений).
Voor de muur staat een sokkel met daarop een Sovjet-Russische T34/85 M1969 tank. Op de geschuttoren van de tank staat de Russische tekst; “Voor het vaderland!” (За родину!) Achter het museumgebouw staan nog enkele rupsvoertuigen en kanonnen opgesteld.

_DSC0129-lr.jpg

Tussen de opgestelde voertuigen staat achter de BM-13 raketwerper "Katusha" een SU-100 tankjager. Net als de overige voertuigen is de SU-100 tot lang na de oorlog nog in dienst gebleven bij het Sovjet leger, https://waralbum.ru/wp-content/uploads/ ... azelev.jpg

_DSC0132-lr.jpg

IS-2m tank met een 122 mm. kanon, https://waralbum.ru/wp-content/uploads/2015/04/021.jpg en
https://waralbum.ru/wp-content/uploads/ ... hber-1.jpg

_DSC0133-lr.jpg

ISU-152 gemechaniseerd geschut met een 152 mm. houwitser, https://waralbum.ru/wp-content/uploads/ ... iginal.jpg en https://waralbum.ru/wp-content/uploads/ ... 957250.jpg

_DSC0134-lr.jpg

BM-13 lanceerinrichting “Katusha”, gemonteerd op een ZiL-157 vrachtwagen. De ZiL-157 ging in 1958 in productie.
Gedurende WOII was de BM-13 lanceerinrichting veelal op ZiS-6 en Studebaker US6 vrachtwagens gemonteerd, https://waralbum.ru/wp-content/uploads/ ... vov020.jpg en https://hdpic.club/5579-katjusha-voenna ... -foto.html

_DSC0130-lr.jpg

122 mm. houwitser M30 model 1938, https://waralbum.ru/wp-content/uploads/ ... lin_45.jpg en https://waralbum.ru/wp-content/uploads/ ... -Temin.jpg

Het Museum Berlin-Karlshorst heeft een mooie interactieve website, https://www.museum-karlshorst.de
Zo is er een memoires podcast te beluisteren en is het museum ook virtueel te bezoeken,
https://www.museum-karlshorst.de/das-mu ... usstellung en https://my.matterport.com/show/?m=Utb6QbhNpzA

Meer over het museum kun je ook lezen op de website "Wat te doen in Berlijn", https://wattedoeninberlijn.nl/museum-karlshorst/
Ga serieus om met het WOII forum. Dan houden we het forum voor alle leden interessant!
Plaats reactie