Laat BNN zien hoe 't moet & dan alsnog moven!

Over het hier en nu (nieuwsberichten, actualiteiten en dergelijke, in relatie met WOII)
Die andere Timo
Lid
Berichten: 1176
Lid geworden op: 22 jun 2004, 11:40

Bericht door Die andere Timo »

Bij de andere delen uit de serie kun je stemmen. Ik zie dat de meeste bezoekers de geschiedenis volgens BNN beoordelen als "Mwooh". Niet zo goed dus.
En Vincent zag het koren
En Einstein het getal
En Zappelin de zappelin
En Johan zag de bal
Die andere Timo
Lid
Berichten: 1176
Lid geworden op: 22 jun 2004, 11:40

Bericht door Die andere Timo »

Eigenlijk is het te gek voor woorden dat een omroep de jeugd wijs wil maken dat het grootste deel van de bevolking instemde met de moord op de Joden en het allemaal wel best vond. Zegt de Februari staking ze helemaal niets? Er heeft aan dat artikel geen enkel persoon met enige vakkennis meegewerkt. Ik denk dat ik hieraan maareens een lesje a besteden op school.
En Vincent zag het koren
En Einstein het getal
En Zappelin de zappelin
En Johan zag de bal
Gebruikersavatar
robin.h
Lid
Berichten: 1877
Lid geworden op: 11 nov 2002, 17:23
Locatie: Maastricht
Contacteer:

Bericht door robin.h »

Die andere Timo schreef:Bij de andere delen uit de serie kun je stemmen. Ik zie dat de meeste bezoekers de geschiedenis volgens BNN beoordelen als "Mwooh". Niet zo goed dus.
Dat was ook wel te verwachten :) Alleen de mensen die er niks vanaf weten zullen het wel goed vinden.
Laatst gewijzigd door robin.h op 27 aug 2004, 15:44, 1 keer totaal gewijzigd.
Mijn nieuwe verzamelsite: " http://www.worldwar2collector.tk "
marloes
Lid
Berichten: 963
Lid geworden op: 02 mei 2004, 21:58

Bericht door marloes »

Die andere Timo schreef:Bij de andere delen uit de serie kun je stemmen. Ik zie dat de meeste bezoekers de geschiedenis volgens BNN beoordelen als "Mwooh". Niet zo goed dus.
Ja zag ik ook, dat gaf weer moed!
Wel jammer dat er geen nog negatievere keuze bij stond :lol:
"Een volk dat voor tirannen zwicht zal meer dan lijf en goed verliezen... dan dooft het licht"
HM van Randwijk 1909-1966
marloes
Lid
Berichten: 963
Lid geworden op: 02 mei 2004, 21:58

Bericht door marloes »

Die andere Timo schreef:Eigenlijk is het te gek voor woorden dat een omroep de jeugd wijs wil maken dat het grootste deel van de bevolking instemde met de moord op de Joden en het allemaal wel best vond. Zegt de Februari staking ze helemaal niets? Er heeft aan dat artikel geen enkel persoon met enige vakkennis meegewerkt. Ik denk dat ik hieraan maareens een lesje a besteden op school.
Super!
Als lesstof is dit stukje misschien nog ergens goed voor.
Uitdelen aan de klas en dan eens kijken of ze zien wat er niet aan klopt.
"Een volk dat voor tirannen zwicht zal meer dan lijf en goed verliezen... dan dooft het licht"
HM van Randwijk 1909-1966
Gebruikersavatar
okke
Lid
Berichten: 3369
Lid geworden op: 25 feb 2003, 20:31
Locatie: Rosmalen
Gegeven: 3 keer

Bericht door okke »

Hier mijn vertaling van de tekst:

In de Eerste Wereldoorlog was Nederland neutraal. Okee: Duitsland mocht via Limburg België platlopen, maar verder stonden we aan de zijlijn winst te maken met handel aan beide partijen. Met de Tweede Wereld Oorlog wilden we hetzelfde doen. Alleen ging dat feest niet door. Duitsland was on a roll. Tsjechoslowakije, Polen, Noorwegen, Denemarken, België, half Europa werd in no time door die schreeuwende Duitse Bockworst ingepikt. Ook Nederland. Logisch: Duitsland had een goed getraind leger, wij hadden dienstplichtigen met een minimale training, voornamelijk met klapperpistooltjes op fietsen. Duitsland deed SHOCK! En wij ooohw. De opmars ging niet snel genoeg, dus werd Rotterdam platgebombardeerd. Hierna hoefden ze maar naar Amsterdam en andere steden te kijken en we gaven ons - nadat de hele koninklijke familie en de regering gauw naar Engeland waren gevlucht - over.
Hoe heeft het tot de Tweede Wereldoorlog kunnen komen? In eerste instantie boeide het de rest van de wereld geen kont wat Hitler allemaal deed. Beetje marcheren met één arm in de lucht, miljoenen Joden, zigeuners en homo’s het leven zuur maken: dat was toch allemaal daar in dat verre Europa. Als het maar niet te gek werd. In Nederland dachten veel mensen daar vreemd genoeg precies hetzelfde over. Joden pesten prima, maar doe het wel een beetje rustig en als je ze afvoert, dan liever niet waar de kinderen bij zijn. De Duitse SS was dus ook dol op Nederland. Nergens anders werden procentueel zo veel mensen in veewagens afgevoerd en wat nog beter was: nergens anders werd zo veel niks gedaan.
Het Nederlandse verzet was er wel, maar kon niet zoveel in z’n eentje. Eigenlijk was het wachten op de Amerikanen. Gelukkig richtte die man met die snor en die stijve arm samen met Japan en Italië de As Van Het Kwaad op, had Japan de pech om wel de halve Amerikaanse vloot bij Pearl Harbor te bombarderen, maar niet de vliegdekschepen die toevallig ergens anders lagen en besloot Duitsland toen die Engelsen nog niet kapot waren tegelijkertijd nog even Rusland te veroveren. Nou: toen wilde Amerika wel. Sterker nog: er gebeurde iets wat niemand voor mogelijk hield. De Amerikanen en de Russen gingen samenwerken. Een paar jaar en één, twee atoombommen later was Nederland net als de rest van de wereld bevrijd!
Zelf Denken Samen Leven - Humanistisch Verbond
Gebruikersavatar
barry
Lid
Berichten: 244
Lid geworden op: 04 apr 2004, 19:45
Contacteer:

Bericht door barry »

okke schreef:Duitsland had een goed getraind leger, wij hadden dienstplichtigen met een minimale training, voornamelijk met klapperpistooltjes op fietsen.
Haal dat voornamelijk met klappertjespistolen maar weg. Klappertjespistolen hadden we volgens mij namelijk helemaal niet :wink:.
-F.U.B.A.R-
marloes
Lid
Berichten: 963
Lid geworden op: 02 mei 2004, 21:58

Bericht door marloes »

okke schreef:Hier mijn vertaling van de tekst:

In de Eerste Wereldoorlog was Nederland neutraal. Okee: Duitsland mocht via Limburg België platlopen, maar verder stonden we aan de zijlijn winst te maken met handel aan beide partijen.
Klopt maar we ontvingen ook bergen vluchtelingen en na de oorlog zorgden we voor Duitsche bleekneusjes.
Wel iets negatiefs vermelden vraagt om ook iets positiefs vermelden.
Met de Tweede Wereld Oorlog wilden we hetzelfde doen. Alleen ging dat feest niet door. Duitsland was on a roll. Tsjechoslowakije, Polen, Noorwegen, Denemarken, België, half Europa werd in no time door die schreeuwende Duitse Bockworst ingepikt. Ook Nederland. Logisch: Duitsland had een goed getraind leger,
Maar wonnen vooral omdat ze met een enorme overmacht aanvielen, een getrainde commando die een kleuter met een katapult aanvalt met zijn machinegweer...
Het was een oneerlijke strijd die daarnaast ook nog eens heel smerig gestreden werd door de moffen die vanaf dag 1 alle regels van het oorlogsvoeren aan hun laar lapten.
We konden niet winnen maar streden toch een hele dappere strijd waar de Duitscher nogal van stonden te kijken.
Dat moet naar voren komen, dat we trots mogen zijn.
wij hadden dienstplichtigen met een minimale training, voornamelijk met klapperpistooltjes op fietsen.
Hoezo dan?
Klapperpistooltjes?
We hadden niet zulke goede wapens als de moffen ja, maar klapperpistooltjs?
En fietsen, alsof dat zo slecht is?
Die fietsen waren reuze handig en de rijwiel brigades waren fyn mobiel.
Door het op deze manier te brengen lijkt wel alsof ons leger om te lachen was, daar dachten de moffen zo niet over.
Duitsland deed SHOCK! En wij ooohw. De opmars ging niet snel genoeg,
Want?
Omdat de moffen hun gemakkie namen of omdat de dappere hollanders flink terugvochten en zich niet zo maar lieten innemen?
Weer wordt er voorbij gegaan aan dat we best trots mogen zijn op wat ons leger daar toen heeft klaargespeeld en dat het geen makkie was voor de moffen.
dus werd Rotterdam platgebombardeerd. Hierna hoefden ze maar naar Amsterdam en andere steden te kijken
en te dreigen die ook plat te gooien...
en we gaven ons - nadat de hele koninklijke familie en de regering gauw naar Engeland waren gevlucht - over.
Hierdoor lijk je te suggereren dat ze laf waren terwijl achteraf duidelijk bleek dat dat het slimste was dat ze hadden kunnen doen.
Daarnaast lijkt het erop dat Wilhelmina weinig keus had en eigenlijk niet wilde vluchten maar dat de kapitein van het schip besloot naar Engeland te varen daar de haven waar ze oorspronkelijk heen wilde al door de moffen was ingenomen.
Hoe heeft het tot de Tweede Wereldoorlog kunnen komen? In eerste instantie boeide het de rest van de wereld geen kont wat Hitler allemaal deed. Beetje marcheren met één arm in de lucht, miljoenen Joden, zigeuners en homo’s het leven zuur maken: dat was toch allemaal daar in dat verre Europa. Als het maar niet te gek werd.
Uitleggen hoe het tot een 2e wereldoorlog kwam zonder wo1 te melden en de crisis is heel knap...
Maar nu meld je nergens in de tekst dat er milionen werden afgemaakt, alleen het leven zuur gemaakt.
Daarnaast sprak men er schande van wat er in Nazi duitland gebeurde, vooral na Kristallnacht.
En het verre europa was voor ons om de hoek, ik zie niet in wat het belang is om te vermelden dat met in verre landen zich niet interesseerde in wat er hier gebeurde.

In Nederland dachten veel mensen daar vreemd genoeg precies hetzelfde over. Joden pesten prima, maar doe het wel een beetje rustig en als je ze afvoert, dan liever niet waar de kinderen bij zijn.
Dat is dus niet waar, de meeste mensen vonden het wel erg, zelfs pro-duitse colloborators vonden de moffen te ver gaan.
Toen de joden een ster moesten dragen liet het nederlandse volk massaal zien dat ze dat erg vonden.
De SD schreef zelf in hun geheime rapporten dat het volk zwaar anti-Nationaal socialisme was, de behandeling van de joden afkeurden, pro-Engelsen was, etc.
De Duitse SS was dus ook dol op Nederland.
Nee hoor, Nederland was niet fijn voor de SS of andere moffen, ze werden massaal genegeerd door het volk.
En daar word je na verloop gek van.
Ik ken verhalen van Duitse soldaten die huilend in cafes zaten omdat ze bij niemand mee mochten praten.
Ook was het verzet reuze vervelend, waren er gebieden in oost nederland waar geen mof alleen durfde komen, etc.
Nergens anders werden procentueel zo veel mensen in veewagens afgevoerd
Want?
Door dit niet te verklaren is het een indirecte beschuldiging van het Nederlandsche volk.
en wat nog beter was: nergens anders werd zo veel niks gedaan.
Behalve dan de enige en unieke demonstratie tegen het geweld tegen de joden in een bezet land...
En ook hier hoort een verklaring, je kunt niet iemand beschuldigen zonder een verklaring te geven, helemaal niet een compleet volk.
Er werd heel veel gedaan, helemaal als je de Nederlandsche omstandigheden in aanschouw neemt.
Het Nederlandse verzet was er wel, maar kon niet zoveel in z’n eentje.
De helden van het Verzet worden hier belachelijk gemaakt.
Het waren er veel en ze konden veel.
Eigenlijk was het wachten op de Amerikanen. Gelukkig richtte die man met die snor en die stijve arm samen met Japan en Italië de As Van Het Kwaad op, had Japan de pech om wel de halve Amerikaanse vloot bij Pearl Harbor te bombarderen, maar niet de vliegdekschepen die toevallig ergens anders lagen en besloot Duitsland toen die Engelsen nog niet kapot waren tegelijkertijd nog even Rusland te veroveren. Nou: toen wilde Amerika wel. Sterker nog: er gebeurde iets wat niemand voor mogelijk hield. De Amerikanen en de Russen gingen samenwerken. Een paar jaar en één, twee atoombommen later was Nederland net als de rest van de wereld bevrijd!
Met andere woorden we hebben het allemaal weer aan de yanks te danken...geen woord over hoe de Engelsen in hun eentje Europa gered hebben tijdens de slag om Engeland, hoe zij dankzij Churchill alleen geen vrede met de Duitsers hebben gesloten en hoe er door de Engelsen en Russen al flink teruggevochten werd in Afrika, op zee, etc.
Dat allemaal voordat de yanks uberhaupt uit bed kwamen...om het maar eens oneerbiedig te zeggen.
En dan vergeten we ook nog even de Enigma die door de Britten gekraakt werd en de hele Duikboten oorlog won en dus aanvoerroutes veilig stelde en op hun manier ook weer de oorlog wonnen.
"Een volk dat voor tirannen zwicht zal meer dan lijf en goed verliezen... dan dooft het licht"
HM van Randwijk 1909-1966
marloes
Lid
Berichten: 963
Lid geworden op: 02 mei 2004, 21:58

Bericht door marloes »

barry schreef:
okke schreef:Duitsland had een goed getraind leger, wij hadden dienstplichtigen met een minimale training, voornamelijk met klapperpistooltjes op fietsen.
Haal dat voornamelijk met klappertjespistolen maar weg. Klappertjespistolen hadden we volgens mij namelijk helemaal niet :wink:.
gewoon; "oude wapens" of een ongemoderniseerd leger, we hadden gewoon niet zulke goede wapens als de moffen.
Onze luchtafweer daarintegen....dag luftwaffe!
"Een volk dat voor tirannen zwicht zal meer dan lijf en goed verliezen... dan dooft het licht"
HM van Randwijk 1909-1966
jacob
Lid
Berichten: 865
Lid geworden op: 29 feb 2004, 16:34

Bericht door jacob »

Dus met andere woorden....ik kan je geen lid maken van BNN ?..of zie ik dat verkeerd Marloes? :|
marloes
Lid
Berichten: 963
Lid geworden op: 02 mei 2004, 21:58

Bericht door marloes »

jacob schreef:Dus met andere woorden....ik kan je geen lid maken van BNN ?..of zie ik dat verkeerd Marloes? :|
tuurlijk kun je me overhalen...eerst website aanpassen, openlijke excuses, extra zendtijd voor historische wo2 educatie en dan nog een enveloppe met een dik bedrag om me om te koopen :lol:
"Een volk dat voor tirannen zwicht zal meer dan lijf en goed verliezen... dan dooft het licht"
HM van Randwijk 1909-1966
Gebruikersavatar
okke
Lid
Berichten: 3369
Lid geworden op: 25 feb 2003, 20:31
Locatie: Rosmalen
Gegeven: 3 keer

Bericht door okke »

marloes schreef:Quote okke:
In Nederland dachten veel mensen daar vreemd genoeg precies hetzelfde over. Joden pesten prima, maar doe het wel een beetje rustig en als je ze afvoert, dan liever niet waar de kinderen bij zijn.


Dat is dus niet waar, de meeste mensen vonden het wel erg, zelfs pro-duitse colloborators vonden de moffen te ver gaan.
Toen de joden een ster moesten dragen liet het nederlandse volk massaal zien dat ze dat erg vonden.
De SD schreef zelf in hun geheime rapporten dat het volk zwaar anti-Nationaal socialisme was, de behandeling van de joden afkeurden, pro-Engelsen was, etc.
De Duitse soldaten hoefden maar weinig op te treden tijdens razia's; de Nederlandse politie volgde trouw de opdrachten van haar nieuwe superieuren uit.
Best leuk dat de meeste mensen het wel erg vonden, maar dat neemt niet weg dat er geen grootschalig (passief) verzet is gepleegd tegen de Duitse overheerser. Mensen probeerden voornamelijk te zorgen dat hun eigen hachie niet te veel te lijden kreeg onder de bezetting; dat ze nog elke dag naar hun werk konden gaan en hun boter konden kopen.
"Dat 'dat' gezin in de straat Joods blijkt te zijn is erg vervelend voor hen. En toen ze naar Amsterdam moesten verhuizen was dat ook sneu voor ze. Er doen verhalen de ronde over het Getto. Blij dat wij daar niet heen hoeven. Verschrikkelijk!"
Ja; het klopt dat men het best erg vond. Even erg als al die toeschouwers die staan te kijken als iemand te water is geraakt.

Je kan best stoere en dappere verhalen vertellen over verzet in Nederland, maar feit blijft dat het overgrote merendeel van de Joodse bevolking zonder veel weerstand gedeporteerd is.
Marloes schreef:En dan vergeten we ook nog even de Enigma die door de Britten gekraakt werd en de hele Duikboten oorlog won en dus aanvoerroutes veilig stelde en op hun manier ook weer de oorlog wonnen.
De enigma werd gekraakt door de Polen.
Zelf Denken Samen Leven - Humanistisch Verbond
Gebruikersavatar
Dodo
Lid
Berichten: 6247
Lid geworden op: 20 jun 2004, 11:52
Locatie: Den Haag

Bericht door Dodo »

hehe grappig.

sukkels...
"However, the German infantry halted abruptly after finding and drinking a large cache of kirsch liquor in a garage along the route"
The Lorraine offensive 1944
Gebruikersavatar
Dodo
Lid
Berichten: 6247
Lid geworden op: 20 jun 2004, 11:52
Locatie: Den Haag

Bericht door Dodo »

Marloes schreef:
En dan vergeten we ook nog even de Enigma die door de Britten gekraakt werd en de hele Duikboten oorlog won en dus aanvoerroutes veilig stelde en op hun manier ook weer de oorlog wonnen.
De enigma werd gekraakt door de Polen.
1e versie, volgens mij met 3 schijven wel. Later kwam er inderdaad hulp van engeland. Ook pas nadat de oorlog begonnen was..
"However, the German infantry halted abruptly after finding and drinking a large cache of kirsch liquor in a garage along the route"
The Lorraine offensive 1944
Gebruikersavatar
robin.h
Lid
Berichten: 1877
Lid geworden op: 11 nov 2002, 17:23
Locatie: Maastricht
Contacteer:

Bericht door robin.h »

okke schreef:De enigma werd gekraakt door de Polen.
Deze werd toch echt gekraakt door de britten :? Ik heb daar de film "enigma" van gezien,en op discovery bevestige ze ook tot het door de britten is gekraakt.
Mijn nieuwe verzamelsite: " http://www.worldwar2collector.tk "
Plaats reactie