Laat BNN zien hoe 't moet & dan alsnog moven!

Over het hier en nu (nieuwsberichten, actualiteiten en dergelijke, in relatie met WOII)
Plaats reactie
Gebruikersavatar
okke
Lid
Berichten: 3369
Lid geworden op: 25 feb 2003, 20:31
Locatie: Rosmalen
Gegeven: 3 keer

Bericht door okke »

De enigma werd ook gekraakt door de Britten. De Polen hadden hem toen al gekraakt.
Zelf Denken Samen Leven - Humanistisch Verbond
Thomas
Lid
Berichten: 232
Lid geworden op: 02 nov 2003, 16:15

Bericht door Thomas »

Dit is de meest hilarische discussie in jaren. Tranen van het lachen. Eerst en vooral de tekst van BNN - ,,de waarheid komt uit een kindermond'' - en dan nog die schots en scheve replieken van "marloes", die hier komt doen alsof Nederland triomfantelijk de oorlog op z'n eentje won, doorspekt met "mof" hier en "mof" daar terwijl "de mof" haar soort een optater van jewelste verkocht in 1940 :lol: Duitse soldaten die zitten te wenen in een café omdat ze met niemand konden praten! :lol: De SS werd volgens haar genegeerd in Nederland maar Nederland leverde wel het grootste aantal West-Europese meldingen voor de Waffen-SS, om nog maar te zwijgen van de Germaansche-SS et al! :lol: Het volk was massaal anti-nazi! De NSB was de grootste collaborerende partij uit de oorlog :lol: De koningin werd gedwongen om de vluchten, ze wou helemaal niet, het was die dekselse kapitein, ze zat toevallig op dat schip en de goudvoorraad ook! :lol: :lol: :lol: En dan nog de onsterfelijke one-liner: ''De helden van het Verzet worden hier belachelijk gemaakt. Het waren er veel en ze konden veel.'' Het waren er veel en ze konden heel veel :lol: Verzet met een hoofdletter natuurlijk, en dan die kinderlijke pleister-op-de-wonde! _/-\o-
Gebruikersavatar
robin.h
Lid
Berichten: 1877
Lid geworden op: 11 nov 2002, 17:23
Locatie: Maastricht
Contacteer:

Bericht door robin.h »

Thomas schreef:Dit is de meest hilarische discussie in jaren. Tranen van het lachen. Eerst en vooral de tekst van BNN - ,,de waarheid komt uit een kindermond'' - en dan nog die schots en scheve replieken van "marloes", die hier komt doen alsof Nederland triomfantelijk de oorlog op z'n eentje won, doorspekt met "mof" hier en "mof" daar terwijl "de mof" haar soort een optater van jewelste verkocht in 1940 :lol: Duitse soldaten die zitten te wenen in een café omdat ze met niemand konden praten! :lol: De SS werd volgens haar genegeerd in Nederland maar Nederland leverde wel het grootste aantal West-Europese meldingen voor de Waffen-SS, om nog maar te zwijgen van de Germaansche-SS et al! :lol: Het volk was massaal anti-nazi! De NSB was de grootste collaborerende partij uit de oorlog :lol: De koningin werd gedwongen om de vluchten, ze wou helemaal niet, het was die dekselse kapitein, ze zat toevallig op dat schip en de goudvoorraad ook! :lol: :lol: :lol: En dan nog de onsterfelijke one-liner: ''De helden van het Verzet worden hier belachelijk gemaakt. Het waren er veel en ze konden veel.'' Het waren er veel en ze konden heel veel :lol: Verzet met een hoofdletter natuurlijk, en dan die kinderlijke pleister-op-de-wonde! _/-\o-
Als je het zo hilarisch vind,waarom reageer je er dan op? Dit heeft helemaal niks met de discussie te maken,maar meer een aanval op Marloes,die haar mening geeft. :|
Mijn nieuwe verzamelsite: " http://www.worldwar2collector.tk "
marloes
Lid
Berichten: 963
Lid geworden op: 02 mei 2004, 21:58

Bericht door marloes »

okke schreef:
marloes schreef:Quote okke:
In Nederland dachten veel mensen daar vreemd genoeg precies hetzelfde over. Joden pesten prima, maar doe het wel een beetje rustig en als je ze afvoert, dan liever niet waar de kinderen bij zijn.


Dat is dus niet waar, de meeste mensen vonden het wel erg, zelfs pro-duitse colloborators vonden de moffen te ver gaan.
Toen de joden een ster moesten dragen liet het nederlandse volk massaal zien dat ze dat erg vonden.
De SD schreef zelf in hun geheime rapporten dat het volk zwaar anti-Nationaal socialisme was, de behandeling van de joden afkeurden, pro-Engelsen was, etc.
De Duitse soldaten hoefden maar weinig op te treden tijdens razia's; de Nederlandse politie volgde trouw de opdrachten van haar nieuwe superieuren uit.
Ja inderdaad, veel agenten deden wat hen gezecht werd, veel deden ook goede dingen.
Maar neemt niet weg dat het Volk het allemaal niet erg vonden, en daar gaat het tenslotte om in het verhaal.
Niet wat men deed maar wat men er van dacht, volgens het stuk vonden we het allemaal wel best.

Best leuk dat de meeste mensen het wel erg vonden, maar dat neemt niet weg dat er geen grootschalig (passief) verzet is gepleegd tegen de Duitse overheerser.
En dat ligt dus maar net aan je definitie van verzet, tel je ook het dragen van anti-Duitsche speldjes mee, het rondbrengen van ondergrondse krantjes, papier stelen voor de goede drukker, briefjes aan de SD verdonkeremanen, naar de BBC luisteren, telefoondraad doorknippen, banden lek steken van duitse autos, oogje toeknijpen als je wist dat de buren iets deden wat niet mocht?
Denk eraan dat het lezen van een ondergronds krantje ook een vorm van verzet is, en geen land had zoveel ondergrondse krantjes dan Nederland.
Als je kijkt naar de omstandigheden in Nederland vind ik dat er wel veel verzet was, vooral als je ziet hoe moeilijk het was hier iets aan te vangen.
En ook valt het nauwelijks te zeggen hoe veel verzet er was, een groot deel zal altijd verborgen blijven.
Mensen probeerden voornamelijk te zorgen dat hun eigen hachie niet te veel te lijden kreeg onder de bezetting; dat ze nog elke dag naar hun werk konden gaan en hun boter konden kopen.
De meeste mensen hadden geen keuze en daarnaast deden veel mensen toch iets stiekems erbij, gewoon die huismoeders en kantoormedewerkers, op kantoor vertellen wat de BBC zij, een stempeltje "lenen", etc.
Natuurlijk deed het grootste gedeelte niets tot weinig, maar dat was overal zo.
In het stukje gaat het er echter om wat de Nederlanders vonden, niet wat ze deden.
"Dat 'dat' gezin in de straat Joods blijkt te zijn is erg vervelend voor hen. En toen ze naar Amsterdam moesten verhuizen was dat ook sneu voor ze. Er doen verhalen de ronde over het Getto. Blij dat wij daar niet heen hoeven. Verschrikkelijk!"
Ja; het klopt dat men het best erg vond. Even erg als al die toeschouwers die staan te kijken als iemand te water is geraakt.
Als iemand in het water valt kun je makkelijk helpen indien je kunt zwemmen.
Het Nederlandse volk kon gewoon vrij weinig beginnen, vooral in de eerste jaren.
Het volk kon eigenlijk niet zwemmen dus.
En het ging om meer dan dat ze moesten verhuizen, de meeste mensen vooral in de grote steden zagen hoe joden mishandeld werden en soms gewoon in het openbaar vermoord, en die verhalen gingen al snel rond tot in de provincie toe.
Wat er precies in de kampen in het oosten gebeurde was voor de massa onbekend maar zij die ontsnapten uit oa westerbork vertelde wel al verhalen en veel mensen geloofden die.
De meeste Hollanders voelden zich machteloos en konden niet helpen ook al zouden ze in principe best willen.
Natuurlijk deden de meesten niets, veel konden niet en veel durfden niet.
Maar zouden wij anders reageren?
Zelfs nu we weten over het oosten?
Zouden wij ons leven en misschien dat van onze kinderen riskeren voor mensen die we misschien niet eens zo heel goed kenden?
Trouwens ik weet niet hoe het met jou is maar in mijn huis kan misschien 1 iemand zich verstoppen, en persoonlijk ken ik niemand waarvan ik weet dat ze joods zijn en die mij als eerste keuze zouden nemen om bij onder te duiken.
Je kan best stoere en dappere verhalen vertellen over verzet in Nederland
Ja dat heeft het verzet verdiend.
maar feit blijft dat het overgrote merendeel van de Joodse bevolking zonder veel weerstand gedeporteerd is.
Maar dat is toch allemaal logisch?
Dat kun je weinig mensen echt kwalijk nemen en daarnaast gaat het daar niet over in het verhaal van BNN.
De joden zijn massaal gedeporteert om zoveel verschillende redenen, echt niet alleen omdat ons volk zo laf was of ons verzet niets voorstelde.

Marloes schreef:En dan vergeten we ook nog even de Enigma die door de Britten gekraakt werd en de hele Duikboten oorlog won en dus aanvoerroutes veilig stelde en op hun manier ook weer de oorlog wonnen.
De enigma werd gekraakt door de Polen.
De enigma is verschillende malen gekraakt, een van de eerste versies werd voor een deel door de Polen gekraakt.
Ze konden enkele berichten zo ontcijferen maar het was niet genoeg om de hele enigma te kraken.
De Britten op Bletchlypark kraakten de Enigma compleet en ook de latere versies, vooral dankzij het werk van Alan Turing.
"Een volk dat voor tirannen zwicht zal meer dan lijf en goed verliezen... dan dooft het licht"
HM van Randwijk 1909-1966
Thomas
Lid
Berichten: 232
Lid geworden op: 02 nov 2003, 16:15

Bericht door Thomas »

robin.h schreef:Als je het zo hilarisch vind,waarom reageer je er dan op?
Omdat het grappig is. Ik wil trouwens graag de verhalen van "marloes" horen over "Duitse soldaten die zitten te wenen in een café" :lol:
Dit heeft helemaal niks met de discussie te maken,
Toch wel, lees m'n posting en je zal zien dat ik toch een paar vragen stel bij de overenthousiaste beweringen van "marloes".
maar meer een aanval op Marloes,die haar mening geeft. :|
Ah, ik ben blij dat je dat woord gebruikt; mening. Het is op zich een interessante discussie (BNN wil duidelijk provoceren zoals altijd) maar bij sommige overtrokken oer-patriotische benaderingen stel ik me wel vragen.
Die andere Timo
Lid
Berichten: 1176
Lid geworden op: 22 jun 2004, 11:40

Bericht door Die andere Timo »

Thomas te voeten uit. Iemand op dit toontje aanvallen, mensen die zijn liefde voor de SS, collaboratie en rechts niet delen op een sarcastische toon belachelijk maken, terwijl hij de enige is die hierom kan lachen. Misselijk mannetje.
En Vincent zag het koren
En Einstein het getal
En Zappelin de zappelin
En Johan zag de bal
marloes
Lid
Berichten: 963
Lid geworden op: 02 mei 2004, 21:58

Bericht door marloes »

Thomas schreef:Dit is de meest hilarische discussie in jaren. Tranen van het lachen. Eerst en vooral de tekst van BNN - ,,de waarheid komt uit een kindermond'' - en dan nog die schots en scheve replieken van "marloes"
Wat is er schots en scheef aan dan?
die hier komt doen alsof Nederland triomfantelijk de oorlog op z'n eentje won
En waar zei ik dat?
doorspekt met "mof" hier en "mof" daar terwijl "de mof" haar soort een optater van jewelste verkocht in 1940 :lol:
Ja de moffen waren er nou eenmaal bij betrokken dus dan is het niet vreemd dat ze in het verhaal voorkomen toch?
IK was trouwens nog niet geboren in 1940 dus mij hebben ze nooit een optater verkocht.
Nederland inderdaad wel.
Duitse soldaten die zitten te wenen in een café omdat ze met niemand konden praten! :lol:
Ik vind dat eigenlijk best zielig voor zo'n mof.
De SS werd volgens haar genegeerd in Nederland maar Nederland leverde wel het grootste aantal West-Europese meldingen voor de Waffen-SS, om nog maar te zwijgen van de Germaansche-SS et al! :lol:
En dat gaat niet samen??
Ik heb uit de mond van een Duitse veteraan gehoord dat hij het in Nederland vreselijk vond omdat hij genegeerd werd door de mensen, behalve door het NSB gespuis waar veel moffen op neer keken en door de vrouwen in bepaalde buurten.
Dat geld voor heel veel Duitsers in Nederland.
Het volk was massaal anti-nazi! De NSB was de grootste collaborerende partij uit de oorlog :lol:
In heeeel bezet Europa?
Zo das groot.
En toch als je de collectie oorlogsdagboeken uit het NIOD leest is praktisch iedereen anti-nazi.
De SD rapporten schrijven ook meerdere malen over het falen van de nazificatie van het Nederlandsche volk.
De koningin werd gedwongen om de vluchten, ze wou helemaal niet, het was die dekselse kapitein, ze zat toevallig op dat schip en de goudvoorraad ook! :lol: :lol: :lol:
En toch komt dit naar voren als je de rapporten leest die er toen en na de oorlog over geschreven zijn door de Nederlanders maar ook de Britten.
Lees er eens iets over.
Wihelmina vertrekt onopvallend in de ochtend van 13 mei. Zij laat zich naar Hoek van Holland rijden en gaat daar aan boord van de Britse destroyer Hereward. Er wordt in eerste instantie koers gezet naar Vlissingen, maar dat plan blijkt niet haalbaar. De Zeeuwse wateren liggen vol mijnen en in Zeeuws-Vlaanderen zal Wilhelmina niet veel meer kunnen uitrichten dan het restant van het Nederlandse leger aanmoedigen. De commandant van de Hereward maakt duidelijk dat naar Zeeland varen 'onder deze omstandigheden' niet mogelijk is. Wilhelmina moet de moeilijke positie waarin zij verkeert onder de ogen zien. Wilhelmina ziet in dat zij er verstandiger aan doet naar het vrije Engeland te gaan. [/quote]
En dan nog de onsterfelijke one-liner: ''De helden van het Verzet worden hier belachelijk gemaakt. Het waren er veel en ze konden veel.'' Het waren er veel en ze konden heel veel :lol: Verzet met een hoofdletter natuurlijk, en dan die kinderlijke pleister-op-de-wonde! _/-\o-
Over kinderlijk gesproken....
"Een volk dat voor tirannen zwicht zal meer dan lijf en goed verliezen... dan dooft het licht"
HM van Randwijk 1909-1966
Thomas
Lid
Berichten: 232
Lid geworden op: 02 nov 2003, 16:15

Bericht door Thomas »

Die andere Timo schreef:Thomas te voeten uit. Iemand op dit toontje aanvallen, mensen die zijn liefde voor de SS, collaboratie en rechts niet delen op een sarcastische toon belachelijk maken, terwijl hij de enige is die hierom kan lachen. Misselijk mannetje.
De enige 'misselijke' dingen, als we het al zo mogen noemen, die ik hier lees zijn de overdreven ultra-vaderlandslievende beweringen van Marloes, die in mijn oren érg grappig overkomen en bovendien geen raking met de werkelijkheid hebben. Kan jij me ergens een verhaal of een document tonen van "Duitse soldaten die zitten te wenen in een café omdat ze met niemand konden praten"? :| En Wilhelmina werd gekidnapt door de kapitein? De SS werd straal genegeerd, zogezegd, en dat terwijl Nederland juist een enorme piek vertoond in meldingen voor de SS. Dat zijn allemaal dingen die "marloes" vergeet of blijkbaar niet wil weten in haar ultra-emotionele roes.
marloes
Lid
Berichten: 963
Lid geworden op: 02 mei 2004, 21:58

Bericht door marloes »

Thomas schreef:
robin.h schreef:Als je het zo hilarisch vind,waarom reageer je er dan op?
Omdat het grappig is. Ik wil trouwens graag de verhalen van "marloes" horen over "Duitse soldaten die zitten te wenen in een café" :lol:
Eh...die heb je toch net gehoord?
Dit heeft helemaal niks met de discussie te maken,
Toch wel, lees m'n posting en je zal zien dat ik toch een paar vragen stel bij de overenthousiaste beweringen van "marloes".[/quote]

Vragen?
maar meer een aanval op Marloes,die haar mening geeft. :|
Ah, ik ben blij dat je dat woord gebruikt; mening. Het is op zich een interessante discussie (BNN wil duidelijk provoceren zoals altijd) maar bij sommige overtrokken oer-patriotische benaderingen stel ik me wel vragen.[/quote][/quote]

Hahaha ik oer patriotisch :lol:
"Een volk dat voor tirannen zwicht zal meer dan lijf en goed verliezen... dan dooft het licht"
HM van Randwijk 1909-1966
marloes
Lid
Berichten: 963
Lid geworden op: 02 mei 2004, 21:58

Bericht door marloes »

Die andere Timo schreef:Thomas te voeten uit. Iemand op dit toontje aanvallen, mensen die zijn liefde voor de SS, collaboratie en rechts niet delen op een sarcastische toon belachelijk maken, terwijl hij de enige is die hierom kan lachen. Misselijk mannetje.
Oh is hij er zoo eentje...
"Een volk dat voor tirannen zwicht zal meer dan lijf en goed verliezen... dan dooft het licht"
HM van Randwijk 1909-1966
KevinP
Lid
Berichten: 1152
Lid geworden op: 17 jan 2004, 12:09
Locatie: Nederland
Contacteer:

Bericht door KevinP »

Thomas, je doet eigenlijk precies hetzelfde als waarvan je Marloes beschuldigt alleen keer jij het verhaal om en was Nederland in jouw ogen pro Nazi...
"Frisch auf mein Volk, die Flammenzeichen rauchen!"
Unser Volk steht im Aufbruch gegen die Verknechtung Europas durch den Nationalsozialismus, im neuen gläubigen Durchbruch von Freiheit und Ehre.
jacob
Lid
Berichten: 865
Lid geworden op: 29 feb 2004, 16:34

Bericht door jacob »

terwijl "de mof" haar soort een optater van jewelste verkocht in 1940
Jongheer Thomas?..wat bedoel je precies met bovenstaande zinsdeel?.......vooral de woorden "haar soort"
marloes
Lid
Berichten: 963
Lid geworden op: 02 mei 2004, 21:58

Bericht door marloes »

Thomas schreef:
Die andere Timo schreef:Thomas te voeten uit. Iemand op dit toontje aanvallen, mensen die zijn liefde voor de SS, collaboratie en rechts niet delen op een sarcastische toon belachelijk maken, terwijl hij de enige is die hierom kan lachen. Misselijk mannetje.
De enige 'misselijke' dingen, als we het al zo mogen noemen, die ik hier lees zijn de overdreven ultra-vaderlandslievende beweringen van Marloes,
Ja maar ipv kinderachtig sarcastisch een beetje staan grinniken en zeiken kun je dan ook gewoon volwassen reageren en komen met tegenargumenten, feiten en dat soort grappige dingen.
die in mijn oren érg grappig overkomen en bovendien geen raking met de werkelijkheid hebben.
Kom dan met tegenargumenten of zo.
Kan jij me ergens een verhaal of een document tonen van "Duitse soldaten die zitten te wenen in een café omdat ze met niemand konden praten"? :|
Denk je dat ik het een beetje verzin?
Ik heb dit uit de eerste hand, een getuigeverslag, iemand die daarbij was.
En daarbij heb ik meerdere malen gelezen en gehoord dat soldaten hier voelde dat ze genegeerd werden.
En Wilhelmina werd gekidnapt door de kapitein?
Welke versie ken jij dan?
En waar staat die dan?
De SS werd straal genegeerd, zogezegd, en dat terwijl Nederland juist een enorme piek vertoond in meldingen voor de SS.
Maar dat gaat toch samen?
Ja veel mensen gingen bij de SS maar de SS (Onder andere, het ging vooral over de mof in het algemeen) werd behoorlijk genegeerd ja.
Dat zijn allemaal dingen die "marloes" vergeet of blijkbaar niet wil weten in haar ultra-emotionele roes.
Goh, is dat het.
"Een volk dat voor tirannen zwicht zal meer dan lijf en goed verliezen... dan dooft het licht"
HM van Randwijk 1909-1966
Gebruikersavatar
Tim
Lid
Berichten: 1966
Lid geworden op: 02 nov 2002, 13:47
Locatie: Gent
Contacteer:

Bericht door Tim »

Thomas reageert misschien op niet zo'n correcte manier maar ik vind toch ook dat Marloes hier een beetje te ver in gaat, er kan precies niks negatiefs gezegd worden over Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog ? Waarom moet het hele verleden goedgepraat worden ? De cijfers over bvb verzet, collaboratie en jodenvervolging bewijzen toch dat er heel wat dingen fout gegaan zijn in Nederland ?
marloes
Lid
Berichten: 963
Lid geworden op: 02 mei 2004, 21:58

Bericht door marloes »

KevinP schreef:Thomas, je doet eigenlijk precies hetzelfde als waarvan je Marloes beschuldigt alleen keer jij het verhaal om en was Nederland in jouw ogen pro Nazi...
Het is heel simpel; BNN net als veel historici uit de jaren 70 en 80 kijken over-critish naar de nederlandse houding tijdens de oorlog.
Pas recent kijkt men weer wat eerlijker naar die periode en blijkt dat we helemaal zo slecht nog niet waren.
En als iemand zegt; het verzet was niets, en ik dan zeg; ze waren wel wat.
Tja dan ben je opeens ultra nationalistisch patriotisch en weet ik veel wat nog meer.
"Een volk dat voor tirannen zwicht zal meer dan lijf en goed verliezen... dan dooft het licht"
HM van Randwijk 1909-1966
Plaats reactie