'Verzet bracht Jan Campert om'

Over het hier en nu (nieuwsberichten, actualiteiten en dergelijke, in relatie met WOII)
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Sjoerd
Lid
Berichten: 3362
Lid geworden op: 28 nov 2002, 11:28
Locatie: Dronten (Flevoland)

'Verzet bracht Jan Campert om'

Bericht door Sjoerd »

De bekende dichter Jan Campert is in concentratiekamp Neuengamme vermoord door zijn Nederlandse medegevangen wie hij zou hebben verraden. Dat meldt prominent verzetsman Gerrit Kleinveld in een interview in NRC Handelsblad. Het verhaal hoorde Kleinveld al jaren terug van Camperts barakgenoten en met name van Jan van Bork die blokoudste was van de barak waar Campert woonde.

Het NIOD en biograaf H. Renders spreken het verhaal niet tegen en noemen het "aannemelijk". "We weten het niet zeker. Het is van horen zeggen, maar het verhaal is zeker geloofwaardig. Kleinveld krijgt het voordeel van de twijfel", aldus een woordvoerder van het NIOD.

Men ging er voorheen vanuit dat Campert, vader van Remco Campert, stierf aan ziekte danwel uitputting. Campert werd een bekend verzetsheld met het schrijven van het beroemde gedicht 'De achttien dooden' over de fusillade van drie Februaristakers en vijftien leden van het Geuzenverzet in 1941.

Volgens het NIOD kwamen praktijken als deze in concentratiekampen vaker voor. Het is algemeen bekend dat de gevangenen elkaar in concentratiekampen naar het leven stonden.

In 1943 wist Gerrit Kleinveld ternauwernood te ontsnappen aan de dood door het zwaar bewaakte cellencomplex van Kamp Amersfoort te ontvluchten waar een executie op hem wachtte. Zijn verhaal werd in 1992 verfilmd in De Bunker. Kleinveld is ernstig ziek.

(Bron: http://frontpage.fok.nl/nieuws/51427 )
'The past is a source of knowledge, and the future is a source of hope. Love of the past implies faith in the future. '
Stephen E. Ambrose
eagle
Lid
Berichten: 122
Lid geworden op: 17 dec 2004, 15:26

Bericht door eagle »

het gedicht "De achttien dooden"is van hem en dient al jaren als symbool bij de herdenking van de februaristaking. Moet dit gedicht nu geschrapt worden omdat de dichter toch "een beetje fout" was in de oorlog?
Mijn standpunt is dat dit niet hoeft. Er zijn in de kunst meer voorbeelden van kunstuitingen die bijzonder indrukwekkend zijn en waarbij de maker een omstreden achtergrond heeft.
En misschien is de gehele gebeurtenis weer een voorbeeld dat de grens tussen "goed" en "fout" in de oorlog niet zo heel eenvoudig te trekken is.
Gebruikersavatar
Roel R.
Lid
Berichten: 5675
Lid geworden op: 21 sep 2003, 01:50
Contacteer:

Bericht door Roel R. »

Afbeelding
Plaats reactie