Wiesenthal Centrum wil geld voor opsporing Heim

Over het hier en nu (nieuwsberichten, actualiteiten en dergelijke, in relatie met WOII)
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Roel R.
Lid
Berichten: 5675
Lid geworden op: 21 sep 2003, 01:50
Contacteer:

Wiesenthal Centrum wil geld voor opsporing Heim

Bericht door Roel R. »

08/09

Het Simon Wiesenthal Centrum in Wenen heeft de Oostenrijkse regering gevraagd een beloning uit te loven voor de opsporing van de al decennia voortvluchtige nazi-arts Aribert Heim.
De 91-jarige Heim is door de Duitse justitie aangeklaagd wegens moord op honderden joden in concentratiekampen tijdens de Tweede Wereldoorlog. De Duitse justitie heeft een beloning 130.000 euro uitgeloofd voor informatie die leidt tot zijn arrestatie en het Wiesenthal Centrum wil dat de Oostenrijkse regering dat bedrag verdubbelt. Heim is al sinds 1962 op de vlucht.

Vorige week riep het Wiesenthal Centrum de Oostenrijkse regering op Heim zijn doctorstitel te ontnemen die hij in 1940 behaalde aan de Universiteit van Wenen. Tijdens de oorlog was hij als arts actief in verscheidene kampen. Volgens overlevenden zou hij zich schuldig hebben gemaakt aan wrede experimenten op duizenden gevangenen.


Gazet van Antwerpen
Laatst gewijzigd door Roel R. op 08 sep 2005, 22:52, 1 keer totaal gewijzigd.
Gebruikersavatar
Dodo
Lid
Berichten: 6247
Lid geworden op: 20 jun 2004, 11:52
Locatie: Den Haag

Bericht door Dodo »

Heeft hij nog steeds de doctor's titel?
Wat hij heeft gedaan was een beetje in strijd met de Eed van Hippocrates toch..
"However, the German infantry halted abruptly after finding and drinking a large cache of kirsch liquor in a garage along the route"
The Lorraine offensive 1944
Gebruikersavatar
wittmann
Lid
Berichten: 1451
Lid geworden op: 20 okt 2004, 17:11

Bericht door wittmann »

hoe weten ze nou of hij nog leeft??
Gebruikersavatar
Roel R.
Lid
Berichten: 5675
Lid geworden op: 21 sep 2003, 01:50
Contacteer:

Bericht door Roel R. »

Meer info en foto's:

http://www.polizei-bw.de/fahndung/wante ... g_heim.htm
http://news.monstersandcritics.com/euro ... ibert_Heim

Ze weten dat hij leeft door het vinden van recente bankdocumenten van hem.
Cor
Lid
Berichten: 99
Lid geworden op: 17 jun 2005, 12:17

Bericht door Cor »

Wel knap dat ie nog steeds niet is gepakt of gesnapt ergens.
Gebruikersavatar
lexiebabe
Lid
Berichten: 287
Lid geworden op: 08 okt 2003, 13:59
Locatie: Alkmaar

Bericht door lexiebabe »

[quote]Wel knap dat ie nog steeds niet is gepakt of gesnapt ergens./quote]

Valt wel mee. De prioriteit, zeker van de Duitse justitie (maar ook de Nederlandse!) ligt heus niet bij oorlogsmisdaden. In Duitsland is er wel een apart bureau voor, maar die krijgen al jaren te weinig geld en spullen. Deze afdeling bestaat uit ongeveer drie mensen. En die hebben werk zat.

Het valt me wel op dat als er weer een oorlogsmisdadiger werd opgepakt, dat vaak pas gebeurde nadat een journalist een hele hoop stampij had gemaakt. Of ligt dat aan mij?
Gebruikersavatar
Verschaeve
Lid
Berichten: 90
Lid geworden op: 24 dec 2005, 00:03
Locatie: Sollbad-Hall & Nikolaiken i.O.

INteressant

Bericht door Verschaeve »

Ik vind het vooral interessant. Dát zo iemand - afgezien van zijn gruwelijkheden - nog leeft en op zijn verleden van 1940-1945 wordt aangesproken moet op zich al historisch geïnteresseerden bevallen.

Ik vind het echt bijzonder, dat zo iemand nog leeft, en hoe serieus er na 60 jaar nog mee om wordt gegaan (overigens geheel terecht waarschijnlijk).

Gruwelijkheden zijn overigens niet iets van 60 jaar geleden, de huidige medische wereld etc. in veel landen is veel gruwelijker, denk aan de orgaanhandel waarbij mensen worden vermoord, aan fenomenen als abortus, euthanasie (in gevallen van geestelijk gehandicapte kinderen bijv., ook nu weer zestig jaar na het nazi-euthanasieprogram), wegkwijnende bejaarden in verzorgingshuizen, miljoenen hongerdoden in Soedan door toedoen van moslimmilities en de Soedanese regering, honderdduizenden doden in China door regeringsterreur, uitbuiting, opsluiting, foltering en agressie in Iran, Israël, Saoedi-Arabië, Libië, Irak.

Mijn geschiedenisleraar zei altijd: "Wij kijken naar het verleden ter verbetering van het heden." Veel hebben we nog niet geleerd.

En onethische, ja bloederige, artsen bestaan ook vandaag de dag nog. En behandelen letterlijk DOODleuk verder. Waarschijnlijk had Heim naast zijn kampwerkzaamheden ook een reguliere praktijk voor de "Herrenrasse"-patiënten. Zo werkt het.

Het is helemaal niet nodig om zoals het Simon Wiesenthal Centre in andere werelddelen te gaan jagen op dergelijke mensen. Ze zitten bij wijze van spreke bij eenieder van ons in de achtertuin.
«Vlaanderens schoonste uur heeft geslagen» - Onderpastoor en dichter Cyriel Verschaeve, West-Vlaanderen, 1940. Een Romanticus, gevangen door de geschiedenis.
Plaats reactie