Pagina 1 van 1

'Hier sneuvelde mijn broer'

Geplaatst: 10 sep 2005, 12:46
door Nick

Gepubliceerd op: 6 september 2005

Door Paul de Schipper

HANK – In de Oranjepolder bij Hank is gisteren officieel de berging begonnen van de Halifax LV 905. De bommenwerper werd in de Tweede Wereldoorlog neergeschoten door de Duitsers.

Een witte helm rustend op een schop aan de rand van een ondiep uitgegraven kuil. Het lijkt op een monument bij een groeve. Dat is het ook. Dit stuk zonovergoten akkerland in de polders bij Hank is het graf van vijf geallieerde vliegers.

"Hier sneuvelde mijn broer", zegt Roy Peterson (6 en wijst naar de graanstoppels aan zijn voeten. Daar onder de grond moeten de stukken van de neergeschoten Halifax bommenwerper liggen. En de stoffelijke resten van vijf bemanningsleden. De vraag is of de aarde ze na eenenzestig jaar prijs wil geven.

De berging in de Oranjepolder bij Hank is gisteren officieel begonnen. Voorzichtig officieel, want veel ceremonie wilde de gemeente Werkendam er niet van maken. Een kort woordje van burgemeester Henk Hellegers. Dat was alles.

Vermiste vliegers

Hellegers sprak van ‘een moment waar velen naar uitgezien hebben’. Hij vertelde hoe nabestaanden de gemeente Werkendam hadden benaderd met het verzoek om de vermiste vliegers alsnog te bergen: "De eerste plannen dateren al van jaren geleden. Nu zijn we zover. Het is geen moment voor ceremonies. We doen dit in volledige sereniteit. Uit respect voor de nabestaanden, uit respect voor de gevallenen. We hopen hun stoffelijke overschotten te vinden. Voor het bergingswerk denken we vier tot vijf weken nodig te hebben. Publiek en pers zijn welkom op gepaste momenten." Roy Peterson verstond het niet maar stond toch goedkeurend knikkend te luisteren. Samen met de bergers van de Koninklijke Luchtmacht, met mensen van de Britse ambassade en met andere genodigden. Even later liep hij weer tussen de graanstoppels.

Roy was vijf jaar toen de telegrambesteller voor het eerst aan de deur kwam: "Mijn broer Lawrence vocht als piloot in Noord-Afrika. Ze schoten hem aan stukken tijdens de slag om El Alamein. Nooit meer iets van gevonden. Toen de besteller twee jaar later, in 1944, weer over het tuinpad naar de voordeur kwam, werd mijn moeder hysterisch. Dit keer was het voor Sidney. Neergeschoten boven Hank in Zuid-Nederland. Daarom ben ik hier."

Geen dag is de Tweede Wereldoorlog uit de gedachten van deze bejaarde Canadees. "Zelfs als ik mijn zoons roep, denk ik er aan. Ze zijn vernoemd naar mijn gevallen broers."

Roy’s moeder offerde twee van haar vijf zoons op aan de bevrijding van Europa. Peterson: "Dat is al wat ik hoop. Dat mijn broer Sidney hier gevonden wordt. Ik heb twee broers zonder fatsoenlijk graf. Ik hoop dat Sidney eindelijk een laatste rustplaats krijgt."

Met Peterson is ook een andere nabestaande aanwezig, Michael Leblanc (57), ook een Canadees: "Mijn vader gaf me ooit een doos brieven van mijn gesneuvelde oom Thomas. Hij was staartschutter in de LV 905. Daarom ben ik hier."

De bergingsoperatie in de polder bij Hank vindt in alle beslotenheid plaats. De locatie is kijkdicht afgezet. Voor het publiek zijn er wekelijks op dinsdag en donderdag kijkdagen van 16.00 tot 18.00 uur.

Bron: BN/De Stem