Sophie Scholl: Individu in opstand tegen regime
Geplaatst: 17 sep 2005, 17:49
Gepubliceerd op: 14 september 2005
Door FRANÇOIS STIENEN
Op basis waarvan zij meent zich tegen de nazi - wetten te kunnen verzetten, vraagt de geharde Gestapo - ondervrager haar. "Ik volg mijn geweten", antwoordt de jonge studente Sophie Scholl zelfverzekerd. Het intrigerende verhoor vormt het hart van een aangrijpende film over een van de weinige Duitse verzetshelden uit de Tweede Wereldoorlog.
Sophie Scholl? Het is niet een naam die bekend in de oren klinkt. Toch vormde deze 21-jarige Duitse, samen met haar broer en nog een aantal andere studenten, de harde kern van een verzetsgroep luisterend naar de naam Die Weisse Rose. Hun verzet was geweldloos. Ze schreven kritische pamfletten en brieven die ze op de universiteit, in telefooncellen of via de post verspreidden.
De nazi's waren er in hun nadagen niet blij mee dat zelfs hun eigen volk niet meer in de zaak geloofde. Sophie, haar broer Hans en Christoph Probst werden op 18 februari 1943 opgepakt, meteen in een showproces berecht en dezelfde dag nog onthoofd.
Midden jaren tachtig stond deze verzetsgroep al aan de basis van een tweetal films. Regisseur Marc Rothemund en scenarist Fred Breinersdorfer kozen voor een benadering waarin vrijwel alle aandacht uitgaat naar de persoon van Sophie Scholl. Vlak nadat ze gearresteerd is blikt ze nog een keer omhoog naar de vrije hemel en snuift ze nog een keer de zuivere lucht op. Eenmaal in haar cel mijmert ze poëtisch-dromerig over de laatste vakantie met haar geliefde. Het zijn mooi in beeld gebrachte, intense momenten van een naar een noodlottig einde afdrijvend leven.
Hoofdrolspeelster Julia Jentsch zet Sophie Scholl gevoelvol neer als een jonge vrouw met pit, die koelbloedig haar nazi-opponent afbluft, maar tegelijkertijd kwetsbaar en gevoelig is. Eigenlijk een alledaags meisje, dat op een verkeerd moment in de de geschiedenis haar stem verheft en de strijd aanbindt met een onderdrukkend en extreem gewelddadig bewind.
Jentsch komt uit het theater maar is, zeker sinds haar glansrol in The educators, een veelgevraagde filmactrice. Op de afgelopen Berlinale won ze voor Sophie Scholl de Zilveren Beer.
Het verhaal van Sophie Scholl is, zowel visueel als inhoudelijk, duidelijk neergezet tegen de achtergrond van de nazitijd. Toch overstijgt de film deze overbekende tijd en omstandigheden. De persoon van Sophie Scholl staat symbool voor ieder individu dat in opstand komt tegen een regime dat steunt op geweld en leugens, en dat wetten instelt die de staat meer tot nut zijn dan het individu. Het begint in bepaalde westerse landen weer duidelijk die kant op te gaan, dus Sophie Scholls geval wordt ineens weer aardig actueel.
Film: Sophie Scholl. Regie: Marc Rothemund. Met: Julia Jentsch, Alexander Held en Fabian Hinrichs. Te zien in: Arnhem, Nijmegen, Wageningen. Zie: http://www.sophiescholl.nl.
Bron: De Gelderlander