Amerika in WoII

Algemene vragen over de Tweede Wereldoorlog; ook bedoeld voor ongeregistreerde forumbezoekers.
Plaats reactie
*Annemiek*

Amerika in WoII

Bericht door *Annemiek* »

Beste mensen.

Ik heb een paar vragen en k hoop dat jullie me kunnen helpem met antwoorden. Ik ben een werkstuk aan het maken over Amerika in de 2de wereld oorlog. Alleen kan ik hier op het internet alleen maar dingen vinden over de aanval op pearl harbor ik schiet hier dus niet veel mee op. daarom wou ik vragen of jullie antwoorden konden geven op de vokgende vragen:of evt sites waar ik goede informatie kan vinden:
4. Waarom werd Amerika in WO11 betrokken?
5. Aan welke kant stond Amerika en waarom?
6. Wat als Amerika aan de kant van Duitsland stond?
7. wat was de rol van de Amerikanen in WOII?
Gebruikersavatar
rutger
Lid
Berichten: 1081
Lid geworden op: 25 apr 2006, 18:43

Bericht door rutger »

Even voor de duidelijkheid.
Wij zijn geen helpdesk en ook geen vraag- en antwoordlijn.
Blijkbaar zijn hier af en toe nog steeds misverstanden over.

De moderators en experst van dit forum zijn allemaal vrijwilligers.
Houd dat in gedachten.
Wij doen het graag, maar houd het ook leuk voor ons.

De bedoeling van dit forum is om op een open wijze de discussie aan te gaan over onderwerpen die betrekking heeben op de Tweede Wereldoorlog.
In dit forum-onderdeel kan dat aan de hand van vragen.
De discussie wordt ook in dit forum gehouden, het heeft dus geen zin om een vraag neer te zetten met aan het einde "Mail het antwoord naar email@emailadres.com"
De moderators en staff van dit forum zullen zulke het bericht zelfs zoveel mogelijk aanpassen en het emailadres weghalen.

Het is natuurlijk wel de bedoeling dat je jezelf al een beetje in de materie hebt verdiept.
Een vraag als "Geef ons gegevens over de Tweede Wereldoorlog" zal worden genegeerd, gesloten en verwijderd.

Ten eerste is het geen vraag, maar een bevel.
Daar houden wij niet zo van.

Ten tweede is het veels te algemeen.
Ik kan mij daarnaast niet aan de indruk ontrekken dat je dan zelf geen enkele moeite hebt gedaan.
Probeer eens eerst zelf informatie te zoeken in een bibliotheek of via een zoekmachine op het internet zoals http://www.google.nl
Als je daar wat hebt gevonden, willen wij graag onze visie met jullie delen.
Natuurlijk lezen we dan ook graag tot welke conclusies jullie zijn gekomen.

Voor een kant en klaar werkstuk moet je hier ook niet wezen.
Dan kan je beter naar Scholieren.com gaan met hun werkstukken-onderdeel.
Aan de hand van de gevens die je daar vind, willen wij overigens graag dieper op de materie in gaan hoor, geen probleem.

Voorbeeld
Een vraag als "Wie deden er mee aan de tweede oorlog" zal worden genegeerd.
Waarschijnlijk krijg je zelfs een bot antwoord als "Ga naar een bibliotheek", "Pak een atlas" of iets dergelijks.

Een vraag als "Wat vind je van de rol van Engeland bij de val van Frankrijk" word al een stuk interessanter.
Hierover valt tenminste nog van gedachten te wisselen.
En het van gedachten wisselen is de kern van dit forum.
Door uitwisselong van meningen en gedachten zorgen we er samen voor dat de lessen uit het verleden niet worden vergeten !

Bedankt voor jullie medewerking.

Uw moderator,
PPL
'' I learned that courage was not the absence of fear, but the triumph over it. The brave man is not he who does not feel afraid, but he who conquers that fear. ''

Nelson Mandela
Gebruikersavatar
rutger
Lid
Berichten: 1081
Lid geworden op: 25 apr 2006, 18:43

Bericht door rutger »

Toch help ik je even op weg. :)
Pearl Harbor: de Japanse aanval
De aanval op Pearl Harbor door de Japanners op 7 december 1941 was de directe aanleiding voor Amerika om betrokken te raken bij de Tweede Wereldoorlog. Op deze pagina kunt u het verhaal van de aanval op Pearl Harbor nalezen.


Aanloop tot de aanval op Pearl Harbor
Pearl Harbor wordt Amerikaans

Pearl Harbor, gelegen op het Hawaiiaanse eiland Oahu, werd al in 1884 min of meer Amerikaans grondgebied door een verdrag tussen Hawaii en de VS. De Amerikanen hadden in de jaren daarvoor al hun oog op de eilandengroep laten vallen omdat het een geschikte uitvalsbasis voor handel met het Verre Oosten was en omdat de eilanden de perfecte manier vormden de Amerikaanse interesses in dat gebied te beschermen.

De expansiedrift van Japan

Na de Eerste Wereldoorlog kwam de stabiliteit van de regio in het geding door de expansiedrift van de Japanners, die zelf nauwelijks grondstoffen bezaten en dus afhankelijk waren van andere Aziatische landen. Om hun afhankelijkheid van het buitenland te verminderen, keek Japan naar de mogelijkheid om andere gebieden zoals Mantsjoerije, China, Indochina en Indië (Indonesië), dat toen een Nederlandse kolonie was, te annexeren.

Bovenstaande gebieden hadden een overvloed aan grondstoffen als ijzer, kolen, rijst, rubber en olie, grondstoffen die Japan vrijwel niet bezat. In september 1931 ging Japan tot actie over en lijfde Mantsjoerije in; in 1932 hernoemden ze hun nieuwe 'provincie' Manchukuo.

De VS reageerde in het geheel niet op deze agressieve Japanse aanvallen in het Verre Oosten, hoewel Japan toch meerdere verdragen schond met zijn veroveringstocht. President Herbert Hoover geloofde in vrede met Japan en weigerde niet alleen militair in te grijpen, maar zette zelfs niet aan tot economische sancties.



President Herbert Hoover (1929-1933)




Deze non-actie vergrootte de moed van de Japanners, die van Amerika zwaardere sancties had verwacht. De Volkerenbond veroordeelde de Japanse agressie wel, maar Japan verweerde zich door te zeggen dat Europa al jaren dezelfde kolonisatiemethode gebruikte en daarvoor nooit gestraft was.

De reactie van president Roosevelt

Onder president Roosevelt nam de VS een ietwat andere houding ten opzicht van het Verre Oosten aan: door economische en militaire hulp aan China hoopte Amerika tegenwicht aan Japan te kunnen bieden. In 1935 moest men echter toegeven dat er geen houden meer aan de snelle opbouw van het Japanse leger en de Japanse vloot was.



President Franklin Delano Roosevelt (1933-1945)
In 1937 viel Japan China binnen (waardoor nog meer verdragen geschonden werden) en veroverde Shanghai en Nanking binnen een paar maanden. Weer kwam de Volkerenbond bijeen, maar toen de VS aankondigde eventuele sancties niet te steunen, werd de vergadering na een milde aanklacht tegen Japan snel ontbonden.



Persiflage op de verdragen die Japan schond
In december van 1937 vielen Japanse bommenwerpers een Amerikaans oorlogsschip aan, waardoor 3 doden en 43 gewonden vielen. De VS accepteerde de verontschuldigingen van Japan echter snel, waardoor het voor Japan duidelijk werd dat Amerika zich niet meer met de gebeurtenissen in het Verre Oosten ging bemoeien. Japan kon zonder tegenstand zijn gang gaan.

Roosevelt verordonneert het embargo

Tot 1939 althans, want in juli van dat jaar realiseerde de Secretary of State Cordell Hull zich dat de Amerikaanse exporten de Japanse oorlogsmachine alleen maar liet groeien. Hij begon te dreigen met een algemeen embargo, maar Roosevelt floot hem terug omdat hij bang was dat Japan in het geval van een embargo zijn olie met geweld van Nederlands Indië ging halen.

In 1940 moest Roosevelt, gedwongen door de oorlog in Europa, echter andere beslissingen gaan nemen. Nadat Frankrijk gevallen was en de collaboratie-regering in Vichy Japan uitnodigde de Franse territoria in Azië over te nemen, wist Roosevelt dat Nederlands Indië het volgende doel zou zijn. In september verordonneerde hij een embargo op ijzer en staal om zo de meer gematigden in Japan te overtuigen dat vijandschap met de VS geen goed idee was.



Kaart van Oost-Azië voor de aanval op Pearl Harbor, in 1941




Japan reageerde echter compleet anders: het sloot zich aan bij Duitsland en Italië en tekende een niet-aanvalsverdrag met de Sovjet-Unie, dat grensde aan Mantsjoerije. Nu was Roosevelt gedwongen zwaardere maatregelen te nemen. In juli 1941 bevroor hij de Japanse tegoeden in de VS en kondigde een algemeen embargo af van staal, olie en kerosine.

De laatste stappen naar Pearl Harbor

Dit was een gevoelige slag voor Japan, dat de Amerikaanse grondstoffen hard nodig had voor zijn uitbreidingsplannen in Azië. Gedurende de rest van 1941 onderhandelde Japan met de VS, maar zonder resultaat. Integendeel: de VS begon nu te eisen dat Japan zich terugtrok uit Indochina en China.

Japan begon toe te geven en beloofde, in ruil voor opheffing van de sancties, niet verder zuidwaarts te trekken, de Sovjet-Unie niet aan te vallen, en geen oorlogsverklaring aan de VS af te geven als zij in oorlog zou komen met Duitsland. Ook moest Amerika in ruil hiervoor zijn hulp aan Tsjang Kai-Sjek, de rebellenleider van de Chinezen, stopzetten. Roosevelt weigerde.

In oktober viel de Japanse regering en nam generaal Hideki Tojo, een agressieve militant, de macht over op het eiland. De oorlog begon nu steeds dichterbij te komen. In november 1941 probeerde Japan nog een laatste maal om de VS zover te krijgen de sancties stop te zetten. Roosevelt en Hull weigerden weer, waardoor Japan besloot dat oorlog onvermijdelijk was, en Pearl Harbor was het eerste doelwit.

'' I learned that courage was not the absence of fear, but the triumph over it. The brave man is not he who does not feel afraid, but he who conquers that fear. ''

Nelson Mandela
Gebruikersavatar
rutger
Lid
Berichten: 1081
Lid geworden op: 25 apr 2006, 18:43

Bericht door rutger »

Toch help ik je een eindje op weg :) .
Pearl Harbor: de Japanse aanval
De aanval op Pearl Harbor door de Japanners op 7 december 1941 was de directe aanleiding voor Amerika om betrokken te raken bij de Tweede Wereldoorlog. Op deze pagina kunt u het verhaal van de aanval op Pearl Harbor nalezen.


Aanloop tot de aanval op Pearl Harbor
Pearl Harbor wordt Amerikaans

Pearl Harbor, gelegen op het Hawaiiaanse eiland Oahu, werd al in 1884 min of meer Amerikaans grondgebied door een verdrag tussen Hawaii en de VS. De Amerikanen hadden in de jaren daarvoor al hun oog op de eilandengroep laten vallen omdat het een geschikte uitvalsbasis voor handel met het Verre Oosten was en omdat de eilanden de perfecte manier vormden de Amerikaanse interesses in dat gebied te beschermen.

De expansiedrift van Japan

Na de Eerste Wereldoorlog kwam de stabiliteit van de regio in het geding door de expansiedrift van de Japanners, die zelf nauwelijks grondstoffen bezaten en dus afhankelijk waren van andere Aziatische landen. Om hun afhankelijkheid van het buitenland te verminderen, keek Japan naar de mogelijkheid om andere gebieden zoals Mantsjoerije, China, Indochina en Indië (Indonesië), dat toen een Nederlandse kolonie was, te annexeren.

Bovenstaande gebieden hadden een overvloed aan grondstoffen als ijzer, kolen, rijst, rubber en olie, grondstoffen die Japan vrijwel niet bezat. In september 1931 ging Japan tot actie over en lijfde Mantsjoerije in; in 1932 hernoemden ze hun nieuwe 'provincie' Manchukuo.

De VS reageerde in het geheel niet op deze agressieve Japanse aanvallen in het Verre Oosten, hoewel Japan toch meerdere verdragen schond met zijn veroveringstocht. President Herbert Hoover geloofde in vrede met Japan en weigerde niet alleen militair in te grijpen, maar zette zelfs niet aan tot economische sancties.



President Herbert Hoover (1929-1933)




Deze non-actie vergrootte de moed van de Japanners, die van Amerika zwaardere sancties had verwacht. De Volkerenbond veroordeelde de Japanse agressie wel, maar Japan verweerde zich door te zeggen dat Europa al jaren dezelfde kolonisatiemethode gebruikte en daarvoor nooit gestraft was.

De reactie van president Roosevelt

Onder president Roosevelt nam de VS een ietwat andere houding ten opzicht van het Verre Oosten aan: door economische en militaire hulp aan China hoopte Amerika tegenwicht aan Japan te kunnen bieden. In 1935 moest men echter toegeven dat er geen houden meer aan de snelle opbouw van het Japanse leger en de Japanse vloot was.



President Franklin Delano Roosevelt (1933-1945)
In 1937 viel Japan China binnen (waardoor nog meer verdragen geschonden werden) en veroverde Shanghai en Nanking binnen een paar maanden. Weer kwam de Volkerenbond bijeen, maar toen de VS aankondigde eventuele sancties niet te steunen, werd de vergadering na een milde aanklacht tegen Japan snel ontbonden.



Persiflage op de verdragen die Japan schond
In december van 1937 vielen Japanse bommenwerpers een Amerikaans oorlogsschip aan, waardoor 3 doden en 43 gewonden vielen. De VS accepteerde de verontschuldigingen van Japan echter snel, waardoor het voor Japan duidelijk werd dat Amerika zich niet meer met de gebeurtenissen in het Verre Oosten ging bemoeien. Japan kon zonder tegenstand zijn gang gaan.

Roosevelt verordonneert het embargo

Tot 1939 althans, want in juli van dat jaar realiseerde de Secretary of State Cordell Hull zich dat de Amerikaanse exporten de Japanse oorlogsmachine alleen maar liet groeien. Hij begon te dreigen met een algemeen embargo, maar Roosevelt floot hem terug omdat hij bang was dat Japan in het geval van een embargo zijn olie met geweld van Nederlands Indië ging halen.

In 1940 moest Roosevelt, gedwongen door de oorlog in Europa, echter andere beslissingen gaan nemen. Nadat Frankrijk gevallen was en de collaboratie-regering in Vichy Japan uitnodigde de Franse territoria in Azië over te nemen, wist Roosevelt dat Nederlands Indië het volgende doel zou zijn. In september verordonneerde hij een embargo op ijzer en staal om zo de meer gematigden in Japan te overtuigen dat vijandschap met de VS geen goed idee was.



Kaart van Oost-Azië voor de aanval op Pearl Harbor, in 1941




Japan reageerde echter compleet anders: het sloot zich aan bij Duitsland en Italië en tekende een niet-aanvalsverdrag met de Sovjet-Unie, dat grensde aan Mantsjoerije. Nu was Roosevelt gedwongen zwaardere maatregelen te nemen. In juli 1941 bevroor hij de Japanse tegoeden in de VS en kondigde een algemeen embargo af van staal, olie en kerosine.

De laatste stappen naar Pearl Harbor

Dit was een gevoelige slag voor Japan, dat de Amerikaanse grondstoffen hard nodig had voor zijn uitbreidingsplannen in Azië. Gedurende de rest van 1941 onderhandelde Japan met de VS, maar zonder resultaat. Integendeel: de VS begon nu te eisen dat Japan zich terugtrok uit Indochina en China.

Japan begon toe te geven en beloofde, in ruil voor opheffing van de sancties, niet verder zuidwaarts te trekken, de Sovjet-Unie niet aan te vallen, en geen oorlogsverklaring aan de VS af te geven als zij in oorlog zou komen met Duitsland. Ook moest Amerika in ruil hiervoor zijn hulp aan Tsjang Kai-Sjek, de rebellenleider van de Chinezen, stopzetten. Roosevelt weigerde.

In oktober viel de Japanse regering en nam generaal Hideki Tojo, een agressieve militant, de macht over op het eiland. De oorlog begon nu steeds dichterbij te komen. In november 1941 probeerde Japan nog een laatste maal om de VS zover te krijgen de sancties stop te zetten. Roosevelt en Hull weigerden weer, waardoor Japan besloot dat oorlog onvermijdelijk was, en Pearl Harbor was het eerste doelwit.

'' I learned that courage was not the absence of fear, but the triumph over it. The brave man is not he who does not feel afraid, but he who conquers that fear. ''

Nelson Mandela
*Annemieke*
Lid
Berichten: 3
Lid geworden op: 08 mei 2006, 14:37

Bericht door *Annemieke* »

Oke..sorry....iniedergeval bedankt.!
gamer0004
Lid
Berichten: 1070
Lid geworden op: 30 mar 2006, 17:55
Contacteer:

Bericht door gamer0004 »

als je kijkt naar dit:Quote:
Even voor de duidelijkheid.
Wij zijn geen helpdesk en ook geen vraag- en antwoordlijn.
Blijkbaar zijn hier af en toe nog steeds misverstanden over.

De moderators en experst van dit forum zijn allemaal vrijwilligers.
Houd dat in gedachten.
Wij doen het graag, maar houd het ook leuk voor ons.

De bedoeling van dit forum is om op een open wijze de discussie aan te gaan over onderwerpen die betrekking heeben op de Tweede Wereldoorlog.
In dit forum-onderdeel kan dat aan de hand van vragen.
De discussie wordt ook in dit forum gehouden, het heeft dus geen zin om een vraag neer te zetten met aan het einde "Mail het antwoord naar email@emailadres.com"
De moderators en staff van dit forum zullen zulke het bericht zelfs zoveel mogelijk aanpassen en het emailadres weghalen.

Het is natuurlijk wel de bedoeling dat je jezelf al een beetje in de materie hebt verdiept.
Een vraag als "Geef ons gegevens over de Tweede Wereldoorlog" zal worden genegeerd, gesloten en verwijderd.

Ten eerste is het geen vraag, maar een bevel.
Daar houden wij niet zo van.

Ten tweede is het veels te algemeen.
Ik kan mij daarnaast niet aan de indruk ontrekken dat je dan zelf geen enkele moeite hebt gedaan.
Probeer eens eerst zelf informatie te zoeken in een bibliotheek of via een zoekmachine op het internet zoals http://www.google.nl
Als je daar wat hebt gevonden, willen wij graag onze visie met jullie delen.
Natuurlijk lezen we dan ook graag tot welke conclusies jullie zijn gekomen.

Voor een kant en klaar werkstuk moet je hier ook niet wezen.
Dan kan je beter naar Scholieren.com gaan met hun werkstukken-onderdeel.
Aan de hand van de gevens die je daar vind, willen wij overigens graag dieper op de materie in gaan hoor, geen probleem.

Voorbeeld
Een vraag als "Wie deden er mee aan de tweede oorlog" zal worden genegeerd.
Waarschijnlijk krijg je zelfs een bot antwoord als "Ga naar een bibliotheek", "Pak een atlas" of iets dergelijks.

Een vraag als "Wat vind je van de rol van Engeland bij de val van Frankrijk" word al een stuk interessanter.
Hierover valt tenminste nog van gedachten te wisselen.
En het van gedachten wisselen is de kern van dit forum.
Door uitwisselong van meningen en gedachten zorgen we er samen voor dat de lessen uit het verleden niet worden vergeten !

Bedankt voor jullie medewerking.

Uw moderator,
PPL

dan kan je eigenlijk niemand helpen. het is voor "noobs":P niet zo makkelijk om de juiste feiten van de onjuiste te scheiden...
volgens doet deze persoon bovendien niets fout: geen bevel, niet zo heel algemeen, niet: mail naar ... enz.
Gebruikersavatar
sobel
Lid
Berichten: 6660
Lid geworden op: 18 jun 2005, 21:07
Locatie: Nederland

Bericht door sobel »

komop jongens, dit is een normale vraag... beetje sneu om die qoute erbij te halen... dan zou je dat bij elke vraag kunnen doen... en het verstoord dit topic... maargoed om naar je vragen over te gaan:

- amerika heeft zelf de oorlog verklaard, dus ze zijn er niet bij betrokken door anderen...

-amerika stond aan de geallieerde kant, waarom? lijkt mij om europa te bevrijden van de oorlog.

-als amerika aan de andere kant stond? dat is niet bekend, en kan ook niet bekend worden, ik kan enkel speculeren... amerika heeft macht dus de wereld zou flink onderdrukt worden door het 3e rijk, nu nog.

- de rol van amerika in ww2, globaal gezien de wereld uit de handen van het 3e rijk bevrijden.

groeten

Sobel
''voor de oorlog wist ik niet wie een jood was en wie niet. De nazi's hebben dat onderscheid gecreëerd''
*Annemieke*
Lid
Berichten: 3
Lid geworden op: 08 mei 2006, 14:37

Bericht door *Annemieke* »

DAnk je wel
micky
Lid
Berichten: 578
Lid geworden op: 22 sep 2005, 17:09
Locatie: Heerlen

Bericht door micky »

Sobel je bent misschien vergeten dat er aan de andere kant van de wereld ook nog een groot land al ver opweg was om Berlijn in te nemen. Het lijkt me sterk dat De VS Rusland tot een stop kon zetten.
En ze moeten al dat materieel overbrengen via de zee en Engeland zou zeker weten daar een stokje voor proberen te steken. Dus ook al was de VS er niet geweest hadden de Duitsters de oorlog verloren. De amerikanen hebben alleenmaar de oorlog versneld.
Gebruikersavatar
Charly1975
Lid
Berichten: 3211
Lid geworden op: 30 jan 2006, 16:09
Locatie: Betuwe

Bericht door Charly1975 »

Vergeet niet dat Rusland veel steun kreeg van Amerika qua materieel...indien Amerika aan de kant van Duitsland zou staan dan was er geen hulp voor Rusland.....
We're fools to make war
On our brothers in arms


(Mark Knopfler/Dire Straits - Brothers in Arms)
micky
Lid
Berichten: 578
Lid geworden op: 22 sep 2005, 17:09
Locatie: Heerlen

Bericht door micky »

Maar de Russen konden toch wel op eigen voeten staan of niet hun oorlogsmachine was al ver gevorderd en ik denk dat het niet meer tot staan kon worden gebracht of moeilijk
gamer0004
Lid
Berichten: 1070
Lid geworden op: 30 mar 2006, 17:55
Contacteer:

Bericht door gamer0004 »

als de amerikanen troepen zouden zenden voor de operatie in rusland en geen hulp aan rusland zouden geven, dan was rusland wel verslagen. ligt er alleen wel aan wanneer, in 1940 zou het ideaal zijn, of 1941. later dan 1942 zou het waarschijnlijk heel moeilijk worden rusland nog te verslaan. ligt er eigenlijk aan hoe groot hun hulp was aan rusland.
Gebruikersavatar
Charly1975
Lid
Berichten: 3211
Lid geworden op: 30 jan 2006, 16:09
Locatie: Betuwe

Bericht door Charly1975 »

Daarbij komt ook nog dat Amerika Rusland via de Straat van Bering kan aanvallen....dus ook een oorlog op twee fronten....

Ik denk niet dat Rusland enige kans had gehad als Amerika aan de 'verkeerde' kant gestaan zou hebben.
We're fools to make war
On our brothers in arms


(Mark Knopfler/Dire Straits - Brothers in Arms)
dwayne
Lid
Berichten: 1036
Lid geworden op: 04 mar 2006, 21:05

Bericht door dwayne »

hoe kom je daarbij!
Amerika stond aan de kant van de duitsers :P :P :lol:
Gebruikersavatar
Zhukov
Lid
Berichten: 1308
Lid geworden op: 26 aug 2004, 00:05
Locatie: Spijkenisse
Contacteer:

Bericht door Zhukov »

gamer0004 schreef:als de amerikanen troepen zouden zenden voor de operatie in rusland en geen hulp aan rusland zouden geven, dan was rusland wel verslagen. ligt er alleen wel aan wanneer, in 1940 zou het ideaal zijn, of 1941. later dan 1942 zou het waarschijnlijk heel moeilijk worden rusland nog te verslaan. ligt er eigenlijk aan hoe groot hun hulp was aan rusland.
Nou ik vind dat een nogal een bewering. Waarop baseer je dat allemaal, dat Rusland dan wel verslagen was??
Charly1975 schreef:Daarbij komt ook nog dat Amerika Rusland via de Straat van Bering kan aanvallen....dus ook een oorlog op twee fronten....
Een aanval via de Bering Straat is toch pure zelfmoord voor een leger? Allereerst moet de VS haar troepen in Alaska krijgen, hier is de infrastructuur niet dermate dat een groot leger snel kan verzamelen en groeperen. Dan moet er een kleine amfibische invasie plaatsvinden, want dat water moet toch overgestoken worden. En wanneer ze dan eindelijk in Rusland staan mogen ze duizenden kilometers lopen en rijden over onverharde weggetjes, door velden en waarschijnlijk ook nog eens in een kou waar je niet vrolijk van wordt. Voordat er dan wordt gevochten is waarschijnlijk het halve leger omgekomen door de omstandigheden...
dwayne schreef:hoe kom je daarbij!
Amerika stond aan de kant van de duitsers
:?
Вместе мы непобедимы
Plaats reactie