Pagina 1 van 1

P-47 Vliegtuigbom terug gevonden in Bekkevoort

Geplaatst: 20 feb 2008, 21:09
door sniper snoop
In de Vlaams-Brabantse gemeente Bekkevoort hebben archeologen een grote vliegtuigbom blootgelegd in een akker. Dat heeft Belga vernomen van burgemeester Hans Vandenberg. De bom werd maandag al gevonden maar de ontmijningsdienst van het leger, DOVO, is woensdagnamiddag pas ter plaatse gekomen om het tuig onschadelijk te maken en te verwijderen.

De vliegtuigbom is afkomstig van een Amerikaans P47 Thunderbolt-toestel dat gedurende de Tweede Wereldoorlog boven Bekkevoort werd neergehaald, aldus de burgemeester. "Het toestel stortte neer in een veld op de Hermansheuvel en een lokale ploeg archeologen probeert al enkele jaren de identiteit van de piloot te achterhalen. Daarvoor voeren ze regelmatig opgravingen uit in het veld. Acht jaar geleden haalden ze al een eerste bom boven en twee dagen geleden vonden ze de tweede."

Omdat er geen ontploffingsgevaar was en de bom in een afgelegen akker ligt, kwam DOVO woensdag pas ter plaatse om het tuig te ontmantelen en te verwijderen. Daarvoor werd wel een veiligheidsperimeter van 500 meter ingesteld.

Bron: Het Belang van Limburg