Pagina 1 van 1

Nog een Stalin-beeld weg in Georgië

Geplaatst: 28 jun 2010, 15:16
door Opgeheven account 4914
Nog een Stalin-beeld weg in Georgië

Tbilisi, 27 juni. Autoriteiten hebben zondag een tweede standbeeld van de sovjetdictator Jozef Stalin verwijderd, dit keer in de plaats Tkibuli.

Vrijdagnacht haalden de autoriteiten al een bekend bronzen beeld van de dictator weg in Gori, de geboortestad van Stalin. Om dat beeld is de afgelopen jaren veel te doen geweest. De Georgische president Michail Saakasjvili wilde het laten weghalen.

De meeste Georgiërs, onder wie de pro-westerse president, zien het monument als een symbool van de nog altijd grote Russische invloed op het land, sinds de val van de Sovjet-Unie, begin jaren negentig. Maar voor veel Georgiërs geldt de voormalige Sovjetleider nog altijd als een held. Saakasjvili raakte in augustus 2008 kortstondig in oorlog met Rusland over twee afvallige provincies, maar Georgië werd bij die oorlog verslagen door het Russische leger. Beide beelden werden diep in de nacht verwijderd, waarschijnlijk om protesten te voorkomen.

Re: Nog een Stalin-beeld weg in Georgië

Geplaatst: 28 jun 2010, 15:19
door beno
Ik ben in Talinn (Estland) eens op een standbeeldenkerkhof geweest: een groot veld vol stalin- en leninkoppen, beelden... Indrukwekkend.