Pagina 1 van 1

Grebbelinie krijgt oude glorie terug

Geplaatst: 25 mar 2014, 14:17
door Old guy
De Grebbelinie wordt teruggebracht in haar oude staat. Het Waterschap Vallei en Veluwe begint volgende week met de werkzaamheden die in 2016 klaar moeten zijn.

De Grebbelinie werd rond 1745 aangelegd als verdedigingslinie tussen Rhenen en Spakenburg. De linie maakte het mogelijk het achterland onder water te zetten om de vijand tegen te houden.

Verdampt
De Grebbelinie werd voor het laatst gebruikt in de Tweede Wereldoorlog. De Duitsers trokken zich in de laatste weken van de oorlog terug achter de verdedigingslijn in de Randstad. Daarna werd er nauwelijks meer gevochten. De oprukkende Canadezen wachtten de capitulatie van de Duitsers af.

In totaal wordt er 22 kilometer dijk gerenoveerd. Volgens het Waterschap Vallei en Veluwe is het vooral de bedoeling om de veiligheid van de dijk te verbeteren. Aan het begin en einde van de linie liggen aarden verdedigingsforten. Die worden ook gerestaureerd.

Bron: http://nos.nl/artikel/627899-grebbelini ... terug.html

Re: Grebbelinie krijgt oude glorie terug

Geplaatst: 25 mar 2014, 14:42
door Erik
Zo, daar is de NOS laat mee!
De liniedijk is op vele punten al teruggebracht naar de toestand van rond 1800.
Fort Daatselaar is jaren geleden al opnieuw onder profiel gebracht. Fort aan de Buurtsteeg opent haar poorten (voor zover een aarden schans die heeft natuurlijk) op 17 mei, de werkzaamheden zijn voltooid. Het werk aan de Lambalgerbrug is bijna gereed; hierbij verdwenen echter wel de restanten van de Nederlandse loopgraven 1940. De doorsnijding van de liniedijk door de A12 is jaren geleden al opgeleverd.
Enige wat resteert en op het laatste plan stond was de dijken tussen de forten. Die moeten inderdaad in 2016 klaar zijn.

Wel leuk op 17 mei: uitbeelders van Nederlandse infanterie en artillerie zullen ook hun acte de présence geven!

Re: Grebbelinie krijgt oude glorie terug

Geplaatst: 25 mar 2014, 19:51
door Schijnwerper
Goede zaak, zouden ze hier en daar nog wat gevonden hebben uit die tijd wat van belang is tijdens de werkzaamheden.

Re: Grebbelinie krijgt oude glorie terug

Geplaatst: 25 mar 2014, 20:09
door Erik
Schijnwerper schreef:Goede zaak, zouden ze hier en daar nog wat gevonden hebben uit die tijd wat van belang is tijdens de werkzaamheden.
Jazeker! Wat dacht je van een groot deel van een G-kazemat? Opnieuw geplaatst, langs de A12, als monument, nagenoeg op dezelfde plaats als-ie was geplaatst in 1939!
In de verdwenen wallen van fort a/d Buursteeg zijn de betonnen versterkingen teruggevonden van een PAG-opstelling. Er is nog geen bestemming voor.
Voorts veel kleine vondsten, voornamelijk veldversterkingsmaterieel. Ook hulzen. Veel hulzen.

In de Grebbedijk zelf wordt niet zoveel teruggevonden. Die dijk is voornamelijk dijk. Er is echter wel gevochten bij Leusden (Asschat, contactgevecht met delen van 16RI), Lambalgerbrug (aanval op III-15RI), doorgang in de Grebbeliniedijk (Slaperdijk) bij restaurant de Hof bij Renswoude (mitrailleurpost van, uit mijn hoofd, 10RI), fort a/d Buursteeg of beter gezegd: voorposten a/d Klomp (contactgevechten met verkenningseenheden van 227 DIV), verdedigingsgevecht bij de Schans (post a/d Engelaar) door kapitein Moquet en zijn mitrailleursecties van 21RI tegen 312 bataljon.

Re: Grebbelinie krijgt oude glorie terug

Geplaatst: 25 mar 2014, 21:56
door Schijnwerper
Dat is leuk om te horen lezen, Hulzen zijn ook leuk, waren dat NL Of meer Duitse? Gok zelf maar op meer NL.
Dacht misschien ook aan uitrusting stukken helmen en stalen schiet platen etc munitie NL No1 eitjes.
Duitsers kennende zullen ze na de slag ook wel alles, meegenomen hebben wat ze nog zelf konden gebruiken eventueel.
En er is nogal eens meer gezocht in de jaren 70 en vroege jaren 80 met detectors.

Re: Grebbelinie krijgt oude glorie terug

Geplaatst: 25 mar 2014, 22:13
door Erik
Schijnwerper schreef:Dat is leuk om te horen lezen, Hulzen zijn ook leuk, waren dat NL Of meer Duitse? Gok zelf maar op meer NL.
Dacht misschien ook aan uitrusting stukken helmen en stalen schiet platen etc munitie NL No1 eitjes.
Duitsers kennende zullen ze na de slag ook wel alles, meegenomen hebben wat ze nog zelf konden gebruiken eventueel.
En er is nogal eens meer gezocht in de jaren 70 en vroege jaren 80 met detectors.
Een scherpe no 1 is twee weken geleden nog gevonden door een maat van mij, nabij fort a/d Buursteeg. Heeft de krant nog gehaald.
Bij de Lambalgerbrug zijn de toegangsloopgraven van de kazematten ontgraven. Nederlandse hulzen. Zo ook op de Buursteeg. En op de verbindingsdijk naar de Post a/d Asschatterkeerkade (waar een mitr eenheid gelegen was) Daar is overigens ook Nederlandse kleding teruggevonden, in de sloten. Ook deze post is hersteld.
Vergeet niet dat de zwaarste aanval (in troepensterkte) niet op de Grebbeberg was maar op het meer zuidelijk gelegen gebied rond Scherpenzeel. Het dorp is daarbij voor driekwart in puin geschoten. Deze aanval is overigens afgeslagen: resultaat van goede verbindingen tussen infanterie (stoplijn en voorposten) en artillerie.