Nieuwe hype
Geplaatst: 25 nov 2004, 22:09
[bron: BN/De Stem]
‘Turks brood per definitie onwettig’
Door Jan Reijnders
Donderdag 25 november 2004 - BREDA – Turks brood voldoet niet aan de wet. Daar is niets aan te doen, want Turken blieven geen brood dat volgens Nederlands procedé is bereid. Hoogstens zou de wetgever een uitzondering kunnen maken.
Dat betoogde een Dongense bakker van Turkse komaf voor de Bredase rechtbank, waar hij zich moest verantwoorden voor te luchtig brood. In januari had de Voedsel- en Warenautoriteit bij zijn bakkerij witbrood aangetroffen dat 453,4 gram aan droge stof bevatte. Volgens het Warenwetbesluit Meel en Brood moet dat minimaal 480 gram zijn.
De bakker weet niet hoe hij die overtreding moet voorkomen. „Wij gebruiken nu eenmaal 75 liter water op 100 kilo meel, Nederlandse bakkers niet meer dan 60 liter. De baktijd van ons brood is bovendien vijftien minuten, tien minuten korter dan van Hollands brood. Zo willen onze klanten het nu eenmaal.“
Een geweldig artikel van Wim de Bie waar de onzin van de huidige ophef extra duidelijk mee wordt.
‘Turks brood per definitie onwettig’
Door Jan Reijnders
Donderdag 25 november 2004 - BREDA – Turks brood voldoet niet aan de wet. Daar is niets aan te doen, want Turken blieven geen brood dat volgens Nederlands procedé is bereid. Hoogstens zou de wetgever een uitzondering kunnen maken.
Dat betoogde een Dongense bakker van Turkse komaf voor de Bredase rechtbank, waar hij zich moest verantwoorden voor te luchtig brood. In januari had de Voedsel- en Warenautoriteit bij zijn bakkerij witbrood aangetroffen dat 453,4 gram aan droge stof bevatte. Volgens het Warenwetbesluit Meel en Brood moet dat minimaal 480 gram zijn.
De bakker weet niet hoe hij die overtreding moet voorkomen. „Wij gebruiken nu eenmaal 75 liter water op 100 kilo meel, Nederlandse bakkers niet meer dan 60 liter. De baktijd van ons brood is bovendien vijftien minuten, tien minuten korter dan van Hollands brood. Zo willen onze klanten het nu eenmaal.“
[bron: Bieslog]Wim de Bie schreef:Mocht zich vandaag geen Marokkaanse hype aandienen, dan is hier stof voor een Turkse (tijd dat die eens aan de beurt komen).
Minister Donner verklaarde vanmorgen: ‘Het gezegde luidt: wiens brood men eet, diens woord men spreekt. De woorden van het Warenwetbesluit Meel en Brood zijn helder en ik voel niets voor aanpassing of verandering ten behoeve van Turks brood.’
Minister Verdonk weigerde vanmiddag tijdens een werkbezoek aan een Turks badhuis een haar aangeboden sneetje Turks brood.
Geert Wilders namens de groep Wilders: ‘Weer een reden om Turkije niet tot Europa toe te laten. De Nederlanders zijn het te luchtige Turkse brood spuugzat.’
In B&W vanavond een discussie tussen Nederlandse en Turkse bakkers.
Andries Knevel interviewt een Nederlandse radicale bakker die Turks brood is gaan bakken en beweert dat het eten van Nederlands witbrood ziekmakend is.
In Nova een gesprek met de Hoofdinspecteur van de Voedsel- en Warenautoriteit over de gevaren van te kort gebakken luchtig Turks brood.
De Telegraaf opent morgen met een kop over de volle breedte van de voorpagina:
Droge stof in Turks brood gevonden
Een geweldig artikel van Wim de Bie waar de onzin van de huidige ophef extra duidelijk mee wordt.