Hoe is Hitler aan de macht gekomen

Algemene vragen over de Tweede Wereldoorlog; ook bedoeld voor ongeregistreerde forumbezoekers.
Plaats reactie
sluiper

Hoe is Hitler aan de macht gekomen

Bericht door sluiper »

Hoe is Hitler aan de macht gekomen?
Gebruikersavatar
gvdbor
Lid
Berichten: 405
Lid geworden op: 07 dec 2004, 19:03
Locatie: Ermelo
Contacteer:

Bericht door gvdbor »

Zover ik weet was Hitler korporaal in de eerste wereldoorlog. Hij kon het niet verkroppen dat in nov. 1918 duitsland moest capituleren en vond dat Duitsland onrecht was aangedaan.
In de jaren dertig ging hij zijn mening verkondigen, eerst in het klein en verder steeds uitgebreider. De NSDAP haalde hem naar binnen maar al snel was hij te machtig geworden binnen die partij waarop hij de partij naar zich toetrok. Ook maakte hij daarbij gebruik van gewapende ordetroepen. Hij wist vervolgens steeds meer mensen achter zich te krijgen. Zie ook de film: Hitler the rise of evil (niet te verwarren met Der Untergang)
Gebruikersavatar
Peter M
Lid
Berichten: 6271
Lid geworden op: 15 okt 2003, 18:09

Bericht door Peter M »

Zie: http://www.wo2.nl -> 'voor kinderen' -> 'begrippenlijst' -> Hitler, Adolf
Sniper
Lid
Berichten: 1
Lid geworden op: 08 dec 2004, 21:08
Locatie: Limburg

Bericht door Sniper »

Kijk eens naar de film The rise of Evel


Geeft weer hoe Hitler aan de macht gekomen is.
Gebruikersavatar
Miesjel
Lid
Berichten: 3050
Lid geworden op: 07 dec 2003, 20:02

Bericht door Miesjel »

Houdt er echter wel rekening mee dat het een film is.
Een film die gemaakt is om zoveel mogelijk geld mee te verdienen waarvoor op bepaalde plaatsen minder sappige dingen weggelaten zijn, en andere dingen spectaculairder gemaakt zijn.

Ik zelf zou in ieder geval nooit een film als naslagwerk / bron gebruiken.
Voor elk probleem is er een oplossing, dus dat is het probleem niet.
De oplossing, dat is het probleem.
Gebruikersavatar
Zitadelle
Lid
Berichten: 798
Lid geworden op: 22 jul 2004, 19:03
Locatie: Apeldoorn
Contacteer:

Bericht door Zitadelle »

Maar het kan wel vaak aanleiding zijn om je ergens dieper in te verdiepen of om iig de grote lijnen te weten (geboorte - eerste wereldoorlog - leider)
http://www.t-kwadraat.nl/

It takes one tree to make a thousand matches, and it takes one match to burn a thousand trees.
Screeny
Lid
Berichten: 9
Lid geworden op: 17 dec 2004, 00:16
Contacteer:

Re: Hoe is Hitler aan de macht gekomen

Bericht door Screeny »

sluiper schreef:Hoe is Hitler aan de macht gekomen?
Angstig genoeg was ie democratisch gekozen :?
Gast

Bericht door Gast »

dat democratisch gekozen valt wel mee, de NSDAP heeft voor 1933 nooit de meerderheid in het parlement gehad, de Rijksdagbrand was voor de nazi's de aanleiding om de oppositie uit te schakelen en zo de macht te nemen.
Gast

Bericht door Gast »

"dat democratisch gekozen valt wel mee, de NSDAP heeft voor 1933 nooit de meerderheid in het parlement gehad, de Rijksdagbrand was voor de nazi's de aanleiding om de oppositie uit te schakelen en zo de macht te nemen."

Maar dat gebeurde wel op basis van een wet die na de brand door het parlement is aangenomen.
Gast

Bericht door Gast »

meteen na de Rijksdagbrand werden zo'n 4000 mensen (belangrijke communisten en socialisten) opgepakt. De volgende dag legde Hitler (samen met de kennelijk geïntimideerde conservatief von Papen) een Noodverordening voor aan Hindenburg. Deze noodverordening werd vervolgens uitgevaardigd: "zum Schutze von Volk und Staat". De politei kreeg het recht om willekeurig wie dan ook, op te pakken. Deze verordening is de pseudo-legale basis geworden voor de nationaalsocialistische overheersing tot mei 1945. Pseudo-legaal omdat de ook in die tijd geldende wettelijke procedures, waaronder een toetsing aan het hooggerechtshof (het "Reichsgericht") niet heeft plaatsgevonden. Alle latere parlementaire uitspraken zijn gedaan met de achtergrond van deze noodverordening
(J.Fest, Hitler: blz.570)
hoezo democratisch?
Screeny
Lid
Berichten: 9
Lid geworden op: 17 dec 2004, 00:16
Contacteer:

Bericht door Screeny »

Anonymous schreef:meteen na de Rijksdagbrand werden zo'n 4000 mensen (belangrijke communisten en socialisten) opgepakt. De volgende dag legde Hitler (samen met de kennelijk geïntimideerde conservatief von Papen) een Noodverordening voor aan Hindenburg. Deze noodverordening werd vervolgens uitgevaardigd: "zum Schutze von Volk und Staat". De politei kreeg het recht om willekeurig wie dan ook, op te pakken. Deze verordening is de pseudo-legale basis geworden voor de nationaalsocialistische overheersing tot mei 1945. Pseudo-legaal omdat de ook in die tijd geldende wettelijke procedures, waaronder een toetsing aan het hooggerechtshof (het "Reichsgericht") niet heeft plaatsgevonden. Alle latere parlementaire uitspraken zijn gedaan met de achtergrond van deze noodverordening
(J.Fest, Hitler: blz.570)
hoezo democratisch?
Was de brand van de Rijksdag en deze daarna volgende niet-staatsrechtelijke machts toeeigeneing en uitholling van de wankele Weimar republliek VOOR of NA de verkiezingen waar bij de NSDAP de grootste partij werd?
Gast

Bericht door Gast »

Bij de verkiezingen op 6 november 1932 (de laatste m.i. normale verkiezing in Duitsland voor de machtovername door Hitler verloor de NSDAP t.o.v. de vorige verkiezing zo'n 2 miljoen stemmen, oftewel 34 zetels. Ze hadden zo'n 33% van de stemmen, waren dus wel de grootste partij, maar hadden zeker geen meerderheid in de Rijksdag (hadden ze voor die tijd ook nooit gehad). Bij regionale verkiezingen in Thuringen verloor de NSDAP nog meer stemmen. De partij leek dus over het hoogtepunt heen te zijn. Hitler vond, omdat de NSDAP de grootste partij was, hij het recht had om kanselier te worden. Dat stond von Hindenburg op een gegeven moment toe, overigens was dit in eerdere gevallen waarbij andere partijen het grootst waren niet gebeurd. Vanuit deze machtspositie begon hij het systeem geleidelijk over te nemen. Op 27 februari was de Rijksdagbrand. Ook bij de verkiezingen op 5 maart, waarbij de invloed van de NSDAP onmiskenbaar aanwezig was, kreeg de NSDAP nog niet de absolute meerderheid.
Screeny
Lid
Berichten: 9
Lid geworden op: 17 dec 2004, 00:16
Contacteer:

Bericht door Screeny »

Anonymous schreef:Bij de verkiezingen op 6 november 1932 (de laatste m.i. normale verkiezing in Duitsland voor de machtovername door Hitler verloor de NSDAP t.o.v. de vorige verkiezing zo'n 2 miljoen stemmen, oftewel 34 zetels. Ze hadden zo'n 33% van de stemmen, waren dus wel de grootste partij, maar hadden zeker geen meerderheid in de Rijksdag (hadden ze voor die tijd ook nooit gehad). Bij regionale verkiezingen in Thuringen verloor de NSDAP nog meer stemmen. De partij leek dus over het hoogtepunt heen te zijn. Hitler vond, omdat de NSDAP de grootste partij was, hij het recht had om kanselier te worden. Dat stond von Hindenburg op een gegeven moment toe, overigens was dit in eerdere gevallen waarbij andere partijen het grootst waren niet gebeurd. Vanuit deze machtspositie begon hij het systeem geleidelijk over te nemen. Op 27 februari was de Rijksdagbrand. Ook bij de verkiezingen op 5 maart, waarbij de invloed van de NSDAP onmiskenbaar aanwezig was, kreeg de NSDAP nog niet de absolute meerderheid.
interesting...enne waarom is het dan zo ver gekomen dat vanuit deze situatie Hitler & co steeds meer facetten van de machten overnamen? Uit eerdere post begreep ik dat het in wezen staatsrechtelijk in correct was, maar waar was dan de informele macht die de NSDAP schijnbaar had dan op gebaseerd? ie waarom was er geen persoon, groep, instantie of ?? die daadwerkelijk hier tegn iets kon doen?
Gast

Bericht door Gast »

dit is inderdaad de kernvraag. Want ook al kun je stellen dat de machtsovername in feite formeel niet in de haak was, het gebeurde dus wel. Of beter gezegd er waren mensen die het lieten gebeuren.
Factoren die hierbij een rol spelen:
- de belabberde economische situatie, waardoor velen hoopten op een verbetering
- zwakke wisselende democratisch gekozen regeringen
- de dreiging van een machtsovername door communisten en de vestiging van sovjet-staat
- voor velen was deze dreiging groter dan de dreiging van de nazi's ("zij rekenen met de communisten af, wij met de nazi's"), maar zoals bleek was dit een enorme onderschatting van de nazi's
- de massieve organisatie en de grote blufkracht van de nazi's, bij menig debat dreigden zij met het innemen van de straat door de SA
- maar -en dat heeft zich nog vele malen herhaald- zodra de nazi's macht hadden gebruikten ze deze om tegenstanders uit te schakelen en hun macht verder te vergroten
Gebruikersavatar
Michiel M.
Lid
Berichten: 2466
Lid geworden op: 29 okt 2004, 17:01
Locatie: Beek en Donk
Contacteer:

Bericht door Michiel M. »

Samengevat;

Toen Duitsland WO1 verloor, was iedereen boos op de regering, ze geloofde in de "dolkstoot-legende". Hitler speelde met de NSDAP in op de gevoelens van de mensen, hij beloofde dat hij met zijn partij, Duitsland uit de Economische crisis kon halen. De mensen stemden dus op de NSDAP. Toen de Reichstag afbrande gaf hij de communisten de schuld, in deze chaotische tijden liet hij verkiezingen houden (hij was immers al minister president). Toen kreeg de NSDAP 44% van de stemmen. Nog geen meerderheid dus...maar toen liet hij op een manier (weet niet meer hoe) de "machtegingswet"(wet dat de regering zonder het parlement mag regeren) innemen. Hij had intussen ook al een wet ingenomen dat hij de enigste partij mocht zijn. Dus toen had hij alle macht en kon alles doen wat hij wilde..zo is het ongeveer gegaan.

Michiel
Plaats reactie