Frankrijk 2e wereldoorlog

Algemene vragen over de Tweede Wereldoorlog; ook bedoeld voor ongeregistreerde forumbezoekers.
Plaats reactie
ilmas
Lid
Berichten: 2
Lid geworden op: 04 jan 2005, 11:08

Frankrijk 2e wereldoorlog

Bericht door ilmas »

Over D-Day hebben we al genoeg informatie gevonden. Maar dat is dat is de bevrijding en dus een beetje het einde van wat frankrijk heeft gedaan maar wij zoeken juist wat Frankrijk daarvoor heeft gedaan en wat voor rol zij speelden? We zoeken dus informatie over Frankrijk tijdens de gehele 2e wereldoorlog en niet over een bepaald jaartal.
Gast

Re: Frankrijk 2e wereldoorlog

Bericht door Gast »

ilmas schreef:Over D-Day hebben we al genoeg informatie gevonden. Maar dat is dat is de bevrijding en dus een beetje het einde van wat frankrijk heeft gedaan maar wij zoeken juist wat Frankrijk daarvoor heeft gedaan en wat voor rol zij speelden? We zoeken dus informatie over Frankrijk tijdens de gehele 2e wereldoorlog en niet over een bepaald jaartal.
Grappig dat voor veel mensen op dit forum WOII bij D-day begint en daarvoor :?:
Maar nu je vraag........

Ik ga er vanuit dat je het frans redelijk beheerst. De meest interessante en op een specifiek land betrekking hebbende zaken zijn altijd in de taal van dat land geschreven. Dus voor Franse geschiedenis moet je Frans kunnen.

Probeer in ieder geval via een Franse zoekmachine te werken:
http://fr.yahoo.com en http://www.altavista.fr

Zoektermen kunnen zijn:
guerre, "guerre mondiale", bataille, armée, "drole de guerre"

Maak je geen zorgen over de accenten; de Franse zoekmachine begrijpt ze ook zonder. Nog wat sites over Frankrijk en WOII:

http://www.alyon.asso.fr/generale/histo ... vichy.html
http://www.crt-lorraine.fr/pages/fr/102.htm
http://france1940.free.fr/oob/fr_oob.html#TONE
http://www.chars-francais.net/
http://www.ac-rennes.fr/pedagogie/hist_ ... /somt4.htm
http://france1940.free.fr/
http://www.le-site-web.com/onac57/
http://perso.wanadoo.fr/ammann/
http://www.maginot.info/links/links.php (zijn meerdere landen)
[http://www.maginot.info

succes,

Hans
hans
Lid
Berichten: 11
Lid geworden op: 12 dec 2004, 11:26

Re: Frankrijk 2e wereldoorlog

Bericht door hans »

ilmas schreef:Over D-Day hebben we al genoeg informatie gevonden. Maar dat is dat is de bevrijding en dus een beetje het einde van wat frankrijk heeft gedaan maar wij zoeken juist wat Frankrijk daarvoor heeft gedaan en wat voor rol zij speelden? We zoeken dus informatie over Frankrijk tijdens de gehele 2e wereldoorlog en niet over een bepaald jaartal.
Grappig dat voor veel mensen op dit forum WOII bij D-day begint en daarvoor :?:
Maar nu je vraag........[/quote

Blijkbaar kun je als gast ook reageren. Maar dit bericht is geplaatst door Hans.
Gebruikersavatar
Miesjel
Lid
Berichten: 3050
Lid geworden op: 07 dec 2003, 20:02

Bericht door Miesjel »

ilmas je kunt in dit topic reageren door onderaan op "Nieuw Antwoord" te klikken.
Ik heb het vorige topic gesloten ;)
Voor elk probleem is er een oplossing, dus dat is het probleem niet.
De oplossing, dat is het probleem.
Gast

Bericht door Gast »

Wij begrijpen uit het vorige bericht dat er weinig tot geen sites zijn die informatie bevatten over Frankrijk in het nederlands. Frans is namelijk niet ons sterkste vak ook engels is niet zo sterk.
Zijn er dan helemaal geen mensen die sites over frankrijk in de 2e wereldoorlog hebben in het nederlands?
Alvast bedankt!!
Gebruikersavatar
J Bishop
Lid
Berichten: 102
Lid geworden op: 17 dec 2004, 21:19

Bericht door J Bishop »

Je zou bijvoorbeeld informatie kunnen zoeken over het Franse verzet. Er zijn genoeg artikelen over D-Day waar het Franse verzet een grote rol heeft gespeeld. Zeg maar over de voorbereidingen.
Gebruikersavatar
J Bishop
Lid
Berichten: 102
Lid geworden op: 17 dec 2004, 21:19

Bericht door J Bishop »

Code: Selecteer alles

Operatie 'Overlord': Het verzet, een beslissend wapen in Wo2

In de landen en gebieden die door de Duitsers en de Japanners veroverd werden, waren steeds mensen die de bezetter op de een of andere manier wilden bestrijden, vaak met groot gevaar voor zichzelf en hun familie. Verzet kon passief of actief zijn. Pasief verzet bestond onder meer uit stakingen en vertragingsacties, de verspreiding van ondergrondse kranten en het aanbrengen van leuzen op de muren. Actief verzet bestond onder meer ui 'spionage', het helpen van ontsnapte geallieerde gevangenen en neergehaalde piloten, sabotage en gewapende aanvallen op de bezetters.

In Europa en het Verre Oosten was het verzet geen verdienste van één bepaalde politieke richting of maatschappelijke laag: mensen uit alle lagen van de maatschappij deden mee.

Het bestrijden van de bezetter was altijd gevaarlijk en men moest continu oppassen voor spionnen, collaborateurs en informanten. Martelingen en de dood waren de prijs die betaald moest worden als men gevangengenomen werd. In Europa stond op het bezit van een postduif het vuurpeloton. Vaak vochten rivaliserende verzetsgroepen tegen elkaar. Zo bestreden in Joegoslavie de tsjetniks en Tito's mensen zowel elkaar als de Duitsers en de Italianen. Toch hebben verzetsgroepen in Europa en het Verre Oosten, vaak met steun van buitenaf, die dikwijls cruciaal was voor het overleven van het verzet, sterk bijgedragen tot de overwinning van de geallieerden. 

Uiteraard heeft het Franse verzet ook zijn aandeel gehad bij de landing op Normandie. Zeker in de nacht van 5 op 6 juni. Dan dienden zij als gids voor de gedropte commandoeenheden. En waren zij betrokken bij het opblazen van aanvoerlijnen. Het verstoren van de communicatie tussen verschillende Duitse eenheden. De Franse 'Maquis' waren vooral betrokken bij de verovering van Parijs door de geallieerden. Samen met een Franse eenheid namen zij Parijs in. Generaal Charles de Gaulle stond erop dat Parijs door een Franse eenheid zou bevrijd worden.

Het liep niet altijd even goed. Nadat ze onophoudelijk de 2de SS-pantserdivisie Das Reich hadden aangevallen volgde er een verschrikkelijke wraakactie. In het stadje Oradour-sur-Glane werden de mannen, de vrouwen en kinderen in de kerk gejaagd en het hele dorp werd in brand gestoken. Vluchters vielen ten prooi aan de Duitse machinegeweren. 642 mensen vonden hierbij de dood, 10 veinsden de dood en konden zo overleven. Een zwarte pagina in de geschiedenis van het Franse verzet.

Hier wat informatie :)
Gebruikersavatar
Ioannis
Lid
Lid
Berichten: 387
Lid geworden op: 08 dec 2004, 11:13
Locatie: Brabant

Bericht door Ioannis »

Ach, Frankrijk in de oorlog..

Een gedeelte collaboreerde net zo vrolijk met de Duitsers, als dat in Nederland het geval was.
Maar heel wat Fransen zijn ook in het verzet actief geweest.
Dikwijls was het verzet in bepaalde streken geconcentreerd, omdat daar de omgeving er zich voor leende. Cevennen, Pyrenëen.
Mensen die zich vanuit hun geloof, of politieke overtuiging bij de Maquis aansloten. De naam komt van het landschap in Zuid Frankrijk, waar het bezaaid is met bosjes.
Het Franse verzet was behoorlijk verdeeld. Men opereerde tamelijk onafhankelijk, en het is een feit, dat na de landing in Normandië de geallieerden niet veel haast hadden om de vooral communistische Maquis tegen de Duitsers te hulp te komen.

Het hele verhaal heb ik perzoonlijk te horen gekregen van een campingbaas in de Cevennen.
Hij was een Franse protestant, die me het een en ander uit de doeken heeft gedaan over die periode, toen ik er om vroeg.
KevinP
Lid
Berichten: 1152
Lid geworden op: 17 jan 2004, 12:09
Locatie: Nederland
Contacteer:

Bericht door KevinP »

Het Vichy-regime vormde de regering in Frankrijk gedurende de periode 1940-1944 tijdens de Tweede Wereldoorlog. Deze tijdelijke regering, die onder leiding stond van maarschalk Philippe Pétain, en zich État Français noemde, zetelde in de stad Vichy en bestuurde het zuidoostelijk deel van Frankrijk. Het regime werd berucht vanwege haar collaboratie met de nazi's.
Meer informatie: http://nl.wikipedia.org/wiki/Vichy-Frankrijk
Plaats reactie