Oorlogsveteraan zoekt ‘die aardige Bornenaren’

Over het hier en nu (nieuwsberichten, actualiteiten en dergelijke, in relatie met WOII)
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Roel R.
Lid
Berichten: 5675
Lid geworden op: 21 sep 2003, 01:50
Contacteer:

Oorlogsveteraan zoekt ‘die aardige Bornenaren’

Bericht door Roel R. »

BORNE/APELDOORN - Hij was destijds een van de bevrijders van Borne. Maar na de Tweede Wereldoorlog is Frederick ‘Fred’ Nachbaur nooit terug geweest in Nederland. De soldaat van het Dorset Regiment woont nu in Canada en probeert in contact te komen met Bornenaren die hem destijds hebben geholpen.

Het is een verzoek om hulp zoals dat wel vaker binnenkomt bij de Royal Canadian Region in Apeldoorn, een instantie die contact onderhoudt met oud-strijders. Want nog regelmatig proberen voormalige geallieerde soldaten in contact te komen met mensen uit de landen die ze bevrijd hebben. Mensen met wie ze destijds een band hadden.


Frederick ‘Fred’ Nachbaur is een van die oud-strijders. Tijdens de Tweede Wereldoorlog maakte Nachbaur deel uit van het Dorset Regiment. Dat regiment heeft Borne bevrijd in 1945 en was ook betrokken bij de bevrijding van Hengelo. Nachbaur bewaart mooie herinneringen aan die tijd. Na de oorlog is hij nooit weer teruggeweest in Nederland. Maar nu heeft de in Canada woonachtige veteraan zich gewend tot Ben Zonnenberg. De Apeldoorner is president van de Royal Canadian Legion. Nachbaur wil graag in contact komen met twee families waar hij tijdens de bevrijding goed contact mee heeft gehad. Ook Jack van der Laan van The Canada Netherlands Friendship Association is betrokken bij de overzeese communicatie.


‘Een Nederlands meisje viel me in de armen toen we een brug overliepen toen we Borne binnentrokken’, herinnert Fred Nachbaur zich. De oorlogsveteraan is de datum van de bevrijding waarschijnlijk vergeten, maar Borne is op 3 april 1945 bevrijd. De hartelijke begroeting door de Bornenaren is Nachbaur wel bijgebleven. Samen met een Bornse schoonheid werd de jonge Fred Nachbaur een restaurant binnengedragen. Daar kreeg de soldaat van het Dorset Regiment een welkoms-toespraak in gebroken Engels door een man in een grijs pak. En er was jenever, dat herinnert Nachbaur zich als de dag van gisteren. ‘De fles werd uit de kelder gehaald. De man die het deed had de fles bewaard voor na de oorlog. Hij had zich voorgenomen een borrel te schenken aan de eerste bevrijder die hij tegen het lijf zou lopen’, vertelt Nachbaur in de e-mail. Hij weet zich zelfs de kleur van het etiket op de fles nog voor de geest te halen: geel, met daarbij de tekst Honeysuckle Gin Distillery, Eindhoven, Holland.

De brug waarover Nachbaur Borne binnenkwam is na de oorlog helemaal gerestaureerd, zo heeft hij gezien op foto’s van kameraden die later wel weer terug zijn geweest.


Fred Nachbaur kreeg bij de bevrijding ook een warm onthaal bij een katholieke priester, die toen al rond de zestig jaar oud moet zijn geweest. De geestelijke gaf het hele regiment waar Nachbaur deel van uitmaakte onderdak. ‘Het gebouw waar we verbleven stond bij een kerk. We moesten onze laarzen ‘s nachts aanhouden als er onraad was’, aldus Nachbaur, ‘we had to be ready for battle at all times.’

Mensen die Fred Nachbaur kennen of zich andere zaken herinneren worden verzocht contact op te nemen met Ben Zonnenberg in Apeldoorn. Tel. 055-366 29 38, e-mail: ben@shootz.nl Ben Zonnenberg zorgt ervoor dat de Bornse reacties terecht komen bij Fred Nachbaur in Canada.
Plaats reactie