Rupsbanden voor tanks...hoe, wie wat?
Soorten rupsbanden voor tanks
Er zijn een aantal typen rupsbanden voor tanks. Allereerst is er de vinyl (rubber) track. Deze zit bij veel (oudere) Tamiya bouwdozen. Het voordeel van dit type rupsband is dat je hem er snel omheen kan leggen en zo klaar bent. Het nadeel is tweevoudig:
- - Detail is vaak minder
- De tracks 'hangen' minder mooi over de bovenste loopwielen
Veel modelbouwers vervangen rubberen rupsbanden met aftermarket rupsbanden, maar daar later meer over. In de meeste kits zitten tegenwoordig losse track-stukjes die je eerst los moet halen uit een sprue en dan stuk voor stuk aan elkaar lijmt. Het nadeel is dat het opschonen van de stukjes vaak veel tijd kost, maar het voordeel is dat het er vaak veel gedetailleerder uitziet dan rubberen rupsbanden. De handigste manier om deze te monteren is om ongeveer 1/3de van de benodigde tracks aan 1 kant uit de sprues te halen en op te schonen. Vervolgens speelt snelheid een rol. Lijm alle tracklinks aan elkaar. Als je het op een normaal tempo doet, is na montage van de laatste tracklink het geheel nog te buigen. Dan breng je dit deel van de tracks aan op de juiste plek van je model, zorg ervoor dat dit deel niet vastgelijmd wordt op de tank en laat het drogen. Tape eventueel dit deel vast, zodat het in de juiste vorm blijft. Na opdrogen van de stukjes, houd je iets over als dit:
Herhaal dit proces nog 2x en je hebt 1 kant van de tracks gereed. Het is belangrijk dat je die stukken er nog af kan halen, want dit zal je enorm helpen bij het schilderen en verweren van de tracks. Tegenwoordig zit er bij enkele Dragon en Tamiya kits ook een zakje met losse stukjes tracklink, die dus al van de sprue af zijn. Deze hoef je dus niet op te schonen en kan je direct aan elkaar lijmen.
De laatste soort tracks zijn aftermarket tracks. Deze zijn vaak van Friulmodel of Modelkasten. Dit zijn extra gedetailleerde tracks die je kan gebruiken in plaats van de standaard kittracks. Friulmodel tracks zijn losse tracklinks van metaal, die naast het voordeel van extra detail ook door het gewicht een mooiere 'doorhang' hebben. Modelkasten tracks zijn plastic tracks.
Schilderen van de rupsbanden
Rupsbanden hebben vaak nogal een aparte kleur, het is erg lastig om deze realistisch na te maken. Mijn methode:
Mix verf (ik gebruik acrylverf, want ik gebruik een airbrush) met de volgende componenten:
- Zwart
- Zilver / Aluminium
- Bruin
Het zwart en zilver zorgt voor een metaalkleur, het bruin zorgt al een beetje voor verwering. Breng vervolgens de verf aan op je rupsbanden. Een alternatief, indien je je tracks erg stoffig wil maken, is om de tracks als basis meteen in de stofkleur te spuiten of te schilderen (bijv: lichte, stofbruine kleur). Hierna is het tijd voor filters en pinwashes. Gebruik donkerbruine (smerige) kleuren. Zie eerder in dit topic wat filters en pinwashes zijn en hoe je ze aanbrengt. Dit zal de diepte van de tracks enorm verbeteren.
Hierna is het tijd voor modder of stof. Maak modder volgens de in de vorige reply geschreven methode of maak stof door terpetine te mixen met MIG pigment (eventueel met nog wat MIG Acrylic Resin om het stof iets meer body te geven). Breng het aan op de tracks. Zorg ervoor dat je niet teveel doet, houd het subtiel. Bedenk namelijk dat door het rijden het meeste stof en modder weer van de tracks af gaat. Hierna is de laatste handeling aan de beurt, het drybrushen van de tracks met zilver. Pak een grote kwast, doop deze in zilver of aluminiumkleurige verf en strijk hierna met het penseel op een stuk doek of een stuk WC papier
net zo lang totdat er geen verf meer op het WC papier /het doek komt. De truc is dat er dan ALSNOG een klein beetje verf in de kwast achter blijft, dat feit heb je nodig bij de volgende handeling. Strijk met de kwast over de tracks en je zal zien dat de
hoger liggende delen wat zilver/aluminiumkleur meekrijgen. Zo maak je dat de tracks een beetje afgesleten zijn. Krijg je
teveel zilverkleurige verf op je tracks? Dan zit er nog teveel verf in je kwast. Krijg je
te weinig zilververf op de tracks, dan heb je teveel verf uit de kwast gehaald met het doek/wc papier. Een voorbeeld van een eindresultaat hiervan kan je hieronder vinden:
Een alternatief voor de drybrush met zilververf is het gebruik maken van een zilverpotlood. Deze kan je kopen in schilders/teken winkels. Je kan gewoon met het potlood over de hoger liggende delen gaan van de tracks om zo een zilverlaagje aan te brengen.
Greetz,
Jurrie