Holocaust monument geopend in Parijs

Over het hier en nu (nieuwsberichten, actualiteiten en dergelijke, in relatie met WOII)
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Brianlinden
Lid
Lid
Berichten: 2504
Lid geworden op: 03 jan 2004, 22:13
Locatie: Leiden

Holocaust monument geopend in Parijs

Bericht door Brianlinden »

Een stenen muur, met daarop 76.000 namen, is gisteren openbaar gemaakt in de Franse hoofdstad Parijs. Op de muur staan de namen van alle Franse joden die in de Tweede wereldoorlog naar Duitse vernietigingskampen zijn gedeporteerd. Slechts een fractie van dit aantal keerde levend terug. Onder de 76.000 zijn ongeveer 11.000 kinderen.

Dinsdag zal de Franse president Chirac, voordat hij naar Auschwitz vliegt om de herdenking van de zestigjarige bevrijding van het beruchte vernietigingskamp bij te wonen, het monument officieel openen. Gisteren werd de muur echter al openbaar gemaakt, waarbij ruim tweeduizend overlevenden en familieleden van slachtoffers aanwezig waren.

De muur staat bij de ingang van het gerenoveerde Holocaust-museum in Parijs. Na de officiële opening zal het ook mogelijk zijn de kelders aldaar te bezoeken, waar de as van een aantal van de slachtoffers van de Holocaust wordt bewaard.
http://frontpage.fok.nl/nieuws/50592
Gebruikersavatar
max
Lid
Berichten: 257
Lid geworden op: 17 jan 2005, 23:25
Locatie: Antwerpen
Contacteer:

Bericht door max »

Beter laat dan nooit zou ik zeggen !
Aprés moi, le déluge
http://www.dambusters.be
eagle
Lid
Berichten: 122
Lid geworden op: 17 dec 2004, 15:26

Bericht door eagle »

National memorial. A monument dedicated to the memory of the 200,000 people deported from France to the German concentration camps during the second world war. Architect: G.H. Pingusson (1962).

zoals uit bovenstaande citaat blijkt gaat het om een renovatie van een indrukwekkend monument in het hart van de stad Parijs (Ile de la Cité); dus beter laat dan nooit is niet op zijn plaats. Het oplezen van de 102.000 namen van Nederlandse joden heeft ook nooit eerder plaatsgevonden.
Overigens wat mij betreft:

"nooit vergeten"
"we will remember them"
"n'oubliez jamais"
"nie wieder"
Plaats reactie